Buprenorfin(Subutex)
Moderator: sanela
Re: Buprenorfin(Subutex)
...interesuje me jedna stvar...ja sam iz Makedoniju( zato izvinite za moji losi srpsko-hrvatski jezik)...bio sam 8 godina na metadonu, a prethodno na heroinu i mnogo drugi droge... pristao sam se skidati samo so 2 tablete tramadol retard i po neki diazepam...to je bilo 25 dana i je bilo straotno...posle to sam poceo uzeti buprenophin na alkaloid od 2 mg... po 5 tablete dnevno sa kosultacije na psihiatrom...bilo je teze ali sam izdrdrzao...skidao sam po 1 mg svaki mesec i stigao sam na 2 mg...to je bilo pred nekoliko meseca kad sam kupio pakovanje buprenophen od 2 mg na alkaloid...megu tim sam osetio da nesta nije u redu...pogledao sam pakovanje i primetio da nad mjesto gde stoi rok trajanje staveno je bilo lepenku da je rok do 02.2012 godinu...odlepio sam i vidio da pod te lepenka je stari rok ko je bio do 02.2011 god...plus na kraju na svaku lentu stoi izraboteno 02.2009 a sa druge strane 02.2011...proverio sam u vise apteke i svuda su bili takvi...pitao sam apotekaricu i ona se javila do mjesta gde ga nabavjaju i su i rekli da su u redu i da su prosli inspekcii...ja ne vjerujem i misli da iz alkaloid prodaje buprenophen sa pominut ro poradi sto sam osetio da i nema isti efekat...i eve veke neko vreme mucim se i mislim da mu je dejstvo mnogo namaljeno...dali jos neko ima ovaki slucaj...molim vas ako neko je to primetio da mi kaze za da znam poradi to sto svuda gde sam potrazio u okolnim apotekama su takvi...hvala vam
-
Ja sam imo takav slichan sluchaj, ali ti nishta nemoze bit!!! Jedino kako su mi rekli u ljekarni da nema u 1tableti 2mg nego 1.99mg(kad prodje vjek trajanja malo se mozda smanji uchinak, ali skroz za sitnicu), znach gotovo se i nebi neko primjetio razliku...
...ma ja znam jer sam to procitao od strucna literatura da pvi tri meseci lek je napravjen da bude isti...ali tu je vec 9 meseca pominar rok...a to su i subligvalne tablete i mislim da pomosni supstancije po specificni i da je dosta od dejstvo namaljeno...i mislim da to rade distributere...kako moze alkaloid kao golemo ime da si dozvole da nema tocno isprintane pakovke...to je cista prevara...
x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 12:57 am, edited 1 time in total.
-
psihozica (neumitno) zafatila voja-dzara, fela kurci se (kanda?) skinuo s' meth-a pa djeli savjete, a traNvaji prolaze.. jos samo da haramba(sa)ša prijavi svoj duboko usadjeni anti-teizam, dudd zavapi za postedom od dunje/kajsije te preispijac iskoraci smelom tvdnjom kak se manuo (ogoljenog) amfetamina i k'o covjek pres'o na mdma, i eto zime, te jos ljepse i starije 2012.
merry christmas&happy new year.
merry christmas&happy new year.

Pa djes' yajasirozu hebem mu lebaru? Svi već brinemo zakaj te nema.
Vidiš da forum vapi za profajlerima i analitičarima?
Nego, srećan božić i nova godina i tebi sa željom da ti sledeće proleće bude opet prvo a ne jedanaesto.
Vidiš da forum vapi za profajlerima i analitičarima?
Nego, srećan božić i nova godina i tebi sa željom da ti sledeće proleće bude opet prvo a ne jedanaesto.

x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 12:49 am, edited 1 time in total.
To ti je malo i od Bupea,prvih mjesec-mjesc i pol traju te nesanice.U nas po defaultu prepišu diazepam od 10mg ,kad netko počne s bupe-omVoyager wrote:Jeste...i lose spavam, cak ne mogu uopste da spavam zadnja dva dana
x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 12:49 am, edited 1 time in total.
sanela wrote: I zato je, po mom mišljenju, supstitucija smislena jedino ako predstavlja prelazno rješenje do potpune apstinencije. Na supstitutu se stabiliziraš, pohvataš konce vlastitog života, nađeš profesionalnu potporu i pomoć i lagano kreneš sa izgradnjom života na novim temeljima.
Zato postoje tri tipa na koji se koristi supstitucijska terapija:
1.brzi detox(famozni 21dnevni metadonski program),koji i nema nekog uspjeha,jer samo skine fizičku ovisnost,a rovac(ili eng. crawing),je i dalje tu,čak i jači,jer brzinska apstinencija,često ulije lažno samopouzdanje("aj,sad kad sam čist,mogao bih se počastit,samo jednom").Čim se na to i pomisli,proživi se nešto slično blagoj fizičkoj krizi(crawing,tj. želja za heroinom)
2.spori detox,tj.prvo stabilizacija na dovoljnoj dozi,da osoba funkcionira,a da ne izgleda "ubijeno",pa kad se,što Sanela napisa,polako sredi život(što nije nimalo jednostavno,ni kratkotrajno),onda se ide na lagano smanjivanje i ukidanje supstitucije.Potpisnik ovih palamuđenja,je godinu i pol proveo na Subutexu,uz razno razne oscilacije,i svašta nešto,i bio na korak od točke 3.
3.Održavanje-ako više ništa ne upali,kod dugogodišnjih narkomana,stavlja ih se na dozu(obično metadona,rjeđe bupea),koju oni,prihvaćaju,kao zadnju stanicu svog narkomanskog puta,umorni od skidanja,navlačenja,problema sa murijom,dilerima,bezuspješnih rintanja po komunama itd.,100tinjak,razno raznih detoxa(ja sam se "na suho" skidao,pa negdje oko 50tak puta,ne računam,dane kad ne bi bilo "kombinacije",već svojevoljni "cold turkey",najviše puta,jer sam se toliko bio navukao,da to financijski nisam mogao podnositi,pa bih si tako brzinski skidao toleranciju,pa "udri jovo na-novo")
Za takve se misli da su izgubljeni slučajevi,ali osobno poznajem ljude,koji uredno piju svoju dozu metadona,ponekad malo dignu,pa malo spuste,izgubili su kontakt s ulicom i "narkomanskim đirom",tu i tamo im ulete s nenajavljenim testom urina,zaposleni su,ne bakću se s prodavanjem svog metadona(a dobijaju "take homes" i za po tjedan dana unaprijed,jer su stvorili povjerenje kod svog liječnika,i kao posljedica uzimanja čistog medicinskog opijata,izgledaju kao i normalni i "zdravi" ljudi.
Ovo zdravi,stavih u navodnike,jer gomila ljudi u ova današnja nesigurna(ekonomski i financijski)vremena,posežu za antidepresivima i sredstvima za smirenje,piju godinama kojekakve Prozace,Zolofte,Xanaxe,dakle i oni su na nekakvoj supstituciji.Dobro,ovo malo banaliziram,ali ima jedna knjiga iz USA,mislim da se zove "Prozac nation",koja fino govori o tim,društveno prihvatljivim narkomanima.
Ne veličam ja supstituciju,negdje na ovom forumu pročitah fin nadimak koji su ameri dali metadonu-tekuće lisice.
Ali pogledajmo razliku Hrvatske i Srbije po pitanju supstitucije i Harm reductiona.Koliko narkomana u HR ima AIDS,a koliko u Srbiji?
U Hrvatskoj je heptanon uveden zaslugom dr.Sakomana 1992.g,a Harm reduction programi,su aktivni negdje od 1997.
Nije ni to idealno,u HR,svaki drugi IV ovisnik ima HCV,ali u zadnje vrijeme moje IV konzumacije(negdje prije 2g,uz pokoji recidiv nakon toga),primjetio sam da mlađe generacije itekako paze,da imaju čist pribor,čak se ni čep ne dijeli sa neznacima,a ni murija ne maltretira ljude kada dolaze u HELP(Splitska Harm Reduction udruga).
Druga priča smo mi stare odrtine,ja sam HCV dobio prije 1992.,kad ni medicina nije znala o čemu se tu radi.Zvali su ga "narkomanski hepatitis",a dosta ljudi ga je pokupio,transfuzijom krvi(bio je rat,a do 1992.,se nije testirala donirana krv na HCV).
A onda Vojo,imaš neke druge probleme,koje i ne moraš da dijeliš s nama,ako ti nije stalo.
A Zyprexa je jaka ko konj,jeli ti stvarno treba toliko jaka tableta?