recidiv i suboteks

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

EX-Heroin

Re: recidiv i suboteks

Post by EX-Heroin »

Ma nisam ja mislio da ona uzima metadon da se navuče na njega. Dobro znaš da ako se uzima metadon ne duže od 21 dan kažu lekari a ja mislim da je dovoljno i 14 dana i DA SMANJUJE METADON, PIRAMIDA DAKLE OD RECIMO 20, ILI 30MG DO 0!! ETO TO SAM MISLIO POŠTO JE PITALA ZA BEZBOLNO A NAJBEZBEDNIJE.
Trodoni su štetniji od metadona..ja lično nemam iskustva sa subotexom ali moj drug je imao i kaže da je jako zajeban ne mnogo manje od metadona baš zato što je podmukao. Eto stoga sma joj ja savetovao da proba da 14 dana smanjuej metadon možda čak i od 20mg do nule svakih 3,4 dana skida po 5mg i onda lagano po 1 zadnjih 5 dana i to je to. Tako bi najmanje štetila sebi ja mislim a trodonima rizikuje epišku, plus, trodon je eurofičniji mnogo od metadona jer je 30% procenata opijatski a 70 %serotoninski preparat. Dakle serotonin je hormon sreće pa kad napuca serotonin od trodona posle toga umeju biti gadni bedaci!
Ja bar imam iskustva skoro dve godien sam samo na njima bio došao do više od dve kutije dnevno jebote. Posle toga dva meseca depresiju nisam mogao da izlečim u pizdu materinu...a ona već ima istoriju zloupotrebe trodona ako krene da se skida pa recimo krene sa 400mg pa nikako da smanji ili smanji pa je povuče da (ipak malo doda, samo još danas)..šta onda??
Razmisli ti dobro svaki čovek je jedinstvena i neponovljiva celina. Svako od nas je različit psihički, fizički, biološki, različito reagujemo na farmaceutske preparate, različiti su nam jetreni enzimi, metabolizam...ljubi tu ima toliko faktora da ni za koga ne postoji unapred smišljena šema.Zavisno od ličnog interesovanja i intelgiencije,znanja iskrenosti prema sebi i interesovanja iz stručne literature svako će pronaći sebi najbolji lek ako već doktori neće da ga skinu. Ali i to je skandal ako neće da te skinu..to je kršenje ljudskih prava NIKO TEBE NITI IKOGA NEMA PRAVA DA DRŽI NA NEKOM LEKU AKO TI NEĆEŠ! I TAČKA!
MasacreEnElDiscoBar

Post by MasacreEnElDiscoBar »

EX-Heroin wrote:Ma nisam ja mislio da ona uzima metadon da se navuče na njega. Dobro znaš da ako se uzima metadon ne duže od 21 dan kažu lekari a ja mislim da je dovoljno i 14 dana i DA SMANJUJE METADON, PIRAMIDA DAKLE OD RECIMO 20, ILI 30MG DO 0!! ETO TO SAM MISLIO POŠTO JE PITALA ZA BEZBOLNO A NAJBEZBEDNIJE.
Trodoni su štetniji od metadona..ja lično nemam iskustva sa subotexom ali moj drug je imao i kaže da je jako zajeban ne mnogo manje od metadona baš zato što je podmukao. Eto stoga sma joj ja savetovao da proba da 14 dana smanjuej metadon možda čak i od 20mg do nule svakih 3,4 dana skida po 5mg i onda lagano po 1 zadnjih 5 dana i to je to. Tako bi najmanje štetila sebi ja mislim a trodonima rizikuje epišku, plus, trodon je eurofičniji mnogo od metadona jer je 30% procenata opijatski a 70 %serotoninski preparat. Dakle serotonin je hormon sreće pa kad napuca serotonin od trodona posle toga umeju biti gadni bedaci!
Ja bar imam iskustva skoro dve godien sam samo na njima bio došao do više od dve kutije dnevno jebote. Posle toga dva meseca depresiju nisam mogao da izlečim u pizdu materinu...a ona već ima istoriju zloupotrebe trodona ako krene da se skida pa recimo krene sa 400mg pa nikako da smanji ili smanji pa je povuče da (ipak malo doda, samo još danas)..šta onda??
Razmisli ti dobro svaki čovek je jedinstvena i neponovljiva celina. Svako od nas je različit psihički, fizički, biološki, različito reagujemo na farmaceutske preparate, različiti su nam jetreni enzimi, metabolizam...ljubi tu ima toliko faktora da ni za koga ne postoji unapred smišljena šema.Zavisno od ličnog interesovanja i intelgiencije,znanja iskrenosti prema sebi i interesovanja iz stručne literature svako će pronaći sebi najbolji lek ako već doktori neće da ga skinu. Ali i to je skandal ako neće da te skinu..to je kršenje ljudskih prava NIKO TEBE NITI IKOGA NEMA PRAVA DA DRŽI NA NEKOM LEKU AKO TI NEĆEŠ! I TAČKA!
Radi se o tome da kod skidanja sa subutexa, jedino i svugdje se skida sa morfijem tj.Trodon ili ti Tramal koji ima oko 20%morfija, jer poshto methadon i suboxon nisu susretljvi bash osim proizvodnje istih enzima u jetri( moram da nadopunim text:Treba napomenut kako methadon koji je potpuno sintetichki opijat ima isti enzim koji se veze za jetru kao i buprenorfinski...Zbog tog treba izbjegavat skidanje sa suboxona methadonom, zato je najbolja opcija mrfijem chija struktura je nevezana methadonskom, jer morfij(tramal) od svih 4 opioda u tjelu spada u alkaloide opijuma shto ga chini sigurnijim za apstinecisku krizu...), a to mozesh znat iz iskustva ili nachitat se o anatomiji tjela i opiodnih receptora i na googleu gdje sam i ja sam nasho neke informacije...Sad ja josh od nikog nisam chuo da se skinuo s methadonom sa suboxona, ja se jesam al sam osto na methadonu poslje...A na Tramal da se navuchesh treba bar 2-3mj uzimanja, i imash krizu oko 2dana, ja sam bio na Tramalima 4god.i mogu rech da mi je bilo super prvu god., a poslje, uzimo bi one od 200mg.po 10kom. pa normabel da nebi epi napad dobio.,uzas,,, pochnu jest samog tebe uzas, on je za kratkotrajnu upotrebu super, za skidanja i protiv bolova.ali za dugorochno ko zamjena NIJE..,unishti chovjeka...A da ona sad uzme zadnji sub. i nakon 3-4 dana methadon, mozda joj i nebi bila kriza tako grda, ali sub. bi josh bio u tjelu i dovodi se u zivotnu opasnost, jer kombinacija suboxona i methadona je smrt...znam dvoje ljudi koji su umrli jer su na sub uzeli methadon, ovaj drugi je obrnuto, uglavnom u nijednoj ustanovi je neche skidat s methadonom, jedino Tramal mozda, tako rade u jednoj komuni, i u zg u bolnici, a i ja sam tako radio...Ovo mi je stvarno prvi glas da se netko skido sa suba. s methadonom, ja dok sam se skido sa suba. uzimo 1 tjedan tramal, i poslje dok sam vidio da nemogu bez icheg nastavio sam s methadonom, ali tek nakon 2tjedan su mi dali methadon, i to prvo male doze...Kod transfera sa suba. na meth. prvih 2-3tjedna nedaju methadon...Ja ovde sam dao provjeren savjet kako rade u bolnicama i ako sam dobro shvatio nije dugo na suboxonu, moze ga polako makivat da bez icheg dalje moze nastavit, mozda sa nechim za umirenje i za spavanje, a to che joj i savjetovat sigurno i dr., ako odluchi da ide na nulu...Sad sve ovisi o njij jer che se bolnichki skidat ili doma ili shta vech, sve je na njoj...Ali glavno je da se informira kod dr. prvo pa odluchi sama kako dalje...To je moje mishljenje...E sad...
EX-Heroin

Post by EX-Heroin »

Trodon je sintetički potpuno i on je sličan morfinu ali se ne proizvodi iz morfina. Uzmi pročitaj slobodno još o leku. On je 30 posto opijatski "SLIČAN" lek nikako nije opijat. Nema opijatsku strukturu. Šteta što tu nije Voyager sada da objasni detaljnije. No nema veze. Druga stvar kod mene u metadonskom centru, moj drug je posle 6 meseci na subu sačekao dva dana i prebacili ga na 30mg metadona i krenuo sa održavanjem.Jetreni enzimi nisu najbitnija stavka u tome koji će se lek kojm zameniti jer CYP enzimi u jetri da ne pišem sada detaljno metabolišu masu opijata i drugih lekova tako da to nije najbitnije. Bitniji su receptori u mozgu. Trodon je recimo kao morfini i morfioli NMDA agonist a Metadon i mislim još samo Fentanil su NMDA ANTAGONISTI!!! OTUDA KOD MNOGIH KAO ŠTO SAM JA POSLEPODNEVNO SMARAJUĆE DESJSTOV I SEDIRAJUĆE METADONA!!
Eto nema veze nismo lekari ni jedan ni drugi, interenet pusti retko ćeš naći prave informacije. Uzmi knjige za prvu godinu farmacije i moŽeš naći ali retko JAKO RETKO neki sajt. NE FORUM GDE PIŠE I KURTA I MURTA I SVI SVE ZNAJU! NEGO SAJT GDE PIŠU STRUČNJACI PRIZNATI ili knjigu pa onda proučiš nešto i napišeš sa tendecncijom da to bude blisko nauci. No nemoj ovo shvatati da ti prebacujem jer ni ja nisam ni lekar ni farmaceut samo znam zašto se metadon razlikuje od tramadol hidrohlorida u dejstvu i zašto je sedativniji od svih opijata. Inače i na tramalu piše da nije opijat prve klase već opiodno sličan lek ima strukturu koja simulira tj. oponaša dejstvo opijata. Potpuno sintetički takodje samo nije OPIJATSKI ANALGETIK. Ovde u SRbiji su ga silom progurali medju narkoitčke analgetike što nigde u svetu nema tek nedavno je dobio "paragrafik" to su onda dva slova "S" na kutiji ukrštena jedno preko drugog kojim se obeležava svaki narkotik na kutiji!
EX-Heroin

Post by EX-Heroin »

Naravno u pravu si može sa trodonom da se skida ako može da nabavi TramaFlash od 200mg koji deluje ceo dan. Kod nas u Srbiji nisam ga video na listi lekova najnovijoj. Ima samo retard tablete 100mg od 12 časova dejstvo. Inače ja sam rekao samod a ne krene da ih zloupotrebljava jer već ima istoriju a da se to ne oduži. Eto tu se nismo razumeli.
Inače bilo bi najbolje i po meni da ga lagano skida do 1mg i onda ubaci 10 do 20mg bensedina 2 puta dnevno i uveče flormidal i lorazepam kombinaciju ili sanval 10mg ili nitrazepam od 5mg jednu do dve.Ja lično da se skidam sa subotexa išao bih lagano do 1mg pa onda pola i onda na 5,6 dana trodon retard jer on i na više nema neki rad kao kapsule koje brže deluju 6 dana i onda bih pojačao bensedin ili ksalol, rivotril možda i najbolje i uveče nipam.Da sam ja u pitanju tako bih uradio ali lično nikada nisam bio na suotexu znam šta su mi drugi pričali i šta mi je doktor rekao za to. toliko..a njoj je najbolje ja mislim po lekarskom pažnjom da im kaže šta želi da ovako neće dalje i to je to
MasacreEnElDiscoBar

Post by MasacreEnElDiscoBar »

EX-Heroin wrote:Trodon je sintetički potpuno i on je sličan morfinu ali se ne proizvodi iz morfina. Uzmi pročitaj slobodno još o leku. On je 30 posto opijatski "SLIČAN" lek nikako nije opijat. Nema opijatsku strukturu. Šteta što tu nije Voyager sada da objasni detaljnije. No nema veze. Druga stvar kod mene u metadonskom centru, moj drug je posle 6 meseci na subu sačekao dva dana i prebacili ga na 30mg metadona i krenuo sa održavanjem.Jetreni enzimi nisu najbitnija stavka u tome koji će se lek kojm zameniti jer CYP enzimi u jetri da ne pišem sada detaljno metabolišu masu opijata i drugih lekova tako da to nije najbitnije. Bitniji su receptori u mozgu. Trodon je recimo kao morfini i morfioli NMDA agonist a Metadon i mislim još samo Fentanil su NMDA ANTAGONISTI!!! OTUDA KOD MNOGIH KAO ŠTO SAM JA POSLEPODNEVNO SMARAJUĆE DESJSTOV I SEDIRAJUĆE METADONA!!
Eto nema veze nismo lekari ni jedan ni drugi, interenet pusti retko ćeš naći prave informacije. Uzmi knjige za prvu godinu farmacije i moŽeš naći ali retko JAKO RETKO neki sajt. NE FORUM GDE PIŠE I KURTA I MURTA I SVI SVE ZNAJU! NEGO SAJT GDE PIŠU STRUČNJACI PRIZNATI ili knjigu pa onda proučiš nešto i napišeš sa tendecncijom da to bude blisko nauci. No nemoj ovo shvatati da ti prebacujem jer ni ja nisam ni lekar ni farmaceut samo znam zašto se metadon razlikuje od tramadol hidrohlorida u dejstvu i zašto je sedativniji od svih opijata. Inače i na tramalu piše da nije opijat prve klase već opiodno sličan lek ima strukturu koja simulira tj. oponaša dejstvo opijata. Potpuno sintetički takodje samo nije OPIJATSKI ANALGETIK. Ovde u SRbiji su ga silom progurali medju narkoitčke analgetike što nigde u svetu nema tek nedavno je dobio "paragrafik" to su onda dva slova "S" na kutiji ukrštena jedno preko drugog kojim se obeležava svaki narkotik na kutiji!
Tramal je opjatski analgetik i ne spada u skupinu potpuno sintetichkih opijata ko heptanon, spada u skupinu alkaloida poput kodeina i morfija, otud euforichno djelovanje, tramal sadrzi oko 20%morfija i sintetski je spoj morfina kako se ne proizvodi iz njega onda??, evo pishe tu dolje...Isho sam u knjizi gledat, od brata zena radi u ljekarni pa ima tih knjiga, ali kaze da je ona s interneta printala da isto mozez nach na wikipediji...Nismo si bash dobri makar skupa zivimo, da se idem u knjige uvjeravat...To na kutijama moraju oznachivat, vjerojatno za sve opijate isto...
Ima 4vrste: * endogeni opioidni peptidi, koji se stvaraju u tijelu (endorfin, enkefalini)
* alkaloidi opijuma, poput morfina i kodeina
* polusintetski opioidi poput heroina i oksikodona
* potpuno sintetski opioidi poput petidina i metadona čija struktura je nevezana za onu alkaloida opijuma

Opioidni analgetici (za razliku od NSAR i analgoantipiretika) blokiraju provođenje impulsa boli od periferije k mozgu. U opioidne analgetike spada prije svega morfin, ali i većina derivata morfina (kao što je heroin, kodein i sl.) i sintetski spojevi (petidin, pentazocin, tramadol, metadon) koji imaju isti mehanizam djelovanja. On se zasniva na vezivanju tih spojeva na m (mi), k (kapa) i d (delta) receptore (koje još nazivamo opioidni receptori) u kralježničkoj moždini i mozgu. Naime, opće je poznato da bol ima svoje najjači intenzitet neposredno nakon javljanja a kasnije se intenzitet boli smanjuje (organizam se privikava na bol). Mehanizam te prilagodbe sastoji se od toga da neuroni luče unutarnje analgetike kao sto su enkefalini, endorfini i dinorfini. Oni svojim vezanjem na opioidne receptore ublažavaju i blokiraju daljnu bol. Taj mehanizam naziva se unutarnji analgezijski sustav. Morfin i ostali opioidni analgetici podražavaju mehanizam vezanjem na opioidne receptore, tj. oponašajući endorfine (kaže se da su opiodni analgetici agonisti opioidnih receptora). Idealni opioidni analgetik imao bi samo analgetsku aktivnost. Međutim, to nije jedini efekt opiodnih analgetika: * reduciraju mentalnu aktivnost, uspavljuju (sedativni učinak) - zato ih nazivamo i narkotici!
* poboljšavaju raspoloženje (euforički efekt)
* inhibiraju disanje i kašalj (zato se, recimo, kodein i folkodin koriste kao antitusici)
* potiču centar za povraćanje
* skupljaju zjenice
* razvijaju toleranciju i ovisnost!
* u većoj mjeri izazivaju halucinacije

Vezanje za mi i delta receptore je najviše odgovorno za razvoj euforije, tolerancije, depresije disanja i razvoj ovisnosti, dok kapa receptori dorinose samo analgeziji. Upravo zbog narkotičkog efekta, razvoja euforičkog ponašanja te tolerancije i razvoja ovisnosti opioidi su opasni i primjenjuju se samo kada za to postoji medicinsko opravdanje. U ljekarnama se ovi lijekovi (izuzev tramadola) čuvaju u posebno odvojenim i strogo čuvanim sefovima. Izdavanje ovih lijekova (izuzev tramadola) u ljekarnama podliježe najstrožijim pravilima struke: recept se prilaže u dvije kopije, jedna se čuva u ljekarni, a druga se šalje osiguravateljskoj kući, izdani narkotik se upisuje u knjigu opojnih droga, a osoba koja podiže lijek mora predočiti osobnu iskaznicu i broj te iskaznice se upisuje u knjigu opojnih droga. Na taj način osigurana je kontrola izdavanja opojnih droga, a u slučaju potrebe policija u svakom trenutku ima pravo uvida u knjigu opojnih droga...

Evo kopiro sam pa ako koga zanima....Sad za svaku vrstu ljeka posebno se moze nach na wikipediji(hep.,tramal,heroin itd..)
malic

Post by malic »

I,trodon se vec godinu izdaje na dva recepta i zavodi u knjigu narkotika,kako kod sestre u ustanovi koja popunjava obrazac-recept,do apoteke!
Cisto dodatak.
EX-Heroin

Post by EX-Heroin »

Ako je ovo sve sa wikipedie o trodonu ok onda...ali ranije su pisali na onim deklaracijama kako on NIJE OPIJSTSKI ANALGETIK ONDA SU VEROVATNO MISLILI "DA NIJE 100POSTO OPIJATSKI" OTUDA I KOD MENE GREŠKA.
No dobro proučiću ovo, ostalo mi j ejasno oko ovih preparata..A inače u Srbiji se trodon izdaje na dupli recept više od 2 godine sigurno. Ja znam jer sam ga redovno dobijao. e sad ...PARAGRAFIK IMA TEK GODINU DANA.
Ranije se izdavao na dupli recept i bez paragrafika i kada sma u apoteci pitao na osnovu kog zakona, kad nema paragrafik na kutiji, izdajete i tražite dupli recept? Apotekar je rekao pa da u pravu si, nema paragrafik nema ni u zakonu nego je to INTERNO UPUTSTVO APOTEKAMA. čuj Q..RČE, PA TO SAMO U SRBIJI MOŽE, INTERNO UPUTSTVO SE TUMAČI KAO ZAKONSKI AKT. SAČUVAJ BOŽEI SAKLONI što bi rekao narod!
EX-Heroin

Post by EX-Heroin »

p.s...dobar je tekst ja ću da nadjem i ono što piše na deklaraciji trodona da pročitam još jednom pa ću i kopirati i to nek ima, nek vide ljudi i dobro je da ovako sa stručnih strana, skidamo i prezentujemo da izbegnemo greške kojima smo svi mi, koji nismo lekari i apotekari, podložn i. Jebiga tako je ne moćžemo sve znati a naročito što nam nije struka, no može se naučiti naravno. Po potrebi..Mene je to zbunjivalo i ranije što je na deklaraciji pisalo. Što se tiče mi, kapa i delta receptora ja mislim da većina nas je iz znatiželje i to do sada već odavno anučila ali dobro je što si iskopirao ovde sve nek ima. To nam i fali da imamo više stručnih tekstova a sve što se nauči, korisno je. :)
EX-Heroin

Post by EX-Heroin »

EVO TEKSTA SA SAJTA STETOSKOP GDE TEKSTOVE POSTAVLJAJU LEKARI, FARMACEUTI SA DIPLOMOM ITD ZA RAZLIKU OD WIKIPEDIE GDE MOGU PISATI RELATIVNO SVI JEL TAKO? IMA OPCIJA ZA DODAVANJE TEKSTA. NE KAŽEM DA NIJE TAČNO ONO NA WIKIPEDIJI ALI EVO ŠTA KAŽU STRUČNJACI:

Opioidni analgetici

Termin opioid odnosi se na bilo koju supstancu koja proizvodi efekte slične morfinu. Opijum je ekstrakt soka biljke maka (Papaver somniferum). Opijum sadrži mnoge alkaloide srodne morfinu. Struktura morfina određena je 1902. godine i od tada je izučavan veliki broj polusintetskih jedinjenja i sintetskih opioida. Osim jedinjenja sličnih morfinu, opijum sadrži i papaverin, relaksans glatke muskulature.

Opioidni analgetici blokiraju sprovođenje impulsa za bol od periferije ka mozgu. U opioidne analgetike spada pre svega morfin, ali i većina derivata morfina (kao što je heroin, kodein i sl.) i sintetska jedinjenja (petidin, pentazocin, tramadol, metadon) koji imaju isti mehanizam delovanja.

Tolerancija na opioide (tj. povećanje doze neophodne da se proizvede određeni farmakološki efekt) brzo se razvija. Zavisnost je drugačiji fenomen, koji se mnogo teže definiše i meri, a obuhvata dve odvojene komponetnte – fizičku i psihološku (psihička) zavisnost. Fizička zavisnost vezuje se za fiziološki sindrom odvikavanja (ili apstinencijalni sindrom). Psihološka zavisnost je u vidu žudnje za lekom, koja je verovatno važnija i teža nego odvikavanje od fizičke zavisnosti.

Upravo zbog narkotičkog efekta, razvoja euforičkog ponašanja i tolerancije i razvoja zavisnosti opioidi su opasni i primenjuju se samo kada za to postoji medicinsko opravdanje!
Morfin
Morfin je derivat fenantrena sa dva prstena u ravni i dva alifatična prstena, koji zauzimaju ravan otprilike pod pravim uglom u odnosu na ostatak molekula. Njegove varijante dobijene su supstitucijom na jednoj ili obe hidroksilne grupe ili na atomu azota.

Najvažniji efekti morfina ostvaruju se u CNS-u i gastroinetsinalnom traktu , iako su opisivani i brojni drugi, manje značajni efekti na drugim sistemima. Morfin je efikasan za većinu akutnih i hroničnih bolova, iako su u principu opioidi manje korisni kod neuropatskih bolnih sindroma nego kod bola izazvanog povredama, upalama ili rastom tumora. Glavna farmakološka dejstva su analgezija, euforija i sedacija, depresija disanja i supresija kašlja, mučnina i povraćanje, suženje zenica, smanjen motilitet u gastrointestinalnom traktu, što dovodi sdo opstipacije, oslobađanje histamina, što stvara bronhokonstrikciju i hipotenziju.

Morfin se može davati u vidu injekcije (intravenski ili intramuskularno) ili oralnim putem, često u obliku tableta sa modifikovanim oslobađanjem (produženim dejstvom). Apsorbuje se polako i nepredvidljivo.

Neželjena dejstva koja pričinjavaju najviše problema su opstipacija i depresija disanja. Mogu se javiti i sedacija, mučnina i povraćanje, svrab, euforija. Akutno predoziranje morfinom dovodi do kome i depresije disanja.
Petidin
Petidin (meperidin) je vrlo sličan morfinu po svom morfološkom dejstvu, osim što može da izazove nemir pre nego sedaciju. Takođe ima dodatno antimuskarinsko dejstvo, koje može (kao neželjeni efekt) da ima za posledicu sušenje usta i zamagljen vid. Primenjuje se oralno ili intramuskularno i dužina dejstva mu je znatno manja nego kod morfina. Izaziva vrlo slična euforična stanja i može da izazove zavisnost u istoj meri kao i morfin. Petidin se koristi umesto morfina za analgeziju tokom porođaja, jer ima kraće dejstvo delovanja.
Fentanil
Fentanil je jedan od najjačih opioidnih analgetika i narkotika koji su danas dostupni na tržištu. Naime, on je 100 puta snažniji i potentniji od morfina. Doze koje se primenjuju su izrazito male, a fentanil je izrazito lipofilan. Zbog svih tih karakteristika on se danas primenjuje u obliku transdermalnih flastera. Fentanil u obliku flastera se koristi u terapiji hroničnog bola kod karcinoma, tvrdokornih bolova koji zahtevaju analgeziju opioidima.

Međutim, ako se fentanil primeni intavenski (u kombinaciji s recimo, droperidolom) tada nastupa stanje neuroleptanalgezije. To je stanje u kome je pacijent smiren, bez ikakvog straha, apatičan i ravnodušan na sve što mu se događa. Takođe, osećaj za bol je izrazito smanjen, ali svest ostaje očuvana. Zbog kratkog delovanja fentanila pogodan je za kratke i banalne operacije ili endoskopiju.
Pentazocin
Pentazocin je mešoviti agonist-antagonist morfina. U malim dozama, njegovo dejstvo je veoma slično morfinu, ali povećanje doze ne izaziva odgovarajuće povećanje efekta. Zbog toga u velikim dozama, pentazocin izaziva samo blagu depresiju disanja, ali izaziva izraženu disforiju sa noćnim morama i halucinacijama. Takođe teži da izazove povišenje krvnog pritiska. Pokazuje manju tendenciju da izazove zavisnost, a njegova akutna toksičnost je mnogo manja.
Tramadol
Tramadol je noviji opioidni analgetik. Njegova analgetska aktivnost je značajno slabija od one morfina. Njegova sposobnost da inhibira disanje je izuzetno slaba, dok je rizik razvoja zavisnosti minimalna. Ali, ipak je veoma dobar analgetik. Izgleda da njegov mehanizam delovanja nije u potpunosti isti kao kod drugih opioida jer on deluje i preko noradrenalina i serotonina u kičmenoj moždini.

Tramadol se primenjuje u obliku kapsula, tableta, retard preparata, čepića, kapi i injekcija kod sledećih stanja: srednje jaki do jaki akutni ili hronični bol, bol kod tumora i infarkta miokarda, bol kod dijagnostičkih i terapijskih zahvata.
EX-Heroin

Post by EX-Heroin »

Dakle ovde kažu ipak da je SAMO SLIČAN inače bi pisalo da je MORFINSKI DERIVAT DA SE DOBIJA IZ MORFINA MAKAR I DA JE SAMO 5 POSTO PISALO BI TAKO. Mislim meni je to logično?? E sada šta je ovde tačno?
P:S ...Videću da nadjem još neki tekst eksplicitniji...
Post Reply