budjenje

Na ovom forumu možete ispričati svoju ispovijest, od početka do kraja. Alkoholičari, ovisnici, suovisnici, svi ste dobrodošli. Samo ispovijesti, molimo Vas da ne pišete komentare i odgovore.

Moderator: sanela

zeleni

Re: budjenje

Post by zeleni »

evo mozes samnom oko ateizma... :D
Ako nam neko dodje glave, to ce biti mangupi u nasim redovima
zeleni

Post by zeleni »

aj na fb
Ako nam neko dodje glave, to ce biti mangupi u nasim redovima
nanii

Post by nanii »

Eto papir ( ekran u ovom slučaju) trpi sve, a vi što čitate ne morate( mislim trpit ili čitat), a ja sad odo, sutra putujem za Cg, Spuž muž puž...........................pa ću valjda bit pametnija kad se vratim.

ma

zasviraj bluz cigane mladi............
stani iza onoga u šta vjeruješ,čak i ako to znači da ćeš morati da stojiš sam
nanii

Post by nanii »

Eh Zeleni pa gdje me ti nađe, s tobom nešto ne mogu da se posvađam, mada šuplja vam je ta teorija evolucije, mislim u jednom genu ima toliko informacija zapisano u dnk da kad bi čovjek čitao o samo jednom čovjeku, bilo bi 30 godina materijala za čitanje i to je kao slučajnost.................. :D
stani iza onoga u šta vjeruješ,čak i ako to znači da ćeš morati da stojiš sam
preispitivac

Post by preispitivac »

nanii wrote:A gdje onaj preispitivač sad da se posvađamo oko ateizma
Ja se ne svadjam, iznosim svoju ideju, nemam ja nista protiv tebe sto ti verujes u sta hoces, sta mi to smeta... Al', nisam odavno, daj malo da se proseravam :) - ko misli da necu da kenjam, nek' ne cita :)

Ljudi koji "veruju" u evoluciju u stvari priznaju evoluciju, a u Boga se veruje.

Nista ja nemam protiv Boga. Bog postoji, to je nepobitno, samo sto je jako individualan. Ako se uzmu u obzir samo semanticke forme koje se vekovima kale i zovu se poslovice, dodje se do toga da "Nema Bogomolje bez nevolje", "Ako se cuvas i Bog te cuva" i slicno. Kroz napredovanje civilizacije koja traje od 12 hiljada godina pre nove ere(sa pocecima organizovanja zemljoradnje i prvih sedelackih nastanbi), razvijala se i psihologija zajednice koja ima za premise uslove koji uticu na slozenije oblike socijalno-drustvenih sprega. Dok su plemena jurila za hranom, ljudi su imali strogo odredjene obrasce ponasanja( zaduzenja u zajednici) i zbog visokog tempa promena iz dana u dan nisu uspevali da razviju do nekog "naprednog" nivoa parazitske osobine, kao npr., kuliranje, blejanje, spletkarenje, ogovaranje, lenjost i dijapazon slicnih. Sto je to bitno? Bitno je iz razloga sto je do tad Bog imao panteisticki karakter, tj., bio personifikacija za prirodne fenomene(sunce, kisa, mesec, agresivne zivotinje, korisne zivotinje...) koje su tada ljudi velicali zbog velikog uticaja na njihove zivote. Kako se razvijala tehnologija i celokupna ljudska zajednica dovodila na neki komplikovaniji nivo, tako su i objasnjenja za aktuelne fenomene dobijala komplikovaniju formu, da bi na kraju kulminiralo jednobozackim religijama koje daju ogroman broj objasnjenja. Kao neke prve enciklopedije.

Religija je odigrala neverovatnu ulogu u razvijanju kolektivne misli, folklora i ocuvanja kulturoloske homogenosti unutar zajednica, i cim je razvoj pisma podstaknut trgovinom, dostigao tacku da ima kompletan sistem za belezenje, religije su pocele da pretenduju na veci broj ljudi jer je postalo tesko prenositi to sa kolena na koleno usmenim putem, vec su se pojavili likovi koji su bili u moru nepismenosti upravo pismeni i koji su to propovedali narodu. A o cemu su propovedali? Zato i mesam pricu o religiji i Bogu u ranoj fazi(mada je prica o Bogu starija bar stotinjak hiljada godina).

Sve one negativne stvari iz drustvenih oblika delovanja i odnosa religije su zvale Djavo, a one dobre Bog ili Bozje providjenje. Jin i Jang, Ra i Anubis, Jahve i Mefistofeles i ta prica. Kako je narod jadni skapirao da mucenicki zivot nije bas sjajan, onda su kad je bilo potrebe za to, genijalci(ozbiljno to mislim kad kazem geniji) smislili da ponude i zagrobni zivot u kome ce sve biti odlicno. Zivi po kanonima sta god da te jebe u zivotu i bices nagradjen vecnim mirom(u slucaju hriscanstva) ili nekim dobrim tripom koji je blizak tom narodu(vecna lovista :) ). E sad, kako je ljudi bilo sve vise, tj. mnozili se zbog vise hrane, onda je svaka civilizacija pokusavala da se siri i vrsi uticaj na druge. Danas imamo par religija koje su prodale najbolju pricu i ostale dominantne kroz sve ove vekove i milenijume.

Ostale su dominantne jer su dale najbolje rezultate. Covek kao Homo Sapiens u isto vreme je i Homo Religiosus ima potrebu da zbog upravo svoje inteligencije koja je dostigla nivo samosvesti postavlja sebi pitanja o svemu. Sta je dobro, sta je lose, kako biti bolji, kako se odnositi prema drugima, sebi, sta kad umrem? Posto je nauka tada bila na niskom tehnoloskom i teorijskom nivou religijska objasnjenja su bila apriorno prihvacena ili nametnuta od strane prebogate crkvene ili klericke organizacije. Narod je davao najvrednije ne bi li kupio vecni odmor a crkva uzimala ne bi li vecno odmarala.

Ljudi su svoje osobine projektovali na svakog Boga. Zato i opstaje. Ja Boga vidim kao motivaciju. On bi trebalo da izvlaci najbolje od ljudi. Kada se neko "pokaje" zbog svojih "greha" on se ispravlja i gleda da napreduje u bilo kom pogledu, sto na licnom sto na drustvenom. U Budizmu radi i cuti i ceka smrt koja je neizbezna i nije mu frka da pogine(ionako ih je uvek bilo puno, nije li, pa velicaju smrt kao izlaz ali obecavaju reinkarnaciju). Bog je filozofski koncept, bukvalno. Kroz vekove se, kako se misao razvijala, usavrsavala i celokupna saga o Bogu i njegovom "jurisdikcijom", pa danas ono sto tvrde sede glave ima istu osnovu kao i nekada ali puno razlicitih detalja u odnosu na tu istu osnovu. A zasto se to menja kada bi trebalo da je sve to kanonizovano, zasto se javljaju ta razlicita "tumacenja"? Zato sto se drustvo razvija, menja, vibrira, to je ono sto pokusavam da pocrtam - religija i ako smem da kazem "kvalitativno" shvatanje Boga kao vrhovnog dobra je klizne vrednosti i dok bude ljudi, bice i Boga jer i on evoluira. To je vrhunski paradoks.
Jurim rep
sunrise

Post by sunrise »

Nani,sto si makla onaj filmic?
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
sanela

Post by sanela »

sunrise wrote:Nani,sto si makla onaj filmic?
Nije ona, ja sam.
Slike i filmovi u kojima se prikazuje droga ili njeno konzumiranje ne predstavljaju prevenciju i u suprotnosti su sa pravilima foruma i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.
sunrise

Post by sunrise »

aha.ok,nisam znala. Ok je ako je tako
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
selma

Post by selma »

:)
Grad razoren bez zidina, takav je čovjek koji nema vlasti nad sobom.
selma

Post by selma »

nanii wrote: a ja sad odo, sutra putujem za Cg, Spuž muž puž...........................pa ću valjda bit pametnija kad se vratim.
znas, i ja upoznala jednog crnogorca...sve sam ti rekla sad :D
Grad razoren bez zidina, takav je čovjek koji nema vlasti nad sobom.
Post Reply