Sustina zavisnickog ponasanja

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

Post Reply
vladan

Sustina zavisnickog ponasanja

Post by vladan »

Zavisnost je posebno,unutrasnje covekovo stanje.Za njega je uvek ,u vecoj ili manjoj meri ,karakteristicno gubitak licnosti i gubitak slobodnbe volje kao njene kljucne osobine i dara Bozijeg koji coveka izdvaja od drugih zivih bica. Ponasanje zavisnika uvek predstavlja pokusaj bekstva od realnosti posredstvom promene sopstvenog psihickog stanja a sto ce stvoriti prividnu bezbednost i emotivnu lagodnost. Ovaj psevdozivot postepeno pocinje da dominira nad realnim zivotom i da ga potiskuje.Covekova volja slabi i ona prestaje da sluzi kao kocnica na putu postizanja odredzenog zadovoljstva.Kod zavisnika se sa jedne strane,primecuje nemogucnost podnosenja napora i stresnih situacija,dok su,sa druge,u stanju da danima podnose odredjenu napetost i stres ukoliko su oni neophodni kod realizacije zeljenog ponasanja.Covek se koristi povlacenjem u,,drugaciji svet''kao iluzornim nacinom za resavanje konflikta sa kojim mora da se suoci u realnom zivotu.Zavisnik zapravo izbegava probleme,rukovodeci se na celom ,,daleko od ociju,daleko i od srca''.Zavisnik ne moze da zivi bez svoje strasti,koja mu zamenjuje sve/i prijatelje,irealne emocije,i kojha postaje srediste njegovog zivota.Odredjena strast u celini apsorbuje licnost,i ona u toj meri okupira njena misli,vreme,snage,energiju i emocije da zavisnik vise nijhe bu stanju da se adaptira na zivot i da bavi necim drugim,da oseti zadovoljstvo na neki drugi nacin.Njemu se cini da je svet stvarnoga zivoda za njega zatvoren.Tokom razvoja zavisnosti,kod licnosti se pojavljije odredjeni emotivni,,defekt'' i zavisnik vise nije zainteresovan za emocije i probleme drugih ljudi.Na pokusaje da se prekine njihovo stanje zavisnosti gotovo uvek odgovaraju odbijanjem i uvredama.Istovremeno ,zavisnik gubi moc samoanalize i analize situacije,koju zamenjuju pokusajem samoobanjivanja.Zavisnici biraju drustvo sebi slicnih,ali ne dejstvuju zajedno nego jedan za drugim,kao deca od 2\3 godine u procesu igre.Dolazi do regresije u uzrastu i do zamene,,stvarnog ja'' ,,narkoticnim ja''
bojanol

Re: Sustina zavisnickog ponasanja

Post by bojanol »

Lepo si ti to prepisao batice, možda da malo obratiš pažnju na tipkovnicu.... ali ko će na sve misliti kad narko bratiji treba objasniti neke stvari.
zeleni

Post by zeleni »

sto volim sustine... :lol:
Ako nam neko dodje glave, to ce biti mangupi u nasim redovima
sunrise

Post by sunrise »

zeleni :D :!: :!: :!:
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
nanii

Post by nanii »

E jes' vala
stani iza onoga u šta vjeruješ,čak i ako to znači da ćeš morati da stojiš sam
Dreamer

Post by Dreamer »

Dobro, mi smo ovo znali ali moze koristiti novim narastajima.
Standing On The Edge,Flirting With Disaster
Post Reply