Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.
Samo da shvate da nase ruke i rad nece imati sklonice se oni...
Njima treba radna snaga omrznuta od drustva uz laz i sakrivanje koje je na balkanu normalno.
Znate sada svet prestaje da ima granice, postaje jedno veliko mesto i svako ima prava da bira sebi lecenje.
Ja bi dao dozvolu i pistolj svakome i oslobodio za ubistvo ako branis svoj zivot. Znaci ako mi neko ugfrozi lecenje ugrozio mi je zivot i ja imam pravo da se pobrinem za njega. Ne mora drzava ja sam svestan da oni imaju doista posla i ja cu to bolje do njih.
Znam da ti je tesko objasniti, jos teze ti je da shvatis, ali pokusacu....Da bi razumeo zasto moj stav.
U ovom trenutku, u Srbiji se u komunama nalazi oko 1000 ljudi. Uz najlosija predvidjanja, njoh 300 ce se izleciti. U ovom trenutku, mislim, da u Srbiji ima vec oko 2000 ljudi na odrzavanju metadonom. Njih 0 ce prestati da se drogira. Njih 1200 ce, uz metadon, gotovo svakodnevno uzimati i heroin. Jos njih 400 ce uzimati heroin povremeno. 3oo ljudi nece uzimati heroin uz terapiju, ali ce korisiti druge droge. A samo 100 ljudi ce biti samo na metadonu. I da se ponovim, niko nece prestati da se drogira...
Da ne pricam sad o kvalitetu zivota i svemu ostalom...
Dobro ja ti kazem ovako zadnji put:
Bez Metadona cu uzimati heroin i do smrti navuci najmanje 10 ljudi na drogu.
U tome me niko ne moze spreciti i imam razumevanbje od stranih lekara a od ljudi iz komune me boli ona stvar da imam razumevanje. Kazem iskreno. Trenutno razmisljam o tome da napisem neku knjigu koju bi verovatno morao da izdam u inostranstvo da me ne bi uhapsili jel bi opisao svu bedu lecenja u Srbiji i opravdao misljenje u inostranstvu o balkanskim narodima da nisu najcistiji u glavi. Moram da nadjem samo nekoga da mi pomogne u tome i da vidim kada da pisemo. Nece biti nista dugacko oko 200 strana mozda. Sve sta sam doziveo i kako sam prosao. Mislim da bi knjiga imala uspeha preko jel oni zele da hrane sebe nasim jadom.
Za kraj metadon meni sve u redu, meni lose ja 10 zavisnika Srbiji, pa nek razmislja o lecenju njih ne o mom.
Ja kada budem osetio da mi dolazi kraj ja odem kod zelenasa na papir se potpisem da ostavljam stan podignem 50.000e platim da se osvetim kome treba i ili bezim preko ili ubrizgam 10 gr dopa i cao.
Sasa boli me kurac kako ti to zoves, ti si go kurac u sveri lecenja, ti si zaleceno tumaralo koje ne zna da previje ranjenu ruku a ne da prodre u covekovu psihu. Znaci nemas kredibilitet nigde u svetu. Gledaju te kao osobu kod kog moze da se leci onaj ko hoce uz odmahivanje glavom da to nije preorucljivo. Posto je to bolest.
Moj pogled na tebe je kroz pogled pacijenta neke Svajcarske klinike ili tako, znaci zabole me za vas, kao da ne postojite. Tipa kao lek koji mi vise ne pomaze, kao antibiotik na koji sam postao imun eto tako gledam na vas.
Znaci nema svrhe osvrtati se na nesto pod cime bi uzimao drogu i krao, razumes.
Ja vam kazem do sada se nista sreli sa covekom koji je spreman na gore stvari kada se ticu njegovog lecenja.
Pa ja moju majku da sam slusao bio bi mrtav, dok sam ih slusao bio sam u krevetu dok ne uzmem drogu. Godinama sam dan provodio lezeci i ne uzimajuci hranu dok ne uzmem drogu. To stanje je ostavilo posledice na mene, poremetilo me je za stalno i ja bi pre umro nego to opet. Znaci trebali bi da se pomolite za moje zdravlje jer ja kada bi znao da umirem sutra pitanje kako bi prosao najblizi, ma koji mi padne napamet i za koga pomislim da bi me njegovo misljenje mucilo i da bi patio. Ne bi imao razloga da odem u grob a vi da nastavite da mozda mene opet u drugom zivotu mucite. Ne bi video razlog zasto da na svoj nacin vas bar malo ne okrnjim.
Ja nemam 20 godina niti 25 da pricate meni neke price i gluposti. Na svom putu do heroinske apstinencije pregazio sam razne nacine lecenja. Ja vam kazem pod cime apstiniram, cujte ili ne cujte zabole me ona stvar. Iz komune kada sam izasao prvo sam video dilera pa oca. Jel mi je droga trebala kao voda.
A u Srbiji je 2500 u centrima. A vise od toga u domovima zdravlja. Jel sada sve vise salju tamo.
Ja kada sam hteo u centar zena mi je rekla ako primas u D.Z. nastavi tamo da primas.
I nemojte da jedete govna kojih pola uzima heroin, kako tako to jedete govna. Ako nista znali ljudi prolaze testove na narkotike, ne rade tamo moleri i vodoinstalateri pa da to ide eto tako, kako grupa bivsih misli da treba. Zna se procedura i ako prekrsis sankcije slede.
Bolje odgovorite na pitanja:
Na koliko se dana kupate???
Ko vam je dozvolio, da ko vam je dozvolio da vi coveka sa HCV terate da vuce orman kada svet bruji o tome da ne sme da se nosi 10kg ako imas HCV???
Ko vam je dao pravo da zaobilazite tako bitne stvari???
Dali ste sami sebi jekl meni covek kaze iz komune Sta ako imas neki aktivni HCV hemoterapija???
Koji aktivni HCV doslo mi je da mu viljusku nabiojem u oko, koji aktivni HCV pricamo o cirozi i kanceru jetre ako se prima hemoterapija. E tako vi prelazite preko nekih bitnih cinjenica zarad opstanka vase organizacije popisam se na nju. Ja cu vas upaliti, kunem vam se.
Aktiva HCV, jel imate i neki naziv za cetvrti stadium AIDS-a, sta to, inefekcija mala, nek odlezi, nmek opbavlja lake poslove, jelih posaljete kuci da umru bar. Pa normalno ko ce da donosi vodu,m treba vuci sporete. Kako li je onim ljudima sto poo ovom vremenu vucete spoorete pa se ne okupate pa dodjete sutra u stanm drugih. Ja znam, taj miris nisam osetio ni u najgorim podrumima medju narkomanima.
Vi iskoriscavate ljude, pod bolesnoim parolom i vama treba ograniciti funkcije. Zabraniti da tezi slucajevi idu kod vas jel prelazite preko bitnih lekarskih dijagnoza, kao sta je to aktivan HCV, hemopterapija, ocelavis, ciroza, kancer, vuces orman.
Pa da ko dovoljno veruje u boga niko mu nista ne moze, ako umres nisi dovoljno verovao. Ja vam kazem od mene se dalje drzite. Prvo zbog moje prodice jer necu njih da obelezim gde god prodju da je njihov clan upalio RETO centar.
Znaci za mene ste vi nadrilekari, sekta, organizacija kojoj je postojanje najbitnija svrha, dok lekar je polozio zakletvu da leci a opstajete bsamo i jedino zbog poremecenosti balkanskih naroda i predrasuda da je zavisnik bolje mrtav nego ziv.
Kaze aktivni HCV, ako je neki aktivni hemoterapija ako nije radis... dok ne pistane aktivanm.
Mars bre tamo...
Svuda u svetu ste dolina gubavaca gde normalan ne prolazi sem ako se ne sazali jer mu je clan porodice takav a za ostale ste isto sto ste i bili i beze od vas dok sa njima u kancelraiji radi osoba na Metadonu ili ih zastupoa osoba na Metadonu. To zapamtite.
Znaci balavcima i mama balkanskog mozga pricajte sta hocete meni je dovoljan dokaz sto je vama satro bitnije lecenje narkomanije makar se tome stetilo i jetri pa covcek sa HCV mora da radi iako time unistava jetru. Da bi za vas hemoterapija bila nista poosebno. Pricajte nekome drugome da je vama bitno zdravlje. Vama je bitna titula pacijentove apstinencije koju vam Metadon uzima i to se u svetu dobro zna. Kada m une mozete oteti vi ste ga nabedili da je droga. Moleri, vodoinstalateri, podrumari, beskucnici i bivse kurve.
Tako je to ja najpoboznije ljude koje sam sreo bili su lopovi ui prostitutke, majke mi rodjene.
Jedni se pomole da ih ne uhvate a druge da je ne sacekaju njih 5 i isprebijaju i zumu pare.
To je moj stav prema vama. Od mene dobro nista vise videti ne mozete.
Pa "lecite" psihu dok telo iznutra propada a covek lici na fizikalca sa rukama kao da je drvoseca i smradom rakuna posto se kupa jednom nedeljno.
Protiv Meta mozete samo lazima i nicime vise, a ja bar ne lazem da sam uzeo drogu tog dana kada sam dosao iz komune. Onome kome je bitno zdravlje nekoga sa HCV ima da mu nosi masline, zdravu hranu da sedi u priorodi a ne da podupire sa njime orman. Ali zdravlje nije bitno, bitno je Komuna-Apstinira u Komuni. A kada izadje kud koji mili moji. Pa ja deset godina da sam tamo samo cu drogu vise zeleti, takav mi je mozak a nisam jedini takav.
Ma sta kakav lik, kakvi konji, pricaju mi tu neku pricu zdravlje, zdrav zivot, tesko bolesni fizikalisu, ja u krizi bborim se za vazduh da disem onaj nosi ormahn sa transeminazama 500. Trebao bi na prstima da hoda i jede caj i keks 3 meseca.
Budaletine, iskoriscavaju ljude, mene nikad vise, da mi majka kaze skocicu sa mnosta ako ne odes u komunu gurnuo bi je dole ja i rekao Boze nemoj da je spases slucajno da imam roditelja takvog da moze da pomisli da ce me komuna izleciti. Znaci gurnuo bi je pa bi sisao ispod mosta da joj bucnem glavu ako ispliva kojim slucajem. Lekari, vodoinstalateri. Jedan dan namesta pisoare drugi daje dijagnozu. Samo dalje od mene, pa ko je retardiran nek nasedne.
Ljudi morate preuzeti o0dgovrnost na sebe, roditelji i da hoce oni ne znaju dfa vam pomognu oni su rodjeni na balkanu i skloni nekom takvom zaostalom misljenju kao i utcaju drugih. Ja sam nekoliko puta mojima morao da pretim da cu da navedem javno clanove bliuze i dalje porodice ne budu li se sklonili od mog lecenja.
Znai morate sami, nemate svi roditelje kao ona zena sto ima sina i snaju koji su na Metadonu sto je sama isla kada je biula nestasica da se obracuna tamo sa ljudima jel vidi zena da deca rade, imaju porodicu ko slusa kretene po komunama i stacionarima. To su roditelji, ja dajem celu porodicu da imam takvu majk uali ne moze svako, zato morate na sebe da preuzmete lecenje, tesko je ali postoje lekovi, bice vam bolje. Ako vidite da vas droga vuca posle svega ne deozvolite da vas nadju jednom u WC-u kada misle da ste se skinuli.
Na sahranu vam nece doci RETO a i da dodje ko da je bitno. Kukace opni sto su slusali takve. Morate sami, ja kazem da sam slusao moje sada bi lezao u krevetu i isao po dozu pa u krevet pa po dozu i tako stalno.
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
Nastavite u duhu nezavisne organizacije.
A imate i RETO temu, tamo cete dobiti dobru lekarsku pomoc od primariusa bivsih najgorih. Posto vasi lekari vas ne razumeju, tamo ce vam klimati glavom i spominjati boga i kroz boga svaku vasui recenicu dok kukate u krizi. A ako ste bolesni...
Ko ima kako oni kazu aktivni HCV... Doktor iz RETA naredjuje pomocniku "Mali dodaj makaze, ovaj odgovara Nisam ti ja mali , roditelji salju ovde na lecenje, leci lekar, ja sam lekar... otvorite pacijenta, terapija 2h pod rendgen.
Smanjite sa 3 na 2 kubika drva svaki dan ove nedelje dok se ne "oporavi".
Proredite kupanje, voda je nezdrava, podseca na kadu i na kucu. Sapun ne sme da mirise, moira rucno pravljen. Iz zaliha iz II svetskog rata. Sto su Ameri bacali da se suga ne siri po balkanu.
Najveci je haos sto se oni ne bune, jel je to stvarno tako. Oni to znaju. A znaju i roditelji mnogi koji su se jasno raspiotivali kod najboljih lekara sta ljudi sa HCV smeju a sta ne bi smeli u ludom besu da rade.
I jasno pise da Metadon ne steti jetri ali vodolinstlateri i oni koji ce pomoci njima da se kurtalisu svojih bolesnih kazu drugacije i oni prestaju da razmisljaju onda. Zasto jel su rodjeni na balakanu, gde je sve poremeceno. Rad se ne vrednuje, lupa ko sta hoce, lekari su leceli kako oni hoce, besni male plate. Poremeceno drustvo. Zapad je zlo posto kaze da nismo normalni, znaci mora suprotno, pa svako0 mora na sebi da to suprotno isprobava a druge da ostavi na miru i da ne dira nicije lecenje niti komentarise svojim balkanskim ludilom to.