Nova sam na forumu, mada sam iščitala dosta.
Nadam se da neko čita, jer mi se čini da forum nije baš aktivan u posljednje vrijeme

Situacija je sljedeća: brat od ujaka, 18 godina, koristi heroin. Strasno mi je bilo čuti, a još strašnije nakon što sam pročitala iskustva vas na forumu, jer sam uvidjela da je to problem dugogodišnji, ako ne i doživotni. Sa bratom nisam baš bliska, mladji je od mene 12 godina ( ne zbog toga), oni žive u Njemačkoj, mi smo u Bosni. Prije pet dana sam čula od svoje mame, kojoj je javila ujna. U zadnjih par godina, tj. od njegove petnaeste godine ujak i ujna se žale kako samo izlazi, druži se sa pogrešnim ljudima, dosta spava, mrzovoljan je, pije, puši ( cigarete) i slično. Sada kada ovo pišem shvatam da njegov problem egzistira ,vjerovatno, čitavo to vrijeme, ali ga niko nije htio, ili znao prepoznati.
Ujak je dosta krut čovjek, ujna dosta blaga, bojim se da neće biti usaglašeni u pomoći. Ja želim vaš savjet: kako bih ja mogla, iz ove stolice u Bosni pomoći bratu i njegovoj porodici u Njemačkoj? Da li mogu išta uraditi?
Priznajem da nisam mnogo znala o ovoj temi, ali ove manipulacije koje spominjete, sve je tu. Te treba mu za školu, te hoće najskuplje patike, ujna mu da pare, on ode kupiti, a njih nestalo, a pare niko više ne spominje.
Bilo je tu i svadja, početaka tuča, svega onoga što prati takvu situaciju.
Problem je i to što se ne vidjamo često, jednom godišnje. Ujna želi da ga mi nazovemo i da mu kažemo da prestane, ali ja mislim da ona još nije shvatila sa čime se treba nositi. Ne možeš nazvati momka koji se drogira ( i to rođaci koje ne poznaje dobro) i reći: nemoj to raditi, a on će reći, aha dobro, neću više.
Ovo samo naglas razmišljam, možda griješim.
Željela bih da im budem podrška, ali kako?
Hvala svima i svako dobro vam želim.