trebam savjet i pomoc
Moderator: sanela
trebam savjet i pomoc
ovisnik sam o heroinu nekih pola godine.vrlo naivno s moje strane ali desilo se i necu sad o uzrocima kako je doslo do toga. trenutno ne zelim da ovaj problem podjelim s porodicom, prijateljima ili cak doktorima. moram pokusati da se izborim s problemom sam. iskreno bojim se krize, trebalo bi ovo biti prvo skidanje, nadam se i posljednje, i ne znam sta me ceka.
uglavnom, prelomio sam u sebi i hocu da stanem prije nego bude bas prekasno. hocu i da stanem dok nisam povredio i druge i dok jos, nadam se, sam sebi mogu pomoci.
frend mi je zavrsio dvije table tramala za prvu pomoc. imam nesto leksiliuma i to je sve sto sam danas pripremio.
trenutno uzimam oko 0,7 gr dnevno dopa.
molim vas za pomoc i savjet. sta mogu da ocekujem u narednih nekoliko dana, kakve krize? koliko dugo ce da traje skidanje s heroina? hoce li mi sta pomoci ti tramali i leksilium? kad mogu ocekivati da cu biti sposoban za redovan zivot? sta jos mogu uciniti da sebi olaksam? kako izgleda psihicka kriza? i sve druge informacije i sve ostalo sto smatrate korisnim za mene volio bih da mi napisete.
uglavnom, prelomio sam u sebi i hocu da stanem prije nego bude bas prekasno. hocu i da stanem dok nisam povredio i druge i dok jos, nadam se, sam sebi mogu pomoci.
frend mi je zavrsio dvije table tramala za prvu pomoc. imam nesto leksiliuma i to je sve sto sam danas pripremio.
trenutno uzimam oko 0,7 gr dnevno dopa.
molim vas za pomoc i savjet. sta mogu da ocekujem u narednih nekoliko dana, kakve krize? koliko dugo ce da traje skidanje s heroina? hoce li mi sta pomoci ti tramali i leksilium? kad mogu ocekivati da cu biti sposoban za redovan zivot? sta jos mogu uciniti da sebi olaksam? kako izgleda psihicka kriza? i sve druge informacije i sve ostalo sto smatrate korisnim za mene volio bih da mi napisete.
-
Re: trebam savjet i pomoc
okej ti je tramal ja sam se s njima puno puta skido...uz njih uzmi koji normabel(apaurin), ali tramali stvaraju slichno teshku ovisnost pa bi ih trebo ozimat oko max.tjedan dana, uzmesh ih s normabelom kolko ti treba da te pokrije, i poshto ti je prvi puta nakon tjedan dana prestani uzimat tramal, ostavi i ostavi si tu i tamo nekad koji normabel ak che ti trebat...i to je to!!! Salute!!!
posto ti je prvi put, to ti je to... iduci put kad se budes skidao ce vec biti malo zajebanije....i poshto ti je prvi puta nakon tjedan dana prestani uzimat tramal, ostavi i ostavi si tu i tamo nekad koji normabel ak che ti trebat...i to je to!!! Salute!!!
vidi, druze, ne kazem da nije moguce, ali ja nisam uspela da se skinem sama. ne mislim na fizicku krizu, nego na ovo posle. ukupno 10 godina drndanja. dakle, ako si resio da se stvarno skidas, onda kazi roditeljima, potrazi pomoc, jer te selfhelp varijante kad je dop u pitanju su uglavnom drzi vodu dok majstori odu. ja kapiram da ti je mnogo zesci bedak da kazes nekome ili da trazis lekarsku pomoc, ali, pre ili kasnije ce ti matorci saznati, pre ili kasnije ces se ofucati toliko da ce te svi prijatelji provaliti... ovu pricu koju pricas ti, pricali smo svi mi. mogu ja to sam, necu nikome da kazem da ih ne razocaram i te fore... verujem da ces da se nasmejes na ovo sto ti predlazem, jebiga, svi smo se u nekom trenutku tim pricama smejali. plakanje ide mnogo kasnije.
Ako nam neko dodje glave, to ce biti mangupi u nasim redovima
moram probati sam ovaj put. hocu da vjerujem da se mogu izvuci bez icije pomoci i da niko nece biti povredjen time sto sam sebi uradio. sigurno imate vise iskustva i sigurno je ispravan savjet uputiti me da trazim strucnu pomoc, kao i pomoc porodice, ali cini mi se da ukoliko ne budem imao jake fizicke bolove da cu uspjeti sam. frend koji mi je nabavio tramale mi je rekao da s mojim stazom i tolerancijom ne bih trebao imati opasne krize i da mi tramali mogu pomoci.. bude li tako vjerujem da mogu.. a postoji li neka ustanova u sarajevu gdje se anonimno moze dobiti neki savjet?
to za sarajevo sigurno postoji, al to ce ti reci ljudi odatle.
znam da ti nije ni na kraj pameti da nekome kazes. nije bilo ni meni. mislila sam da to ljudi lupetaju i da ja nisam taj lik. jebiga, pokazalo se suprotno...
no,
tramale rasporedi da ti traju recimo 5 dana. prvi dan popijes 3+3, pa drugi 3+2... tako, da se spusas po malo. plus, obavezno neki sedativ uz to. obavezno. jer moguce je dobiti epi napad od trodona. i to ti je to, sto rece masacre, za prvo skidanje. nema sta mnogo da se prica. ocekuj da neces moci da spavas, da ces malo imati bolove u kostima, da ces biti nervozan... ali to brzo prodje. fizicka kriza, koliko god ti sad ona delovala strasna, nije nista spram onoga to dolazi posle. sa psihom se treba nauciti nositi. svako moze da stegne zube i da izgura fizicku muku. zato ti kazem da bi trebalo to sa nekim strucnim da pricas. anonimno, ovako onako, to je manje vazno. al pricaj s nekim ko je strucan da ti pomogne.
a to oko tvojih roditelja, to sto mislis da ces ih sacuvati od povredjivanja. to je na kratke staze. jer ono koliko ces ih kasnije razocarati ako ostanes na dopu, to ne moze da se meri sa ovim sada.
srecno
znam da ti nije ni na kraj pameti da nekome kazes. nije bilo ni meni. mislila sam da to ljudi lupetaju i da ja nisam taj lik. jebiga, pokazalo se suprotno...
no,
tramale rasporedi da ti traju recimo 5 dana. prvi dan popijes 3+3, pa drugi 3+2... tako, da se spusas po malo. plus, obavezno neki sedativ uz to. obavezno. jer moguce je dobiti epi napad od trodona. i to ti je to, sto rece masacre, za prvo skidanje. nema sta mnogo da se prica. ocekuj da neces moci da spavas, da ces malo imati bolove u kostima, da ces biti nervozan... ali to brzo prodje. fizicka kriza, koliko god ti sad ona delovala strasna, nije nista spram onoga to dolazi posle. sa psihom se treba nauciti nositi. svako moze da stegne zube i da izgura fizicku muku. zato ti kazem da bi trebalo to sa nekim strucnim da pricas. anonimno, ovako onako, to je manje vazno. al pricaj s nekim ko je strucan da ti pomogne.
a to oko tvojih roditelja, to sto mislis da ces ih sacuvati od povredjivanja. to je na kratke staze. jer ono koliko ces ih kasnije razocarati ako ostanes na dopu, to ne moze da se meri sa ovim sada.
srecno
Ako nam neko dodje glave, to ce biti mangupi u nasim redovima
kazes 1. skidanje?
sretno brate
ne znam tacno koja bi kota bila da ces uspjet, al' predpostavljam min 18
memoj kontat, ustvari ko te 'ebe, nek ti odgovara na pitanja
il' pridruziti se jedanom od radikalnih religijskih pokreta, ili se ono bas zainatiti pa probat istrcat maraton 2012 godine. U suprotnom, jednog dana ces prestat brojat skidanja a na neka pitanja nikad neces dobit odgovor.
U duhu i tradiciji foruma, dragi racunar, preporucujem ti da posjetis ustanovu na Crnom Vrhu u Sarajevu, pomenutu ustanovu vode strucnjaci tj. jedini skolovani ljudi za ljecenje toksikomanije i ostalih ovisnosti na ovim prostorima.
LP!
sretno brate

ne znam tacno koja bi kota bila da ces uspjet, al' predpostavljam min 18

memoj kontat, ustvari ko te 'ebe, nek ti odgovara na pitanja
jbg. da uspijes trebas napravit radikalan potez, tipa skidanje sa 10gr. na suho,racunar wrote: molim vas za pomoc i savjet. sta mogu da ocekujem u narednih nekoliko dana, kakve krize? koliko dugo ce da traje skidanje s heroina? hoce li mi sta pomoci ti tramali i leksilium? kad mogu ocekivati da cu biti sposoban za redovan zivot? sta jos mogu uciniti da sebi olaksam? kako izgleda psihicka kriza? i sve druge informacije i sve ostalo sto smatrate korisnim za mene volio bih da mi napisete.
il' pridruziti se jedanom od radikalnih religijskih pokreta, ili se ono bas zainatiti pa probat istrcat maraton 2012 godine. U suprotnom, jednog dana ces prestat brojat skidanja a na neka pitanja nikad neces dobit odgovor.
U duhu i tradiciji foruma, dragi racunar, preporucujem ti da posjetis ustanovu na Crnom Vrhu u Sarajevu, pomenutu ustanovu vode strucnjaci tj. jedini skolovani ljudi za ljecenje toksikomanije i ostalih ovisnosti na ovim prostorima.
LP!
BAŠ SVE TI DAJEMO I OPET MALO KOLIKO TE VOLIMO...
-
uff.. ja nezna jel sam se prvi puta htio il moro skinut?? to je sad najveche pitanje, pogotovo kod dopa, jer ako morash, a nezelish i josh bi nekad se nekad pochastio...hm...al tu ti nema ko nishta pametova ni nikakva savjetovalishta ne pomazu tu trebasg tresnut dobro o pod da skuzis shta je na stvari...e sad koji su tvoji razlozi nema veze, poshto ti je prvi puta skinut chesh se fino bez krize s tramalima i normabelima( uzmi ih kolko ti treba, mozda, ako che ti vishe trebat od 10-15kom.od 50mg. uzmi normabel(diazepam), da sprjechish moguche epi napade)...a poslje chesh vidjet kako i zashto si uzimo heroin i dal che te vuch da ga uzmesh, sve che zavisit od razloga zbog kojeg je uzet i normalno zbog njegove naravi(da ti bude dobro) :finga: ...Drz se!!
- nepopravljiv
rasporedi te trodone sto imas a kazes da imas dvije table to je 20kom.po 50mg. kolko sam ja svatio
rasporadi to da pijes na svakuh 6 sati nece ti maci krizu skroz ali ce ti maci jedno 80%ktize sto je odlicno sa tim sto imas se mozes skinuti relativno bezbolno ali i ne bas bicew tu malo krize da osjetis ali nisi valjda picka da ces cvilit za to malo krize sto ce te preko tramala stisnut i uzmi nesto za smirenje i bices ok. samo nemoj ko manijak u krizu prvi dan da popijes sve sto imas nego rasporedi to i obavaezno pocni piti tramale malo prije nego pocne kriza znas onaj osjecaj nisai ni uradjen a nisi ni u krizu ali zanas da ce za pola sata,sat poceti tada popi trodone i nesto za smirenje.kad se skines onda psihicka kriza ali to kasnije prvo moras odlezat fizicku koja nije toklo strasna ako se spremis i cvrsto odlucis.i posto ti je prvi put nek bude i poslednji da se skidas,vecina i ja isto sam se skidao bezbroj puta i navlacio svaki put je gore i gore prvi put se mozda i uspijes skinut sam ali ako opet krenes po starom morace i tvoji da se ukljuce kolko god budes krio od roditelja saznace kad tad zato ne budi pizda i skini se i nemoj vise nikad da se navlacis,jos si na vrijeme .
rasporadi to da pijes na svakuh 6 sati nece ti maci krizu skroz ali ce ti maci jedno 80%ktize sto je odlicno sa tim sto imas se mozes skinuti relativno bezbolno ali i ne bas bicew tu malo krize da osjetis ali nisi valjda picka da ces cvilit za to malo krize sto ce te preko tramala stisnut i uzmi nesto za smirenje i bices ok. samo nemoj ko manijak u krizu prvi dan da popijes sve sto imas nego rasporedi to i obavaezno pocni piti tramale malo prije nego pocne kriza znas onaj osjecaj nisai ni uradjen a nisi ni u krizu ali zanas da ce za pola sata,sat poceti tada popi trodone i nesto za smirenje.kad se skines onda psihicka kriza ali to kasnije prvo moras odlezat fizicku koja nije toklo strasna ako se spremis i cvrsto odlucis.i posto ti je prvi put nek bude i poslednji da se skidas,vecina i ja isto sam se skidao bezbroj puta i navlacio svaki put je gore i gore prvi put se mozda i uspijes skinut sam ali ako opet krenes po starom morace i tvoji da se ukljuce kolko god budes krio od roditelja saznace kad tad zato ne budi pizda i skini se i nemoj vise nikad da se navlacis,jos si na vrijeme .
- MarilynManson
"ali cini mi se da ukoliko ne budem imao jake fizicke bolove da cu uspjeti sam.. "
prijetelju, najveći problem je stanje promjenjene svijesti u trenutcima krize. Fizička nije nimalo ugodna, i možda ne bi bila toliko strašna u normalnim uvjetima i za druge ljude, ali kod nas ona samo pojačava osjećaj tjeskobe, nervoze i zbog nje psihička postane još gora. Fizički kriza slabi poslije nekog vremena ali psihiča jača i želja za ponovnim uzimanjem postaje neodoljiva pa si počneš sam lagati na neki nježni dobro uvijeni način. Vjeruj mi protiv psihe u trenutcima kad želi dop nemoguće se boriti. Ali ti probaj sam, želim ti puno sreće. Ipak ti savjetujem da potražiš stručnu pomoć, u Sarajevu imaš savjetovalište za narkomaniju na Crnom vrhu, u ulici Omera Stupca, kod avaza. Mislim da tamo uglavnom dolaze registrovani ovisnici, (da popiju terapiju) ali nikome pomoć neće biti uskraćena, barem ti stručni ljudi mogu dati koristan savjet, ali te niko neće natjerati da se reg. ili nešto protiv tvoje volje. Sretno!
prijetelju, najveći problem je stanje promjenjene svijesti u trenutcima krize. Fizička nije nimalo ugodna, i možda ne bi bila toliko strašna u normalnim uvjetima i za druge ljude, ali kod nas ona samo pojačava osjećaj tjeskobe, nervoze i zbog nje psihička postane još gora. Fizički kriza slabi poslije nekog vremena ali psihiča jača i želja za ponovnim uzimanjem postaje neodoljiva pa si počneš sam lagati na neki nježni dobro uvijeni način. Vjeruj mi protiv psihe u trenutcima kad želi dop nemoguće se boriti. Ali ti probaj sam, želim ti puno sreće. Ipak ti savjetujem da potražiš stručnu pomoć, u Sarajevu imaš savjetovalište za narkomaniju na Crnom vrhu, u ulici Omera Stupca, kod avaza. Mislim da tamo uglavnom dolaze registrovani ovisnici, (da popiju terapiju) ali nikome pomoć neće biti uskraćena, barem ti stručni ljudi mogu dati koristan savjet, ali te niko neće natjerati da se reg. ili nešto protiv tvoje volje. Sretno!
I don`t like the drugs, but THE DRUGS LIKE ME!!!
Rasporedi sebi te tramale sto imas, fakat nemoj se lupat s njima cim osjetis malo zikre... Ja sam zeznula tako prvi put kad sam se skidala, cim sam malo zikre osjetila, drugi dan se hepovima sredila i u setnju otisla... I bilo je dobro dok je tih tabletica bilo, al posle je zeznuto, nisi nista napravio, a moras iz pocetka gulit skoro pa na suho... Al, ajd progura se nekako ta fizicka kriza, jest da ti se dan oduzi ko godina, al moze se izdrazat, svaki naredni dan osjecat ces se koliko-toliko bolje... Psiha jest zafrkana i ona u biti najvise i sjebe, pa se vratis ponovo na dop... Zna lomit uzasno, al opet sve je do tebe da li ces popustit ili izgurat do kraja ako si vec odlucan u tome... Al uzmi neke smirilice, popij koji apac, xanax pomoce ti, bar malo ce te uspjeti smirit...
Pozdrav i izdrziiii!!!
Pozdrav i izdrziiii!!!