lijecenje hepetitisa c

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

Pawa

Re: lijecenje hepetitisa c

Post by Pawa »

BOBAN wrote:sacekacemo dok se stanje pogorsa
:shock:
No comment.

Kao sto rece Anfakabl, nemoj se nervirati... Barem pokusaj. Nazalost, znas i sam da kod nas moze sve samo ako imas dobru vezu. Izbunari je ako ikako mozes.

Pozz.
jeja_82

Post by jeja_82 »

veruj mi ovde ne pali ni veza....sve smo probali....;((((
selma

Post by selma »

Bobane, dodji u RS i odradi terapiju. Dobices je bez problema, jes da ces se nasmarati vadeci nalaze, ali bolje i to nego cekat da ti prsne jetra da bi ti je dali..
Grad razoren bez zidina, takav je čovjek koji nema vlasti nad sobom.
majja

Post by majja »

Nova sam na ovom forumu. Imam hepatitis C nekih 5-6 mjeseci.
Interesuje me jel postoje neki kriterijumi da bi mogao da dobijes lijecenje odmah u RS ili se mora cekati kao i u Srbiji da se jetra osteti? Je li neko zna? Bila bih zahvalna za ovu informaciju. Zivim u malom gradu gdje bi za mene da se sazna da imam hep. C bilo ubitacno, pa zbog toga ne idem doktorima jos. Pocela sam se raspitivati za tu terapiju, citala sam i ovdje ponesto, pa bi voljela kad bi mi neko odg. na ova moja pitanja?
Ako se terapija moze dobiti bez ostecenja jetre da idem odmah da se lijecim, a ako ne neka me ovako s virusom koju godinu pa cu onda kad se osteti jetra ici na lijecenje. Sve sto znam je da imam taj virus, genotip ne znam, broj kopija virusa ne znam. Inace imam slab imunitet, a vidim da je potreban za tu terapiju dobar imunitet. Pomagajte, sta da uzimam da bih ga popravila. Inace akutna faza bolesti( u kojoj sam jos) me bas iscrpila, mjesec dana pakla, gubitak apetita, mucnine uzasne, gubitak tezine i pad imuniteta.... :( .
Ja sam jos uvijek u soku od saznanja da imam hep. C, nemam volje nizasta, totalno sam psihicki oslabila... Interesuje me kako se vi nosite sa tim? Jel vam bilo tesko? Kako ste prosli taj pocetni period kad ste saznali?
Ja pokusavam da se borim, da nastavim zivot normalno, ali ne ide :(

Ako neko zna odg. na moja pitanja bila bih mu zahvalna da mi napise!
vudd

Post by vudd »

http://www.banjalukain.com/.../hepatiti ... -sva-zvona

nece da otvori...hah
Udruženje oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa (B18) iz Banjaluke, jedino ovakvo udruženje u zemlji je pred gašenjem. Podaci SZO o broju oboljelih od hepatitisa B i C u našoj zemlji govore da je virusom zaraženo preko 100 hiljada ljudi, a mnogi ne znaju da u sebi nose ove opasne viruse. Gašenjem udruženja gasi se i podrška pacijentima i informisanje javnosti.

Priredila: Suzana VUKMIR

Procjena Svjetske zdravstvene organizacije je da od hepatitisa C boluje oko jedan odsto ukupne populacije u BiH, odnosno oko 44 hiljade ljudi, dok je hepatitisom B zaraženo oko dva odsto populacije, odnosno oko 80.000 ljudi. To znači da u našoj zemlji ima preko 100 hiljada oboljelih od hepatitisa B i C, ali je malo otkrivenih, zato što su simptomi izuzetno blagi, te se prisustvo virusa teško otkriva.

Predsjednik Udruženja oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa (B18) Zdenko Simonović apeluje na sve koji mogu da pomognu udruženju da nastavi svoje djelovanje. Imaju prostoriju, objasnio je, ali nemaju sredstva za režije, tako da ako ne nađu donatora, prostoriju moraju da vrate Gradu.

- Donaciju za plaćanje režija i troškova imali smo od jedne švajcarske firme, no zbog nekih novih načina poslovanja, nisu u mogućnosti da nas finansiraju, jer su sad postali akcionarsko društvo – objasnio je za BLIN MAGAZIN Simonović.

Konkurisali su, kaže, za udruženje od interesa za Grad Banjaluku i RS, međutim odabrana su druga udruženja koja su po njihovim kriterijumima bitnija.
Ističe da Udruženje „B18“ ima oko 70 članova iz cijele BiH, te da je ovo vrlo bitna stvar za cijelu zajednicu, da to nije samo pitanje oboljelih.

- Međusobno razmjenjujemo iskustva i širimo svijest o tome šta su to hepatitis B i C. U svijetu ima oko 500 miliona oboljelih, što bi značilo da svaka dvanaesta osoba boluje od hepatitisa, a slogan „Da li sam ja broj 12?“ jasno govori o veličini problema, za razliku od HIV-a o čemu se priča na velika zvona, a kojim je zaraženo oko 40 miliona ljudi u svijetu – rekao je, naglasivši da preko 10 i više puta ima oboljelih od hepatitisa B i C nego od HIV-a.

U Republici Srpskoj registrovano je oko 1.000 pacijenata oboljelih od hepetitisa B i C. Simonović pita gdje su ostali.

- To su ljudi koji mogu biti nosioci virusa da ne znaju da ga imaju, mogu biti opasni za okolinu, tako da je to veći problem, jer nenamjerno mogu da inficiraju druge osobe – kaže Simonović, koji je i sam obolio od hepatisa C krajem 1995. godine.

Liječenje ovih opakih bolesti izuzetno je skupo. Pacijenti su sve troškove donedavno snosili sami, no zahvaljujući djelovanju ovog udruženja liječenje je postalo dostupnije svima. Terapije je, priča Zdenko, prije osam – devet godina koštala oko 24.000 KM.

- Nakon dvije godine rada našeg udruženja izborili smo se za to, tako da je sada kompletna dijagnostika, liječenje pacijenata od hepatitisa B i C sad dostupna i besplatna za sve pacijente kojima je potrebna ta terapija – istakao je.

Udruženje oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa (B18) je osnovano 2004. godine i od tada do danas, ističe Simonović, uspješno je djelovalo. No, pita se šta će se desiti sa udruženjem i ogromnom populacijom oboljelih ukoliko ova organizacija od velikog značaja, i za zdrave, i za bolesne, prestane da radi. Članovi su Evropske asocijacije koja broji 24 udruženja iz 19 evropskih država. Članovi su Svjetske hepetitis alijanse, koje broji udruženja iz oko 200 svjetskih država sa svih kontinenata.
Kako se zaštiti?

Vakcinacija je najefikasnija protiv hepatitisa B. Javite se u Institut za zaštitu zdravlja, kaže Simonović, urade se testovi i ukoliko je osoba negativna, prima vakcinu u tri doze. Vakcinacija košta 18 KM puta tri, a vakcina je izuzetno efikasna i smatra se da je osoba zaštićena za cijeli život.
- Hepatitis B je polno prenosiva bolest, pa je drugi način zaštite korištenje kondoma prilikom seksualnih odnosa. Intravenski zavisnici ne treba da razmjenjuju špriceve. Majke koje su nosioci virusa mogu da hepatitis B prenesu na dijete u toku porođaja i to je veoma opasno, jer dijete nakon deset godina može da dobije cirozu. Srećom, kod nas je uvedena ta vakcinacija 2001. godine – kaže, naglasivši da ako je majka inficirana, može da primi još jednu zaštitnu dozu mimo te vakcine.
Vakcina protiv hepatitisa C ne postoji ali, ističe Simonović, zdravim načinom života možemo se zaštiti. Uvođenjem obaveznog testiranja na hepatitis B i C, HIV i sifilis, prenos putem transfuzije krvi je drastično smanjen, tako da se sada smatra da je taj put maltene ispod jedan odsto.
Šta je hepatitis B i C, kako se liječe, kako se sa njima može živjeti?

Simonović objašnjava da su to dvije sasvim različite bolesti, dva različita virusa. Zajedničko im je to što oba napadaju jetru i zato se zovu hepatitis.

- Hepatitis B je uglavnom polno prenosiva bolest, a hepatitis C rijetko se može dobiti polnim putem, uglavnom se dobija putem krvi, krvnih derivata i slično. To je ugrubo način na koji se prenosi. Kod određenog broja pacijenata oboljelih od hepatitisa C oko 20 do 30 odsto se ne zna na koji način se prenosi – priča Simonović.

S obzirom da je riječ o dvjema različitim bolestima, liječe se na različite načine. Simonović podsjeća da je hepatitis C izlječiva bolest u visokom procentu. Hepaptitis B ako uđe u hroničnu fazu, uglavnom se smatra da je neizlječiv, a vakcina protiv ovog hepatitisa od 2001. godine je obavezna.

- Vakcinacija je najbolja prevencija od hepatitisa B. Postoji dosta lijekova za liječenje hepatitisa B i dosta su skupi. Na mjesečnom nivou koštaju od 100 KM do nekoliko hiljada KM u zavisnosti od vrste lijeka. Te tablete se piju čitav život – kazao je, dodajući da su određeni lijekovi starije generacije jeftiniji.

- Nakon nekoliko godina virus stvara rezistenciju, mutira i prelazi u sasvim drugi oblik, a onda se stvaraju dodatne komplikacije, tako da su lijekovi novije generacije dosta efikasniji, ali su su izuzetno skupi. Pošto postoji oko 50 različitih virusa hepatitisa C, ne postoji vakcina protiv ove bolesti. Što se tiče terapije, genotip jedan je najteži oblik, terapija traje 48 sedmica, a uspjeh liječenja je oko 50 odsto – rekao je.

Objašnjava da su genotip dva i tri blaži oblici. Dužina terapije je 24 sedmice, a uspješnost liječenja je oko 90 do 95 odsto. Terapija traje godinu dana, zasniva se na dvojnoj terapiji u vidu injekcija koje se primaju jednom sedmično i tableta koje se piju svaki dan, a cijena na godišnjem nivou je oko 30 hiljada do 40 hiljada maraka.
evo i ovako
Fickt Euch,Ihr Mistgeburten....
vudd

Post by vudd »

Fickt Euch,Ihr Mistgeburten....
klara60

Post by klara60 »

majja wrote:Interesuje me jel postoje neki kriterijumi da bi mogao da dobijes lijecenje odmah u RS ili se mora cekati kao i u Srbiji da se jetra osteti?
Majja
-Koliko ja znam u Republici Srpskoj ne mora se cekati kao u Srbiji. Mislim da je od uslova potrebno imati potvrdu od psihijatra da nema problema da se uvede terapija-ne znam kako si ti dobila hep.c, ali bivsim ovisnicima o narkotike je to potrebno, kao i neko nepisano pravilo da mora biti apstinencija duza od godinu dana.
-Moj ti je savjet da odmah ides svom doktoru i trazis uputu za Klinuku u Banja Luci, kako bi ti tamo uradili PCR- ustanovili broj kopija, genotip, uradili ostale potrebne nalaze i biopsiju jetre. U bolnici bi ostala oko pet dana.
Nikome nije zgodno kad sazna da boluje od neke bolesti . Osim moje kcerke, koja ima hepatitis C i mi ukucani smo prosli neku vrstu krize i panike, po saznanju (mnogi sa ovoga foruma su me u tom period utjesili navodeci mi primjere mnogobojnih koji su uspjeli da se izlijece). Pokusaj tu krizu sto prije prevazici kako bi otpocela kvalitetno lijecenje. Nisi jedina.
Imunutet moras ojacati. Pronadja na netu stranice o jacanju imuniteta pa nesto od toga upotrijebi. Osnovno je zdrava ishrana i uredan zivot. Pridrzavaj se koliko –toliko jetrene dijete, nemoj se previse fizicki zamarati, vise se odmaraj i pokusaj sto normalnije zivjeti, obavljati svakodnevne obaveze. Uvijek imaj na umu (a eno ti potvrde za to i u Vuddovom tekstu, gore) hepatitis c se prenosi iskljucivo direktnim mjesanjem krvi sa oboljele na zdravu osobu, sto znaci da su jako male mogucnosti da ti preneses nekome tu bolest.
Ovo je ukratko o onome sto si pitala, a ako te jos sta zanima, ti pitaj (pisala sam ti i na pp).
Budi jaka, ojacaj psihicki, radi na poboljsanju imuniteta i kreni odlucno u borbu protiv te bolesti.
Pozdrav.
majja

Post by majja »

Nisam narkoman, nisam nikad koristila droge niti bilo sta sto ne treba. Vodila sam sasvim zdrav zivot za ove moje 24 godine, ali ipak taj imunitet mi je uvijek nekako slab.
Znaci ako ne trebam cekati ostecenje jetre, da se aktiviram, da idem doktorima, da radim nalaze i da odmah pocnem s tom terapijom( mislim kad imunitet ojacam, a i psihu). Mislim da bi za moju psihu bilo bolje sto prije poceti terapiju, jer imam osjecaj da bi sve gore bilo ako bi cekala godinama na to.
Izgeda da stvarno ima i tih sto su se izlijecili od ove bolesti. Kad sam otkrila ovo mislila sam kraj, nema lijeka, ali evo vidim da su se neki izlijecili ( blago njima).
Hvala vam na odgovorima!
zeleni

Post by zeleni »

majja wrote: Izgeda da stvarno ima i tih sto su se izlijecili od ove bolesti. Kad sam otkrila ovo mislila sam kraj, nema lijeka, ali evo vidim da su se neki izlijecili ( blago njima).
ej, bre, majjo. pa brdo ljudi se izlecilo. brdo. pogledaj statistike za pegasys. potpuno je resiv problem sa hepatitisom. vec su smislili i novu terapiju, jos efikasniju. nije to nikakva smrtna presuda. i ja sam, kao i ti, bila u dubiozi kad sam saznala, al to, majjo, prodje. videces. cimni se samo. uradi nesto i bice dobro.
Ako nam neko dodje glave, to ce biti mangupi u nasim redovima
majja

Post by majja »

Bas ti hvala na ovim rijecima. Znace puno sada kad sam u ovoj situaciji.
Jesi li se ti izliječila ili cekas terapiju? Koji si genotip, izgleda da je to bas vazno?
A, cula sam da se pojavio i taj novi lijek, pa valjda spasi jos zivota...
Post Reply