Samo za Danas (Just for today)

Ovdje možete saznati više informacija o programu AN i pronaći podršku ukoliko ste još uvijek ovisni i tražite pravi način uspostavljanja i održavanja apstinencije.

Moderator: sanela

User avatar
Vuk
Posts: 1315
Joined: Sat Dec 06, 2008 1:17 pm
Location: Beograd

Re: Samo za Danas (Just for today)

Post by Vuk »

16. april
"Raditi kao da"

"Danas tražimo rešenja, a ne probleme. Probamo ono
što smo naučili na eksperimentalnoj osnovi."


v

Prvi put kad smo čuli da bi trebali da "radimo kao da", mnogi od nas su uzviknuli: "Ali to nije iskreno! Mislio sam da u Anonimnim narkomanima uvek treba da budemo iskreni sa svojim osećanjima."
Verovatno možemo da se prisetimo vremena kada smo prvi put došli u program. Možda nismo verovali u Boga, ali smo se ipak molili. Ili možda nismo bili sigurni da će program raditi za nas, ali smo ipak nastavili da dolazimo na sastanke bez obzira na to što smo mislili. Isto se odnosi i na naš napredak u oporavku. Možda se užasavamo gužve, ali ako imamo poverenja i pružimo ruku, nećemo se samo osećati bolje, nego ćemo otkriti i da nismo više toliko uplašeni velikih skupova.
Svaku radnju koju preduzmemo u tom smislu vodi nas bliže tome da postanemo onakvi ljudi kakvi smo predodređeni da budemo. Svaka pozitivna promena koju napravimo gradi naše samopoštovanje. Dok radimo drugačije, shvatićemo da počinjemo da mislimo drugačije. Svojim životom dolazimo do pravilnog razmišljanja "radeći kao da".

v

Samo danas: Ja ću iskoristiti priliku da radim kao da mogu da prihvatim situacije od kojih sam ranije bežao.
Moon child
User avatar
Vuk
Posts: 1315
Joined: Sat Dec 06, 2008 1:17 pm
Location: Beograd

Re: Samo za Danas (Just for today)

Post by Vuk »

17. april
Prioritet: sastanci

"U početku sam mislio da je nemoguće prisustvovati na više od
jednog ili dva sastanka nedeljno. To jednostavno ne bi moglo
da se uklopi u moj zgusnuti raspored. Kasnije sam naučio da su se
moji prioriteti okrenuli za 180 stepeni. Sve drugo je bilo
ono što je moralo da se uklopi u moj raspored sastanaka."


v

Neki od nas nisu redovno prisustvovali sastancima kada smo prvi put došli u Anonimne narkomane, a potom smo se čudili zašto ne možemo da ostanemo čisti. Ono što smo ubrzo naučili je da, ako želimo da ostanemo čisti, treba svoje prisustvovanje sastancima da stavimo na prvo mesto.
Onda smo počeli ponovo. Prihvatajući savet sponzora, obavezali smo se da prisustvujemo na devedeset sastanaka u devedeset dana. Prvih trideset dana predstavljali smo se kao novajlije kako bi drugi mogli da nas upoznaju. Po uputstvu svog sponzora, prestali smo puno da govorimo kako bismo naučili da slušamo. Ubrzo smo počeli da se radujemo sastancima i počeli smo da ostajemo čisti.
Danas dolazimo na sastanke iz različitih razloga. Ponekad idemo na sastanke da podelimo svoje iskustvo, snagu i nadu sa novijim članovima. Ponekad odemo da vidimo svoje prijatelje. A ponekad samo zato što nam treba zagrljaj. S vremena na vreme odemo sa sastanka shvatajući da nismo zaista čuli ništa od onog što je rečeno - ali se ipak osećamo bolje. Atmosfera ljubavi i radosti koja ispunjava naše sastanke održala nas je čistim još jedan dan. Bez obzira koliko je naš raspored pretrpan, dolazak na sastanak je naš prioritet.

v

Samo danas: U svom srcu znam da mi sastanci koriste na sve moguće načine. Danas želim ono što je dobro za mene. Ja ću prisustvovati sastanku.
Moon child
User avatar
Vuk
Posts: 1315
Joined: Sat Dec 06, 2008 1:17 pm
Location: Beograd

Re: Samo za Danas (Just for today)

Post by Vuk »

18. april
"Ja razumem"

"Ponizno smo ga zamolili da otkloni naše nedostatke."

v

Kada postanemo potpuno spremni da naše karakterne mane budu uklonjene, mnogi od nas su potpuno spremni. Ironija je što tek tada problemi zaista počinju. Što se više borimo da se rešimo određene mane, taj nedostatak izgleda da postaje jači. Zaista je ponizno prihvatiti da nismo nemoćni samo pred svojom zavisnosti već i pred svojim karakternim manama.
I onda nam konačno sine. Sedmi korak ne sugeriše da se sami oslobađamo svojih nedostataka, nego da zamolimo svoju Višu silu da nas od njih oslobodi. Fokus naših dnevnih molitvi počinje da se prebacuje. Priznajući svoju nemogućnost da se sami usavršimo, pozivamo svoju Višu silu da učini za nas ono što ne možemo sami da učinimo za sebe. I onda čekamo.
Naš program može da stoji na Sedmom koraku danima. Možda ne doživljavamo naglo, potpuno oslobođenje od mana, ali često doživljavamo suptilnu promenu svojih pogleda na sebe i druge. Očima Sedmog koraka počinjemo manje kritički da gledamo na one oko nas. Znamo da se mnogi od njih, baš kao mi, bore sa nedostacima kojih bi vrlo rado voleli da se reše. Znamo da su, baš kao i mi i oni nemoćni pred svojim sopstvenim manama. Pitamo se da li se i oni, kao i mi, ponizno mole da njihove mane budu uklonjene.
Počinjemo da procenjujemo druge onako kako smo naučili da procenjujemo sebe, sa saosećanjem rođenim iz poniznosti. Kako posmatramo druge i kako nastavljamo da posmatramo sebe, konačno možemo da kažemo: "Ja razumem."

v

Samo danas: Bože, pomozi mi da vidim očima Sedmog koraka. Pomozi mi da razumem.
Moon child
User avatar
Vuk
Posts: 1315
Joined: Sat Dec 06, 2008 1:17 pm
Location: Beograd

Re: Samo za Danas (Just for today)

Post by Vuk »

19. april
Koračanje

"Toliko puta zavisnici su tražili nagrade za težak rad
bez uloženog napora."


v

Kada smo prvi put došli u NA, neki od nas su hteli sve i odmah. Želeli smo spokoj, automobile, srećne veze, prijatelje, bliskost sa svojim sponzorom – sve ono što su drugi dobili nakon meseci i godina rada na koracima i življenja života po životnim pravilima.
Na teži način smo naučili da spokoj dolazi jedino iz prorade koraka. Novi automobil dolazi od svakodnevnog pojavljivanja na poslu i nastojanja da "primenjujemo ove principe u svemu što radimo", uključujući i radno mesto. Zdrave veze dolaze kao rezultat mnogo teškog rada i nove voljnosti da komuniciramo. Prijateljstvo sa sponzorom dolazi kao rezultat pružanja sebe u dobrim, kao i u teškim trenucima.
U Anonimnim narkomanima smo pronašli put u bolji način života. Da bismo dostigli svoj cilj, moramo ipak da koračamo.

v

Samo danas: Ja želim bolji život. Napraviću spisak onoga što želim, saznaću kako da to dobijem, razgovaraću o tome sa svojim sponzorom i napraviću neophodne korake.
Moon child
User avatar
heroinapg
Posts: 3087
Joined: Fri Dec 14, 2007 5:03 am

Re: Samo za Danas (Just for today)

Post by heroinapg »

Hvala Vuce!
User avatar
selma
Posts: 807
Joined: Thu Oct 11, 2007 2:52 pm
Location: Beograd

Re: Samo za Danas (Just for today)

Post by selma »

Malaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :)
Grad razoren bez zidina, takav je čovjek koji nema vlasti nad sobom.
User avatar
Vuk
Posts: 1315
Joined: Sat Dec 06, 2008 1:17 pm
Location: Beograd

Re: Samo za Danas (Just for today)

Post by Vuk »

20. april
Odvojenost

"Zavisnost je bolest porodice, ali mi možemo
da promenimo jedino sebe."


v

Mnogi od nas dolaze iz ozbiljno razorenih porodica. Ponekad je ludilo koje vlada u našoj porodici više nego što možemo da podnesemo. Ponekad poželimo da spakujemo svoje stvari i odemo što dalje.
Molimo se da nam se naši članovi porodice pridruže u oporavku, ali, na našu veliku žalost, to se ne događa uvek. Ponekad, uprkos našim najvećim naporima da prenesemo poruku, uviđamo da ne možemo da pomognemo onima koji su nam najdraži. Naše iskustvo sa grupe naučilo nas je da smo, najčešće, previše bliski svojim najbližima da bismo im pomogli. Učimo da je bolje da ih prepustimo brizi naše Više sile.
Kada prestanemo da pokušavamo da rešimo probleme članova svojih porodica, dajemo im prostor koji im je potreban da sami reše probleme u svojim životima. Podsećajući ih da ne možemo da rešimo njihove probleme umesto njih, sebi dajemo slobodu da živimo svoj život. Imamo veru da će Bog pomoći našim najbližima. Često je najbolje što možemo da damo našim voljenima sopstveni primer oporavka koji napreduje. Za dobro zdravlja naših porodica i naše sopstveno, moramo da pustimo naše najbliže da pronađu svoj lični put u oporavak.

v

Samo danas: Ja ću težiti da radim svoj sopstveni program i prepustću svoju porodicu na brigu Višoj sili.
Moon child
User avatar
Vuk
Posts: 1315
Joined: Sat Dec 06, 2008 1:17 pm
Location: Beograd

Re: Samo za Danas (Just for today)

Post by Vuk »

21. april
Strah

"Shvatili smo da nemamo izbora, moramo potpuno
da promenimo svoj stari način razmišljanja
ili ćemo se vratiti drogiranju"


v

Mnogi od nas shvataju da je našim starim načinom razmišljanja upravljao strah. Plašili smo se da nećemo moći da nabavimo drogu ili da je neće biti dovoljno. Plašili smo se da će nas otkriti, uhapsiti i zatvoriti. Dalje na spisku bili su strahovi od novčanih problema, beskućništva, predoziranja i bolesti. Naš strah kontrolisao je naše postupke.
Rani dani u oporavku za mnoge od nas nisu bili mnogo drugačiji. I tada je, takođe, strah vladavao našim razmišljanjem. "Šta ako je previše bolno ostati čist?" - pitali smo se. "Šta ako ja to ne mogu? Šta ako se ne svidim ljudima u NA? Šta ako mi NA ne pomaže?" Strah iza ovih misli može još uvek da kontroliše naše ponašanje, sprečavajući nas da preuzmemo neophodan rizik da ostanemo čisti i rastemo. Možda nam deluje lakše da se predamo sigurnom neuspehu, odustanemo pre nego što počnemo, nego da reskiramo sve zbog male nade. Ali takav način razmišljanja nas samo vodi do recidiva.
Da bismo ostali čisti, moramo pronaći voljnost da promenimo svoj stari način razmišljanja. Ono što je funkcionisalo za druge zavisnike, može funkcionisati i za nas - ali moramo da budemo voljni da to probamo. Moramo da zamenimo svoje stare cinične sumnje za novu potvrdu nade. Kada to uradimo videćemo da je vredno rizika.

v

Samo danas: Ja se molim za voljnost da promenim svoj stari način razmišljanja i za sposobnost da prevladam svoje strahove.
Moon child
User avatar
Vuk
Posts: 1315
Joined: Sat Dec 06, 2008 1:17 pm
Location: Beograd

Re: Samo za Danas (Just for today)

Post by Vuk »

22. april
Putovati otvorenim putem

"Ovo je naš put ka duhovnom razvoju."

v

Kada smo došli na svoj prvi NA sastanak, izgledalo nam je da smo stigli do kraja svog puta. Nismo više bili u stanju da se drogiramo. Duhovno smo bankrotirali. Većina nas je bila potpuno izolovana i nismo mislili da imamo nešto za šta bi živeli. Nismo uopšte shvatali da smo, kako smo započeli svoj program oporavka, zakoračili na put neograničenih mogućnosti.
U početku je bilo dovoljno teško samo ne drogirati se. Ipak, posmatrajući druge zavisnike kako rade korake i primenjuju ove principe u svojim životima, počeli smo da shvatamo da je oporavak više od samog ne-drogiranja. Životi naših NA prijatelja su se promenili. Oni su imali odnos sa Bogom, kako su ga shvatili. Bili su odgovorni članovi udruženja i društva. Imali su razloga za život. Počeli smo da verujemo da je sve to moguće i za nas.
Kako nastavljamo svoj put oporavka, možemo se naći na stranputici zbog preteranog zadovoljstva sobom, netolerancije ili neiskrenosti. Kada se to dogodi, treba brzo da prepoznamo znakove toga i vratimo se na svoj put - otvoreni put slobode i rasta.

v

Samo danas: Ja nastavljam da razvijam svoje duhovne, društvene i uopšteno životne veštine primenjujući principe svog programa. Mogu da putujem koliko god želim otovrenim putem oporavka.
Moon child
User avatar
Vuk
Posts: 1315
Joined: Sat Dec 06, 2008 1:17 pm
Location: Beograd

Re: Samo za Danas (Just for today)

Post by Vuk »

23. april
Bog kako ga sami shvatamo

"Mnogi od nas shvataju Boga jednostavno kao
bilo kakvu silu koja nas održava čistima."


v

Neki od nas ušli su u oporavak sa već određenim shvatanjem Više sile. Ipak, za mnoge od nas "Bog" je nezgodna reč. Možda sumnjamo u postojanje bilo kakve sile veće od nas samih ili se možda sećamo neprijatnih iskustava sa religijom i zaziremo od "priče o Bogu".
Početi iznova u oporavku znači da isto tako možemo da počnemo iznova i u svom duhovnom životu. Ukoliko nam nije prijatno ono što smo naučili dok smo odrastali, možemo da probamo sa drugačijim pristupom svojoj duhovnosti. Ne moramo da shvatimo sve odjednom, niti moramo odmah da nađemo odgovore na sva svoja pitanja. Ponekad je dovoljno samo znati da drugi članovi NA veruju i da im njihova vera pomaže da ostanu čisti.

v

Samo danas: Sve što ovaj tren treba da znam o svojoj Višoj sili jeste da je to Sila koja mi pomaže da ostanem čist.
Moon child
Post Reply