Pronašla sam neke statistike, ali na Answer.com stranicama pa ne znam koliko su pouzdane niti primjenjive za naše područje...ali bi ih svejedno iznjela.Alternativka wrote:
Postoje li uopće podaci, koliko se ovisnika izlječi?
Dakle, samo 5 % ovisnika godišnje odluči prestat, a do kraja godine oko polovice odustane.
Procjenjuje se da između 75 i 95 posto ljudi ima recidiv u procesu izlječenja.
Ne znam djeluju li ovi postotci na vas poticajno ili deprimirajuće.
Nadam se da vas čini svjesnijima koliko ste uspješni samo zbog tog što razmišljate o prestanku, što ste tu i čitatat, što ste odlučili prestati i što pokušavata...i u konačnici, za one koji uspjevaju, što uspjevate!
Edit:
Pronašla sam i podatke za RH.
Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do kraja 2009. ukupan broj liječenih osoba zbog zlouporabe psihoaktivnih droga je 29.120 što predstavlja povećanje od 6,2 posto u odnosu na 2008. godinu. (broj podrazumijeva i tretman ovisnika i pružanje bilo kakve druge pomoći, primjerice hitnu pomoć priliko predoziranja).
Tijekom 2009. godine na liječenju od ovisnosti su bile 7.733 osobe (26,6%), od kojih prvi put 1461 osoba, odnosno 18,9 % svih liječenih, a 5% od registriranih (ta se statistika poklapa s onom na stranici Answer.com-a).
Ukupan broj ovisnika koji su na odvikavanju i rehabilitaciji u terapijskim zajednicama u 2009. godini bio je 1.137, što predstavlja pad u odnosu na 2008. i 2007. godinu.
Ukupan broj liječenih ovisnika u 2009. povećan je za 2,9 posto u odnosu na 2008. godinu.
Broj smrti zbog predoziranja se smanjuje.
U 2009. godini 89 osoba umrlo je zbog posljedica uzimanja droga, što u odnosu na 2008. predstavlja smanjenje za 23,3 posto (2008.:116).
Nema posebnih statistika za overdose, samo skupne za zlouporabu.
Prosječna dob umrlih zbog zlouporabe droga u 2000. godini iznosila je 29,5 godina, a u 2009. godini 35,8 godina.
Prosječna dob umrlih zbog predoziranja bila je 27,8 godina 2000. godine, a 33,6 godina u 2009. godini.
Dakle, gledajući 2009. u odnosu na 2008. godinu, broj registriranih ovisnika i broj liječenih ovisnika se povećava, a u odnosu na 2000. godinu se smanjuje broj umrlih od drogiranja i produljuje im se životni vijek. Moglo bi se zaključiti da programi pomoću narkomanima daju neke rezultate, zar ne?
Omjer muškaraca i žena među umrlim ovisnicima je 13,8:1, a meñu liječenima 4,9:1.
Umrle osobe prosječno su bile liječene 9 godina. Hm...
U 2009. godini u odnosu prema 2008. sveukupni broj ovisnika se smanjio za 11,7 posto, a u usporedbi s 2007. za 16, 8 posto. (šta mislite je li to realno ili je zakazao sustav registracije? meni nije jasna ni metodologija kojom su došli do tog podatka, moram priznat)
P.S. koga zanima cijelo izvješće Ureda za suzbijanje zlouporaba droge Vlade RH, evo link.
http://www.uredzadroge.hr/dokumenti/