AL-ANON - MEDITACIJE "DAN PO DAN"

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

dita

Re: AL-ANON - MEDITACIJE "DAN PO DAN"

Post by dita »

24. siječnja

Želim se usuditi biti ono što jesam. Možda pokušavam sebi namjestiti osmijeh na licu čak i kad sam ljut, samo da bih se dopao nekom drugom. Ako nemam volje prihvatiti neki poziv za posjetu, radije ću to odbiti nego povrijediti nekog. Možda odustajem od željene namjere da ostanem kod kuće samo zato što tako želi voljena osoba, a ja želim svoj mir. Možda su to sve časne odluke i ja se mogu odlučiti za svaku od njih pojedinačno ili za sve njih. Ali, danas hoću biti iskren u donošenju svojih odluka, a ne hiniti da osjećam nešto što ne osjećam ili da želim činiti nešto što ustvari ne želim.

Al-Anon mi ne govori kako se trebam ponašati. Al-Anon ne utvrđuje što su to ispravne, a što pogrešne odluke. Naprotiv, Al-Anon me ohrabruje da savjesno i bez straha obratim pažnju na sebe, svoje osjećaje, svoje povode i svoja djela. Ja mogu naučiti da volim sebe samo tada kad sam stvarno spreman upoznati sebe

Razmišljanje za danas

Ja imam pravo htjeti ono što hoću i osjećati onako kako osjećam. Možda se ja neću odlučiti djelovati prema tim osjećajima ili željama, ali ih ne želim i dalje skrivati od samog sebe. Oni su dio mene.

«Prije svega misliti na jedno: budi vjeran sam sebi.»

William Shakespeare
dita

Post by dita »

25. siječnja

Prije nego što sam stigao u Al-Anon koristio sam isprike drugih ljudi kako se ne bih morao brinuti za svoje vlastite probleme. Uživao sam u dramatičnim krizama drugih i nisam ispuštao ni jednu priliku da o tome pričam. Moj vlastiti život mi je bivao sve manje značajan i svoje sam probleme smatrao nevažnim.

Zbog toga sam imao velikih poteškoća usredotočiti se na sebe samog kad sam došao u Al-Anon. Na sastancima sam želio pričati o alkoholičaru, ali se činilo da to nikog ne zanima. Svi su stalno pitali kako se ja osjećam, što ja činim i što ja želim.

Otkrio sam da sam pokazivao pretjeran interes za druge jer sam o sebi samom imao veoma ograničeno mišljenje. Zahvaljujući svom mentoru mogao sam prepoznati da sam time štetio samo sebi kad sam se ponašao tako kao da mi je život drugih važniji od mog vlastitog. Morao sam tome učiniti kraj ako sam želio naučiti kako ispravno vrednovati svoja vlastita iskustva. Usredotočiti se na sebe bio je prvi korak ka poštivanju samog sebe. To sam morao vježbati, a uz potporu na sastancima to mi je sve bolje polazilo za rukom. Učio sam govoriti o sebi, a svoje osjećaje, uspjehe i interese smatrati važnim i dragocjenim.

Razmišljanje za danas

Ako danas pokušam ogovarati ili iz nečijeg tuđeg života činiti dramu, želim upitati samog sebe: «Što se to sa mnom događa?»

«Mi razgovaramo o svom udjelu u našim problemima i kako promijeniti naše stajalište i naše djelovanje, tako što ćemo program Al-Anona primijeniti u svom životu.»

Ovdje govori Al-Anon
dita

Post by dita »

26. siječnja

Mnogo puta sam pročitao Dvanaesti korak prije nego sam shvatio o čemu se tu radi. Tu je stajalo jasno napisano: «Nakon što smo radeći na tim Koracima doživjeli unutarnje duhovno buđenje….» Kakvo obećanje! Ako radim na tim Koracima, doživjet ću duhovno buđenje! Probudila se nada čak i u meni!

To, međutim, nije bio razlog zašto sam došao u Al-Anon. Kao i mnogi drugi i ja sam želio iznaći mogućnost kako potaknuti nekoga na razmišljanje da prestane piti. Tek mnogo kasnije sam spoznao da mom životu nedostaje pravac koji mu je mogla dodijeliti samo neka Viša sila.

Ove divne riječi iz Dvanaestog koraka daju mi potrebnu hrabrost da ponovo započnem s radom na Prvom koraku. Polako, ponekad s bolom, radio sam na Koracima. S vremenom se dogodilo nešto začuđujuće. Mene su ispunili osjećaji prema mom Bogu i njegovoj ljubavi prema meni. Osjećao sam se kao potpun čovjek. Znao sam da više nikad neću biti kao prije.

Razmišljanje za danas

Koraci su kao neki putokaz kroz život koji vode ka duhovnom buđenju pa i više od toga. Ja ne mogu stići do cilja svog puta kroz život divovskim koracima, puta koji je ponekad trnovit, ali ja mogu stavljati stopu pred stopu i slijediti upute koje sam dobio. Poznato mi je da su drugi, koji su prije mene slijedili taj put, dobili više nego što su ikad mogli u snu poželjeti.

«Kad sam na sastanku prvi put čuo o Dvanaest koraka, potpuno sam utihnuo. Primijetio
sam da mi je zastao dah…Samo sam slušao svakim djelićem svoga bića…Duboko u sebi sam
osjećao da je ovdje moj dom.»

As we understood
dita

Post by dita »

27. siječnja

Znala sam da sa mnom nešto nije u redu. Bila sam luđački odlučila nekoga meni veoma dragog zauvijek prognati iz svog života samo zato što je ostavio prljavo posuđe ležati u sudoperu. Bilo je očito da sam nerazumno reagirala, ali se jednostavno nisam mogla smiriti. Zgrabila sam telefon i pozvala jednu prijateljicu iz Al-Anona.

Nakon što je ona saslušala moju priču rekla je da sam ja vjerojatno bila ljuta ne samo zbog prljavog posuđa, nego više zbog nekih drugih stvari. To je bilo točno. Za mene je to posuđe bilo povod mojoj ljutnji što me on obezvređivao u svakom pogledu. Ona mi je rekla kako se i ona neko vrijeme sve više ljutila i igrala ulogu žrtve kad god se našla u sličnoj situaciji. Ali, kad god je pokušala sve svoje probleme u odnosu s partnerom riješiti u jednom danu, to se pokazalo kao promašaj jer je to bilo nemoguće ostvariti. Umjesto toga ona je pokušavala riješiti odjednom samo jednu situaciju.

Ja još uvijek ne podnosim vidjeti prljavo posuđe u sudoperu, ali sam naučila tome više ne pridavati tako veliki značaj. Naučila sam prihvaćati stvari onakve kakve one jesu. Ponekad je prljavo posuđe samo prljavo posuđe- i ništa više.

Razmišljanje za danas

Zašto si ja dopuštam patiti od toga da moram «od muhe praviti slona»? Ja mogu jednu situaciju sagledati na mnogo prihvatljiviji način ako ju rješavam postupno, dan po dan.

«Čitav smisao Al-Anona leži u tome da izgladimo gruba mjesta u našem životu, a to se može
činiti samo postepeno, dan po dan.»

Dan po dan u Al-Anonu
dita

Post by dita »

28. siječnja

Novi članovi su često iznenađeni koliko godina «stari lisci» u Al-Anonu dolaze na sastanke. Možda će ih još više iznenaditi kad saznaju da se u njihove domove odavno vratila trijeznost ili da u njihovim životima više ne postoje alkoholičari. Zašto onda oni još uvijek dolaze u Al-Anon? Za mnoge od nas odgovor na to pitanje glasi: «Opuštanje».

Ponekad sam nestrpljiv, raspoložen za svađu ili dosadan. Proživljavam vremena u kojima na sebi ne primjećujem nikakve promjene i počinjem sumnjati u sebe. Ali, čak i nakon mnogih godina oporavka u Al-Anonu čini mi se da nisam u stanju upravljati svojim životom ako ispustim više sastanaka. Ja sam pogođen pijenjem druge osobe. Ne želim podcijeniti dugo prisutni utjecaj koji je alkoholizam ostavio na meni. Zbog toga i dalje želim dolaziti u Al-Anon.

Ja sam došao u Al-Anon da se čim prije oslobodim svoje boli, ali sam ostao zbog nepokolebljivosti, sigurnosti i prijateljstva koje tamo neprekidno nalazim. Pošto mi moje narastanje leži na srcu, ja sada mogu mirno savladati i veoma teške situacije, a radost u mom životu još i sada nadilazi moje najsmjelije snove.

Razmišljanje za danas

Ja svoj oporavak smatram zdravim načinom življenja koji radosno mogu podijeliti s drugim ljudima. Danas svjesno živim bolji život jer radim na sebi.

«Samo danas želim za sebe napraviti program. Zasigurno ga se neću pridržavati, ali ga barem želim imati.»

Samo za danas
dita

Post by dita »

29. siječnja

Mnogi od nas su u Al-Anonu shvatili koliko je dragocjeno moći se izraziti. Mi spoznajemo naše osjećaje i to koliko je važno da ti osjećaji u pogodnom trenutku dođu do izražaja. Razlika leži u tome koristimo li mi riječi da bismo izrazili sebe ili kontrolirali druge.

Ponekad za mene postoji samo jedna mogućnost da mogu razlikovati pokušavam li ja nekog kontrolirati ili izražavam svoje misli: obraćam pažnju na to koliko puta ponavljam istu stvar. Ako izgovorim nešto što mi je upravo prošlo kroz glavu i ako je to za mene završena stvar, svejedno kakav odgovor na to imam, tada ja govorim iskreno. Ali, ako ja stalno ponavljam slične prijedloge ili uvijek iznova postavljam ista pitanja vrteći se u krug, tad ja vjerojatno pokušavam kontrolirati. Ako sam zadovoljan samo onda kad mi moj partner u razgovoru odgovori onako kako ja to želim čuti, tj. prihvaća ono što sam ja rekao ili posluša moj savjet, tada znam da sam izgubio svoju vlastitu srednju liniju.

Razmišljanje za danas

Sad učim biti iskren prema sebi samom. Ja ne želim svoj oporavak upotrijebiti kao povod da utječem na način razmišljanja drugih ljudi. Pokušaj kontroliranja drugih donosi mi samo probleme. Umjesto toga želim takve pogreške odmah priznati i koristiti svoju snagu za ono za što je imam, naime, usredotočiti se na samog sebe.

«Mogli bismo imati mnogo duševnog mira kad se ne bismo neprestano brinuli o onome
što drugi rade ili ne rade.»

Thomas von Kempen
dita

Post by dita »

30. siječnja

Život s alkoholizmom poučio me da se planovi u svako doba mogu promijeniti jednako kao i pravila igre. U meni se razvilo duboko nepovjerenje prema svemu i svačemu jer se ni na što nisam mogao osloniti.

Posljedica toga je bila da sam čvrsto zgrabio svaku moguću priliku bez da sam o tome previše razmišljao. Iza mog djelovanja često je stajao očaj: «Najbolje da to zgrabim sada- možda je to moja jedina prilika.» Al-Anon me poučio jednom drugačijem načinu gledanja na stvari: Ja mogu živjeti samo «dan po dan». Ja svoje odluke mogu donositi prema tome što je danas za mene ispravno, a ne prema onome što se bojim da bih mogao izgubiti u budućnosti. Ja mogu «razmisliti» prije nego što reagiram na svoje strahove i podsjetiti se na slogan: «O tom- potom».

Ako osjećam da nisam u stanju danas nešto uraditi, onda moram vjerovati u to da će se, ako nešto zaista moram učiniti, za to možda ukazati još neka prilika. Ne mora to biti po onoj narodnoj: «sad ili nikad» ili onoj «sve ili ništa».

Razmišljanje za danas

Danas ne moram dopustiti da me svladaju moji stari strahovi. Umjesto toga ja mogu činiti ono što se pokaže važnim. Ja ne moram slijediti svaki prijedlog ili prihvatiti sve ono što mi se ponudi. Ja mogu procijeniti svoje mogućnosti i zamoliti za vodstvo da mi se pomogne izabrati ono što je za mene najbolje.

« Za svakog od nas postoji vodstvo i ako ponizno slušamo uvijek ćemo čuti prave riječi…
Postavi se usred bujice od snage i mudrosti koja teče kroz tvoj život. Onda si ti bez napora
na putu istine i potpunog zadovoljstva.»

Ralph Waldo Emmerson
dita

Post by dita »

31. siječnja

Nakon što sam više od godinu dana marljivo radio na Dvanaest koraka Al-Anona bio sam očajan zbog mojih stalnih ponovnih padanja u samosažaljenje i bijes. Ponovni padovi bili su prouzrokovani time što je alkoholičarka bila nesposobna pružiti mi moralnu potporu koju sam htio. Kad sam jedne večeri meditirao o Šestom i Sedmom koraku naglo su se pojavile riječi u mojim mislima: «Bili smo bezuvjetno spremni dopustiti Bogu da ukloni naše karakterne nedostatke.»

Iznenada sam shvatio da je mnogo mog marljivog rada u programu bilo ustvari uvježbavanje moje vlastite ograničene snage. S novom i iskrenom poniznošću sam zamolio Boga da otkloni moje nedostatke. Kad sam idućeg jutra ugledao alkoholičarku, bilo je kao da mi je uklonjen neki veo ispred očiju. Vidio sam kako ona pati i kako se bori da ostane trijezna, a ja sam također suosjećao sa svojom vlastitom borbom. Tog trena su moje samosažaljenje i moj bijes iščezli.

Razmišljanje za danas

Želim biti spreman da moji karakterni nedostaci budu otklonjeni i učinit ću sve što mogu da budem pripravan na to. Mogu sebe dovesti dotle da se prihvatim bez samooptuživanja, da prihvatim ono što sam utvrdim i moram biti neograničeno spreman da se mijenjam. Ali meni samom jednostavno nedostaje snage za to. To će uspjeti samo mojoj Višoj sili.

«Prihvaćam da mi je za ponovnu uspostavu mog duševnog zdravlja potrebna pomoć i da ja
to ne mogu sam postići.»

Dvojba u braku s alkoholičarom
dita

Post by dita »

1. veljače

Mislio sam ako bih prestao podupirati alkoholičara u svom životu da bi kod njega nestala želja za pijenjem. Kad se činilo da je umjesto toga s njegovim pijenjem stanje postalo još gore, pomislio sam odmah da sam negdje pogriješio. Još uvijek sam pokušavao kontrolirati alkoholizam i njegove simptome.

Al-Anon mi je pomogao spoznati da sam bespomoćan. Ja nisam u stanju alkoholičara odvratiti od pijenja. Ako se odlučim za to da ne doprinosim nastanku problema, onda to činim zato jer to smatram ispravnim. Ta odluka će mi pomoći da dobijem bolji osjećaj za sebe samog.

Ako promijenim svoje ponašanje moguće je da će se promijeniti i ponašanje onih koji me okružuju. Ali, ne postoji garancija za to da će se promjena ponašanja drugih meni svidjeti. Danas učim donositi odluke zbog toga što će one biti dobre za mene, a ne zbog toga što će one možda djelovati na promjene kod drugih.

Razmišljanje za danas

Teško je ne moći se više ponašati onako kako sam to uvijek u prošlosti činio. Uz pomoć Al-Anona ja sad mogu prekinuti prijašnje načine ponašanja. Sad se mogu odlučiti činiti ono što smatram ispravnim- za sebe!

«Ti se svakog dana iznova možeš radovati životu tako što ćeš se sa sobom osobno i sa svojim
životom ugodno osjećati…»

Jane Seymour
dita

Post by dita »

2. veljače

Ja sam svoj život živio na način kao kad bih stajao na nekim ljestvama. Svi drugi su bili ili iznad ili ispod mene. Onih iznad trebalo se bojati ili im zavidjeti, a one ispod mene trebalo je sažalijevati. Bog je bio daleko, daleko iznad toga, sasvim izvan domašaja mog pogleda. To je bio jedan mučan, usamljenički način življenja, jer na tim ljestvama nije bilo dovoljno mjesta gdje bi u isto vrijeme dva čovjeka mogla duže vremena udobno stajati na istoj stepenici.

Kad sam stigao u Al-Anon tamo sam našao mnoštvo ljudi koji su bili odlučili sići sa svojih ljestava i uključiti se u krug zajednice. U krugu smo bili svi jednaki, a Bog je bio u samom centru i moglo ga se lako dokučiti. Kad god bi netko novi došao u našu zajednicu, nije nam bilo teško promijeniti položaj svakog pojedinca u tom krugu. Mi smo jednostavno taj krug proširili.

Danas ja više ljude ne promatram niti iz položaja ispod njih, niti ih promatram s visine. Sad mogu svakome gledati u oči izravno i iskreno. Danas «skromnost» za mene znači sići sa stepenica prosudbe samog sebe i drugih i zauzeti mjesto u jednom, po cijelom svijetu raširenom krugu ljubavi i međusobne potpore.

Razmišljanje za danas

Moje misli su moji učitelji. Uče li me oni, sebe i druge voljeti i cijeniti, ili me uče kako da živim usamljen? Danas ću ja svoje učitelje pažljivije odabirati.

«Živjeti i pustiti druge da žive» oslobađa nas prisile kritiziranja, osude, kletvi i
osvete…Sve to, naime, nama samim čini daleko više štete nego onima prema kojima
smo to oružje usmjerili. Al-Anon nas uči toleranciji koja proizlazi iz ljubavi.»
Post Reply