AL-ANON - MEDITACIJE "DAN PO DAN"

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

dita

Re: AL-ANON - MEDITACIJE "DAN PO DAN"

Post by dita »

4. siječnja

Kad sam došao u Al-Anon bio sam očajan i usamljen. Žudio sam za spokojem kojeg su drugi na sastanku očito imali. Kad su prijatelji i prijateljice govorili o sredstvima za oporavak koja su njima pomogla, ja sam se pretvorio u uho.

Čuo sam slijedeće: «Odlazi na sastanke i govori kad god možeš. Radi na Koracima, ali ne na svim odjednom. Započni s Prvim korakom. Potraži mentora za sebe. Svakodnevno čitaj Al-Anonovu literaturu. Pozovi nekoga između sastanaka kad ti je to potrebno». Polako sam slijedio svaki od ovih pojedinačnih prijedloga i počeo osjećati vidne promjene u svom životu. Počeo sam vjerovati da bi moj život mogao biti mnogo više od niza strašnih dana koje je trebalo preživjeti. Sad sam imao izvore snage koji su mi pomogli nositi se s najtežim životnim prilikama. Shvatio sam da uz pomoć svoje Više sile izlazim na kraj sa svim onim s čime se susrećem i da sam pri tom čak i rastao. S vremenom su mi sredstva i temeljne postavke programa pomogli da dođem do spokoja kojeg sam s toliko čežnje želio za sebe.

Razmišljanje za danas

Al-Anon mi daje sredstva koja mogu upotrijebiti za postizanje mnogih ciljeva kao: spokoj, duševno zdravlje i otpuštanje s ljubavlju. Prijatelji i prijateljice u Al-Anonu koji su sa mnom dijelili nadu, iskustvo i snagu, učili su me kako ta sredstva mogu primijeniti u svom životu.

« Svakodnevna budnost biti će mala nagrada za moj unutarnji mir.»

Dvojba u braku s alkoholičarom
dita

Post by dita »

5. siječnja

Kad sam stigao u Al-Anon, bio sam potpuno zbunjen značenjem riječi «suosjećanje». Mislio sam da bi to trebalo značiti tražiti isprike za alkoholičara ili pokrivati njegove nepokrivene čekove. Al-Anon mi je pomogao za to pronaći jedan drugi pojam: «učiniti mogućim». Učio sam o tome kako sam ustvari omogućavao alkoholičaru da i dalje pije bez da za svoja djela plati bilo kakvu cijenu, tako što sam umjesto njega «peglao» posljedice njegovog pijenja. Možda je suosjećajnije prema ljudima koje volim ako dopustim da oni osjete posljedice svojih djela, pa i onda kad je to bolno po njih.

Kako ću znati je li ja nešto «činim mogućim» s određenim načinom djelovanja? Pošto to nije uvijek sasvim vidljivo, moram obratiti pažnju na ono što mi je dalo povoda. Pokušavam li se ja miješati u posljedice odluka koje je donijela neka meni bliska osoba? Pokušavam li rasteretiti nekoga od nečega što bi on sam za sebe mogao učiniti? Činim li ono što smatram najboljim za sebe? Odupirem li se onome što činim? Ako da, jesam li donio pravu odluku? Najbolje pokazana suosjećajnost je ona kad drugom dopustiš da preuzme odgovornost za svoja djela.

Razmišljanje za danas

Danas se želim podsjetiti na to da imam izbor isto kao što ga ima i alkoholičar. Želim se odlučiti za ono najbolje koliko god je to moguće i ljudima oko sebe priznati isto to pravo bez da se u bilo što miješam.

«Moram učiti, ljudima koje volim priznati pravo da čine vlastite pogreške, te da ih i
prepoznaju kao svoje vlastite.»

«Izazov»
dita

Post by dita »

6. siječnja

Često osjetim potrebu da između sastanaka telefoniram prijateljima i prijateljicama iz Al-Anona. Kad sam započeo s radom u programu, bio sam jako opterećen, baš kao i drugi koji su trpjeli posljedice djelovanja alkoholizma. Strpljenje onih s druge strane žice da me slušaju pomaže mi da se mogu osloboditi tog opterećenja. Obraćanje drugima putem telefona i molba za potporu umnogome doprinosi mom oporavku u Al-Anonu. Moj partner u razgovoru niti je moj savjetnik, niti ispovijednik i on ne rješava moje probleme. On ili ona nisu također dužni ni slušati moje srceparajuće priče.

Umjesto toga ta osoba mi pomaže vidjeti stvari u pravom svjetlu. Ponekad me se podsjeti na neku Al-Anonovu misao ili neku pomoć za oporavak koje me dovedu u položaj da svoju situaciju sagledam iz nekog drugog kuta. Ja ne dobivam savjete što trebam ili ne trebam činiti. Ta odluka je prepuštena meni osobno. Pred kraj našeg razgovora moj problem, koji je izgledao tako ogroman dok sam još bio sam s njim, postao je mnogo manji.

Razmišljanje za danas

Na meni je odgovornost da rješavam probleme uz pomoć Boga, onako kako Ga ja razumijem. Pošto Bog često govori kroz druge osobe, spreman sam prihvatiti Njegovu pomoć ako podignem slušalicu i nazovem nekog od prijatelja iz Al-Anona.

«Mi ne možemo hodati po nekom visoko postavljenom zategnutom konopcu koji je pričvršćen samo na našem vlastitom remenu.»

William Ernest Hocking
dita

Post by dita »

7. siječnja

« Samo danas želim barem na pola sata biti sam kako bih mogao razmišljati i opustiti se.» Kako je to jednostavno zvučalo- sve dok to nisam isprobao. Meni je bilo jako teško provesti usamljen bar malo vremena. Trideset minuta izvan mog terminima prepunjenog rokovnika bilo je jednostavno previše za mene! Tako sam započeo najprije s pet minuta. Polako sam mogao za sebe odvojiti deset minuta, potom dvadeset i na kraju ipak trideset minuta.

Za divno čudo tih pola sata opuštenosti popravilo je moje duševno zdravlje. Zahvaljujući tom vremenu sa samim sobom, od kojeg sam veći dio provodio moleći se i meditirajući, našao sam mir i snagu svog Boga.

Kroz to sam naučio podnositi druženje sa samim sobom pa čak i uživati u tome. Sad mi je tih pola sata dnevno postalo neophodno potrebno da u miru razmislim o svom životu ma što se oko mene događalo. Ako mi uspije usred te silne žurbe sjesti u miru, primjećujem da nisam napušten. Ako si uzmem vremena za to, moja Viša sila će mi poslati neku poruku.

Razmišljanje za danas

Ja sam sebi ipak toliko vrijedan da si mogu priuštiti pola sata za opuštanje. Ali, ako je pola sata više od onoga što si mogu priuštiti onda, je i to u redu. Ma koliko vremena si ja mogao uzeti, to je uvijek jedan korak naprijed. Ako samo na nekoliko minuta mogu zaustaviti kotače svog automobila, moja Viša sila može sjesti za moj upravljač i usmjeriti me u pravom smjeru.

«Odmori se! Polje koje se moglo odmoriti donijelo je bogatiju žetvu.»

Ovid
dita

Post by dita »

8. siječnja

Jednom sam posebno naglašeno upozorio svoju obitelj da njihove stalne svađe moju kćerku, koja je tek nedavno prestala piti, čine jako nervoznom i da bi se ona zbog tih svađa ponovno mogla vratiti piću. Ja sam bio šokiran kad mi je isto tako naglašeno bilo odgovoreno: «Pa što onda, neka pije»! Shvatio sam da ja još uvijek pokušavam umjesto svoje alkoholičarke u svakoj situaciji «vaditi kestenje iz vatre» jer još nisam prihvatio činjenicu da sam prema alkoholizmu nemoćan u stanju trijeznosti jednako tako kao i u stanju pijenja. To je bio trenutak kad sam stvarno shvatio kakav divan učinak može imati slogan «otpustiti i Bogu prepustiti.» Kad sam konačno shvatio koliko sam u toj situaciji bio nemoćan, mogao sam početi vjerovati da i alkoholičarka ima svoju Višu silu i da smo oboje zajedno budućnost moje kćerke imali u našim rukama. Osjećao sam se kao da sam se ponovo rodio jer sam, oslobođen stalne potrebe da nadzirem kćerku konačno mogao slobodno živjeti svoj vlastiti život.

Ja se više opterećujem razmišljanjem o alkoholičarki nego što to mogu izraziti. Ja joj želim dobro zdravlje, sreću i trijeznost, ali ja osobno joj sve to ne mogu dati. Za to su odgovorni ona i njena Viša sila. Ja je samo mogu voljeti i ako prestanem previše razmišljati o tome onda je to dovoljno od mene.

Razmišljanje za danas

Danas ću se odlučiti moje povjerenje pokloniti Višoj sili znajući da je sve u redu.

«Ako mi pokažemo spremnost, Bog će nam pokloniti snagu.»

Al-Anon obiteljske grupe
dita

Post by dita »

9. siječnja

Kako često ja tražim potvrđivanje izvana! Ja sam uspješna u svom poslu. Ali, osjećam li se ja dobro zavisi od toga koliko je ta moja uspješnost priznata. Jelo koje skuham kod kuće nije ukusno ako kuharicu nitko ne pohvali. Ljuti me kad svojoj djeci učinim neku uslugu, a oni zaborave zahvaliti mi se za to.

Svi mi ponekad zatrebamo malo tapšanja po ramenu. Ali, ako pljeskanje postane jedini razlog za moje ponašanje i ako sam ja samo tad sretna, onda sam moć nad sobom predala u ruke drugima.

Možda neki zaboravljaju primijetiti sve one nevjerojatne stvari koje sam učinila ili im je neugodno pohvaliti me. To ne moram uzimati k srcu. Samosažaljenje i mržnja nisu jedine mogućnosti mog reagiranja. Ako naučim sama vrednovati svoja vlastita djela i svoje ponašanje i ako cijenim svoje vlastite prosudbe, onda ću se moći radovati dobrobiti drugih, ali to više nije toliko važno za moj spokoj.

Razmišljanje za danas

Samo danas ću sebi dodijeliti priznanje i iskazati poštovanje. Neću ih tražiti kod drugih, nego ću ih priuštiti samoj sebi. Dopuštam si prepoznati da ja od sebe dajem najbolje moguće. Danas je to moje «najbolje» dovoljno dobro.

«Tvoj uvid je samo onda jasan ako možeš pogledati u svoje vlastito srce.»

C.G. Jung

dita

Post by dita »

10. siječnja

Vjerujem da bih svom životu mogao dodati mnogo godina kad bih tražio da mi se vrate sve one minute, sati i dani koje sam proveo u strahu i brizi. Kad me brige svladaju, otvorim «Pandorinu kutiju» s njenim zastrašujućim slikama, izluđenim glasovima i neumoljivom samokritikom. Što više pažnje poklanjam tom duhovnom stanju utoliko nesigurnije stojim s obje noge na zemlji. Tada ne mogu od sebe pružiti više ništa što bi imalo neki smisao.

Da bih mogao raskinuti taj začarani krug satkan od briga i straha, učim kako da usmjerim svu svoju pažnju upravo na taj sadašnji trenutak. Ja mogu okrenuti leđa svim tim razarajućim mislima i umjesto prema njima okrenuti se onome što upravo sad vidim i čujem: svjetlo i sjenke, tlo pod svojim nogama, bilo svakodnevnice. Sve su to stvari «ovdje i sada». Svi ti komadići stvarnosti spašavaju me od «što bi bilo, kad…» ili « da sam samo…» na način da mi to daje oslonac u sadašnjosti. Molitva i meditacija, slogani i telefonski pozivi prijateljima Al-Anona daljnji su izvor spokoja koji me vraćaju u trenutak sadašnjosti. Ako isključim buku tad lakše prihvaćam volju svoje Više sile i zbog toga mogu mnogo lakše ići svojim putem u teškim vremenima.

Razmišljanje za danas

Ja moram izaći na kraj jedino s ovim današnjim danom i ništa više. Ako zapadnem u kušnju brinuti se o onome što će biti sutra, odmah se moram potruditi svoj duh pažljivo vratiti u «danas».

«Prošlost je prohujala. Idući mjesec i iduća godina još ne postoje. Nama pripada samo jedan mali trenutak naše sadašnjosti.»

Mahmud Shabistari
dita

Post by dita »

11. siječnja

Osjećam se najsretnijim čovjekom na svijetu jer sam pronašao drugu obitelj kojoj sad pripadam. Moja nova obitelj me je prihvatila onakvim kakav jesam. Ja ne moram nikad glumiti ili prikrivati svoje osjećaje iza neke maske. Mogu govoriti otvoreno jer znam da moje riječi neće napustiti ovaj prostor. U mojoj novoj obitelji svi suosjećaju kad ja pričam o svojim brigama. Ali, umjesto da pokušavaju riješiti moje probleme, oni mi prepuštaju čast da to sam činim. Oni nude svoje iskustvo, snagu i nadu i u tome što oni imaju za reći ja često čujem upravo ono što trebam i što mi pomaže da izađem na kraj s poteškoćama. U mojoj novoj obitelji ljubav se ne dijeli prema osvojenim bodovima. Ja ne moram zaslužiti ljubav kod drugih. Ona mi jednostavno bude poklonjena. Ja ne moram izboriti svoje mjesto pod suncem. Moram samo biti onakav kakav jesam.

Razmišljanje za danas

Kad me alkoholizam jedne meni drage osobe doveo u Al-Anon, našao sam tamo svoju drugu obitelj koja mi je pomogla upoznati svoje «ja» koje je tako dugo bilo skriveno negdje u meni. Našao sam obitelj koja je uvijek za mene tu kad ju trebam. Danas ću uživati u tome da imam mjesto na koje stvarno pripadam.

«Za mene je alkoholizam jedna gorko-slatka zaostavština. Gorka zbog proživljenih bolova, a slatka zato jer bez tih bolova nikad ne bih potražio bolji i zdraviji način življenja i-našao ga.»

Izazov
dita

Post by dita »

12. siječnja

Jednog jutra promatrao sam roj pčela. Komešanje i glasno zujanje pričinjavali su mi neki strah, ali sam se podsjetio na to da pčele ne ubadaju ako svoj nos ne guram u njihovo gnijezdo. Ako, dakle, budem pazio na to da držim sigurno odstojanje od neke opasne situacije ne može mi se ništa ni dogoditi. Odluka leži u mojim rukama. Kad osjetim da neka situacija ugrožava moju tjelesnu, duševnu i duhovnu dobrobit, tada moram zauzeti dodatno odstojanje od te situacije. Ponekad to znači da se sa svojim osjećajima ne smijem previše prepustiti nekoj situaciji. Ponekad jednostavno treba napustiti sobu ili okončati razgovor. Ponekad, pak, pokušavam zauzeti odstojanje između sebe i alkoholizma ili ponašanja neke druge osobe. To ne znači da prestajem voljeti tu osobu, nego to da shvaćam rizike za moju vlastitu dobrobit i odlučujem se na to da cijenim samog sebe.

Razmišljanje za danas

Sad znam kako trebam okončati neku svađu. To trebam činiti tako što ću jednostavno odbiti sudjelovanje u njoj, tako što ću sve ono što ne mogu promijeniti prepustiti svojoj Višoj sili, tako što kažem «ne» kad tako i mislim, tako što ću se udaljiti od ludila umjesto da se sam sručim u to. Otpuštanje je jedan tako vrijedan dar kojeg neprekidno poklanjam sebi samom i drugim osobama.

Ako čovjek nosi svoju vlastitu svjetiljku sa sobom, ne treba se plašiti tame.»

Kasidijska izreka
dita

Post by dita »

13. siječnja

Al-Anon mi daje veliku duhovnu slobodu jer me se ohrabruje da tamo pronađem svoje vlastito razumijevanje Boga i da tu slobodu dopustim i drugima. Sve dok sebi nisam mogao predstaviti Boga tako da on za mene ima neko značenje, nisam bio sposoban svoj život povjeriti jednoj Višoj sili.

Moje poimanje Boga se razvija. Ono se mijenja i raste u onoj mjeri u kojoj se i ja mijenjam i rastem. To je divno jer ja sad osjećam Višu silu koja je isto tako živa kao i ja! Nikad u svom životu nisam mogao sanjati da ću naći takav izvor spokoja, hrabrosti i mudrosti.

Osjećam pritom da moj životni put vodi ka jednom jedinstvenom cilju. Samo ja mogu ići tim putem i pritom trebam Božju pomoć, onako kako ja to razumijem, da bih tim putem išao do kraja. S čvrstim uvjerenjem mogu održati taj pravac i s povjerenjem ići ususret budućnosti.

Razmišljanje za danas

Jedno vrijeme sam se plašio živjeti svoj život. Razlog tome bio je moja nedoumica kako to trebam činiti i mislio sam da nema nikoga tko bi mi to pokazao. Sad imam jedan izvor moći u sebi koji me vodi svim tim putovima života. Na svom putu ja više nisam sam.

«Usred zime sam konačno shvatio da sam u sebi nosio jedno nepobjedivo ljeto.»

Albert Camus
Post Reply