lijecenje hepetitisa c

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

redrum#666
Posts: 10
Joined: Thu Dec 30, 2010 1:06 am

Re: lijecenje hepetitisa c

Post by redrum#666 »

Meni su HCV nasli 1997 kad ja skoro da nisam niti znao sta je to , a cak me je nacelnica sa transfuzije uveravala , kako je to bolje od zutice , islicno ...
Tek 2003 , pri jednom od mnogih skidanja na suvo , osetio sam takve bolove u podrebarnom delu , i proliv da je to strasno . Svo vreme , ja sam se nekim unutrasnjim molitvama , i obracanjima Bogu trazio da virus nestane iz mene .
No da neduzim , nakon bolnice , analiza koje su sve ukazivale da mi nije nista ,ALT, AST , GAMAGT , ...svi ti jetrini enzimi su bili ok . Jetra nije bila uvecana , ali sam ipak otisao na biopsiju . Posle biopsije , posto mi je jetra (kako je dr. Klasnja iz N. Sada , rekla) "kao u deteta" , mogli su samo da mi daju uput za nuklearni institut u Vinci , da bi se utvrdio tip virusa i kolicina istog u krvi .
I utvrdili su da ja virus uopste nemam , prisustvo antitela postoji , ali samog virusa nema .
Od tada sam malo vise vernik nego do tada , jer i dr Klasnja koja je bila (sad je u penziji) jedan od najboljih hepatologa na Balkanu sama mi je rekla da nekih 5% oblelih od HCV-a , jednostavno se imunitet sam , izbori sa virusom , i da ubuduce pazim sta radim jer me je onaj odozgo "pogledao" .
Cak znam da svi koji su virus dobili od istig lika od kog sam i ja , da je u pitanju genotip 1 , al su svi morali (pa i sam izvornik) da idu ha terapiju . Neko godinu , neko pola , neko na ProInterferonu , neko na Pegazusu .
Dakle nesto mi se desilo , a zelim da verujem da je u pitanju to sto ja osecam !
Puno srece svima , i nemenjajte spriceve , ni kasike , ili u cemu vec kuvate ni pod razno .
Bolje smrknite , ili bar prokuvajte sve u slanoj vodi jedno 15 min. i to ja mislim da je za HCV koji je najaci po pitanju opstanka , dovoljno za njega . Opet nemojte ni svoju opremu da koristite vise puta , a niti tudju slamcicu ili novcanicu za smrk , jer preko sluzkoze isto moze da se prenese i HIV .
Ima posle i nastavak , ali sada sam onemogucen
Attachments
Majca 2.jpg
User avatar
klara60
Posts: 550
Joined: Wed May 14, 2008 8:42 am

Re: lijecenje hepetitisa c

Post by klara60 »

Pitao me jedan dobri djecko sa ovog foruma (Winston85) ,kako je moja kcerka i sta je sa lijecenja hepatitisa. Evo da odgovorim na temi: Od lijecenja nismo odustali, ni slucajno, samo smo pomjerili termin. Na to je uticalo vise faktora od koji su neki: njene obaveze na fakultetu, zatim pojava tog gripa bas u toj klinici gdje bi ona isla, sad je ispitni rok, a i snijeg je dobro napadao, a ta klinika je kilometrima od nas....Znaci, cekamo mozda proljece pa da se krene. U medjuvremenu, ona vodi zdrav zivot (nista gazirano, uzima mnogo vitamina, neke tablete za ocuvanje jetre-dr preporucio-Hepatil, Beviplex, pozitvno razmisljamo i nadamo se izlijecenju, kad dodje vrijeme za to)....
User avatar
klara60
Posts: 550
Joined: Wed May 14, 2008 8:42 am

Re: lijecenje hepetitisa c

Post by klara60 »

Nikako da zakazemo taj termin za biopsiju jetre. Sad je do nas, tj.do nje-kcerke. Ne ide joj se u ispitnom roku, te kolokvijumi, te predavanja-trazimo tih sedam dana slobodnih, a i doktorica je jednom prilikom rekla da nju ocekuje po zavrsetku fax-a. Ipak mi bi prije da pocenemo.
Drugo sto nas muci je to sto je ona (kcerka) bez obzira na sve sto cinimo (zdrava hrana, vitamini, med,polen,sirutka itd.itd.) uvijek slabog imuniteta. Sad pa sad je obori prehlada, muci je zubobolja (polako i to rjesavamo) pojavi se herpes, umor i sl. Imate li vi iskustva sa ovim? Da li je to poslijedica narkomanije ili hepatitisa ili od oboje? Ima li prijedloga kako ojacati imunitet?
zeleni
Posts: 1000
Joined: Wed Mar 16, 2011 2:19 pm
Location: Beograd

Re: lijecenje hepetitisa c

Post by zeleni »

Klaro,
za imunitet je dobar med. ode se na bilo koji sajam meda, pa se nadju oni ljudi sto stvarno posteno rade posao i onda se od njih uzme. ima neka kombinacija ovde - med i propolis i polen i nesto sto se zove purga (cini mi se). ja to svakog jutra pojedem. da li mi pomaze, ne znam. i ja sam bolesljiva od kako sam se skinula. ali se nadam da ce to proci. ne znam da li postoji veza izmedju imuniteta i hep c, to treba neko strucniji da kaze...
a sto se dijete za hep tice, treba izbegavati hranu u kojoj ima gvozdja (crveno meso, spanac, susene kajsije... ), izbegavati prevrele sireve (tu spadaju i svi kackavalji, pa cak i obicni punomasni sirevi), izbegavati secer i masno, sve mesne preradjevine... e sad, to je teorija. u praksi, meni se ta dijeta smucila za dva meseca i vise ne mogu ocima da vidim pilece belo meso peceno bez ulja. znaci, ni u cemu ne preterivati.
o surutki sam cula - i najbolje i najgore. otkud znam, lekari na infektivnoj u bgd-u se, recimo, smeju kad im pomenes surutku, a opet, mnogi kazu da je to odlicna stvar.
Ako nam neko dodje glave, to ce biti mangupi u nasim redovima
User avatar
saša-ex
Posts: 1907
Joined: Sat May 06, 2006 9:55 am
Location: Beograd

Re: lijecenje hepetitisa c

Post by saša-ex »

Hm...moja iskustva su skoz drugacija. HCV je relativno nova bolest, a lekari kod nas daju dijemetralno suprotna. Dok sam bio u komuni, 6 meseci sam se pridrzavao ludacke dijete, bas za hepatitis, izbegavo fizicke aktivnosti, jeo samo zdrave stvari...na kraju, transeminaze nikad vece... Mislim da je mnogo bolje resenje, sto manje misliti na to, ziveti normalno, i potruditi se da krene sa terapijom sto pre.
SAMO CEO ŽIVOT...
User avatar
Fela Kuti
Posts: 158
Joined: Tue Feb 09, 2010 9:26 pm

Re: lijecenje hepetitisa c

Post by Fela Kuti »

Klaro, neke stvari koje ste nabrojali su klasična posledica hepatitisa (pogotovo umor).
Pad imuniteta ima veze sa brojem leukocita, a njihov nizak broj je kontraindikacija za početak terapije.
Zato se nadam da ipak nisu tako nisko. Imunitet se može pokušati poboljšati raznim superreklamiranim
preparatima iz apoteka (noni, aloja, ehinacea, matični mleč, revita i neki drugi zvučnih imena koje ne bih reklamirao), ali mislim da je njihov maksimum na nivou placeba, a da im je po Marfijevom zakonu
delotvornost obrnuto proporcionalna ceni. Naravno da npr. matični mleč neće štetiti, ali nisam čuo
ni za neke maestralne uspehe. To je sve više za prevenciju, kada dodje do značajnijeg pada jedino se
organizam sam može izboriti sa tim, a mi mu možemo pomoći povećanim unosom C i E vitamina, zinka i
selena, odmorom na nekoj planini gde je kiseonik razredjeniji, prestankom pušenja i sl.
Problem je što u pojedinim fazama terapije imunitet padne i do 2-3 puta u odnosu na pre početka, i kod
bolesnika koji i inače imaju slab imunitet to izaziva stalne redukcije pegasisa i ribavirina, povremene
prekide terapije itd. Zato bi bilo dobro da vam ćerka bude što zdravija pre nego što terapija krene.
Što se tiče biopsije, ona stvarno može da se odradi i u sred ispitnog roka pošto ne ostavlja neke teže
posledice. To se za terapiju ipak ne može reći i predložio bih vam da dobro razmislite kada sa njom
krenuti. Ja sam barem pola terapije (6 meseci) bio jednostavno ne sposoban za ikakav veći mentalni
i fizički napor. Nekima terapija prodje lako, ali kod nekih nije tako pa čisto da budete spremni i na to.
Želim vašoj ćerki da uspe da se izbori sa virusom, a vi pitajte sve što vas interesuje. Nismo svi medicinski potkovani kao naš dragi drug Voja, ali na ličnom iskustvu smo i mi nešto naučili.
User avatar
Boban
Posts: 1536
Joined: Fri Aug 03, 2007 12:01 pm
Location: Vojvodina

Re: lijecenje hepetitisa c

Post by Boban »

JA:''Dobar dan,zovem u vezi terapije Boban je na telefonu".DR.:''Bobane nisam sigurna ali mislim da ti treba fotokopija zdravstvene knjizice i prvi nalaz kada si saznao za hepatitis c".Odem lepo iscupam iz arhive u ludari nalaz iz 2003 godine,fotokopiram knjizicu i zapalim za NS.Nazovem drugi put kada mi je receno da vidim dali sam usao u program.JA:"Dobar dan Boban je na telefonu zovem u vezi terapije za hep.c.DR:''Bobane odbijen si iz razloga sto su ti transaminaze mirne".JA:"Pa meni stvarno nije jasno jurim terapiju vec 2 godine ,prvo papir od neuropsihijatra nije valjao sada transaminaze koje miruju su problem.Vi mi uskracujete pravo na zivot.Hteo bih da se zenim da stvaram porodicu.Sta sad trebam da se vratim na stari zivot da bih pokvario mirne transaminaze da bih dobio terapiju?DR:"Naravno da ne sacekacemo dok se stanje pogorsa pa cemo poslati opet na komisiju".Poludeo sam stvarno ne znam sta da radim.
User avatar
anfakabl
Posts: 898
Joined: Thu Jul 30, 2009 2:07 pm

Re: lijecenje hepetitisa c

Post by anfakabl »

Bobane, ne nerviraj se, ne možeš ništa suvislo učiniti, osim podmazati nekoga sa par stotina eura pa da se stvar pokrene.
Dok čekaš terapiju pročitaj ovo
http://www.mms-mineral.blogspot.com/
all that I want is to play
User avatar
klara60
Posts: 550
Joined: Wed May 14, 2008 8:42 am

Re: lijecenje hepetitisa c

Post by klara60 »

E, Bobane to kod tebe bas zeznuto. Ne mogu da vjerujem da je tako! Ti, kao sad, trebalo bi da pogorsas svoje zdravstveno stanje da bi usao u program-ludnica! I mene sad to zbunjuje, jer ja idem logikom da kcerka mora sto vise ojacati imunitet i uopste svoj organizam, da bi sto lakse podnijela terapiju (cak sam upala u neki zacaran krug melema-stalno sam u prodavnici zdrave hrane, pa meljem, sjeckam, potapam razne travke, sjemenke ,med itd.itd.-kao neka vjestica i kljukam kcerku kao guskicu, ne bi li sta pozitvno djelovalo).A kad procitam sta ti pises, onda stvarno budem zatecena, kao da smo na dva suprotna kraja planete! Zbunjena sam, najblaze receno.
PS-Fela, svaki savjet je dobrodosao i zbog toga ti hvala, kao i Anfakabl koja mi je na pp poslala izuzetno lijepo i korisno pismo kao i Zeleni. Sasa-ex, u pravu si kad napominjes da kada vise razmisljamo i panicimo o necemu sto jos nije ni pocelo da se jos vise upetljamo. Jednostavno treba poceti terapiju, cim se ukaze prilika za to-tj.sto prije i onda u skladu sa situacijom (nalazima, preporukom ljekara, opstim stanjem pacijenta i sl.) pravilno reagovati.
Jos jednom, hvala vam svima.
jeja_82
Posts: 2
Joined: Mon Apr 11, 2011 7:56 pm

Re: lijecenje hepetitisa c

Post by jeja_82 »

e pa dobar dan..... :D ...hajde osmehe nema posustajanja...
procitala sam sve postove...i otprilike sam u toku...
mislim da najvise mogu pomoci Bobanu posto sam iz Srbije...

Ovako moj dobar prijatelj ima HCV genotip 3...otkriven mu je u oktobru 2010. Za terapiju kod nas kao sto svi znaju treba komisijska odluka...koja se dobija na osnovu 1001 parametra...u kratkim crtama u sto si gorem stanju dobices je pre...zato je on odlucio da je ne ceka i sam je izfinansira....jeste uzasno skupa....ali zdravlje je najbitnije...a pritom nije od onih kojima pare padaju sa neba....naprotiv..
terapiju je zapoceo pre mesec dana i sto se tice nus pojava gura dobro...sem pada leukocita sa kojima pokusavamo da se izborimo...pa ako neko ima neku ideju nek javi...

Terapija se sastoji od pegasysa 1 nedeljno 180 mikrog-L i copegusa 800mg dnevno....inekcija pegasysa je 180 e nedeljna doza...a copegus kutija za mesec i po dana je oko 650e...pa sracunajte s obzirom da terapija traje oko 6 meseci ako sve bude ok... :roll:
krvna slika se proverava jednom nedeljno i na osnovu nje pravi plan za dalje...
ako neko ima pitanja ako znam pomocicu...isto ako neko ima neku ideju za leukocite nek javi...
veliki pozz i samo hrabro.... :D :wink:
Post Reply