Ono sto m ise ne svidja kod komuna je totalna suprotnost onome sto svi lekari kazu. A to je da osobe sa HCV ne sme da se naprezu, treba da zaborave na naprezanje dok to ne srede i ne prodju meseci da su im rerzulatati nekoliko puta OK.
Meni je lik iz komune rekao nema to veze fizicki rad sa HCV-om, kaze ako imas neki aktivni HCV hemoterapija malo i...
Znaci ne pomerio se sa mesta ako mi to nije rekao. Da li je to normalno?
To je da se svako ko ima imalo veze sa infektivnim bolestimaa najezi. Morate shvatioti rekao sam vam da tamo vase zdravlje nije na prvom mestu. Kada se pogleda komuna ona postoji da se ljudi lece ali tamo je ona najbitnija i njena pravila pa posle vasa zavisnost i vas HCV, isto je i za HIV pozitivne radice dok nme padnu i opnda ce ih poslati u bolnicu ili kuci. Isto je ako imate grip i temp radicete dok stv arno ne vide da buncate od temp tek tada cete dobiti aspirin, protiv bgolova nista ni ako se slomatate negde.
I tu moze ko hoce da prica zbog cigaraa necu dsa se lecim. Malo sutra, na cigare nisam ni mislio kada sam bio tamo, u toj krizi io uzasu bile su mi zadnja rupa na svirali cigare. Ali kada bi se skinuo odlepio bi za kafom+cigarom ujutru jer jedno bez drugog ne ide. To mi je normalna stvar i tu nema price.
Hrana stra da vam kazem, ja se gadim domace supe stro moji dalji rodjaci naprave ne jedem jer mi sve sto nisam sam sprem io ili izvadio iz konzserve dobro preradjeno ima grozan ukus i tera na pov racanje. Znaci mleko sa 0.5$ masti, samo piletina, bez one odvratne kozice mlaka, dok je vruca prezirem, mrzim jagnjetinu ovcetinu i sve ovcije, sir samo feta ikli kackavalj, jagnjetinu mrzim, sve supe mrzim, sve corbe u kojima ima mesa, znaci volim od paradajzaa, krompira, povrca i to samo kada je napravljena onako kako ja mislim da trebva, vodu ne pije sem kroz cajeve, jela volim jako zacinjena gulas, paprikas i ostalo ali samoi malkice masnog na mesu moze da mi ogadi celo jelo. Ne jedem kuipus, kelj i boraniju, grasak volim, pAsulj voliom svaki a najvise gotov sa mesnatom salaninom u konzervi od topga ne moze niko bolji da napravi.
Neko kao ja u komuni0 takvoj nema sanse, da jedem koricu hleba i caj i zapusim nos za vreme jela ne mogu.
E sada sale kaze sa Vrasacara i Nbgda ja znam likove koji isto su po centru grada a jedevaq cekaju da odu na selo da zderu kajmak a ja tyrazim kesu za svoju pljeskavicu klada zajedno kupujemo pa nosimo hranu kuci ili neko drugo jelo dsa mi ne upadne pavlaka ili nesto sto su stavili u svoju brzu hranu.
PRICA
Moderator: sanela
- preispitivac
Re: PRICA
Pa sa takvim stavovima ne mozes ni da budes nista vise nego dzanki. Trebalo je tebe sa 16 god poslati da na -15 kopas smrznutu zemlju i spavas u sobi sa 20 smrdljivih muskaraca, bio bi predsednik mesne zajednice do sad... Nisam lazni moralista, i ja umem da budem razmazeni majmun, ali ovo je bezobrazno za batine non-stop.toto-rina wrote: Hrana stra da vam kazem, ja se gadim domace supe stro moji dalji rodjaci naprave ne jedem jer mi sve sto nisam sam sprem io ili izvadio iz konzserve dobro preradjeno ima grozan ukus i tera na pov racanje. Znaci mleko sa 0.5$ masti, samo piletina, bez one odvratne kozice mlaka, dok je vruca prezirem, mrzim jagnjetinu ovcetinu i sve ovcije, sir samo feta ikli kackavalj, jagnjetinu mrzim, sve supe mrzim, sve corbe u kojima ima mesa, znaci volim od paradajzaa, krompira, povrca i to samo kada je napravljena onako kako ja mislim da trebva, vodu ne pije sem kroz cajeve, jela volim jako zacinjena gulas, paprikas i ostalo ali samoi malkice masnog na mesu moze da mi ogadi celo jelo. Ne jedem kuipus, kelj i boraniju, grasak volim, pAsulj voliom svaki a najvise gotov sa mesnatom salaninom u konzervi od topga ne moze niko bolji da napravi.
Jurim rep
Grad razoren bez zidina, takav je čovjek koji nema vlasti nad sobom.
- SuperSynthetic
Crna reka iz raja izasla. Ma daj. Zasto pljujete coveka? Setite se malo ako ste bili na dopu ili koki. Ko jede kad se radi sa tako necim? Nije to vutra pa da te baci u fazon -joj, masno uzeglo ćebe bih pojeo-.preispitivac wrote:Pa sa takvim stavovima ne mozes ni da budes nista vise nego dzanki. Trebalo je tebe sa 16 god poslati da na -15 kopas smrznutu zemlju i spavas u sobi sa 20 smrdljivih muskaraca, bio bi predsednik mesne zajednice do sad... Nisam lazni moralista, i ja umem da budem razmazeni majmun, ali ovo je bezobrazno za batine non-stop.toto-rina wrote: Hrana stra da vam kazem, ja se gadim domace supe stro moji dalji rodjaci naprave ne jedem jer mi sve sto nisam sam sprem io ili izvadio iz konzserve dobro preradjeno ima grozan ukus i tera na pov racanje. Znaci mleko sa 0.5$ masti, samo piletina, bez one odvratne kozice mlaka, dok je vruca prezirem, mrzim jagnjetinu ovcetinu i sve ovcije, sir samo feta ikli kackavalj, jagnjetinu mrzim, sve supe mrzim, sve corbe u kojima ima mesa, znaci volim od paradajzaa, krompira, povrca i to samo kada je napravljena onako kako ja mislim da trebva, vodu ne pije sem kroz cajeve, jela volim jako zacinjena gulas, paprikas i ostalo ali samoi malkice masnog na mesu moze da mi ogadi celo jelo. Ne jedem kuipus, kelj i boraniju, grasak volim, pAsulj voliom svaki a najvise gotov sa mesnatom salaninom u konzervi od topga ne moze niko bolji da napravi.
Toto-rina kao da je opisao mene pre zatvora. iSTO. Da ne ponavljam ali maltene smo bili skroz indenticni sto se tice hrane. Bio sam strasno gadljiv na hranu, a pogotovu domacu. Od slane i masne hrane sam jedino ponekad jeo konzerve. Ustvari jedino sta sam svakodnevno jeo i zimi i leti je bio sladoled.
E onda sredinom 90-ih zaglavih tih godinu dana u skeli i tu naravno pocnem da jedem sve ono sto se kuvalo u zatvorskoj kuhinji. Jbg. iz zatvora nisam mogao da odem tek tako kao iz komune. Salim se nije u tome poenta. Poenta je da je hrana u zatvoru bolja nego u komuni. Ne skačite komunjare. Polako. Objasniću.
Evo primera. U jednom trenutku kuvar u komuni kaže. -Odo ja na fudbal, a vi završite večeru. U ovom velikom loncu je povrće maltene gotovo. Samo ga ispasirajte sa pasirkom, pa skuvajte palentu i izmesajte je sa povrcem.- Bljag. Sta drugo da kazem. Kad bi to u zatvoru dali za veceru, ne smem ni da pomislim sta bi se dogodilo. Jbg. u zatvoru ipak imas kuvaricu sa iskustvom koja je i zavrsila mozda neku srednju kuvarsku. U komuni kovam par nedelja ja, pa ti, pa se tako otprilike svi izredjamo u kuhinji i kao naucimo i da kuvamo. Drugi deo price -zasto je u komuni hrana losa?- je taj da je namirnicama za kuvanje istekao rok vaznosti. Povrce je mestimicno trulo-gnjilo, povuklo je taj miris trulezi, ma koliko ga cistili i odstranjivali trule delove.
U svakom zatvoru se dva puta nedeljno, utorkom i petkom jede pasulj i u svakom zatvoru je odlican sem u CZ, mada se mozda u zadnje vreme i to promenilo. Pu, puu, daleko bilo, ne bi da proveravam.
U komuni se vrlo retko, da ne kazem skoro nikad ne jede pasulj, jer ga nema. Pasulju ne istice vreme upotrebe pa ga onda Tempo ne poklanja Reto centru.
Znaci u komuni ti kuvaju ljudi koji to ne znaju da rade, od onoga sta imaju, a nemaju niste. Imaju svasta i nista. Jbg. Improvizuju sa im padne na pamet, a inspiraciju im daju Spanci. Zamisli sada kada Srbi koji ne znaju da kuvaju uzmu da prave spansku paelju od nicega i svacega. Da budem iskren, Hrvati tu nekad izvade stvar sa kulinarskim idejama tipa spagete, pirinac i slicno.
Druga stvar koja je da kazem bolja u zatvoru je ta da u zatvoru ne moras da radis. Mislim moraš, šatro.
Mene su u zatvoru dva puta izveli na rad i tu su bez da im ja ista kazem shvatili da to nema nikakvog smisla, pa su me onda tek pred kraj kazne stavili da dezuram na kapiji. U komuni se radi od 7 do 22. Da su oni rekli -ok. znas struju...evo ti glinerica pa popravljaj ove sporete i masine za pranje- ali ne...moras da radis sve. Na svakom poslu se zadrzis izvesno vreme pa ides na drugi i tako non stop...od fizikalije napolju, preko čišćenja wc-a do radionice pa opet u krug dok se ne izlecis.
Naravno da se razumemo. U KOMUNI JE POTPUNO DRUGI PROFIL LJUDI. DRUGACIJI MENTALITET. DRUGACIJE SE PONASAJU. Jesu malo cudni ali opet je mnogo bolje sa njima provoditi vreme nego sa onima u zatvoru.
Covek ima levu i desnu stranu mozga. Tokom svoga sazrevanja odrastanja on pravi most izmedju leve i desne strane. Preko toga mosta prolaze misli. Svako napravi drugaciji most. Moj je bio egzotican. Kao oni mostovi pasarele u dzungli, napravljeni od lijana. Nije bio bas širok i funkcionalan ali je bio interesantan. Meni se sviđao. Ko god ga je video hteo je da proba da predje preko njega bar jedanput.
U zatvoru ti odmah jednostavno poruse taj tvoj most i naprave ti ruzni, montazni, pontonski most koji je do te mere kretenski osmisljen da cak zaustavlja protok vode ispod njega. Ko bi uopste da predje preko takvog mosta? Trebalo mi je vremena i vremena da demontiram taj pontonski most i napravim novi most. Svoj most.
U komuni sam se uplasio da opet hoce da mi ga sruse. Kratko sam ostao da bih shvatio kakav bih most tamo sa njima sagradio ali ne znam...plasim se da bi opet bio pontonski...ne rusi mi se moj most ponovo...nikako...mozda gresim ali ja bih ga samo malo, vrlo malo...onoliko koliko je neophodno prepravio...mozda bih eventualno pristao da dodam jednu treku za automobile...
-He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man-
Covek bez Vere pati a da mozda to i ne zna.
- SuperSynthetic
toto-rina wrote:Ono sto m ise ne svidja kod komuna je totalna suprotnost onome sto svi lekari kazu. A to je da osobe sa HCV ne sme da se naprezu, treba da zaborave na naprezanje dok to ne srede i ne prodju meseci da su im rerzulatati nekoliko puta OK.
Meni je lik iz komune rekao nema to veze fizicki rad sa HCV-om, kaze ako imas neki aktivni HCV hemoterapija malo i...
Znaci ne pomerio se sa mesta ako mi to nije rekao. Da li je to normalno?
To je da se svako ko ima imalo veze sa infektivnim bolestimaa najezi. Morate shvatioti rekao sam vam da tamo vase zdravlje nije na prvom mestu. Kada se pogleda komuna ona postoji da se ljudi lece ali tamo je ona najbitnija i njena pravila pa posle vasa zavisnost i vas HCV, isto je i za HIV pozitivne radice dok nme padnu i opnda ce ih poslati u bolnicu ili kuci. Isto je ako imate grip i temp radicete dok stv arno ne vide da buncate od temp tek tada cete dobiti aspirin, protiv bgolova nista ni ako se slomatate negde.
Hvala Bogu ali ja nekim cudom nemam ni HCV ni HIV ni sifilis. Imao sam saobracajku u augustu ove godine pa su mi dok sam lezao u sok sobi napravili sve te testove.
U saobracajki me je drknuo auto dok sam vozio motor i nicega se ne secam. Probudio sam se u bolnici polomljenih rebara i usivene glave. I ruka mi je bila usivena. Tek kada sam posle 6 dana prvi put stao na noge shvatio sam da me kolena iako nisu polomljena najgrdje bole i da jedva hodam. Dali su mi kolica.
Naravno pobegao sam iz bolnice posle 6 dana(to je izgleda maximum koji ja mogu bilo gde da izdrzim)
i nastavio da se radim dopom i to bas onako. Jbg. sve me je bolelo....morao sam. Tako uradjen naravno sam tripovao da mogu sve pa sam u oktobru tako uradjen i otisao u komunu. Kad me je posle prve prospavane noci tamo stigla zikra i kad su pocela razbijena kolena da me bole, a od udarca u glavu da mi se vrti i crni pred ocima e onda sam shvatio da ja nisam jos skroz oporavljen od saobracajke. To sam u komuni i naveo kao razlog zasto zelim da ih napustim u sta oni nisu bas poverovali. Ubedjivali su me da mi je prvi problem moja zavisnost od droge, a ne povrede te da je logicno da ostanem.
Oni su ubedjeni da njih Bog-Isus, do te mere pazi tako da se ne razboljevaju. Bas tako. Ja verujem u Boga ali postujem onu da ko se cuva i Bog ga cuva. Jeste cudoo da nemam aids...da sam ostao ziv u toj jebenoj saobracajki...Bog me je spasio i HVALA MU...necu vise da Ga iskusavam...
U komuni sam takodje cuo pricu da se oni razbole par puta godisnje onako da kazemo zesce sa temperaturom. Izbije epidemija gripa koju oni tretiraju postedom sa lezanjem od par dana, cajevima i molitvom. Tako svi ozdrave. Mozes da lezis samo dok ti traje temperatura.
Mene je nekako najvise plasila slika ruku tih ljudi. Ogrubela i ispucala koza na njihovim sakama i par njih kojima fali jedan ili vise prstiju. Bilo me je sramota da pitam da li su prste izgubili u komuni ili pre komune. Mozda sam trebao da pitam.
Jooo dosta vise o komuni. Odoh da grejem pasulj od pre 5 dana. Nisam ja neki probirac sto se tice hrane. Skuvao sam pasulj do jaja...sa rebrima...ima i salate zelene... ne znam sta cu kad to pojedem... Zavisnici treba da napreve svoj lobi u svetu. Da lobiraju za sebe i svoja prava. Dobar pocetak bi bio da naprave jednu agenciju za zaposljabanje i da tu nalaze sebi poslove...da tako postanu korisni clanovi zajednice...uraditi nesto konkretno za sebe...za svoj problem...džaba ti cistoca ako nemas sta da jedes ili camis u komuni ili filozofiras na NA sastancima....
Priželjkivanje ne funkcioniše u oporavku, ovo nije program magije. Kada bi želje lečile zavisnost, svi bismo već odavno bili zdravi! Ono što nas zaista oslobađa u oporavku su akcija i molitva.
...molitva da nam akcija uspe...dodajem ja...
Last edited by SuperSynthetic on Thu Dec 30, 2010 2:48 pm, edited 1 time in total.
Da pazi ja sam rekao sta imam o komuni za njihova pravila me zabole a svi ovi sto su za neko prevaspitanje ja vam predlazem da vam dam adresu pa da vi dodjete da mi kazewte sve sto imate lepo ovde da me poducite kako bi vi to uradili.
Nije bilo malo slucajeva da ljudi u poodmaklom stadiumu HIV infekcije rade po komunama sirom sveta.
To za nas raqzmazene nije, ali ako smo razmazeni ne znaci da ne mozemo da izlomimo labrnju ovakvcim sisama sto lupetaju. Samo je razlika sto neki mogu da se izvuke bez robije posle toga a neki ne.
Ma daj bre jedu ljudi ono stto se ne jede ko njih pita bilo sta uopste.
To sto kaze za ruke, za misli sa takvim rukama mopgu da uhvate samo lopatu akoi uhvate ribvu za guzu strefice je slog. Ali vecina njih se oprostila od toga odavno.
Prvo sto treba zavisnici da urade je da svako za sebe jebe mater najblizem ko se mesa iu njegovo lecenje ko daje neke suplje Balkanske savete i slicno to je prvo i to svako za sebe mora da uradi.
Ovom kretenu smeta sta ja volim da jedem pa ako mi tvoja mamica napravi bolje pojescu obecavam mozes da je pozdravis i vreme t5i je najstvarnije da drzis predavanje duvacima u svom parku a da ovde ljudima koji su u ozbiljnom problemu prestanes da dajes savete jer ti decko ne poznajes problem imas neki stav o heroinu a takvi kao ti su najgorti postajalki i jeli govna u kjrizi maltene za drogu.
Meni niko tako uzivo ne prica ko poznaje zavisnost nista o vezi meta,a ni ovako ko nije sam u tome duboko jer sa takvima ne pricam oko toga uopste oko mene se ne spominje Metadon iako ima ljudi koju su se skinuli po komunama. To nije tema rasprave.
Jedem i ja pasulj i gulas i paprikas volim ostala jela su se verovatno zakaacila da sam ih jeo nekada pod krizom a sta pojedes pod krizom zapamtio si za ceo zivot. Takodje mi je lik koji se skinuo u komuni rekao to je trip sto ne volis. U fazonu kada rintas ceo dan gtutas kao noj nista ne osecas. I takav zivot nije za svakoga, nece svako da bude fizikalac i nece svako da iozabere to za sebe. Svako ko sada serenda drugima kako to oni nece i to neka izvoli sam u komunu. Jer ako je na ovom sajtu verovatno mu treba.
Nije bilo malo slucajeva da ljudi u poodmaklom stadiumu HIV infekcije rade po komunama sirom sveta.
To za nas raqzmazene nije, ali ako smo razmazeni ne znaci da ne mozemo da izlomimo labrnju ovakvcim sisama sto lupetaju. Samo je razlika sto neki mogu da se izvuke bez robije posle toga a neki ne.
Ma daj bre jedu ljudi ono stto se ne jede ko njih pita bilo sta uopste.
To sto kaze za ruke, za misli sa takvim rukama mopgu da uhvate samo lopatu akoi uhvate ribvu za guzu strefice je slog. Ali vecina njih se oprostila od toga odavno.
Prvo sto treba zavisnici da urade je da svako za sebe jebe mater najblizem ko se mesa iu njegovo lecenje ko daje neke suplje Balkanske savete i slicno to je prvo i to svako za sebe mora da uradi.
Ovom kretenu smeta sta ja volim da jedem pa ako mi tvoja mamica napravi bolje pojescu obecavam mozes da je pozdravis i vreme t5i je najstvarnije da drzis predavanje duvacima u svom parku a da ovde ljudima koji su u ozbiljnom problemu prestanes da dajes savete jer ti decko ne poznajes problem imas neki stav o heroinu a takvi kao ti su najgorti postajalki i jeli govna u kjrizi maltene za drogu.
Meni niko tako uzivo ne prica ko poznaje zavisnost nista o vezi meta,a ni ovako ko nije sam u tome duboko jer sa takvima ne pricam oko toga uopste oko mene se ne spominje Metadon iako ima ljudi koju su se skinuli po komunama. To nije tema rasprave.
Jedem i ja pasulj i gulas i paprikas volim ostala jela su se verovatno zakaacila da sam ih jeo nekada pod krizom a sta pojedes pod krizom zapamtio si za ceo zivot. Takodje mi je lik koji se skinuo u komuni rekao to je trip sto ne volis. U fazonu kada rintas ceo dan gtutas kao noj nista ne osecas. I takav zivot nije za svakoga, nece svako da bude fizikalac i nece svako da iozabere to za sebe. Svako ko sada serenda drugima kako to oni nece i to neka izvoli sam u komunu. Jer ako je na ovom sajtu verovatno mu treba.
- SuperSynthetic
kako pomoci zavisniku
Ja iz licnog iskustva mogu da kazem sledece. Aktivnom zavisniku, onome koji se drogira i hoce jos da se drogira, moze se pomoci tako sto mu se da droga ili ti pare da kupi istu, a onome koji je prestao da uzima i hoce da ostane cist moze se pomoci tako sto mu se ponudi neki normalan posao koji pomenuti moze uspesno da radi. Sve ostalo ne spada u domen pitanja -kako pomoci zavisniku- vec u beskrajno filozofiranje.
p.s cekaj, sta je logicno i ljudski da pomisli jedan narkoman na detoxu u bolnici kada mu dodje par NA clanova koji bi da prenesu poruku da je oporavak moguc??? Ja mislim da ce u 90% slucajeva pomisliti: imali su srece da ostanu cisti pa sad meni sole pamet i kurce se sto su uspeli...ili...skinuli se pa sad dosli malo da se prisete kako izgledaju junkie-i kao ja-... u svakom slucaju osećaće se jos jadnije nego li stvarno jeste, jer njemu to izgleda nemoguce. Pored te jedne ili dve price koju bude cuo od doticnih NA clanova u bolnici ce cuti 1002 suprotne price i videce duplo vise primera koji dokazuju suprotno. Daj Boze da njih 10% koji poveruju u NA pricu mozda nekad i odu na NA sastanak. Daj boze da od tih 10% samo 0.001% ostane cisto. To je realnost. Sada ce neki NA clan reci -e pa mi smo tu zbog tih 0.001%-.
Da li je vazniji taj 0.001% ili onih 90% koje NA prica nije ni malo dojmila cak sta vise suprotno od toga???
Pomoc je opipljiva ponuda, a ne servirana prica o basti punoj cveca. Sta ce onih 90% koji nemaju ni bastu???
Da ti kazes ljudima u bolnicama...onaj ko ostane mesec dana ili dva cist moze da aplicira za sledece poslove i da ima toliku i toliku platu...ja mislim da bi mnogima(bar 30%) to promenilo zivot pa makar morali i svaki dan da daju mokracu na detekciju...to je naravno vec pitanje socijalnog programa drzave u kojoj svaki od nas ponaosob zivi...dok dete ne zaplace mama ne da sisu...dok dete govori -ne treba, meni je dovoljno cvece da mirisem, ovi sto traze su besni i bezobrazni...nedaj mama sisu...jbg...na kraju pogledajmo kako je to reseno u nekim zemljama u susedstvu...naravno ok je raditi na sebi...i neophodno...ali kako NA program kaze...FIRST THING FIRST...poenta ovoga sajta, NA programa, pa i komuna je pomoc zavisnicima...zasto se lazemo?...
...o cemu pricamo...ja se kladim da sigurno bar 10% ljudi u komunama sedi tamo godinama jer kuci nema sta da jede ako uopste i ima kucu...a kad smo vec opet kod hrane... izracunajte da li je ovde u bgd. jeftinije da se uradis pa da ne budes gladan i ne jedes ili da se ne uradis pa da budes gladan pa da moras da kupis hranu...sta je jeftinije?...aaa???
p.s cekaj, sta je logicno i ljudski da pomisli jedan narkoman na detoxu u bolnici kada mu dodje par NA clanova koji bi da prenesu poruku da je oporavak moguc??? Ja mislim da ce u 90% slucajeva pomisliti: imali su srece da ostanu cisti pa sad meni sole pamet i kurce se sto su uspeli...ili...skinuli se pa sad dosli malo da se prisete kako izgledaju junkie-i kao ja-... u svakom slucaju osećaće se jos jadnije nego li stvarno jeste, jer njemu to izgleda nemoguce. Pored te jedne ili dve price koju bude cuo od doticnih NA clanova u bolnici ce cuti 1002 suprotne price i videce duplo vise primera koji dokazuju suprotno. Daj Boze da njih 10% koji poveruju u NA pricu mozda nekad i odu na NA sastanak. Daj boze da od tih 10% samo 0.001% ostane cisto. To je realnost. Sada ce neki NA clan reci -e pa mi smo tu zbog tih 0.001%-.
Da li je vazniji taj 0.001% ili onih 90% koje NA prica nije ni malo dojmila cak sta vise suprotno od toga???
Pomoc je opipljiva ponuda, a ne servirana prica o basti punoj cveca. Sta ce onih 90% koji nemaju ni bastu???
Da ti kazes ljudima u bolnicama...onaj ko ostane mesec dana ili dva cist moze da aplicira za sledece poslove i da ima toliku i toliku platu...ja mislim da bi mnogima(bar 30%) to promenilo zivot pa makar morali i svaki dan da daju mokracu na detekciju...to je naravno vec pitanje socijalnog programa drzave u kojoj svaki od nas ponaosob zivi...dok dete ne zaplace mama ne da sisu...dok dete govori -ne treba, meni je dovoljno cvece da mirisem, ovi sto traze su besni i bezobrazni...nedaj mama sisu...jbg...na kraju pogledajmo kako je to reseno u nekim zemljama u susedstvu...naravno ok je raditi na sebi...i neophodno...ali kako NA program kaze...FIRST THING FIRST...poenta ovoga sajta, NA programa, pa i komuna je pomoc zavisnicima...zasto se lazemo?...
...o cemu pricamo...ja se kladim da sigurno bar 10% ljudi u komunama sedi tamo godinama jer kuci nema sta da jede ako uopste i ima kucu...a kad smo vec opet kod hrane... izracunajte da li je ovde u bgd. jeftinije da se uradis pa da ne budes gladan i ne jedes ili da se ne uradis pa da budes gladan pa da moras da kupis hranu...sta je jeftinije?...aaa???
Last edited by SuperSynthetic on Thu Dec 30, 2010 6:32 pm, edited 3 times in total.
Joj, meni ovo vala nikako nije pomagalo. Radio sam sto poslova, što čist što uradjen, imao tri svoje firme, sve je to propadalo polako. Na kraju sam ostao s nekim velikim dugovima (koje je država ovakva revnosna kakva jeste morala da otpiše jer su zastareli, hehe, da ne veruješ). Išao na ok fax, trudio se koliko sam znao, ali mi je uvek bio problem što urađen ne stižem sve to, a čist ne umem. Trebalo mi je da se tresnem o zemlju totalno da bih skapirao koliko sam bio nesposoban i prestao da izmišljan način kako da sebi pomognem. Dok sam hteo da se gudram izmišljao sam svašta, tek kad sam hteo da prestanem sam se našao u zbunu, jbg, paradoxalno al istinito. Trebala mi je mnooogo veća promena u glavi od samo promene posla i načina kuvanja. Sva sreća pa funkcioniše za one koji žele.
Nemam pojma otkud odjednom tolka priča o komunama, valjda svaki put kad nekome treba opravdanje za drogiranje ili nelečenje prvo udari na sve što mu se u svetu ne dopada. Nisam bio nikada u komuni (mada sam razmatrao opciju kada sam poslednji put bio čist i nisam znao šta ću sa sobom) ali sam video poprilično ljudi koji su tamo radili njihov program i danas su već duže vreme dobro. Video sam i ljude u NA koji su radili program kako se savetuje i uspeli. Na žalost znam puno više onih koji unapred znaju šta sve neće pomoći pa ništa ni ne pokušaju ljudski. Žao mi je tih ljudi, ali meni su i oni dragoceni, od njih sam naučio koliko treba da se trudim da bi sve to uspelo za mene, ne ide na pola ništa.
Nemam pojma otkud odjednom tolka priča o komunama, valjda svaki put kad nekome treba opravdanje za drogiranje ili nelečenje prvo udari na sve što mu se u svetu ne dopada. Nisam bio nikada u komuni (mada sam razmatrao opciju kada sam poslednji put bio čist i nisam znao šta ću sa sobom) ali sam video poprilično ljudi koji su tamo radili njihov program i danas su već duže vreme dobro. Video sam i ljude u NA koji su radili program kako se savetuje i uspeli. Na žalost znam puno više onih koji unapred znaju šta sve neće pomoći pa ništa ni ne pokušaju ljudski. Žao mi je tih ljudi, ali meni su i oni dragoceni, od njih sam naučio koliko treba da se trudim da bi sve to uspelo za mene, ne ide na pola ništa.
Moon child
Pa naravno...toto rina beobalerina je nasla da govori o komuni...sa neizbjeznim metadonskim pravopisnim greskama.
Dragi ljudi, koji vam je ?Komuna je tu da se uzme i upotrijebi da bi se izaslo iz sranja...Kakvi ruralni tipovi,price o ishrani i ostale trice and the kucine?
Kakva su to opravdanja i sranje?Svaka komuna,ma kako to izgledalo nama moralistima i borcima za pravdu,ima svoj program po kojem bi ovisnik trebao da mjenja svoju licnost i sve ono zbog cega je to sto jeste...To nije nimalo lako,i razumijem donekle reakcije.Ali,ako neces..pa ko te jebe-ne moras.
Znaci...kad nemas ili ne znas o cemu se zapravo radi,onda samo citas i cutis
i za ovog toto- kurac...pa brale kad neko kaze nesto protiv supstitucije,oces da iskocis iz monitora nekako,lajes,rezis,prdis...a sad ti nasao da pricas o komunama i ....razmazeni derane jedan.
Komune su extra kad ovisnik zeli da sebi pomogne...NA sastanci,nema bolje varijante ukoliko hoces...cak i metadon ,ukoliko si...ali takvi skoro da i ne postoje
Za drogiranja i neuspjehe ima milion razloga...zato , shut the fuck up,i prestanite da izigravate krive gliste.
Dragi ljudi, koji vam je ?Komuna je tu da se uzme i upotrijebi da bi se izaslo iz sranja...Kakvi ruralni tipovi,price o ishrani i ostale trice and the kucine?
Kakva su to opravdanja i sranje?Svaka komuna,ma kako to izgledalo nama moralistima i borcima za pravdu,ima svoj program po kojem bi ovisnik trebao da mjenja svoju licnost i sve ono zbog cega je to sto jeste...To nije nimalo lako,i razumijem donekle reakcije.Ali,ako neces..pa ko te jebe-ne moras.
Znaci...kad nemas ili ne znas o cemu se zapravo radi,onda samo citas i cutis

i za ovog toto- kurac...pa brale kad neko kaze nesto protiv supstitucije,oces da iskocis iz monitora nekako,lajes,rezis,prdis...a sad ti nasao da pricas o komunama i ....razmazeni derane jedan.
Komune su extra kad ovisnik zeli da sebi pomogne...NA sastanci,nema bolje varijante ukoliko hoces...cak i metadon ,ukoliko si...ali takvi skoro da i ne postoje
Za drogiranja i neuspjehe ima milion razloga...zato , shut the fuck up,i prestanite da izigravate krive gliste.
Fickt Euch,Ihr Mistgeburten....