Koliko je kritichno?

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Post Reply
4life

Koliko je kritichno?

Post by 4life »

Oprostite ako pitanje postavljam na pogreshnom mestu, prvi put posecujem ovaj forum i zaista ne znam...
Ne znam ni gde ni koga da pitam...

Do danas sam o dopu znala ugl. samo da se treba drzati shto dalje od toga...a danas sam, na moju veliku zalost, saznala puno toga, izmedju ostalog da mi dechko koristi heroin nekix mesec i po dana.

Sam mi je priznao, posle neke bzvz.svadje, kaze da su se on i josh 3 njegovix frendova bash "zaleteli" i da se uplashio poshto je primetio da mu se stvorila zavisnost, kaze da je doshlo do uzimanja 1grama dnevno. Trudim se da budem smirena i stalozena u vezi svega, da ne panichim zbog njega ali plashim se da omalovazavam situaciju. Ja ipak nee znam da li je bitno koliko se toga i kolilko dugo uzima, da li je skidanje sa toga jednako teshko u situacijama dugorochnog konzumiraanja i ovakvog necheg....

MOLIM VAS ZA SAVET, chitala sam poneke teme, SVE spominju struchnu pomoc, ali on kaze kako misli da moze sam to da pregura, naravno uz moju 100% podrshku i pomoc, ali plashim se da ja sama ne samo necu biti od pomoci, nego da je sad moja odgovornost da to.... ne znam ni ja....nekom prijavim? Zivimo u maloj sredini, odbija da se prijavi u ambulanti, kaze da bi ga oni samo registrovali kao narkomana i strpali u neku ustanovu, nebitno shto to koristi tako kratko.....(shto se mene tiche-predugo). Njegovi roditelji nikako ne mogu biti ukljucheni, tj.nadam se da nece morati biti ukljucheni, tata mu je srchani bolesnik, ovo bi ga unishtilo...
Pa Vas pitam, da li je moguce prevazici ovako neshto u privatnosti svoga doma...?
Vuk

Re: Koliko je kritichno?

Post by Vuk »

Izvini ako te budem citirao previše puta, ali nekako, još je rano pa mi fale moje reči...
4life wrote:Do danas sam o dopu znala ugl. samo da se treba drzati shto dalje od toga...
Sama si već na početku odgovorila na svoje pitanje, drži se ti samo dalje od toga, makar to značilo i da se držiš dalje od nekog drugog ko ga koristi.
4life wrote:izmedju ostalog da mi dechko koristi heroin nekix mesec i po dana.
Sam mi je priznao, posle neke bzvz.svadje, kaze da su se on i josh 3 njegovix frendova bash "zaleteli"
Ako je priznao mesec i po tako lako tu je mnogo duže on u tome, naročito ako mu se već razvila svest o tome da ima problem. Biće da je samo u nekom većem škripcu nego obično.
4life wrote: ali on kaze kako misli da moze sam to da pregura, naravno uz moju 100% podrshku i pomoc, ali plashim se da ja sama ne samo necu biti od pomoci, nego da je sad moja odgovornost da to.... ne znam ni ja....nekom prijavim?
Mi (zavisnici) nemamo veze, ni prijateljske ni emotivne, mi uzimamo taoce, a ovo je sjajan način da te veže uz sebe jako kako bi kod tebe razvio osećaj odgovornosti posle čega će nesmetano moći da nastavi.
4life wrote:Zivimo u maloj sredini, odbija da se prijavi u ambulanti, kaze da bi ga oni samo registrovali kao narkomana i strpali u neku ustanovu, nebitno shto to koristi tako kratko.....(shto se mene tiche-predugo).
Samo prvi od argumenata kojih ćeš se najverovatnije naslušati u godinama koje dolaze, a koji bi mu opravdali da ne ode zaista da se leči. Malo će da pokuša, možda, u svojoj režiji. Ko zna, možda mu i uspe. Ja nisam uspeo iz približno 100 pokušaja za 10 godina, ali uvek sam imao sjajnu priču zašto da ne odem ozbiljno da se lečim.

I za kraj, daj bože da nisam u pravu i da sam se samo probudio nikakav i raspoložen za kritiku, jer po kišnom jutru krećem u borbu s birokratijom, ali sumnjam da je samo to.
Hoćeš savet? Beži! Hoćeš opradvanje da ostaneš? Nije problem, biće ih dovoljno...
Bilo kako bilo - sa srećom!
Moon child
Cicibella

Post by Cicibella »

Roditelji bi i te kako trebali bit uključeni, on je njihov sin, a ne tvoj, vjeruj mi dok se god taj problem taji-njemu savršeno odgovara-on dobiva na vremenu i širi svoje ovisničke krakove sve dublje u tvoj mladi naivni život, već sad si uhvačena u mrežu laži i manipulacije, on heroin voli puno, puno više nego što ti misliš i da on je u tome puno duže od mjesec ipo dana, jer da je samo toliko, nebi ti ništa ni rekao jer bi mislio da još uvijek drži sve pod kontrolom, sve konce u svojim rukama....Nemoj se iznenadit ako te uskoro bude tražio i novac-kako bi mu pomogla da se skine upravo heroinom, kao svaki dan će uzimat sve manje i to će riješit problem dok ga uopće ne bude uzimao, svašta još možeš očekivat, a i moj savjet bi ti bio BJEŽI :axe:
Pozdrav i sretno..........!!!
jana

Post by jana »

Ova misao sa taocima,Vuce,zlatna ti je.Pozdrav i svako dobro!
sanela

Post by sanela »

4life wrote: Pa Vas pitam, da li je moguce prevazici ovako neshto u privatnosti svoga doma...?
Nije.
Njegovi roditelji moraju biti uključeni.
Stručna pomoć neophodna.
Ukoliko ništa od navedenog ne prihvati - bježi.
Alex78

Post by Alex78 »

Vuk wrote:
Mi (zavisnici) nemamo veze, ni prijateljske ni emotivne, mi uzimamo taoce, a ovo je sjajan način da te veže uz sebe jako kako bi kod tebe razvio osećaj odgovornosti posle čega će nesmetano moći da nastavi.

Meni ovo nikako nije jasno.... Zasto mui treba taoc, zasto zeli da te veze uz sebe? Zasto zeli da stvori osecaj odgovornosti kod tebe? Koja je svrha toga?
shadeofpale

Post by shadeofpale »

ja sam u istoj situaciji...vidim da njemu treba neka normalna osoba, kako bi u poslovnim krugovima i on djelovao "normalno", tj ne kao narkoman. ja sam mu odlican alibi pred familijom, poslovnim partnerima, jer sam skolovana i pristojna. isto tako, ne zeli on biti sam, on bi najradije da se drogira i da ja budem kraj njega...nikada mi nije uzimao novac, pa vjerujem da nije to najvazniji razlog zasto uzimaju taoce..
Vuk

Post by Vuk »

Alex78 wrote:
Vuk wrote:

Meni ovo nikako nije jasno.... Zasto mui treba taoc, zasto zeli da te veze uz sebe? Zasto zeli da stvori osecaj odgovornosti kod tebe? Koja je svrha toga?

Nesigurnost, usamljenost, neodgovornost...nesigurnost - da ne zavređujem da neko bude pored mene, usamljenost - kao strah od onoga šta će biti ako ostanem sam, neodgovornost - kako bih imao nekoga da pokriva moja sranja...ali ovo je samo moje, ne garantujem da je uopšteno.
Nemoj se truditi da razumeš njega, trudi se da razumeš sebe.
Moon child
jana

Post by jana »

Ne trebaju taoci samo onima koji trebaju novac za otkupninu.Taoci su i oni koji sluze kao paravan za sve ono sto Vuk rekao naprijed.Da se stvori privid normalnog zivota,u drustvu i u familiji.Da se «rupe« u emocionalnom svijetu« pokriju tim nekim,finim,obrazovnim,stabilnim,jer od vlastite nesigurnosti i straha da ce biti otkriveni,imaju potrebu da zive paralelne zivote.Pa,koliko duze ,to bolje.Zato sto nisu spremni da se suoce sa svojim vlastitim problemom,odnosno ovisnoscu o drogi ili bilo kojoj supstanci koja je zamjenjuje.
Nemaju empatije,da sagledaju koliko zapravo nemilosrdno upotrebljavaju tog svog taoca.Zaledjenih emocija i okrenuti samo sebi,za njih ne postoji ta kategorija razmisljanja.
Post Reply