NisamJa wrote:Nerviraju me vicevi o narkomanima, ja sebe ne postavljam u poziciju nekog nadrogiranog idiota koji hoda gradom i mlati narod drvetom kao neki pecinski covjek...
Ljudi smatraju narkomane divljacima iz pecine ili nesto slicno, ne kontam. Vicevi jesu smijesni i u nekima mogu da se pronadjem ali sto je previse previse je. Vic o narkomanu moze napraviti samo narkoman, a ne moze neki seljak sa planine koji misli da je maslacak droga. Necu vise da slusam ljude koji pricaju o nama po nekim teorijama ili ljude koji nam sude po skolskim knjigama.
Priznajem da stvarno ima idiota ali vecina koju ja poznajem je normalna, jedino krizirani mogu da rade stvari iz viceva.
A, kako tek mene, majku djevojke koja je dvije godine bila ne heroinu i s kojom je prosla sav pakao u fazi izlijecenja i koja je preko dvije godine na ovom forumu upoznala divne ljude koji su za se upleli u tu mrezu zla, nerviraju komentari kolega, roditelja i uopste poznanika u stilu: »Ma, imam problema sa sinom, kocka,pije, nece da radi itd.itd.ali hvala Bogu nije narkoman!«, te sta god da uradi lose omladina (pocev od i grafita na fasadi, cudne frizure,kradje pa do nereda na utakmicama i sl.), prvi komentar je :«Ama, bili nadrogirani!« Uz sve to, to su prljave narkomancine, mogu ne daj Boze sresti negde njihovu kcerku, a tek ono: »ubaciti nesto u pice« i sl. Ne znam da li sam srela nekoga iz moje generacije da zna da je ovisnost bolest ,da tim osoboma treba pomoc, razumjevanje, da se uopste zapitao koji je uzrok njegovog/njenog odlaska u svijet narkomanije.
No, sto vi mladi rekli-treba to iskulirati (sto se uzalud trositi u raspravi sa ljudima koji imaju pecinske stavove i bez sanse da ih zele bar malo promjeniti). Postoje ipak ljudi, koji mogu razumjet ovisnost i koji mogu dati neki savjet, doduse malo ih je, ali su zato i vredniji...