Prelazak sa SUBOXONA na MST

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

sunrise

Re: Prelazak sa SUBOXONA na MST

Post by sunrise »

Voyager no commet.
Ti se ko malo dijete veselis Substitolu
Si siguran da se neces rokati njime?

Ja uzimam metadon ali ja nemam pojma o cemu ti pricas,euforija,spica,turbo euforija,trajanje,sve je to meni nepoznato.Ja znam samo da kad ustanem popijem svoju dozu i to je to. Nista drugo ne trazim nit me zanima. Substija ima oko mene koliko hocu,terapiju mogu odmah uzeti no dok ja metadon mogu manje piti i uzimati one kuglice cu tesko imati volje da brojim i dijelim na manje. A to mi je uvijek cij pred ocima manje uzeti i biti stabilna,na terapiji.
No svatko ima pravo da radi sto zeli tako da i ti imas pravo na svoj izbor
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
Voyager

Post by Voyager »

x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 1:47 am, edited 1 time in total.
toto-rina

Post by toto-rina »

xexe, znas ti ja ujutru kada me mrzi da ustanem kao danas grozno vreme i to ja pomislim na neki Reto Centar, Manastir i kako je njima, ono budjenje ustajanje ujutru i meni je moj krevet, soba, kupatilo, najlepse na svetu. Znaci samo se protresem u krevetu i pomislim boze, ma ne boze lekaru, psihicu hvala vam do neba, do beskraja.
Upalim klimu u boxericama volim da se setam kada je ovako vreme pod terapijom. Ma idi, ja sam zato plakao od srece kada sam dobio potpis za Metadon. Ljudi ne mogu da shvate sta moze jedan potpis lekara, mislim da i oni koji lece zavisnike nisu komplento svesni sta nama znaci kada napise on tamo sledovanje za nedelju dana ili za 10 dana kao meni.
Ali bukvalno sam spreman to zivotom da branim, znaci ne bi se strecao apsolutno da napadnem i porodicu onoga koji bi mi to ugrozio. To je jednostavno i cisto opstanak i nista drugo.
Pogotvu sto sam sigruan da kada bi napravio tesko sranje da i kada bi bio izolovan 20 god na robiji da bi tamo dobijao sledovanje leka.
Ne znam ja kada sam dosao iz centra meni je krevet moj bio ne znam, ne mogu vam opisati to.
Ne mozes ti coveka koji je navikao na nesto odvcesti negde onda sem skidanja sa droge prinudjen je da zivi u uslovima kojima nije navikao a neki ne mogu da se naviknu jednostavno. Ali kazem treba svi da odu da provere vide sta je to kada se dodje tamo. Ja garantujem da kada izadju(i ako izadju posle 5 dana) prvih nedelju dve dana se nece vratiti drogi ma nece izlaziti iz kuce svoje nece im trebati droga boravak u svojoj sobi bice im droga.
A ono dok ne popijem lek ujutru i kada se hvatama za flasicu ja samo pomislim da sam u tom stanju u nekom centru i da leka nema i da ga nece biti i automatski skapiram da sam spreman i na robiju boreci se da ostanem na lecenju na kakvom sam sada'.
sanela

Post by sanela »

toto-rina wrote:xexe, znas ti ja ujutru kada me mrzi da ustanem kao danas grozno vreme i to ja pomislim na neki Reto Centar, Manastir i kako je njima, ono budjenje ustajanje ujutru i meni je moj krevet, soba, kupatilo, najlepse na svetu. Znaci samo se protresem u krevetu i pomislim boze, ma ne boze lekaru, psihicu hvala vam do neba, do beskraja. .
Super si ovo opisao.

Toliko smo skoncentrirani da nam je trenutno ugodno da ne možemo uopće pojmiti koliko nam dobro može biti kad napravimo neku promjenu i izađemo iz trenutne ugode i komfora. Ali, nismo svjesni da napredujemo samo onda kad iskoračimo iz te zone ugode. Sve dok smo ušuškani i dok nam je fino, tapkamo u mjestu i ne vidimo kako nam život prolazi.

Mene nekako na smrt plaši da se probudim sa 50 godina i skontam - Pa jebote jel to bio moj život? Šta sam postigla? Koga sam voljela? Koga sam usrećila? Jesam li živjela kako sam ja htjela ili da ugodim drugima? Jesam li se borila ili bježala i skrivala se? Voljela bih da tada budem zadovoljna odgovorima.

Nemoj ovo shvatati kao kritiku. Ovo je nešto moje :wink:
saša-ex

Post by saša-ex »

Nikada necu zaboraviti jutarnje trenutke, kada sam bio u komuni, one prve mesece, onu radost i srecu koju sam ocesao, konacno slobodan, ne moram da krckam nista, ne moram da uzmem jutarnju dozu bilo cega, samo cujem pticice, jedva cekam da popijem kafu, otkrivam ponovo sve one male radosti zbog kojih vredi ziveti....Neponovljiv osecaj ponovnog budjenja zivota u nekom ko je bio mrtav :)
SAMO CEO ŽIVOT...
toto-rina

Post by toto-rina »

Kako nam zivot prolazi, pa to treba reci ljudima u komuni. Mozete da pricate nekome ko nije bio.
Ja vam kazem ne ponovilo mi se nikada ali nikada tih nekoliko dana.
Zivot je jedan i neponovljiv i posle toga vise nema nista iako ima bicemo neko drugo i necemo se secati nicega i zato ga treba iskoristiti maksimalno. Tu ne mislim da se treba drogirati jer time ne vidis nista sta se dogadja oko tebe ali je zivot daleko od ucmalog boravka u komuni medju gomilom ljudi umesto sa lekovima na moru, na zimovanju u stanu, u parku, u nocnom klubu restoranu. Naravno onaj koji je ziveo na ulici od toga je sve bolje i naravno da je nekome posle stresa i drogiranja normalno kada nadje mir. Ali taj mir ne mora da bude tracenja dana i noci i deseti deo zivota provesti u komuni a trecinu mladosti. Polovinu se drogirali i sta ostaje coveku.
Kada mi je onaj rekao u centru prolazi neka riba i on kaze nemoj da je gledas samo sam mu rekao evo i kamenjar pa ti gledaj u kamen. Jok u tebe cu da gledam mislim se. Zamisli mozga kao ne gledaj moras dati ljudima do znanja da si pokajnik, nije to rekao ali je verovatno mislio. E znaci nemam reci.
Vi idite neka vama bude lepo zovite me da vas otpratim do stanice i spakujem kofere u Bus ili cime vec idete.
I mahnem. Vidite tu lepotu o kojoj pricate i za mene mislima cu biti sa vama a fizicki na sigurnijem i mnogo mnogo prijatnijem mestu. Naravno bez droge dok se daju lekovi.

VI TO MOZETE DA PRICATE NEKOME DRUGOME KAO DA SAM JA ZA NESTO USKRACEN SA TERAPIJOM KOJU PRICAM ILI NEKOME KO JE SAMO NA TERAPIJI ILI KO NIJE PROBAO NI CENTAR NI MET NI BLOK. ALI JA KOJI SAM PROBAO SVE OD TOGA ZNAM STA VALJA ZA MENE A STA ME CINI DUBOKO NESRECNIM COVEKOM. TAKO DA KADA MI PRICATE TAKVE STVARI U NAJMANJU RUKU JE KAO DA ZVEZDASU PRICATE DA TREBA DA PREDJE DA NAVIJA ZA PARTIZAN ILI OBRNUTO. ZNACI POKUSAVATE DA MI KAZETE KAKO CE MOJ ZIVOT MENI BITI LEPSI NEKAKO DRUGACIJE A JA ZNAM DA NECE. ON MOZE SAMO DA BUDE TAKAV DA NEKO KAZEM NEKO OKO MENE KAZE JBT SADA LEPO ZIVIS PROMENIO SI ZIVOT. JA TU NISTA LEPO NECU OSETITI, ZNAM APSOLUTNO.
MENI DOK RECEPTOR NIJE SMIREN NISAM NORMALAN I NE KOCKAM SE SA POVRATKOM NA DOP PONOVO.
A TO STA CE RECI NEKO OKO MENE DAL CE NEKO KO NEMA NIKOG ZIVOG VISE U ZEMLJI IZ KOJE JE DOSAO RECI TI SI NARKOMAN JER PIJES LEK MENE TO SAVRSENO ZABOLE ONA STVAR. ZNACI TO MI JE ONO NE MOGU DA VAM OPISEM.
I BIO BI DUBOKO NESRECAN KADA BI SE PROBUDIO UJUTRU I NE BI MOGAO DA POPIJEM KAFU ZAPALIM CIGARU, GLEDAM VESTI, PROCITAM NOVINE, ODEM NA FUDBAL, BIOSKOP, NEGO DA KAZEM TO CU RADITI U 40 GOD SADA CU DA ZIVIM MALO U KASARNI. ZNACI NEMA TEORIJE. JA CU KAO POLA MILIONA EVROPLJANA A VI ZOVITE DA VAM NAPRAVIM SENDVICE PRED PUT ZA RETO STACIONAR, MANASTIR ZA MENE RAZLIKE NEMA ZNACI MOGAO BI SVE JEDNIM IMENOM DA NAZOVEM ZAJEDNICKIM MAUTHAUSEN ILI BUCHENWALD ILI RETO, CRNA REKA, ....
toto-rina

Post by toto-rina »

I Sanela ja stvarno ne razumem da ti mozes da mislis da ja u fazonu ne znam koliko mogu da budem srecan ako uradim nesto sto mi se ne radi i koliko ce mi biti lepo ako radim nesto sto ne volim da radim. Ti si to rekla.
Mogu i da izadjem go na kisu na 5 C mislim znam da ce mi biti odvratno ali ipak mozda i budem srecan zbog toga sto mi je odvratno. Mozda za komsiju koji me gleda iz tople sobe i misli sa sam lud jer se setam go po ksi kazem on tako ususkan u kuci ne moze da zna kako mi je dobro dok se ne pokrene. E to si ti rekla. Ja ne znam sta vi radite u vasim zivotima ali ja eto tako kako da vam kazem ne moram da radim stvari koje ne volim. Ili se trudim da radim sto manje stvari koje ne volim a vi mozda volite drugacije. Ima mazohizam je isto bolest kao i sadizam neko ce se verovatno i lepo osecati dok se budem kocio i jezio metar dana po centrima. Ali poznajuci nasu bolest koliki god da je mazohista mislim da mu se nece svideti nimalo ono sto njegovo telo bude osecalao prvih 6 meseci.
Znaci mi ne pricamo o nekom putovanju na Mars i necemu sto ne znam kako bi uticalo na mene nego o poodvrgavanju godinama izmucenog tela veoma jakom socku pogotovu za ljude koji nisu na heroinu nego su na Metadonu. Dolazak u neko stanje iz koga sam pokusavao na sve moguce nacine da pobegnem. Sta bicu zdraviji? Ciscenje od opijata posle 15 godina ce toliko da lepo utice na mene da cu procvetati od zdravlja automatksi. Ja mislim da bi me navatala i neprelezana kijavica iz 1998 god. Pakao bi se obrusio na mene. A zasto pa eto onako da ne bi pio lek za koji kazu da je droga. To je vrlo bitna cinjenica da je sve to samo da bi se ostavio lek koji su zvanicne svetske institucije, najvece zavele kao lek legalan i veoma efikasan.
Drugo ljudi koji su svu tu torturu prosli njihovim glavama je potrebno da uvek budu sigurni da je samo to pravi nacin jer u suprotnom dzabe su se mucili. Oni moraju konstatno sebe da ubedjuju da je to moralo tako inace bi bilo vidi ga onaj apstinira i lepo mu a ja prosao deveti krug pakla.
Tu mora svaki organ da se ispita pre nego se tako nesto uradi inace moze da se umre. A ko zna koliko je i zavrsilo tako samo sto niko nece da saceka smrt u RETO centru nego ce kada vide da mu je lose da ga spakuju kuci da rikne a nece reci umro je u centru. Jos mogu da napricaju da naprave reklamu za centar kako je umro eto jer je izasao iz centra.
A najgora stvar od svega je sto pored toga sto je svima jasno koliko se heroin tesko ostavlja ima ljudi koji jos biraju i nacin i odedjuju koji je dobar a koji nepravilan za ostavljanje droge. Znaci ko se mucio normalno da nece sa mirom gledati da se drugi skida i ne muci. Jbg ko im je kriv sto je njihovo vreme skidanja zakacilo vreme kada su lekari zajebavali narod i rezim prodavao drogu i pricao budalastine o odrzavanju. To je jasno svima a molim da se ta politika ne nastavlja da nekako prevalite preko svojih mozgova da ste se vi mucili i prestali sa heroinom, da smo mi uzivali i prestali sa heroinom sve po zakonu i propisima svet. zdrav.org. i najvecih umova za lecenje zavisnosti. A u reto centru ne borave doktori. Mozda neki isterani sa posla zbog prepisivanja lekova sebi nego ljudi koji pitanje koliko su se povratili od svega.
li opet kazem neka svako vidi i treba da prvo bude centar pa onda terapija. Nikome ja nisam kriv sto je kada je imao Metadon sljustio celu bocu pa to nazvao neuspelim Metadonskim lecenjem jer u svojoj maniji nije mogao da se zaustavi i smanjuje postepeno lek ili bude na normalnoj dozi pa zakuca posle nedelju dana u centar i kaze picka vam materina sto me lazete pio sam onaj lek kupio ga na ulici i nisam se drogirao evo urin evo testirajte i dajte to da pijem ili zajebite emisije o lecenju jer cu se pojaviti na TV da kazem da hocu da se lecim ali ne kako mi drzava naredi nego kako mi pomaze i kako ne uzimam drogu.
Last edited by toto-rina on Mon Oct 25, 2010 9:14 pm, edited 1 time in total.
sanela

Post by sanela »

toto-rina wrote:I Sanela ja stvarno ne razumem da ti mozes da mislis da ja u fazonu ne znam koliko mogu da budem srecan ako uradim nesto sto mi se ne radi i koliko ce mi biti lepo ako radim nesto sto ne volim da radim. Ti si to rekla.
Mogu i da izadjem go na kisu na 5 C mislim znam da ce mi buiti odvratno ali ipak mozda i budem srecan zbog toga sto mi je odvratno. E to si ti rekla. Ja ne znam sta vi radite u vasim zivotima ali ja eto tako kako da vam kazem ne moram da radim stvari koje ne volim. Ili se trudim da radim sto manje stvari koje ne volim a vi mozda volite drugacije. Ima mazohizam je isto bolest kao i sadizam neko ce se verovatno i lepo osecati dok se budem kocio i jezio metar dana po centrima. Ali poznajuci nasu bolest koliki god da je mazohista mislim da mu se nece svideti nimalo ono sto njegovo telo bude osecalao prvih 6 meseci.
You are missing the point.
Npr. meni je bilo grozno da govorim pred velikim brojem ljudi, imala sam tremu, drhtao mi je glas, tresla se... Međutim, prvo kao učiteljica, onda kao socijalna radnica, morala sam da govorim pred ljudima. Sada mi je puno lakše. Još uvijek imam ponekad tremu, ali kad počnem pričati, ona nestane.
Isto tako je kad moram govoriti za medije... sad, nakon 100 nastupa, puno je lakše.

DA se nisam ohrabrila na početku, puno bih manje napredovala i lično i profesionalno.

Nekome je teško razgovarati sa djevojkom/ momkom trijezan i zato uvijek popije prije toga.
Ja ne govorim o mučenju, nego o prevladavanju nekih prepreka kako bi napredovali u životu.

To za komunu što govoriš, ja radim u komuni i svaki dan viđam ljude koji su ostavili svoj stari život i uče kako da prevladaju prepreke - da govore o sebi, uvažavaju druge, stječu nove vrijednosti, uspostavljaju odnose s drugima, idu na razgovor za posao... i to sve čisti i trijezni. Na taj način postaju uspješnije osobe, imaju mogućnost da grade kvalitetniji, neovisan život... a da nisu napravili iskorak iz svog ranijeg života, još uvijek bi radili stavri koje najbolje znaju, a to je laganje, manipulacija, drogiranje, itd. Koliko god to meni izgledalo kao strašan način života, oni su se tu odlično snalazili. Inače, ne bi preživjeli 10 godina.

Ispočetka im je pravo teško raditi najjednostavnije stvari, poput napraviti krevet ili doći na grupu na vrijeme, ali rade to. Bude im neugodno, dosadno, besmisleno. Kasnije im bude sve lakše. I na taj način počinje promjena.

Mislim da je najbitnije u svemu da osoba ima cilj i da zna zašto namješta krevet. Da to nije samo da ga namjesti, nego da je svjestan da je to dio novog, drugačijeg, i po mnogo čemu boljeg, života.

Neki uspiju prepoznati smisao u tome, a neki ne. Ali, to je život.
Hej, ja tebe ne ubjeđujem ni u šta. Samo pišem svoje mišljenje.
Anabela11

Post by Anabela11 »

...Neponovljiv osecaj ponovnog budjenja zivota u nekom ko je bio mrtav ...

Post by toto-rina »

Mogao bi stvarno da svoj zivot ucinim malo zanimljivijim. Pa zato cu da uradim sledece. Dajem vremena ljudima iz Crne Reke i ostalih centara vremena do 1 novembra da izglasaju sta zele da radim do 7 novembra. Pominju se 2 stvari koje dolaze u obzir u mom zivotu. 1.Prodaja droge deci ispred skole,
2. metadonsko odrzavanje.
Obavestite me do 1 novembra i ako odlucite da ne pijem Metadona ja ga necu piti tacno nedelju dana. Za to vreme i imam para za drogu nemoram da prodajem ali sobzirom da je ne bih imao stalno i u potrebnim kolicinama prodavao bi tako da cu to i raditi u koliko se odluce da ne pijem Metadon. Mogli bi dan dva ranije da me obaveste koliko da se iscimam da nabavim drogu za prodaju. Test pocinje. Sta, ajde da vas vidim. Pazite ne spavam kuci, gasim fon, tako da svaki pokusaj da se dodje do mene nece uspeti. A necu ni biti u svom kraju. Znaci osnovna, srednja, speed ili dop, ekseri, videcemo to je vec nebitno ali marihuana nece biti.
Cena 1 gram dopa 500 din na pocetku, gram speeda 300, da me upoznaju deca.
Ajde svestenici da vidimo kako vi organizujete drzavu i lecenje.
Post Reply