Eh, kad bi ova administarcija nasa balkaska bila samo malo jednostavnija, kad bi stimala komunikacija, kad ne bi bilo "gluvih telefona", pogresnih uputa, manje drskih medicinskih radnika koji uvijek zure i nemaju vremena da odgovore na pitanje i nije ih briga sto su te pogresno poslali ili jos bolje-ti pogresno odradio....itd. mislim da bi bilo manje bolesnih i mnogo vise izlijecenih...Ovako koga je moliti, ne treba kuditi...
1. kad su uputili kcerku da uradi PCR, nije napisano da urade i genotip-(na povraku aparata se cekalo oko mjesec dana)
2. sad kad su je poslali da krene terapija, lijepo ja pitam naseg infektologa, jos se trudim da ne budem dosadna: "Hoce li ostati tamo u bonici?", a on odgovara: "Ma, kakvi, to se radi za jedan dan". Za svaki slucaj nazovem i tamo na kliniku i pitam isto, a glas sa druge strane zice, na svako pitanje isto odgovara, kao da je autom.sekretarica:"Pa, ne znam...nece...ne znam...dodjite pa cemo vidjeti...."
3.I uzmemo muz i ja slobodne dane na poslu, kcerka izostane sa fax-a i prevalimo preko 200 km u jednom pravcu, kad ono tamo: "Pa, gospodjo ona mora ostati u bolnici na ispitivanju!"...Ja u blagom soku. Onda se muz i ja rastrcemo po nepoznatom gradu da kupujemo stvari za bolnicu. Ne uspjevamo vidjeti ni doktoricu ni kcerku...Sad me zove treba uputa za genotip (a do upute dolazim tako sto moram proci: porod.ljekara, pa infektologa, pa nacelnika internog i na kraju direktora bolnice u nasem gradu-divno!). Sutra ce joj raditi detaljne pretrage (ne znam da li tu podrazumjevaju i biopsiju) i onda kad izadje iz bolnice i kad stignu rezultati za genotip odlucuju o uvodjenju terapije.
Divno nase :"Sto bi jednostavno, kad moze i komplikovano".
No, srecom kcerka i mi kao porodica smo jako zainterosavani za lijecenje hepatitisa, pa cemo prebroditi i sve ove barijere i kilometre i necemo posustati pred njima!
da li je vasa cerka cijelo vrijeme morala ici kod psihijatra dok je cekala na terapiju?Jer nedavno mi neko rece da nece da odobre terepiju bez toga...e sad koliko je to cesto..ako je i istina?
Ja polako pocinjem razmisljati o terapiji...dolazim sljedeci tjedan napraviti prve nalaze,pa cemo vidjeti za dalje...
Puno pozdrava!
Grad razoren bez zidina, takav je čovjek koji nema vlasti nad sobom.
klara60 wrote:No, srecom kcerka i mi kao porodica smo jako zainterosavani za lijecenje hepatitisa, pa cemo prebroditi i sve ove barijere i kilometre i necemo posustati pred njima!
Nego sta...
malmase wrote:Ja polako pocinjem razmisljati o terapiji...dolazim sljedeci tjedan napraviti prve nalaze,pa cemo vidjeti za dalje...
Do konacne pobede.
Covek koji ne nosi sat, dobro zna da postuje vreme...
Malmase, bas mi je drago da i ti kreces.
Sto se tice psihijatra, ja mislim da je bitno da imas nalaz u kome ce pisati njegovo misljenje da ti mozes podnijeti terapiju ,tj.da si spremna za terapiju.-znaci samo jedan nalaz.Redovno cu ti javljati o svakom nasem koraku, a ti pitaj sta te interesuje. Lijecenje ce biti u istom centru, zar ne? Hoces li kontakt sa Udruzenjem iz tog grada (oni imaju dosta podataka)?...Pozdrav
Malmase, evo odgovor iz prve ruke: danas kad sam se cula sa kcerkom rekla mi je da je s njom obavio razgovor psihijatar, te da su joj jutros uzeli krv za analizu i tu ce provjeriti hormone stitne zlijezde, genotip i sl. Sutra je ocekuje ultrazvuk jetre.
klara60 wrote:Malmase, evo odgovor iz prve ruke: danas kad sam se cula sa kcerkom rekla mi je da je s njom obavio razgovor psihijatar, te da su joj jutros uzeli krv za analizu i tu ce provjeriti hormone stitne zlijezde, genotip i sl. Sutra je ocekuje ultrazvuk jetre.
Za genotip je valjda potrebna biopsija jetre tako su meni uradili i rekli.Malmase potreban ti je papir od neuropsihijatra o cistoci od godinu dana ja nemam srece jer sam isao kod jednog sa kojim sam se za malo potukao oko metadona za vreme drogiranja stim da posle komune nisam isao kod njega izboksovao sam neki nalaz kada sam predavao papire tj.njegovo misljenje koje nije proslo na komisiji u Bg.Sada idem svaki mesec na testove.Tj svaku kontrolu i svaki put placam 1000 i nesto dinara za test.Ja se nadam da cete vi proci bolje.Puno pozdrava.Boban.BB
To za potvrdu od psihijatra, mi smo imali poslijednji nalaz u kome je on napisao da nema prepreka za uvodjenje terapije. Na prijemu u bolnicu su pogledali taj nalaz i prilozili ga dokumentaciji, a onda su kcerku pitali da je zaista motivisana za terapiju i eto danas je imala taj razgovor.Da,jos su je pitali da li je proslo dvije godine od uzimanja heroina.
Za biopsiju ne znamo nista, kcerki je receno kada su joj vadili krv da ce tako odrediti genotip , ali da se
ceka nesto duze za taj nalaz...Ne znam, nisam dovoljno informisana o svemu tome, :smt017 ali imam podataka da se ovdje u BiH lakse dolazi do terapije, a i Malmase planira ovdje to raditi...
PS.Kad pomislim od kada ti Bobane radis na tome, onda dodjem do zakljucka da ti stvarno imas jake zivce i celincnu volju. Svaka ti cast-divim ti se :smt023
Pozdrav Klara, Bobane i ostali.
Iako je to najmanje bitno, genotipizacija se radi iz uzorka krvi. Biopsija sluzi za odredjivanje
stepena fibroze (ostecenje jetre). PCR sluzi za odredjivanje tacnog broja virusa u krvi itd.
Ono sto je bitnije je da se sto bolje pripremite na moguce teskoce za vreme trajanja terapije.
Naravno, ne treba se njima previse unapred opterecivati, ali ipak treba biti spreman.
Zelim vam mnogo srece sa terapijom, kako sa nuspojavama tako i sa krajnjim rezultatom.
Trebace vam je mnogo vise nego sto je bila naklonjena meni.
Imala sam termin za ultrasal. Prvo sam ga gledala u lice da vidim slucajno kakvu promjenu u izrazu lica a onda sam si rekla ma ne,stavi glavu sa strane i cekaj da covjek zavrsi posao. Kad je bio gotov kaze da mi je jetra ok,nema nikakvih promjena ni na jetri ni bubrezima ni sta ja znam sta mi je sve nabrojaoo. Kaze sve ok.
Pitam ga sta dalje? On kaze da ce taj nalaz poslati mom doktoru i da ce mi on poslati pismo i reci sta moram dalje raditi.
Sad cekam
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.