lijecenje hepetitisa c

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

klara60

Re: lijecenje hepetitisa c

Post by klara60 »

...A, nadala sam se da se djavo konacno zamorio, da se bar malo prepao "ljutih" protivnika, da je zaboravio na nas...Nadala sam se da ce moja kcerka, na mangupski nacin skrsiti statistiku i kruta medicinska pravila i da ce ona biti taj 21.% onih kod kojih se taj odvratni virus povukao...
Ponovo je na iskusenju nasa vjera, nas optimizam...I sad treba obrisati suze, duboko udahnuti, napuniti baterije i krenuti u jos jednu bitku...
I evo ja brisem suze i krecem...

Stigao je PCR nalaz. Ne znam tumaciti rezultate, ali u poredjenju sa proslogodisnjim broj kopija se povecao. Tokom sledece sedmice idemo po upustva za naredne korake.

PS. Ona je jaka, vesela, ima vjere u sebe i da ce sve uspjesno savladati, zato me je i sramota sto sam dozvolila sebi trenutak slabosti i da me ona tjesi, ali srecom to je bio samo trenutak...
Boban

Post by Boban »

klara60 wrote:...A, nadala sam se da se djavo konacno zamorio, da se bar malo prepao "ljutih" protivnika, da je zaboravio na nas...Nadala sam se da ce moja kcerka, na mangupski nacin skrsiti statistiku i kruta medicinska pravila i da ce ona biti taj 21.% onih kod kojih se taj odvratni virus povukao...
Ponovo je na iskusenju nasa vjera, nas optimizam...I sad treba obrisati suze, duboko udahnuti, napuniti baterije i krenuti u jos jednu bitku...
I evo ja brisem suze i krecem...

Stigao je PCR nalaz. Ne znam tumaciti rezultate, ali u poredjenju sa proslogodisnjim broj kopija se povecao. Tokom sledece sedmice idemo po upustva za naredne korake.

PS. Ona je jaka, vesela, ima vjere u sebe i da ce sve uspjesno savladati, zato me je i sramota sto sam dozvolila sebi trenutak slabosti i da me ona tjesi, ali srecom to je bio samo trenutak...

@klara60 ovde je neko slepo pravilo sto veci broj kopija virusa to se pre dobija terapija.Meni traze ponovni nalaz od neuropsihijatra a nalazi enzima jetre su mi odlicni ALT,AST,GAMA GT kao kod normalnog coveka koji nema virus sto ukazuje da virus miruje.Ja jos uvek strpljivo cekam.Strpljen ,spasen.Puno srece i strpljenja vam zelim.
klara60

Post by klara60 »

Cula sam se sa infektologom, rece mi :"Pa logicno je da se povecao broj kopija, kad nije bilo terapije. Nista ne brinite. Izvadite uputu kod porodicnog za mene i dodjite bilo koji dan-savjetovaliste radi svakodnevno, pa cu vam ja dati uputu za bolnicu tamo kako bi joj konzilijum odobrio terapiju". Pitam je da li mi trebamo vaditi neke nalaze ovdje, a ona rece: "Ma, nema potrebe ionako ce oni sami tamo raditi te nalaze"...I tako, ona sve to meni, kao sve OK itd. Kad citam tebe Bobane, a znam da od pocetka godine radis na tome, ovo kod nas mi dodje kao naucna fantastika...Da li je tako-vidjet cemo...U svakom slucaju javljam, jer znam da jos jedna clanica sa ovog foruma planira u isti grad po terapiju, pa ce joj sigurno koristiti nase iskustvo.
Hvala bobane na dobrim zeljama i ja tebi zelim da sto prije, bolje receno-konacno udjes u program za terapiju i da uspjesno sve savladas.Pozdrav!
sunrise

Post by sunrise »

Ja sam prije 15 dana zavrsila u bolnici jer sam imala tzv.crveni vjetar, u biti jako sam otekla na licu a zrok je neka jako bijesna bekaterija. nakon toga, nadjem pismo kuci da se javim u Magistrat a to je nesto poput Opcine i kad sam usla u biro tip mi govori da ja znam zasto sam tamo,zasto sam pozvaana a kad sam rekla da ne znam on meni ^kako ne,ti imas hep C*...ja u soku..kako,nisam se rokala
pa,sta me nisu trebali testirati kad sam bila trudna
na kraju je isplao da su me testirali na sidu ali ne hep c.

nije potrebno biti god dana cist.ja imam 25vtermin za ultrasal jetre i nakon toga pocinje terapija.imam ga vjerovatno vise od q10god kroz mog tadasnjeg partnera koji se rokao.drugi nacin ne postoji.

doktor je divanjako me smirio,rekao da se ne brinem za malu i da ce sa teraoijiom bitu sve ok,samo ne smijem zatrudnijeti tijekom i 6mj nakon terapije

znaci glupost,kako kaze moj dokt da moras biti cisti za pocetak terapije
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
klara60

Post by klara60 »

Sunrise i ti to nosis deset godina i nisi znala!? Da, nisi sumnjala,pa nisi se ni testirala, razumjem.Sta ti jos doktor kaze, koje pretrage ces raditi i sl.-voljela bih procitati tvoje iskustvo, a znam da ces uspjeti i u toj borbi jer imas onakvog andjela (mislim na tvoju kcerku) koja ce ti biti veliki stimulans da izadjes kao pobjednik!
To sto pises da je doktor rekao da se ne mora biti cist godinu dana za terapiju izgleda zavisi od regiona do regiona. Na primjer u Srbiji je to (koliko sam obavjestena) sest mjeseci, a ovdje u BiH godinu dana i to mislim da je neko nepisano pravilo. Pretpostavljam da je to iz vise razloga i to zato sto je terapija izuzetno skupa i onda zele da uvjere da je pacijent zaista odlucio da se ne vraca narkomaniji, a zatim i to da psihicki ojaca zbog nuspojava terapije isl.

Pocetak terapije moje kcerke za sada usporava administracija. Dobila je PSR nalaz, uputu od porodicnog ljekara za infektologa i taman kad smo krenule infektologu, docekao nas natpis na vratima: "Ne radi pet dana"...OK-proci ce i tih pet dana, pa idemo dalje....
Sretno Sunrise!
sunrise

Post by sunrise »

Klara
Imam ga i vise od 10god. Nisam znala,kako da znam,trebali su me testirati kod trudnoce no valjda rade samo b i HIV.

Moj doktor kaze,joj kad bi mi cekali da nam pacijanti budu cisti god dana ne bi imali sta raditi.Ovdje u Austriji su jako slobodni sto se tice davanje terapija.
Za sada nista,cekam 25.10. i tada cu ici na ultrasal jetre. Ne zelim se previse ubijati i citati too much drugih iskustva nego cu samo slusati svoj doktora i raditi ono sto mi kaze.
Sigurna sam i ja da cu ga se rijesiti i jedva cekam da to bude sto prije jer zelim roditi jos jednu bebicu dok sam mlada. On kaze terapija traje 6mj, ili godinu ili vise i na to dodje jos 6mj.plus za cekati i tek tada mozes zatrudniti.
Da,rekao mi je za nus pojave ali ne zelim se time opterecivati jer cu onda samo o tome misliti,tako da cu se potruditi da i dalje normalno funkcioniram. Moj tata ima rak i on uopce nije imao nuss pojave od kemo ili od zracenja,jos se zezao samnom i kaze mi ^sine,svi se zale da ocelave od kemo a meni kosa opet postala crna kao nekada
hehe

ps.Hvala za Kiku
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
sunrise

Post by sunrise »

cini mi se nesto da mi je doktor rekao kako mi narkomani imamo cesto tip3 koji je navodno najlakse izljeciv....
je to istina,sta je time htio reci
AnAna_mo

Post by AnAna_mo »

Ma tip, genotip, biopsije... Hvala bogu pa ga nemam!
Potpis.
klara60

Post by klara60 »

sunrise wrote:cini mi se nesto da mi je doktor rekao kako mi narkomani imamo cesto tip3 koji je navodno najlakse izljeciv....
je to istina,sta je time htio reci
Pa, kazu da je uspjeh terapije kod genotipa 1 i 4 oko 52%, a kod genotipa 2 i 3 preko 80%, te da kod genotipa 2i 3 terapija traje 24 nedjelje, a kod ostalih genotipova 48 nedjelja...Ma, u pravu si Sunrise, ne treba se dodatno opterecivati svim ovim statistikama, podacima...treba slusati doktora, voditi zdrav zivot i pozitivno misliti...Pozdrav
sunrise

Post by sunrise »

To i ja mislim Klara
Hvala
Post Reply