Kako da mu pridjem?

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Anabela11

Re: Kako da mu pridjem?

Post by Anabela11 »

.
Last edited by Anabela11 on Tue Mar 15, 2011 8:06 pm, edited 1 time in total.
dragance72

Post by dragance72 »

znači sipaju mu 5ml metadona 50mg i ostalo sok da se ne bi pucao u venu.
Anabela11

Post by Anabela11 »

.
Last edited by Anabela11 on Tue Mar 15, 2011 8:06 pm, edited 1 time in total.
wizard.hannah

Post by wizard.hannah »

Promatram razgovor. I nekako me volja primila da nešto napišem.
50ml hepa je 10 tableta ili pola boce na dan. Nije to puno. Bliže je nižoj dozi nego višljoj od 100mg. To je doza održavanja. Od 100mg do 250mg(u Hrvatskoj možeš dobiti 250mg dnevno dok u Srbiji i Bosni brijem 100mg).
Nemoj se paranoizirati sa njegovim zjenicama....nema smisla. Najbolje je da kreneš direktno. Uzmi mu te čaše-boce sa metadonom i pitaj što je to. Ako ga voliš i misliš da vrijedi spasiti brak učini to. U toku češ vidjeti dali mu je stalo više do tebe i djeteta ili sranja u glavi koja ga izjeda zvana ovisnost. Vjerujem da nije zao čovjek, samo je duboko povrijeđen...ispijen narkoticima. 10 godina staža je mnogo! Ovisničkog staža! Teško da če se maknuti od toga..mora u bolnicu...ja moram također. Ja ti pričam iz prve ruke, zato...
Ne viče on na tebe jer to želi, nije opak kadkada jer je takav...to ti je njegova psiha i ovisnost o opioidima-opijatima. Ali ima šanse za njega! Samo mora to sam prihvatiti....skinuti se do subutexa i nadalje. Vjerujem da češ saznati sve o nepoznatim "riječima" poput subutexa kroz nekoliko on-line razgovora. Peace and Love by Gogy
Anabela11

Post by Anabela11 »

.
Last edited by Anabela11 on Tue Mar 15, 2011 8:07 pm, edited 1 time in total.
Anabela11

Post by Anabela11 »

.
Last edited by Anabela11 on Tue Mar 15, 2011 8:08 pm, edited 1 time in total.
AnAna_mo

Post by AnAna_mo »

Ako se češao po nosu sto posto je uzeo ili heroin ili metadon, znači bio je sređen. Mada ja mislim da je srknuo svoj metadon pa se počastio dopom.
Potpis.
Anabela11

Post by Anabela11 »

.
Last edited by Anabela11 on Tue Mar 15, 2011 8:08 pm, edited 1 time in total.
txvlr

Post by txvlr »

Kako da mu pridjem?'???!!!!
kakvo pitanje?!
bolje malo misli o tome kako da odeš i poštediš dijete od budale
znači pitanje je- kako da odem?
mislim tip te laže(LAŽE!!!!) 10 godina
fino napravi plan - idi nekud sa djetetom, ako krene da ti prijeti, zovi policiju i socijalno,
narkoman ti nikad nemože uzeti dijete, samo serenda i plaši te,
ne daj mu da viđa dijete ako je urađen
pusti ga il nek crkne il nak se skine skroz pa tek onda razgovaraj s njim
sretno i nek ti je Bog na pomoći
p.s.
starno neznam ko je od vas dvoje veća budala
il on što ubija život i sve što je dobro i prirodno u čovjeku,
ili ti što misliš da ne zaslužuješ bolje
dragance72

Post by dragance72 »

On je bolestan čovek, nažalost ta bolest nije individualna jer pogadja i druge i nije samo medicinska nego i socijalna jer vremenom "krivi" ličnost, odnosno kvari karakter video sam mnoge koji su i kad su se skinuli jednostavno nastavili da lažu i kad više nisu morali, pogodite zašto? Navika! Nešto je jednostavno postalo deo ličnosti, zato kažem psihosocijalna bolest i porodična jer nekako ne znam ko više pati, najviše verovatno onaj ko nije svestan da pati nego misli(ako još uvek misli onda debelo nije u redu nešto s njim jer sam ja vrlo brzo posle godinu, dve staža već na drugoj navlaci ukapirao u kakav sam pakao ušao i trebalo mi je još 15 da prodje pa da se kako tako rešim heroina i ostalih opioida koje sam dozirao kako meni odgovara odnosno stalno povećavao doze da se razvalim, sada sam pod nadzorom lekara na metadonu i zadovoljan sam jer ih slušam, ne grešim, osim jednom kad me stigal teška depresija jer nisam hteo zbog znojenja letos da povećam dozu koja me nije pokrivala i još na to i frka sa devojkom koju zaista jako volim i ona mene i popio sam za dva dana tri doze jebiga i prijavio im šta sam uradio i pomogli su mi ljudi i sad sam opet ok naravno i uz antidepresiv i jedan rivotril dnevno). E sad ne bih da budem ni blag previše ni surov kao prethodnik inače u životu više volim da istražujem, da analiziram i nadjem šta se krije iza nekih pojava nego da ih odmah a priori osudim to je najlakše. Nekada treba naravno i osuditi ali sam da se prvo dobro proanalizira. No da ne dužim. Kao što je rečeno u prethodnom postu on tebi dete ne može uzeti, dok god ne ode na lčenje pa izadje sa njega pa onda u razgovorima sa psihologom i socijalnim radnikom i to čestim makar jednom nedeljno i jedan i drugi, dok oni ne procene da je on recimo za početak zalečen i stabilan i da neće oteti dete, ili napraviti bilo kakvu glupost, dakle kad oni zajedno dodju do tog zaključka onda će moći da vidja dete prvo u prisustvu majke ili da je majka u blizini na odredjeno vreme pa čak i n eko iz socijalne službe i kako njegovo lečenje bude napredovalo a to će zavisiti od njega i od toga šta će mu biti važnije kada očisti glavu od heroina. E sada ako pije pola boce, čini mi se da je tako rečeno od 10 ml to je onda 5ml ili 50mg što i nije neka doza odnosno na toj dozi se još može uraditi sa heroinom tek od 60 mg metadon počinje da deluje i kao blokator zato mnogi ostaju na 50,l 55 najviše jer hoće da se rade heroinom a met im je da ga prodaju ili kad su u frci da nema krize taj dan kad nema dopa. Ja sam na metadonu malo više od 100 mg i uopšte se ne češem po nosu osim znojenja ništa čak ni euforija neka posebna osim prvih sat, dva što me smiri kad popijem ostalo sam vreme normalan sasvim normalno radim i po kući kuvam, sredjuje, radim na kompu sada ću u školu na učenje. Dakle ja mislim lično ako se drapa da se radi dopom i da njemu treba jedna doza od otprilike minimum 70,80mg ili najbolje 100 e na sto miligrama da bi se uradio trebaću mu dva grama dopa a velika je verovatnoća da ako se sa tim rokne da neće preživeti. mnogima zato na tim dozama i ne pada na pamet da se rade ili sačekaju pa ne uzimaju metadon jedno šta znam skoro dva dana jer on pokriva do 36 sati pa sačekaju da skoro počne i kriza pa se onda roknu sa recimo gramom pa ako nije dosta dodaju.
Ali mislim da je krajnje vreme ako i ti njega voliš da ga za njegovo dobro ostaviš možda će se tek tada osvestiti, dok je ovako sve kako on hoće, radi se (verovatno, ma šta verovatno uzima taj hors sigurno a sa metadonom šta radi to on zna najblje i da li ga uzima uopšte ili vrlo retko ili ga prodaje nebitno je) on nema motiva da se menja. Ako on tebe voli mada zavisnik u akutnoj fazi teško0 da je sposoban za to, možda ali to su promili ili jedan procenat najviše. DAkle za njegovo dobro ostavi pa ćeš videti jeli spreman da se krene lečiti ako je na metadonu onda samo metadon i to svaki dan i tamo pred njima jedno mesed dva da pije terapiju i svaki treći dan test na ostale opijate a za to vreme psihijatar, psiholog, ili eventualno i preko sega i neka grupa za samopomoć narkomana i naravno ti dalje od njega i dok se ne dokaže ništa. Reči ne znače ništa i verujem da ti je sto puta obećao i slatgao te, znam jer i ja sam na heroinu bio takav sve sam obećavao dok sam uradjen čim stigne i nagoveštaj krize sve se zaboravlja nego se jure pare ili iz mamine tašne iz ćaletovog šteka, tek sada p9osle sedam meseci, sad će i osmi još malo bez dopa na terapiji vidim kako je počela, doduše pre nekih 3,4 meseca da me grize savest što sam to radio i sve drugo što sam radio i povredjivao bliske ljude, e to kad proradi je najteže bez toga teško da će se popraviti neka njega i na metadonu ako ne može drugačije i ja sam i daleko sam šta god neko govorio od uradjenog, jer kao prvo moja devojka koje ne može da smisli narkomane je prihvatila mene jer kapira da želim da se lečim sada ovako a kasnije videćemo kada ću biti spreman da unapred svoje lečenje, dakle ako njoj ne ličim na uradjenu osobu a ona ume da prepozna i preko telefona(strick, brat od ujaka, brat od tetke-pokojni to su njeni najrodjeniji, žrtve poroka i zato je takva), dakle ako njoj nisam uradjen onda mogu sa sigurnošću reći da delujem kao neko normalan još nigde za posao gde sam išao nije me pitao uzimaš li nešto, čak sam dobijao kola da vozim na probnom radu.
Eto ja se slažem sa prethodnim, razmisli dobro ali za dete je najbolje da ne bude u takvom okruženju bolje i jedan roditelj i zdrava atmosfera nego dva od kojih je jedan jako bolestan i fizički i psihički i moralno..
Post Reply