Ne znam da li je bilo ko bas genetski predisponiran da bira takve osobe i polazim od toga da nije, ali da je to deo njegovog karaktera mi je vrlo prihvatljiva pretpostavka. Karakter je nesto sto se vremenom formira, a medju faktorima koji uticu na njegovo formiranje su i medjuljudski odnosi. Tako da mi je prica o kopiranju odredjenog modela ponasanja tokom vremena, da li roditelja ili bliskih rodjaka, i biranju partnera takodje realna i prihvatljiva.Pipi Duga Čarapa wrote:Nego stekla sam dojam kao da se želi reći da sam eto ja svojim rođenjem predodređena da biram takve osobe, jer je kao dio mog karaktera ta kontrola, briga za druge, ili šta već.
Sanela, rekla si otprilike isto sto i NBN samo drugim recima. Meni je zaista najlogicnije objasnjenje da postoji, ako ne latentna zavisnost, onda neka vrsta patologije i kod suzavisnika koje on mozda nije svestan. Ustvari, ubedjena sam da za ostanak u vezi sa zavisnikom uvek postoje mnogo dublji razlozi nego sto je to "klasican" oblik ljubavi prema partneru. Iz tog razloga verujem da, pre nego sto se neko odluci da pomaze zavisniku, treba da potrazi pomoc za sebe.
Zaista mi nije jasno na koji nacin neko, poput Ljubicice, misli da moze da pomogne zavisniku, kada se u samom startu sam uplice u lazi i to kod onih ljudi od kojih trazi i ocekuje pomoc.
Po meni je psihoterapija neuporedivo bolja opcija.sanela wrote:Uglavnom, kad TAJ NAČIN zadovoljavanja neke od potreba postane neadekvatan, MI ODLAZIMO. Ufff, za takvo nešto treba iskustvo (kao kod Pipi) ili dobra psihoterapija