48sata

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Pawa

Re: 48sata

Post by Pawa »

Pipi Duga Čarapa wrote:Nego stekla sam dojam kao da se želi reći da sam eto ja svojim rođenjem predodređena da biram takve osobe, jer je kao dio mog karaktera ta kontrola, briga za druge, ili šta već.
Ne znam da li je bilo ko bas genetski predisponiran da bira takve osobe i polazim od toga da nije, ali da je to deo njegovog karaktera mi je vrlo prihvatljiva pretpostavka. Karakter je nesto sto se vremenom formira, a medju faktorima koji uticu na njegovo formiranje su i medjuljudski odnosi. Tako da mi je prica o kopiranju odredjenog modela ponasanja tokom vremena, da li roditelja ili bliskih rodjaka, i biranju partnera takodje realna i prihvatljiva.

Sanela, rekla si otprilike isto sto i NBN samo drugim recima. Meni je zaista najlogicnije objasnjenje da postoji, ako ne latentna zavisnost, onda neka vrsta patologije i kod suzavisnika koje on mozda nije svestan. Ustvari, ubedjena sam da za ostanak u vezi sa zavisnikom uvek postoje mnogo dublji razlozi nego sto je to "klasican" oblik ljubavi prema partneru. Iz tog razloga verujem da, pre nego sto se neko odluci da pomaze zavisniku, treba da potrazi pomoc za sebe.

Zaista mi nije jasno na koji nacin neko, poput Ljubicice, misli da moze da pomogne zavisniku, kada se u samom startu sam uplice u lazi i to kod onih ljudi od kojih trazi i ocekuje pomoc.
sanela wrote:Uglavnom, kad TAJ NAČIN zadovoljavanja neke od potreba postane neadekvatan, MI ODLAZIMO. Ufff, za takvo nešto treba iskustvo (kao kod Pipi :) ) ili dobra psihoterapija
Po meni je psihoterapija neuporedivo bolja opcija.
Last edited by Pawa on Tue Sep 28, 2010 8:10 pm, edited 1 time in total.
dita

Post by dita »

Ništa se ne može generalizirati, pa tako ni odnos strejtera i ovisnika...
Patološko vezivanje u kombinaciji strejtera i ovisnika postoji u određenom broju slučajeva, ali je isto tako prisutno i kod osoba koje nemaju veze s narkomanijom.
Pawa

Post by Pawa »

dita wrote:Ništa se ne može generalizirati, pa tako ni odnos strejtera i ovisnika...
Kao sto rekoh, mom mozgu su najprihvatljivija objasnjenja koja sam na tu temu dobila od NBN i iskljucivo iz tog razloga sam je i citirala, a ne da bih generalizovala bilo sta ili osudjivala bilo koga za njegov izbor. Prihvatam da postoje izuzeci i da se nece svako pronaci u onome sto je napisano, ali mozda Ljubicica u svemu tome i nadje neki red za sebe...
dita wrote:Patološko vezivanje u kombinaciji strejtera i ovisnika postoji u određenom broju slučajeva, ali je isto tako prisutno i kod osoba koje nemaju veze s narkomanijom.
Ovo ni jednog trenutka nisam dovela u pitanje niti porekla. Sta vise, rekla bih da u svakome od nas cuci neki patolog. Pitanje je samo u kolikoj nam meri on ugrozava svakodnevnicu ili zivot, kako god...
dita

Post by dita »

Pawa :wink:
Htjela sam samo naglasiti i to...
Pawa

Post by Pawa »

Da iskoristim priliku kad si vec tu...
Stvarno mi je drago sto na tvojoj i temi Dedala citam to sto citam.
Pozdrav za oboje od mene :smt039

A sada odoh da radim nesto :)
dita

Post by dita »

Hvala Pawa! :smt006
Idem i ja dalje raditi :-D

Ljubičice...čuvaj se malena...
ljubicica

Post by ljubicica »

SVIMA OVDE NA FORUMU,I SVIMA KOJII SU KAO NESTO ODGOVARALA NA MOJ MOST,..SAMO ZELIM DA KAZEM, MIS SMO USPELI,,,JAK VAM JE OVAJ FORUM SMAO KRITIKUJETE I KIDITE,,nigde podstreka nista,,sad sam se ulogovala posle duzeg vremena i zalim sto sam i pisala,,,stidite se svi!nemate vi pojma oz viotu!!1

onima koji su jos u problemu samo napred resenje postoji,,mi smo uspeli,,i sledece nedelje palimo za USA!!!
Aima neki post od neke ne znam ni koje kao ona je super devojka, student pravog decka ima,, E ja nisam od tebe htela da mi pises koliko je toj zivot savrsen i boli me uvo za to!!!
Forum ocaj,,,
a vi se sprdajte i raspravljajte o cemu hocete!!!

Mi uzdignute glave napred,,,

zbogom sad, i nikad vise ovde!!!!!!!
Kruga

Post by Kruga »

Pipi Duga Čarapa

Post by Pipi Duga Čarapa »

Ovo je izgleda meni upućeno bilo :-D

Nisi me nikako skontala niti kontekst u kojem je ono moje pisano... Ono što se tebi učinilo kao moje hvaljenje, zapravo je bio odgovor na neku psihološku analizu kako većina djevojaka koje su s ovisnikom dolaze iz razorenih porodica, ponavljaju obrazac ponašanja članova te porodice bla, bla, bla...I ono moje pisano u tom kontekstu...al nebitno
I ne znam uopšte kako iz svega onog zaključi kako ja imam savršenog momka, ili da uopšte imam momka...nidje veze

Uglavnom, tebi i dragom sretno u USA, i da više ne moraš tražiti okolo mišljenja kad već nisi spremna na njih.

I nadam se da u životu malo bolje " čitaš ", valjat će ti u suživotu s ( bivšim ) narkomanom. Možda tako izbjegneš tipične zajebe koje mi ostale nismo.
Nikad ne znaš kad je dosta......dok ne saznaš kad je previše....
Pawa

Post by Pawa »

Pipi nemoj sada da se vadis! Definitivno nema smisla sto si dosla ovde da se hvalis svojim savrsenim zivotom :)
ljubicica wrote:onima koji su jos u problemu samo napred resenje postoji,,mi smo uspeli,,i sledece nedelje palimo za USA!!!
E vala Ljubicice, neka si nam rekla!!!
Stvarno mi nije jasno sta oceju bre vise ovi narkomani koji godinama kukaju na forumu, kada se narkomanija leci u roku od par dana... Eventualno nedelja :-D
Pipi Duga Čarapa wrote:I nadam se da u životu malo bolje " čitaš "
Sumnjam u to, ali... Da postoji opcija "like", svakako bih je iskoristila za ovaj komentar.
Locked