Terapija umjesto Methadona,Morfijem??

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

sanela

Re: Terapija umjesto Methadona,Morfijem??

Post by sanela »

Voyager wrote:
Ovde u nasem podneblju "narkoman" i "zavisnik" je jedno te isto, ali vremenopm ce stepen edukacije i sirenje svesti dovesti i to u red.

.::VOYAGER::.
Moram priznati da je i meni to jedno te isto.
Samo ja koristim izraz osoba ovisna o drogama, ali to samo zato što je narkoman etiketa. Međutim, to je zaista sinonim.

@paramparcad - bez vrijeđanja i zachatavanja!!! Bićeš banovan uz slijedeću opomenu.
preispitivac

Post by preispitivac »

Voyager wrote: Ovde u nasem podneblju "narkoman" i "zavisnik" je jedno te isto, ali vremenopm ce stepen edukacije i sirenje svesti dovesti i to u red.

Narkoman nisam sigurno, to nikada nisam ni bio.
Je l' mozes onda da objasnis koja je razlika izmedju ta dva pojma. I cime si se ti drogirao kad si bio zavisnik a ne narkoman?
Jurim rep
Param-parcad

Post by Param-parcad »

sanela wrote:
@paramparcad - bez vrijeđanja i zachatavanja!!! Bićeš banovan uz slijedeću opomenu.
haj ba,sanela,nemoj zajebavati...sto je uvreda ako sam rekao da je zavisnik streber?pa zar nije?
Voyager

Post by Voyager »

x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 1:52 am, edited 1 time in total.
sanela

Post by sanela »

Param-parcad wrote:
sanela wrote:
haj ba,sanela,nemoj zajebavati...sto je uvreda ako sam rekao da je zavisnik streber?pa zar nije?
Svaka provokacija je suvišna. Jel ti trebam crtati?
sanela

Post by sanela »

Voyager wrote:Necu vam ja objasnjavati, jer ta problematika oko tog izraza potpada pod nase podneblje, jezik, konstrukciju reci, itd.
Bilo bi veoma egomanski s' moje strane.
Mozda neko ko je studirao srpski jezik i jos neki moderan jezik da objasni, ili tako nesto.

Siguran sam da ste svi gledali onaj video o problemu Rusije i odrzavanja tamo.
Kada ona socijalna radnica izgovori rec "narkoman", a ovi u engleskom subtitle-u tu rec bas onako izraze, u fazonu "ladno ih cak zove i narko ljudi, kako ponizavajuce".

Narkomanija je po meni veoma agresivan i brutalni poremecaj koji ima veze sa upotrebom, proizvodnjom, prodajom i svega vezanog za droge, a ne samo za upotrebu droga.
Po pravoj definiciji te reci, ako cemo bukvalno, narkoman bi trebao da bude neko ko i proizvodi i prodaje i konzumira droge i sta jos ne, neko ko sam svojom pojavom predstavlja droge i to ne smao jednu vrstu, vec poly.
Narko covek nije isto sto i zavisnik.
Iako ne postoji u dijagnostickom prirucniku, rec "narkoman" se moze veoma lako protumaciti poznavanjem i dobrom analizom strukture te reci u nasem jeziku.

Ili sam ja mozda rodjen u pogresnom delu sveta, moj sklop svesti jednostavno ne moze da prihvati taj izraz kao sto se prihvata masovno ovde.
Verovatno ja imam problem, posto zivim u odredjenom okruzenju, a ne mogu da se uklopim sa jednim od njegovih zakona, a to je da su svi zavisnici po definiciji narkomani.

Pozdrav !

>.::VOYAGER::.

Ma daj Voyager riječ narkoman je sinonim za engleski drug addict ili ovisnik o drogi. To što ti koristiš racionalizaciju da bi odbranio svoju ovisnost je nešto sasvim drugo. Ali odbrambeni mehanizmi nam služe kako nam se ličnost ne bi raspala i potpuno je prirodno da se branimo. Tako da te ja razumijem...
preispitivac

Post by preispitivac »

Voyager wrote:Necu vam ja objasnjavati, jer ta problematika oko tog izraza potpada pod nase podneblje, jezik, konstrukciju reci, itd.
Bilo bi veoma egomanski s' moje strane.
Mozda neko ko je studirao srpski jezik i jos neki moderan jezik da objasni, ili tako nesto.
Ovo je demagogija. Politicki odgovor. NIje to bila tema uopste i znas sta sam te pitao vrlo jasno. Time sto izbegavas odgovor - doduse nisam pitao jer mi treba informacija vec sam hteo da vidim sta ces reci - ti u stvari i odgovaras na pravi nacin. Samo me zanima gde si nasao ovu definiciju:
Voyager wrote:Po pravoj definiciji te reci, ako cemo bukvalno, narkoman bi trebao da bude neko ko i proizvodi i prodaje i konzumira droge i sta jos ne, neko ko sam svojom pojavom predstavlja droge i to ne smao jednu vrstu, vec poly.
Zavisnik moze biti od seksa, kafe, cigareta, interneta ili whatsoever, kao i zavisnik od opojnih droga, uz napomenu da se za to u srpsko-hrvatsko-bosansko-makedonsko-slovenackom kaze narkoman. Ako ti je lakse da koristis eufemizme, OK, ali je to zamena teza. Mozes i muda da zoves "beli bubrezi" ali stvar ostaje ista.
Jurim rep
Param-parcad

Post by Param-parcad »

preispitivac wrote:
Voyager wrote:
Voyager wrote:Po pravoj definiciji te reci, ako cemo bukvalno, narkoman bi trebao da bude neko ko i proizvodi i prodaje i konzumira droge i sta jos ne, neko ko sam svojom pojavom predstavlja droge i to ne smao jednu vrstu, vec poly.
.
kakve veze ima sad policijska definicija narkomana???koja,uzgred od istog pravi i proizvodjaca,distributera...kako si gore naveo???odgovori kad te covek lepo pita :)
evo ide sada suplja :lol:
Voyager

Post by Voyager »

x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 1:52 am, edited 1 time in total.
saša-ex

Post by saša-ex »

narkoman, djankoza, zavisnik.... isti djavo.
SAMO CEO ŽIVOT...
Post Reply