Pa Dr. mi je rekla da moja za godinu dana kosta oko 30.000 eura.E sad posto ce biti Plus taj treci satsojak nemam pojma.Pozzovo ono wrote:Zato ja i pitam.Kalkulisem dali bi mogao sam da kupim te lekove ,pa da im dam da me lece kako valja...Pitanje je dali oni mogu da se kupe i posto su?
lijecenje hepetitisa c
Moderator: sanela
Re: lijecenje hepetitisa c
Nisam ovdje procitala o jetrenoj dijeti, pa s obzirom da je ona vrlo znacajna za one koji imaju hepatitis, jer se pravilnom ishranom postize brzi i potpuniji oporavak evo da prenesem, sto sam nasla na jednoj stranici:
Za bolesnike sa jetrenim oboljenjima preporučuje se:
• hranu uzimati u manjim obrocima, češće na dan (svaka dva sata manji obrok)
• dnevni obroci trebaju biti obilniji i kalorično vrjedniji od večernjih
• jesti treba polako, bez žurbe. Svaku hranu treba dobro sažvakati.
• odmoriti se prije i poslije jela
• jelo ne smije biti ni prevruće, ni prehladno , niti previše začinjeno
• jesti hranu koju voliš, a ne forsirati hranu koju ne voliš
• kod jetrenih oboljenja naročito su vrijedna jela sa mnogo bjelančevina
• preporučuju se slatka jela
Ishrana oboljelih od akutnog hepatitisa
1. dok bolesnik nema apetita preporučuju se voćni sokovi od svježeg voća, čaj s medom (do jedan litar tečnosti dnevno) , džem i dvopek , biskviti, voće
2. kada se vrati apetit (nakon 3-5 dana) preporučuje se mješovita hrana, koja se normalno soli:
• mladi nemasni kravlji sir, mlado meso (piletina ili teletina), kuhano ili pečeno na žaru, kiselo obrano mlijeko, slatko mlijeko, jogurt sa malim procentom masnoće, putar
• povrće kuhano sa malo ulja ili biljne masti, ili u vidu pirea
• nemasne teleće i pileće supe sa ukuhanom tjesteninom ili rižom
• čorbe od povrća
• kruh bijeli ili crni, riža, griz
• meko kuhana jaja
• puding, sutlijaš, griz na mlijeku
• zelena salata, paradajz, cvekla, kupus; sa limunom ili voćnim ocatom i malo ulja
• sve vrste svježeg voća, kompoti
Ishrana oboljelih od hroničnog hepatitisa
Preporučuje se:
• sve vrste nemasnih supa, od nemasnog mesa, sa ukuhanim tjesteninama, rižom ili krompirom
• teletina, piletina, janjetina, obrano mlijeko slatko i kiselo, jaja
• sirovo ili skuhano povrće: mrkva, paradajz, krompir, mlade tikvice, karfiol, špinat, zelena salata
• zrelo i svježe voće: banane, naranče, grejp, jagoda, grožđe, trešnje, breskve, kajsije ...
• čaj, kakao, bijela kafa, kompoti, sokovi cjeđeni iz voća
Strogo je zabranjena konzumacija alkoholnih pića !!!(uključujući i pivo)
Zabranjene namirnice i jela:
• svinjska mast, loj ...
• suho meso i slanina, kobasice i salame, konzervirana mesa
• oštri začini i umaci
• punomasni zreli sirevi
• orasi, lješnici...
Za bolesnike sa jetrenim oboljenjima preporučuje se:
• hranu uzimati u manjim obrocima, češće na dan (svaka dva sata manji obrok)
• dnevni obroci trebaju biti obilniji i kalorično vrjedniji od večernjih
• jesti treba polako, bez žurbe. Svaku hranu treba dobro sažvakati.
• odmoriti se prije i poslije jela
• jelo ne smije biti ni prevruće, ni prehladno , niti previše začinjeno
• jesti hranu koju voliš, a ne forsirati hranu koju ne voliš
• kod jetrenih oboljenja naročito su vrijedna jela sa mnogo bjelančevina
• preporučuju se slatka jela
Ishrana oboljelih od akutnog hepatitisa
1. dok bolesnik nema apetita preporučuju se voćni sokovi od svježeg voća, čaj s medom (do jedan litar tečnosti dnevno) , džem i dvopek , biskviti, voće
2. kada se vrati apetit (nakon 3-5 dana) preporučuje se mješovita hrana, koja se normalno soli:
• mladi nemasni kravlji sir, mlado meso (piletina ili teletina), kuhano ili pečeno na žaru, kiselo obrano mlijeko, slatko mlijeko, jogurt sa malim procentom masnoće, putar
• povrće kuhano sa malo ulja ili biljne masti, ili u vidu pirea
• nemasne teleće i pileće supe sa ukuhanom tjesteninom ili rižom
• čorbe od povrća
• kruh bijeli ili crni, riža, griz
• meko kuhana jaja
• puding, sutlijaš, griz na mlijeku
• zelena salata, paradajz, cvekla, kupus; sa limunom ili voćnim ocatom i malo ulja
• sve vrste svježeg voća, kompoti
Ishrana oboljelih od hroničnog hepatitisa
Preporučuje se:
• sve vrste nemasnih supa, od nemasnog mesa, sa ukuhanim tjesteninama, rižom ili krompirom
• teletina, piletina, janjetina, obrano mlijeko slatko i kiselo, jaja
• sirovo ili skuhano povrće: mrkva, paradajz, krompir, mlade tikvice, karfiol, špinat, zelena salata
• zrelo i svježe voće: banane, naranče, grejp, jagoda, grožđe, trešnje, breskve, kajsije ...
• čaj, kakao, bijela kafa, kompoti, sokovi cjeđeni iz voća
Strogo je zabranjena konzumacija alkoholnih pića !!!(uključujući i pivo)
Zabranjene namirnice i jela:
• svinjska mast, loj ...
• suho meso i slanina, kobasice i salame, konzervirana mesa
• oštri začini i umaci
• punomasni zreli sirevi
• orasi, lješnici...
Evo ,dio onoga o toj trostrukoj terapiji, sto sam pronasla na ovoj stranici:
http://www.hepatos.hr/vijesti-iz-svijeta/
Vremensko trajanje koliko će ljudi trebati čekati na nove HCV lijekove zavisi oo rezultata lijekova u trećoj fazi kliničkih pokusa. Dok je interferon ne-specifični pojačivač imunološkog sistema a ribavirin antivirusni lijek, strategija većine nadolazećih HCV lijekova je smanjivanje replikacijske sposobnosti virusa.
Dva lijeka koja su otišla najdalje u razvoju su HCV inhibitori proteaze telaprevir i bocaprevir. Trenutno oba ova lijeka ce procjenjuju kao dio trostruke terapije što znači da bi se uzimali zajedno sa pegiliranim interferonom i ribavirinom.
Trostruka terapija sa telaprevirom – u 2009 godini, podaci iz kliničkih pokusa su pokazali kako 69% do sada ne liječenih pacijenata sa genotipom 1 u kombinaciji telaprevira, pegiliranog interferona i ribavirina u roku od 24 tjedna nisu više imali virus.
Trostruka terapija sa bocaprevirom – u 2009. godini klinički podaci su pokazali kako 75% do sada ne liječenih pacijenta sa genotipom 1 u kombinaciji bocaprevira, pegiliranog interferona i ribavirina u roku od 48 tjedana nisu više imali virus.
Telaprevir i bocaprevir će završiti razvojni ciklus u 2010 godini a očekuje se kako će podaci iz treće faze biti poslani FDA na marketinško odobrenje za 2010-2011 godinu. Ako ne postoje propusti u podacima, sigurnosni rizici ili ostale zapreke, FDA bi mogla odobriti ove lijekove do 2011 godine.
Pošto zalazimo u iduće desetljeće istraživanja hepatitisa C, vrlo je vjerojatno kako ćemo vidjeti ostvarenja još efikasnih kombinacija lijekova. Čak i ako nešto uspori treću fazu kliničkih pokusa telaprevira i bocaprevira, trostruka terapija za hepatitis C dolazi – i obećava povećanje šansi za pobjedu nad virusom.
http://www.hepatos.hr/vijesti-iz-svijeta/
Vremensko trajanje koliko će ljudi trebati čekati na nove HCV lijekove zavisi oo rezultata lijekova u trećoj fazi kliničkih pokusa. Dok je interferon ne-specifični pojačivač imunološkog sistema a ribavirin antivirusni lijek, strategija većine nadolazećih HCV lijekova je smanjivanje replikacijske sposobnosti virusa.
Dva lijeka koja su otišla najdalje u razvoju su HCV inhibitori proteaze telaprevir i bocaprevir. Trenutno oba ova lijeka ce procjenjuju kao dio trostruke terapije što znači da bi se uzimali zajedno sa pegiliranim interferonom i ribavirinom.
Trostruka terapija sa telaprevirom – u 2009 godini, podaci iz kliničkih pokusa su pokazali kako 69% do sada ne liječenih pacijenata sa genotipom 1 u kombinaciji telaprevira, pegiliranog interferona i ribavirina u roku od 24 tjedna nisu više imali virus.
Trostruka terapija sa bocaprevirom – u 2009. godini klinički podaci su pokazali kako 75% do sada ne liječenih pacijenta sa genotipom 1 u kombinaciji bocaprevira, pegiliranog interferona i ribavirina u roku od 48 tjedana nisu više imali virus.
Telaprevir i bocaprevir će završiti razvojni ciklus u 2010 godini a očekuje se kako će podaci iz treće faze biti poslani FDA na marketinško odobrenje za 2010-2011 godinu. Ako ne postoje propusti u podacima, sigurnosni rizici ili ostale zapreke, FDA bi mogla odobriti ove lijekove do 2011 godine.
Pošto zalazimo u iduće desetljeće istraživanja hepatitisa C, vrlo je vjerojatno kako ćemo vidjeti ostvarenja još efikasnih kombinacija lijekova. Čak i ako nešto uspori treću fazu kliničkih pokusa telaprevira i bocaprevira, trostruka terapija za hepatitis C dolazi – i obećava povećanje šansi za pobjedu nad virusom.
Evo napravile smo taj prvi korak za lijecenje hepatitisa C. Psihijatar je dao svoje pozitivno misljenje tj. napisao je da je kcerka prevazisla bulimiju, zatim da je u apstinenciji 13 mjeseci te da je psihicki dobro i da preporucuje pocetak lijecenja hepatitisa. U ponedjeljak idemo po neke papire kod infektologa i dalje upute...Jos uvijek ne znam sta nas sve ceka, ali ne damo se...jednostavno krecemo...
I nema predaje do kraja!!!
Puno srece zelim!!!!
Puno srece zelim!!!!
Covek koji ne nosi sat, dobro zna da postuje vreme...
Hvala ti na podrsci, dobri djecko
Nemas pojma koliki strah imam od ovog pocetka-strah od adminstracije, nuspojava, ishoda svega...Svi smo mi ovdje, koji se upustamo u te nase borbr u takvim stanjima, ali par takvih dana, malo depresije, popustanja pred crnim oblakom pesimizma, a onda racio i osjecaji pobjede-napune se batarije i kao pokisli cukuo, jednim trzajem, otresemo te sve negativnosti i krenemo u susret Suncu, u susret boljim danima naoruzani optimizmom,snagom, vjerom...Razumjemo se mi...
Veliki pozdrav
Nemas pojma koliki strah imam od ovog pocetka-strah od adminstracije, nuspojava, ishoda svega...Svi smo mi ovdje, koji se upustamo u te nase borbr u takvim stanjima, ali par takvih dana, malo depresije, popustanja pred crnim oblakom pesimizma, a onda racio i osjecaji pobjede-napune se batarije i kao pokisli cukuo, jednim trzajem, otresemo te sve negativnosti i krenemo u susret Suncu, u susret boljim danima naoruzani optimizmom,snagom, vjerom...Razumjemo se mi...
Veliki pozdrav
Vjerujem Klara da nema te prepreke koja vas može zaustaviti…
Vjerujem da će sve biti ok
...
Moj muž je prije dvije godine imao negativan PCR test i na B i na C. Hep. B i C su mu dijagnosticirani 1995. god. Trebao bi ponoviti testove. Nadam se da će opet biti negativni...
Pozdravi!
Vjerujem da će sve biti ok

Moj muž je prije dvije godine imao negativan PCR test i na B i na C. Hep. B i C su mu dijagnosticirani 1995. god. Trebao bi ponoviti testove. Nadam se da će opet biti negativni...
Pozdravi!
Boriti se i samo to. Na kraju, ceo zivot je borba...
Lepo je cuti ovako dobre vesti kao sto je dita napisala. Na kraju se uvek sve isplati. Samo ima jedna stvar, koliko das, toliko ces i dobiti.
Klara obavestavajte nas o daljoj borbi. I samo hrabro, bez straha...
Kad vidi nas Gospod Bog da se trudite, dace... Pomozi Boze..
Lepo je cuti ovako dobre vesti kao sto je dita napisala. Na kraju se uvek sve isplati. Samo ima jedna stvar, koliko das, toliko ces i dobiti.
Klara obavestavajte nas o daljoj borbi. I samo hrabro, bez straha...
Kad vidi nas Gospod Bog da se trudite, dace... Pomozi Boze..
Covek koji ne nosi sat, dobro zna da postuje vreme...
Hvala na podrsci.
pisem o svemu detaljno, sto bude vezano za lijecenje hepatitisa...
Pozdrav
pisem o svemu detaljno, sto bude vezano za lijecenje hepatitisa...
Pozdrav
Evo, kao sto sam obecala sebi i pojedinim na forumu, pocinjem pisati detaljno o lijecenju hepatitisa C:
Jos uvijek smo kod uvoda, ali i on je jako bitan.
Dosadasnja dokumentacija:
1. naravno ovjerena zdravstvena knjizica
2. misljenje psihijatra da "nema kontrainidikacija za intenzivniju obradu infektologa" i da je kcerka u apstinenciji 13 mjeseci itd.itd.
3. nalazi za HIV da je negativan-radjeno 3-4 u toku prethodne godine
Danas odemo infektologu, on nas vrati porodicnom ljekaru, ovaj nesto pogrijesi u uputi, pa to idemo ispravljati, pa s tim papirima infektologu koji daje svoj potpis na toj uputi za BL za novi PCR test. E sad trebaju tri potpisa, tj. jos internite i direktora bolnice i pogodite ciji potpis danas ne dobijemo (imate pravo pogadjati samo jednom, jer male su sanse da ne pogodite :-k )... Naravno- nema direktora, a nece ga biti ni sutra, a niko nema ovlastenje da potpise umjesto njega (1,2,3,4,5,6,7,8,9,10-ovo ja brojim da ne bih opsovala ](*,) ). OK-doci ce u srijedu...
Nakon toga idemo u BL-tamo uzimaju krv i tamo rade PCR, pa onda i tamo, nakon rezultata testa, troclana komisija odlucuje hoce li se poceti sa terapijom itd.itd.
PS.1: BL? Imamo mi i duplo blizih centara za to, ali to je Federacija-nema veze sto pacijent "prevaljuje" duplo vise kilometara, cijeli dan provede u putu, sto strepimo od mogucih nuspojava nakon pocetka terapije isl. bitna je politika, podjele....da opet brojim?! :-#
PS.2: Nije bitno, savladat cemo i ovu adminstraciju, imamo mi snage za to, samo da krene ta terapija i da bude sve u redu...
Jos uvijek smo kod uvoda, ali i on je jako bitan.
Dosadasnja dokumentacija:
1. naravno ovjerena zdravstvena knjizica
2. misljenje psihijatra da "nema kontrainidikacija za intenzivniju obradu infektologa" i da je kcerka u apstinenciji 13 mjeseci itd.itd.
3. nalazi za HIV da je negativan-radjeno 3-4 u toku prethodne godine
Danas odemo infektologu, on nas vrati porodicnom ljekaru, ovaj nesto pogrijesi u uputi, pa to idemo ispravljati, pa s tim papirima infektologu koji daje svoj potpis na toj uputi za BL za novi PCR test. E sad trebaju tri potpisa, tj. jos internite i direktora bolnice i pogodite ciji potpis danas ne dobijemo (imate pravo pogadjati samo jednom, jer male su sanse da ne pogodite :-k )... Naravno- nema direktora, a nece ga biti ni sutra, a niko nema ovlastenje da potpise umjesto njega (1,2,3,4,5,6,7,8,9,10-ovo ja brojim da ne bih opsovala ](*,) ). OK-doci ce u srijedu...
Nakon toga idemo u BL-tamo uzimaju krv i tamo rade PCR, pa onda i tamo, nakon rezultata testa, troclana komisija odlucuje hoce li se poceti sa terapijom itd.itd.
PS.1: BL? Imamo mi i duplo blizih centara za to, ali to je Federacija-nema veze sto pacijent "prevaljuje" duplo vise kilometara, cijeli dan provede u putu, sto strepimo od mogucih nuspojava nakon pocetka terapije isl. bitna je politika, podjele....da opet brojim?! :-#
PS.2: Nije bitno, savladat cemo i ovu adminstraciju, imamo mi snage za to, samo da krene ta terapija i da bude sve u redu...