Pomoć

Pitanja, informacije, iskustva...

Moderator: sanela

Post Reply
pinkfluid
Posts: 2
Joined: Thu Aug 31, 2017 2:59 pm

Pomoć

Post by pinkfluid »

Pozdrav svima.
Ne znam kako bih započela. Ruke mi se tresu od treme, ali probat ću.
Problem je taj sto je moj otac alkoholičar s PTSP-om i ne priznaje problem. Iz Zagreba smo, zivim s mamom, sestrom i njim (namjerno ne pišem tata).
Problemi su počeli 2005. godine (tad sam postala svjesna, u razgovoru s mamom počeli su puno ranije). Nakon rata išao je na razgovore kod dr. Grudena, no posustao je. Svoje frustracije i strahove je počeo iskaljivati na meni (starijem djetetu), a kasnije na mami. Počelo je s udaranjem i verbalnim nasiljem i trajalo je nekih 10 godina, dok nije shvatio da sam odrasla i mogu napraviti frku ako me udara. Mama se nikad nije htjela pouzdati u stručne službe jer kad bi se i obratila, on (kao bivši policajac) ima veze po cijelom gradu.
Može li ga se spasiti ili je izgubljen slučaj? U zadnje vrijeme se "gubi" pa smatramo da možda ima cirozu jetre. Sto napraviti? On ne priznaje problem i ne pomišlja se liječiti.

Hvala svima unaprijed.
Pinkfluid
Hey you, out there on your own sitting naked by the phone would you touch me?
pinkfluid
Posts: 2
Joined: Thu Aug 31, 2017 2:59 pm

Re: Pomoć

Post by pinkfluid »

Pišem ponovno jer sam se nadala da će mi bar netko nešto napisati. Ne mora javno, ako je nekome problem. Naišla sam na post u kojem je link za karakteristike djece alkoholičara i kad sam čitala stavku po stavku, grcala sam u suzama jer me svaka od konstatacija dotakla i opisala. Teško je priznati da i ti sam imaš velikih problema zbog nekog drugog. To se osjeća u svim mojim odnosima s ljudima, a posebno u dugogodišnjoj vezi u kojoj jesam. Voljela bih potražiti stručnu pomoć (sljedećih 6 mjeseci neću biti u Hrvatskoj), pa ako netko u tom periodu zna ga neki kontakt u Zagrebu s kim bi bilo najbolje popričati, voljela bih da mi se javi.
Šaljem pozdrave. ;)

Pinkfluid
Hey you, out there on your own sitting naked by the phone would you touch me?
User avatar
sanela
Posts: 3993
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: Pomoć

Post by sanela »

Pinkfluid, prvo, dobrodošla na forum. Iako je ovo forum na kojem pišu osobe koje imaju problem s drogom, to ne znači da se ovdje ne javljaju i osobe koje imaju problem ovisnosti o alkoholu. Ili, kao ti, kojima je član porodice ovisnik o alkoholu.
Šta da ti napišem, osim da jedina osoba kojoj možeš pomoći u ovoj situaciji si ti sama. Ako otac ne priznaje problem i ne želi da se liječi, tvoja majka se može razvesti od njega i fizički otići, ako je finansijski neovisna. Može potražiti pomoć za sebe u smislu psihoterapijske pomoći. To isto i ti možeš napraviti za sebe.
Nažalost, zbog svog oca, imaš posljedice koje si prepoznala u članku koji si pročitala. I super je što si to pročitala i što si osvijestila te poteškoće. Sigurno da to utječe i na tvoj odnos s dečkom, tvoje samopouzdanje, tvoj život... Potraži pomoć za sebe, nađi psihoterapeuta s kojim bi mogla razgovarati. Traži nekog ko ti odgovara i s kim možeš podijeliti ono što smatraš da ti predstavlja teret.
Sretno. Za početak, možeš pisati na forumu o svojim dilemama. (Iako ti niko ne odgovara, to ne znači da ljudi ne čitaju... Možda ohrabriš nekoga da se prepozna i sam potraži pomoć.
Post Reply