Post-akutni sindrom sustezanja i depresija

Na ovom forumu ćete moći čitati stručne tekstove u vezi narkomanije, tretmana i drugih srodnih tema. Korisnici foruma neće imati mogućnost komentarisanja tekstova.
Post Reply
User avatar
noel
Posts: 380
Joined: Wed Apr 08, 2015 9:51 pm

Post-akutni sindrom sustezanja i depresija

Post by noel »

Trijezan ali istovremeno u tuzi: depresija u oporavku

Image

Ovisnici su uglavnom vrlo dobro upoznati sa svime što je potrebno kako bi se skinuli s droga. Sindrom akutnog sustezanja sa sobom nosi vrlo neugodne simptome, uključujući anksioznost, pojačano znojenje, tremor, nespavanje, iritabilnost, povraćanje i proljev. Ovaj akutni dio može potrajati do dva tjedna, međutim i njemu dođe kraj. Ono što slijedi u tjednima i mjesecima koji dolaze, možda je fizički lakše, međutim sigurno nije lagano.

Mnogi ovisnici nisu upoznati s ovom fazom oporavka koja uključuje depresiju, a za koju je skovan i poseban termin, tzv. PAWS odnosno post-akutni sindrom sustezanja (eng. post-acute withdrawal syndrome). Ovisnici u oporavku su najčešće posve nepripremljeni da se nose s ovim sindromom koji može potrajati od mjesec dana do nekoliko godina nakon prestanka korištenja droga, te je jedan od vodećih uzroka recidiva.

Kokoš ili jaje?

Dugogodišnje korištenje alkohola i droga ne samo da čini štetu moždanim vezama, nego ih zapravo razara, uključujući one vezane sa "sistemom nagrade", stresa, bola, sna, učenja i memorije. Zlouporaba droga općenito ima dugoročne fizičke posljedice na živčani sustav, kaže doktor David Sack. "Zapravo, post-akutni sindrom sustezanja donosi posebnu vrstu problema, od kojih su mnogi isprepleteni s posljedicama načina života ovisnika."

Simptomi PAWS-a imaju širok opseg, od trajne iritabilnosti do stalnih problema sa spavanjem pa sve do čestih naleta anksioznosti. Također, neki ovisnici osjete produženu depresiju (ponekad je to samo sniženo raspoloženje). Također, česta pojava je manjak motivacije koji može uobičajene stvari učiniti jedva podnošljivim, poput odlaska na posao, obične večere ili gledanja filma.

U polovici ovih slučajeva simptomi nestaju kako se ovisnikova fiziologija i kemija mozga balansira tijekom oporavka, međutim u drugoj polovici pacijenata, ako simptomi depresije ne jenjavaju, antidepresivi i kognitivno-bihevioralna terapija mogu biti od pomoći.

PAWS ili dvojna dijagnoza

U usporedbi s generalnom populacijom, ovisnici o drogama su otprilike duplo podložniji problemima s raspoloženjem i anksioznim poremećajima. Korištenje alkohola ili droga može privremeno dovesti do ovih simptoma, ali isto tako može pogoršati već postojeće stanje mentalne bolesti.

Napraviti jasnu distinkciju između PAWS-a i već postojećih mentalnih problema vrlo je bitno u liječenju, posebice kad je depresija u pitanju. "Najbolji način za razlučiti o kojem problemu se točno radi je kroz kompletnu kronološku anamnezu pacijenta, počevši od rođenja pa sve do trenutnog stanja", kaže Dr. Bhatt. "Ako ste provjerili povijest pacijenta i upoznati ste kako određena droga u pitanju utječe na mozak, možete doći do logičnog zaključka - jesu li simptomi nastali kao posljedica odvikavanja od droge ili se radi o prethodnoj, već postojećoj bolesti".

Kompleksnost liječenja

Ovo može biti teška stvar za procijeniti, kaže dr. Joshua Smith, posebice ako uključimo činjenicu da se pacijenti otežano prisjećaju različitih točaka u njihovom oporavku. Ipak, čini se da PAWS nema isti intenzitet te konzistenciju kao poremećaji raspoloženja. Radi ovoga, u tretmanu ponekad preskočimo uzrok i jednostavno liječimo simptome PAWS-a.

Ipak, simptomi PAWS-a se ponekad mogu pomiješati s pravom depresijom i ne liječiti ovo stanje može dovesti do povećanog rizika od recidiva. Promjene u energiji, apetitu, motivaciji, koncentraciji - ovo su glavna obilježja depresije, ali isto tako se pojavljuju u fazi PAWS-a. Dr. Sack kaže: "Ako pacijent ima fizičke simptome koji se ne poboljšavaju nakon prva tri mjeseca, bolje rješenje je započeti s liječenjem nego jednostavno ignorirati simptome i nadati se da proći s vremenom".

Većina koje smo intervjuirali kažu da je potrebno intervenirati nakon četiri tjedna ako se simptomi depresije pokažu izraženijima. Tada se uglavnom prepisuje SSRI antidepresiv kao što je Cipralex ili Seroxat. Naravno, ovo po ni kojim standardima nije čvrsto pravilo.

Ako simptomi uključuju depresiju sa suicidalnim mislima, tada se ne radi o tipičnom problemu odnosno nailazimo na nešto što je prilično zabrinjavajuće, kaže Dr. Roger Weiss. Liječenje započinje ovisno o pacijentovoj anamnezi, ali Dr. Weiss kaže da on čeka barem četiri tjedna bez obzira na sve. "Nije idealno, ali je razumna smjernica."

Zapravo, iako se inače za službenu dijagnozu koristi DSM priručnik, stručnjaci za ovisnost moraju biti upoznati s kratkotrajnim i dugotrajnim fizičkim simptomima zlouporabe droge, kao i mogućim interakcijama propisanih lijekova na te simptome. Iako su SSRI antidepresivi prva linija obrane kad je depresija u pitanju, ova terapija može biti neprikladna pa čak i škodljiva ako ih se uvede prerano tijekom PAWS faze oporavka.

Lijekovi koji utječu na serotonergički sustav mogu pogoršati inicijalne simptome PAWS-a, kaže Dr. Bhatt. Često su prvi efekti serotonergičkih antidepresiva pojačan nemir, mučnina, poremećaj seksualne funkcije te uznemirenost probavnog trakta. Potrebno je procijeniti profil i efekte zloupotrebljenih droga s efektima propisanih lijekova - nešto što liječnici često zanemaruju (kao posljedica može nastati nehotično pogoršanje simptoma pacijenta).

Dr. Bhatt će najčešće propisati lijekove koji će izbalansirati simptome PAWS-a, umjesto da odmah započne s terapijom SSRI antidepresivima. Za njihovo propisivanje potrebno je pričekati određeno vrijeme, međutim ako pacijent otprije pati od depresivnog poremećaja, Dr. Bhatt će ranije započeti liječenje antidepresivima ali s postepenim uvođenjem i na mnogo manjim dozama nego je uobičajeno, kako bi se izbjegli neželjene nuspojave. "Kada se ljudi odvikavaju od droga, mnogo su osjetljiviji na ove nuspojave", kaže Dr.Bhatt. "Ovo je nešto na što se mora posebno pripaziti".

Važnost tretmana koji traje dulje od 30 dana je podcijenjen u ovim neobičnim slučajevima s mogućim dvojnim dijagnozama. Antidepresivima su potrebni tjedni da bi se osjetili terapeutski učinci, međutim klinike za odvikavanje najčešće završavaju svoj program već nakon 30 dana, u vrijeme kad pacijenti tek počinju osjećati pojačane simptome PAWS-a. U isto vrijeme antidepresivi počinju djelovati i pacijenti počinju osjećati efekte, što može ali i ne mora poboljšati njihovo stanje. Potrebni su mnogo sveobuhvatniji, individualizirani planovi za liječenje ovisnika u oporavku s poremećajima raspoloženja, što bi u konačnici dovelo do smanjenog broja recidiva.

Izvor: https://www.addiction.com/3460/sober-sa ... -recovery/
MasacreEnElDiscoBar wrote:sad vishe neznam di sam...samo mjenjam droge...uff...koje sranje ochu se rjeshit te ovisnosti a, molim Boga da mi ostavi neshto....
Post Reply