Vitamini i minerali za pravilan rad mozga

Na ovom forumu ćete moći čitati stručne tekstove u vezi narkomanije, tretmana i drugih srodnih tema. Korisnici foruma neće imati mogućnost komentarisanja tekstova.
User avatar
noel
Posts: 382
Joined: Wed Apr 08, 2015 9:51 pm

Vitamini i minerali za pravilan rad mozga

Postby noel » Mon Sep 26, 2016 4:48 pm

Vitamini i minerali za mozak - posebno korisno pri skidanju ili nakon uspostavljene apstinencije

Ako se skidate ili ste možda u ofsadju nakon skidanja, mogli bi imati koristi od raznih vitamina, minerala i aminokiselina. Ispod se nalazi popis "hrane za mozak":

Utjecaj prehrane

Hranom se uvelike može utjecati na raspoloženje - fascinira činjenica da samo prisustvo hrane u kućanstvu djeluje pozitivno na našu psihu. Izbor namirnica svodi se na one čijom konzumacijom povećavamo koncentraciju serotonina i dopamina u organizmu: to su složeni ugljikohidrati, namirnice bogate vitaminima B skupine i omega-3 masnim kiselinama. Hrana na bazi složenih ugljikohidrata bogata je triptofanom - aminokiselinom koja sudjeluje kao prekursor u izgradnji serotonina, neurotransmitera koji utječe na raspoloženje, regulaciju sna i apetit. Neke od namirnica bogate triptofanom su kruh od integralnih žitarica, krumpir, tjestenina, žitarice i smeđa riža. U našoj prehrani važna je još jedna aminokiselina - tirozin iz koje se u tijelu sintetiziraju dopamin i norepinefrin čiji disbalans također može izazvati promjene u ponašanju. Bogati izvori te komponente su mliječni proizvodi, meso peradi, banane, bademi, sezam, bundevine sjemenke i avokado.

Namirnice bogate vitaminom B6 su riba, perad, zeleno lisnato povrće i cjelovite žitarice, a potrebno je konzumirati i dostatnu količinu folne kiseline čiji je deficit često pronađen kod depresivnih osoba. Folnom kiselinom najbogatiji su lisnato zeleno povrće i grahorice. Omega-3 masnim kiselinama obiluje riba (tuna, losos, skuša). U njima se uz vitamine B skupine može pronaći i selen čiji je nedostatak također povezan s razvojem depresije. Ne smijemo zaboraviti niti na unos većine ostalih vitamina B skupine: B1, B2, B12 te niacina.

Omega-3 masne kiseline i vitamini

Omega-3 - njihov učinak, promatran u svjetlu neurološkog sustava, otkriva njihovu ulogu kao komponente koja utječe na ponašanje pojedinca, npr. u razvoju depresivnih poremećaja, ADHD... EPA (eikozapentaenska) je nezasićena dugolančana masna kiselina čiji je najveći postotak nađen u ribljem ulju. Fiziološki gledano služi kao prekursor još jednoj nezasićenoj masnoj kiselini – DHA (dokozaheksaenska) koja u velikoj količini sudjeluje u izgradnji mozga i retine. Njihov prekursor je ALA (alfa-linolenska kiselina). Razne studije polazile su od činjenice da se promjena ponašanja pokusnih životinja uzrokovana deficitom omega-3 temelji na njihovom djelovanju na dopaminergički i serotonergički sustav, koje utječe na koncentraciju, motivaciju i emocije. U tim studijama pokazano je nekoliko utjecaja na neurotransmisiju (npr. količina dopamina i serotonina u vezikulima) te na funkciju mozga (npr. modifikacija receptorskih mjesta u određenim dijelovima mozga). Iako rezultate dobivene na pokusnim životinjama treba kroz patofiziologiju čovjeka gledati s oprezom, postoji pretpostavka o snažnoj vezi omega-3 masnih kiselina, neurotransmisije i bihevioralnih promjena.

U širem kontekstu, utjecaj omega-3 može se primijeniti i na različite psihijatrijske poremećeje, u prvom redu depresivne. Zanimljivo je reći da važniju, superiorniju ulogu za održavanje mentalnog zdravlja ima EPA, a ne DHA, tim više što je DHA esencijalna komponenta u građi živčanog sustava, dok EPA nije. EPA može naprotiv na mnogo načina utjecati na brojne funkcije mozga. Preteća je eikosanoidima koji djeluju kao signalne molekule u upalnim procesima, tj. dobiveni iz EPA-e pokazuju protuupalno djelovanje što bi se moglo gledati kao indirektni učinak u tretiranju depresivnih stanja. Iako je mehanizam djelovanja zasad nerazjašnjen, studije pokazuju bolji učinak EPA-e od DHA-e u liječenju psihijatrijskih poremećaja odraslih osoba. Doze EPA od 1 g/dan pokazale su napredak u tretiranju poremećaja raspoloženja/anksioznosti i kontrole impulsa, dok su se doze 2-4 g/dan kod zdravih pojedinaca pokazale manje značajnima. Doze veće od 3 g/dan trebale bi se suplementirati uz liječničku kontrolu.

Vitamin D - je skupina komponenata koje po svojoj steroidnoj strukturi zapravo pripadaju hormonima, ali iz povijesnih razloga govorimo o vitaminu. Kada govorimo o vitaminu D mislimo uglavnom na vitamine D3 (kolekalciferol) i D2 (ergokalciferol). Vitamin D stvara se u organizmu pod utjecajem sunčevog svjetla, ili ga unosimo hranom - D2 iz biljaka, a D3 hranom životinjskog podrijetla. Neke od njegovih uloga su prevencija osteoporoze i pozitivan učinak na imunološki sustav. U posljednje vrijeme istražuje se njegov utjecaj na kognitivne funkcije i mentalno zdravlje, jer su kod osoba s različitim poremećajima raspoloženja nađene niske serumske koncentracije.

Uočeno je nekoliko mehanizama djelovanja koji bi mogli biti poveznica između deficita vitamina D i razvoja depresivnih poremećaja. Uloga kalcitriola ili 1,25-dihidroksikolekalciferola, biološki aktivnog oblika vitamina D, potvrđena je pronalaskom receptora vitamina D u različitim dijelovima mozga. Jedan od tih dijelova mozga je amigdala, centar limbičkog sustava koji regulira naše ponašanje i emocije.

Također je pronađeno da vitamin D pokazuje neuroprotektivni učinak putem nekoliko mehanizama. Stimulira otpuštanje neurotropina te štiti mozak antioksidativnim i protuupalnim učinkom, poboljšavajući njegove metaboličke i kardiovaskularne funkcije. Velik dio studija rađen je na starijoj populaciji, jer je deficit vitamina D kod nje najveći.

Pokazalo se da utječe na raspoloženje i kognitivne funkcije mehanizmom djelovanja koji nije do kraja razjašnjen.
Vitamin C - u zimskim je mjesecima potreba za njim vrlo naglašena. Fizički simptomi deficita su, osim krvarenja desni, umor, kožne promjene, oticanje donjih ekstremiteta i promjene raspoloženja.

Uz svoje antioksidativno, imunomodelirajuće djelovanje, antitumorski učinak i antiaterosklerotski učinak, sudjeluje u sintezi kolagena, karnitina, kateholamina kao kofaktor enzima dopamin beta-hidroksilaze koji konvertira dopamin u norepinefrin. Osim što djeluje kao antioksidans na stanice mozga i neurološka tkiva, značajan je u procesima neurotransmisije. Tako npr. utječe na otpuštanje katekolamina i acetilkolina u sinaptičkim pukotinama u mozgu. Smatra se da u mozgu sudjeluje kao neuromodulator u glutaminergičkim, dopaminergičkim, kolinergičkim i GABA-ergičkim procesima transmisije, mada mehanizmi djelovanja nisu u potpunosti razjašnjeni. Npr. u studiji na zamorcima izražen deficit askorbata uzrokovao je smanjenu koncentraciju dopamina i norepinefrina u mozgu. Dodavanjem male količine askorbata tijekom 8 tjedana, ta se koncentracija postupno povećavala.

Aminokiseline

L-fenilalanin i L-tirozin - fenilalanin sudjeluje u izgradnji proteina, a pripada skupini esencijalnih aminokiselina. Pojavljuje se u tri oblika: L-fenilalanin (prirodni oblik), D-fenilalanin (sintetski oblik) ili kao njihova racemična smjesa. U tijelu L-fenilalanin prelazi metaboličkim procesima pomoću fenilalanin hidroksilaze u aminokiselinu L-tirozin. L-tirozin je neesencijalna aminokiselina koja u tijelu također sudjeluje u izgradnji proteina, ali i neurotransmitera dopamina, epinefrina (adrenalina) i norepinefrina (noradrenalina). Metabolički put se odvija tako da iz L-tirozina djelovanjem tirozin hidroksilaze nastaje L-DOPA koja je pak prekursor za nastanak dopamina iz kojeg se dalje sintetiziraju kateholamini.

Suplementi DL-fenilalanina koriste se u SAD-u u tretiranju boli i depresije, a u Hrvatskoj takvi monokomponentni suplementi nisu regulatorno dozvoljeni. Brojna istraživanja na tu temu u SAD-u rađena su 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, ali je potrebno provesti još daljnja istraživanja da bi se dokazao antidepresivni učinak tih aminokiselina.

Antidepresivno djelovanje pojedinačnih suplemenata fenilalanina i tirozina temelji se na pretpostavci da utječu na koncentraciju dopamina i norepinefrina čija je ravnoteža poremećena u depresivnim stanjima organizma. Brojne studije su npr. pokazale da se L-tirozin kao suplement pokazao korisnim u stanjima stresa, prehlade, umora koji izazivaju otežane životne okolnosti (smrt, razvod, dogotrajni rad), ali da nema značajan utjecaj na raspoloženje i kognitivne funkcije u normalnim okolnostima.

Triptofan i 5-hidroksi-triptofan – triptofan također pripada skupini esencijalnih aminokiselina. U metabolizmu sudjeluje u izgradnji proteina, ali i kao prekursor neurotransmitera serotonina i melatonina. Također je prekursor u sintezi niacina te biljnog hormona auksina.
U tijelu, u dvama metaboličkim putevima nastaju serotonin i niacin. Posredstvom triptofan hidroksilaze nastaje 5-hidroksi-triptofan iz kojeg dalje nastaje serotonin koji se može konvertirati u melatonin. Djelovanje suplemenata triptofana u svrhu tretiranja uglavnom depresivnih stanja temelji se upravo na tom metaboličkom putu. Svojedobno, točnije 1989. godine, s tržišta SAD-a povučeni su proizvodi triptofana zbog razvoja eozinofilija-mijalgija sindroma i zabilježenih smrtnih slučajeva, mada se smatra da je samo triptofan jednog proizvođača, dobiven genetskim inžinjeringom, izazvao letalne ishode. Proizvodi su ponovo pušteni u prodaju 2002. godine. Na tržištu SAD se nalaze i pojedinačni suplementi 5-hidroksi triptofana. Oba oblika te aminokiseline zakonski nisu dozvoljeni kao monosuplementi u Republici Hrvatskoj. Sve navedene aminokiseline mogu se ipak nalaziti u sastavu kao neke od komponenti OTC preparata i dodataka prehrani različitih namjena, npr. za povećanje mentalnih sposobnosti...

Prirodni antidepresivi

Gospina trava - (Hypericum perforatum), u narodu zvana i kantarion, je biljka čiji se standardizirani ekstrakt koristi kao prirodna alternativa za tretiranje blagih do umjerenih oblika depresije. Smatra se da je za djelovanje odgovoran hipericin, koji je u ekstraktu standardiziran u postotku do 0,3. U Njemačkoj se npr. koristi kao lijek u tretiranju blažih oblika depresije, pogotovo kod djece i adolescenata, dok je za primjenu npr. u Irskoj, potreban liječnički recept. U Hrvatskoj gospina trava ne može biti sastojak dodataka prehrani. Mehanizam djelovanja je nerazjašnjen.

Smatra se da smanjuje reapsorpciju serotonina, djelujući na isti način kao i antidepresivi - neselektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI). Kao glavni akter antidepresivnog djelovanja, uz hipericin smatra se i hiperforin, mada ekstrakt sadrži i biološki aktivne flavonoide i tanine koji također vjerojatno pridonose željenom učinku.

Od važnih interakcija važno je naglasiti da inteferira s benzodiazepinima, opioidnim analgeticima, CNS stimulansima, imunosupresivima, lijekovima za liječenje HIV-a, lijekovima za kardiovaskularni sustav, kontraceptivima.

Kod istovremene primjene s antidepresivima može doći do razvoja serotoninskog sindroma i rijetko psihoze, a može reducirati i razinu levotiroksina, pa je potreban oprez kod danas učestalih oboljenja štitnjače. Iako se stoljećima u Europi koristila za tretiranje mentalnih poremećaja, u obzir je potrebno uzeti i znanstvene činjenice, jer su mnogobrojne studije rezultirale različitim podacima. Opsežna reevaluacija internacionalnih studija, uglavnom zemalja njemačkog govornog područja, napravljena je 2009. godine. U njoj je pokazan značajan učinak kod blage do umjerene depresije, za razliku od placebo skupina. Studije u SAD-u nisu, pak, dale pozitivne rezultate.

Biljke revitalizirajućeg i/ili antidepresivnog djelovanja

Ginseng - pod tim nazivom obično govorimo o tri biljke: azijskom ginsengu (Panax ginseng), američkom ginsengu (Panax quinquefolius L.) i njima sličnom sibirskom ginsengu (Eleutherococcus senticosus). Podrijetlo tih biljaka je istočna Azija i sjeverna Amerika. U ljudskoj prehrani koriste se dulje od 5.000 godina, pritom mislimo uglavnom na Kinu gdje se koristio kao panacea. Otuda vjerojatno i potječe latinski naziv roda - Panax.

Djelatne komponente kineskog i američkog ginsenga su saponini - ginsenozidi čiji je omjer različit ovisno o vrsti, a djelatne komponente sibirskog ginsenga su eleuterozidi. Brojni su učinci tog čovjekolikog korijena na ljudski organizam: poboljšava opće stanje organizma podižući tjelesnu i mentalnu energiju i raspoloženje, djeluje antistresno i preventivno na mnoge bolesti, te pojačava spolnu želju. Zanimljivo je reći da je korišten u liječenju ozračenih bolesnika nakon černobilske katastrofe, a u vijetnamskom ratu pripadnici Vijetkonga koristili su ga za liječenje ranjenika. Ginseng ulazi u interakciju s antidepresivima (moguća je pojava manije) i varfarinom, pa je u tim slučajevima potreban oprez.

Maka ( Lepidium meyenii) - poznata je i kao Lepidium peruvianum. Potječe iz Perua gdje raste na visinama iznad 3.500 metara. Neki je nazivaju južnoameričkim ginsengom, a za njezina energizirajuća svojstva znale su i stare Inke. U upotrebi je više od 2.000 godina. Ekstrakt korijena make sadrži šećere i proteine, vlakna i masti, te željezo, jod, kalcij, kalij, bakar, cink... Randomizirana klinička ispitivanja pokazala su povoljan učinak na stvaranje energije i podizanje raspoloženja kojim se povećava i seksualna želja. Također je utvrđeno da poboljšava produkciju sperme, pokretljivost spermija te volumen ejakulata. U suplementaciji se stoga koristi za povećanje snage i izdržljivosti, poboljšanje imuniteta i za podizanje raspoloženja, budući da je utvrđen i njen antidepresivni učinak. Na tržištu se uglavnom spominje u kontekstu poboljšavanja seksualnih funkcija.

Rhodiola rosea - je planinska biljka koja raste širom svijeta (Sibir, Arktik, Alpe, Pirineji, Skandinavija...) na nadmorskoj visini većoj od 2.000 metara. Koristi se tradicionalno u kineskoj medicini, a u Rusiji i Skandinaviji je stoljećima korištena kao pomoć u hladnim klimatskim područjima i u prevladavanju stresa. Neki je nazivaju “novim ginsengom”. Ekstrakt korijena te biljke potencijalno može djelovati kao adaptogen u ublažavanju fizičkog i mentalnog stresa te poboljšanju raspoloženja zbog svoga antidepresivnog djelovanja.

Pilot studije na ljudima pokazale su da poboljšava fizičke i mentalne sposobnosti, te smanjuje razinu umora. Smatra se da se jedan od učinaka temelji na promjeni koncentracije dopamina i serotonina inhibicijom monoamin oksidaze. Ulazi u interakciju s benzodiazepinima i antidepresivima, a ekstrakti na tržištu su standardizirani na količinu salidrosida i/ili rosavina.

Epimedium - predstavlja skupni naziv za oko 60-tak biljaka porijeklom iz Kine, od kojih je na našem tržištu prisutna Epimedium sagittatum. Ekstrakt te biljke poboljšava cirkulaciju, smanjuje umor i podiže razinu energije, što se uglavnom odnosi na poboljšavanje seksualne funkcije. Djelatne komponente u biljci su flavonoidi, od kojih je najznačajniji ikarin kojemu se pripisuju glavna djelovanja. Danas je kod upotrebe te biljke naglasak na erektilnoj disfunkciji, ali su istraživani i njeno neuroprotektivno, antioksidativno i antidepresivno djelovanje.

Matična mliječ

Matična mliječ je jedinstvena tvorevina pčela koja služi kao tvar kojom će se iz ličinke izdiferencirati matica, a ne pčela radilica, te za daljnju prehranu matice. Evidentno je da prehrana utječe na karakteristike matice koja je 40% duža, 60% teža i živi od 20-40 puta dulje. Taj se utjecaj na vitalnost i dugovječnost promatra i u odnosu na ljudski organizam Po izgledu je homogena, neprozirna, gusta supstancija bijele do blijedožućkaste boje, a po sastavu je kombinacija vode, bjelančevina, šećera, masti, vitamina A,D,C,E, posebice B5 i B6 te minerala. Oko 3% sadržaja još nije idenificirano. Prirodan je izvor acetilkolina, u njoj se nalazi 18 aminokiselina i jedna vrsta nezasićene masne kiseline koju ne nalazimo nigdje drugdje u prirodi (10-hidroksi-decenionska kiselina).

Matična mliječ već se tisućama godina u orijentalnim kulturama cijeni kao jedinstveni prirodni izvor za očuvanje mladosti i energije. Tradicionalna iskustva pčelara govore da ublažava uznemirenost i nesanicu, podiže raspoloženje, povećava tjelesnu izdržljivost i pamćenje, te jača imunološki sustav. Uz ta svojstva koja su i znanstveno potkrijepljena, djeluje i na hormonalnu ravnotežu organizma, smanjuje kolesterol, sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka, djeluje antioksidativno, antibiotski i antivirusno...
MasacreEnElDiscoBar wrote:sad vishe neznam di sam...samo mjenjam droge...uff...koje sranje ochu se rjeshit te ovisnosti a, molim Boga da mi ostavi neshto....

Return to “STRUČNI TEKSTOVI”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests