kako do metadonske terapije van BG

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Post Reply
bobapo

kako do metadonske terapije van BG

Post by bobapo »

Kako do metadonske terapije van BG a u svom gradu nemas metadonski centar,kome se obratiti i koja je procedura?Osoba ima dugačak staž,ali bez bolničkog lečenja?Uz to i povišen pritisak i hcv
Voyager

Re: kako do metadonske terapije van BG

Post by Voyager »

x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 1:59 am, edited 1 time in total.
bobapo

Post by bobapo »

Hvala Vojo,da neko odgovori!S obzrom na daljinu ne znam dal ce prihvatiti ako svaki dan mora da se ide po terapiju po 100/150 km to je gotovo neizvodljivo,dali daju mogucnost pruzimanja.Sta da radim dok se kod nas ne otvori,a sudeci po odgovoru koji sam dobio u bolnici, nesto tako nemaju u planu.Ako si u mogucnosti proveri u svom centu,mada se kod mene radi o uzoj Srbiji!Hvala ti unapred
Voyager

Post by Voyager »

x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 1:59 am, edited 2 times in total.
Beobandit

Post by Beobandit »

Tako sam ja na terapiji iako sam u Bgd gde ima centara. Samo vidis mene salju kod Psiha samo ono kada se doktor seti. Dal je to u 3 mesec, desavalo se i na 7 meseci. Toliko vec imam izvestaja sa istom dozom da verovatno i ti sto kontrolisu kartone ne stavljaju nikakve primedbe na to koliko cesto idem kod Neuropsihijatra.
Evo sada se i Jasna Daragan izjasnila da se recepti izdaju po Domovima Zdravlja, jer dok bi svi dosli na red mnogi bio pomrli, mnogi prosirili HCV, a mnogo bi i drzava bila ostecena cekajuci da svi dobiju terapiju. Jedno vreme je bilo u Drajzerovoj onokao idi na ulicu drogiraj se sta cemo ti mi. Sada su skapirali da smo urnisali drzavu i mladez i drustvo uopste pa menjaju taktiku. Ali to nije bilo potrebno, kako su samo bilisigurniu tostorade i da daje rezultate. Sada nekoliko hiljada za recepte Metadon samo u Bgd i godine treba da prodju da se ispravi to sto su svestenici i slicni vodili skoro glavnu rec u lecenju zavisnosti. Ajde i da oni nisu vodili glavnu rec ni metode lekara se nisumnogo razlikovale od njihovih tako da nam godine predstoje da dodjemo na nivo neke zemlje koja zamenksuterapiju primenjuje decenijama.
Vidite mi pricamo gotovo iskljucivo o Metadonu a direktorka drajzerove pominje jos neke zanimljive lekice koji bi po njoj trebali biti registrovani a protivnika terapije je sve manje i manje i na kraju se to svodi na normalu ko i svuda preko i jednostavno ostaje ono svako bira svoje lecenje, svoj lek, svog lekara, svoju medicinsku sestru,... :)

Space Shuttle se odjavljuje dosla mi milicija na vrata jer sam nasrnuo na lekara danas posto su mi lazovi rekli da sam pukao od kokaina a doktor kaze da sam samo malo prenaglio pa ga napadoh vicuci "Kako prenaglio skroz sam prso ne znam sta radim vise ni sta govorim,...
sanela

Post by sanela »

Beobandit wrote:
Space Shuttle se odjavljuje dosla mi milicija na vrata jer sam nasrnuo na lekara danas posto su mi lazovi rekli da sam pukao od kokaina a doktor kaze da sam samo malo prenaglio pa ga napadoh vicuci "Kako prenaglio skroz sam prso ne znam sta radim vise ni sta govorim,...
E sad su mi neke stvari jasnije u vezi tvog pisanja na forumu...
Voyager

Post by Voyager »

x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 1:58 am, edited 1 time in total.
bobapo

Post by bobapo »

Uput treba od psihijatra kolko shvatam,jer me doktor opste prakse upucuje na njega.Zvao sam met.centar u BG i oni su mi rekli da treba dolaziti svaki dan.Jer me tamo ceka neka visednevna procedura pregleda kod psihijatra,sociologa,psihologa da uzmem odmor blago meni.Ako uopste pristanu ovi moji da mi daju uput jer forsiraju blokove nakon detoksa to sam vec provalio, al tek treba da se vidimo da konkretno popricamo.
Beobandit

Post by Beobandit »

Znas koliko se tesko dobija Metadon prvi put kada odes da ga trazis kod neuropsihijatra. Ja sam dobijao prvo Trodon, a tesko je i sa Trodona da tre prebaci na Metadona, ali mene su u mom domu zdravlja znali dugo. Znali su da je Metadon ili Heroin. Imas tu gomilu sranja koja je ako je potrebno trebas da uradis da bi dosao do terapije,pre sada ne. Sada nosis malu knjizicuukojoj pise da imas izbor lekara, lekova i ostlo
PRAVO NA DOSTUPNOST ZDRAVSTVENE ZASTITE
PRAVO NA OBAVESTENOST
PRAVO NA SLOBODAN IZBOR
PRAVO NA PRIVATNOST I POVERLJIVIOST INFORMACIJA
PRAVO NA SAMOODLUCIVANJE I PRISTANAK
PRAVO NA UVID UMEDICINSKU DOKUMENTACIJU
PRAVO NA TAJNOST PODATAKA
PRAVO NA PRIGOVOR
PRAVO NA NAKNADU STETE
OBAVESTAVANJE JAVNOSTI

To je samo ukratko jer sve ima sire napisano za svaku stavku i to lepo sa tim njima mozes da zapusis usta i da kazes ja necublokatore hpocu Metadon, ali ti je moj savet da probas sa blokatorima ako vc nisi. Ja je nosim sa sobom, bar pre, jer desavalo se da lekar nije tu a bila je jedna odvratna Trifunovicka koja je glumila Nalorexno ludilo pa non stop nesto trazila po knjigama ne bi li mi odbila da prepis Metadon, dok se ja nisam dokopaknjige. Onda sam rekao da joj je glava ucenjena na 5-00 evra na ulici. Tu brzinu pisanja recpete nisam video nikada. Posle toga je otvoren Savetnik za Zavisnost uokviru mog doma zdravlja i moj slucaj im je ponat.. Tako da sada sve ide glatko, ja sam ljubazan, nasmejan, cak i prema ovojdoktorki koja nije htela da prepisuje recepte a karton p-repun. Posle toga su oodstamapli ovo sranje od knjizice.
Post Reply