Samo za Danas (Just for today)

Ovdje možete saznati više informacija o programu AN i pronaći podršku ukoliko ste još uvijek ovisni i tražite pravi način uspostavljanja i održavanja apstinencije.

Moderator: sanela

Vuk

Re: Samo za Danas (Just for today)

Post by Vuk »

16. mart
Inventar

"Svrha temeljnog i bez straha napravljenog moralnog inventara
je da počistimo zbrku i protivrečnosti svojih života kako
bismo mogli da otkrijemo ko smo zapravo."

v

Zavisnici koji se drogiraju su zbunjena i zbunjujuća grupa ljudi. Teško je iz minuta u minut reći šta će sledeće da urade ili kakvi će da budu. Obično je i sam zavisnik iznenađen koliko i svi ostali.
Dok smo se drogirali, naše ponašanje je bilo uslovljeno potrebama naše zavisnosti. Mnogi od nas još uvek izjednačavaju svoju ličnost sa onim kako smo se ponašali tokom drogiranja što nas vodi u osećanja srama i očaja. Danas više ne moramo da budemo ljudi kakvi smo nekada bili, ljudi koje je oblikovala zavisnost, oporavak nam je omogućio da se menjamo.
Možemo da koristimo inventar Četvrtog koraka da vidimo dalje od potreba starog života u drogiranju i da otkrijemo kakvi danas želimo da budemo. Pisanje o svom ponašanju i obraćanje pažnje na to kako se osećamo u vezi tog ponašanja, pomaže nam da razumemo ko želimo da budemo. Naš inventar nam pomaže da vidimo dalje od zahteva aktivne zavisnosti, dalje od naše žudnje da budemo voljeni i prihvaćeni – mi otkrivamo ko smo u srži. Počinjemo da shvatamo šta nam odgovara i kako želimo da nam život izgleda. To je početak postajanja onoga što mi zaista jesmo.

v

Samo danas: Ako želim da otkrijem ko sam, ja ću gledati ko sam bio i ko želim da budem.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

17. mart
Istinska hrabrost

"Oni koji prebrode ta vremena pokazuju
hrabrost koja nije njihova sopstvena."

v

Pre dolaska u NA, mnogi su mislili da su hrabri samo zato što nikada nisu osetili strah. Drogirali smo svoja osećanja, među njima i strah, sve dok nismo ubedili sebe da smo čvrsti, hrabri ljudi koji se ni pod kakvim okolnostima neće slomiti.
Ali nalaženje hrabrosti u drogama nema nikakve veze sa načinom na koji danas živimo svoje živote. Čisti i u oporavku, spremni smo da se ponekad osetimo uplašeno. Kada prvi put shvatimo da se osećamo uplašeno, možda pomislimo da smo kukavice. Plašimo se da se javimo na telefon, jer nas osoba sa druge strane možda neće razumeti. Plašimo se da pitamo nekoga da nas sponzoriše jer bi nam mogao reći ne. Plašimo se da tražimo posao. Plašimo se da budemo iskreni prema svojim prijateljima. Ali svi ovi strahovi su prirodni, čak i zdravi. Ono što nije zdravo je da dopustimo strahu da nas parališe.
Kada dozvolimo svom strahu da zaustavi naš rast, bićemo poraženi. Istinska hrabrost nije odsutstvo straha, već voljnost da se prođe kroz njega.

v

Samo danas: Ja ću biti hrabar danas. Kada se plašim, uradiću ono što je potrebno da rastem u oporavku.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

18. mart
Čitava poruka

"Poseban je osećaj za zavisnike kada otkriju da postoje drugi
ljudi koji dele njihove teškoće, prošle i sadašnje."

v

Bogatstvo našeg oporavka je preveliko da bismo ga zadržali samo za sebe. Neki od nas veruju da, kada govorimo na sastancima, moramo da se ''setimo novajlije'' i uvek pokušamo da prenesemo pozitivnu poruku. Ali ponekad je najpozitivnija poruka koju možemo da prenesemo ta da mi prolazimo kroz teške trenutke u oporavku i ostajemo čisti uprkos tome!
Da, stvarno je prijatno poslati snažnu poruku nade našim novim članovima. Na kraju krajeva, niko ne voli plačljivce. Ipak, teškoće se događaju i život kao takav može jako da uzburka oporavak čak i dugogodišnjih članova Anonimnih narkomana. Ako smo opremljeni alatima koje nam nudi program, možemo da prođemo kroz takva previranja i ostanemo čisti da o tome pričamo.
Oporavak se ne događa ceo odjednom, oporavak je stalni proces, ponekad i borba. Kada razvodnimo punoću svoje poruke tako što izbegavamo da delimo teške trenutke koje prolazimo na svom putu, uskraćujemo novajlijama priliku da vide da i oni, isto tako, mogu da ostanu čisti, bez obzira na sve. Ako delimo čitavu poruku svog oporavka, možda nećemo znati ko će od nje imati koristi, ali možemo da budemo sigurni da neko hoće.

v

Samo danas: Ja ću iskreno podeliti i dobre i loše trenutke u svom oporavku. Setiću se da moje iskustvo prolaska kroz teškoće može da koristi drugom članu.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

19. mart
Nešto dragoceno za deljenje

"Jednostavna, iskrena poruka oporavka od zavisnosti
odzvanja istinom."

v

Na sastanku si. Deljenje traje već neko vreme. Jedan ili dva člana opisali su svoja duhovna iskustva na poseban način pun značenja. Neko nas je svojom zabavnom pričom nasmejao do suza. I onda voditelj sastanka prozove tebe... ups. Ti se sramežljivo predstaviš, opravdavajući se zamuckuješ par rečenica, zahvališ svima na slušanju i odsediš ostatak sastanka u neprijatnoj tišini. Zvuči poznato? Pa, nisi jedini.
Svi smo nekada osetili da ono što smo imali da podelimo nije bilo dovoljno duhovno, nije bilo dovoljno zabavno, nije bilo dovoljno nešto. Ali deljenje nije sport u kome se takmičimo. Srž naših sastanaka čine poistovećivanje i iskustvo, nešto čega svi imamo u izobilju. Kada iz srca delimo istinu svog iskustva, drugi zavisnici osećaju da mogu da nam veruju zato što znaju da smo baš kao i oni. Kada jednostavno delimo o onome što nam je pomoglo u životu, možemo da budemo sigurni da će naša poruka pomoći drugima.
Naše deljenje ne mora da bude ni fantastično niti zabavno da bi odašiljalo istinu. Svaki zavisnik koji pošteno radi program koji donosi smisleni oporavak ima nešto neprocjenjivo da podeli, nešto što niko drugi ne može da da: njegovo ili njeno lično iskustvo.

v

Samo danas: Ja imam nešto vredno da podelim. Danas ću prisustvovati sastanku i podeliti svoje iskustvo u oporavku od zavisnosti.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

20. mart
Viša sila

"Većini nas nije teško da priznamo da je zavisnost postala destruktivna sila u našim životima. Naši najveći napori završavali su u samo još većoj destrukciji i očaju. U nekom trenutku
shvatili smo da nam je potrebna pomoć neke Sile
koja je veća od naše zavisnosti."

v

Većina nas zna, bez sumnje, da su naši životi bili puni destrukcije. Učenje da imamo bolest koja se zove zavisnost pomaže nam da razumemo izvor ili uzrok ove destrukcije. Možemo da prepoznamo zavisnost kao silu koja je pravila pustoš u našim životima. Kada radimo Prvi korak, priznajemo da je destruktivna snaga zavisnosti veća od nas samih. Nad tim smo nemoćni.
Tada je naša jedina nada da pronađemo neku Silu veću od snage naše zavisnosti - Silu koja teži očuvanju života, a ne njegovom okončanju. Ne moramo da je razumemo niti joj čak damo ime, jedino treba da verujemo da takva Viša sila može da postoji. Verovanje da je ipak moguće postojanje dobre Sile koja je veća od naše zavisnosti daje nam dovoljno nade da ostanemo čisti, dan po dan.

v

Samo danas: Ja verujem u mogućnost postojanja neke Sile koja je veća od moje zavisnosti.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

21. mart
Bolest koja se može lečiti

"Zavisnost je bolest koja uključuje više
od samog drogiranja."

v

Na svom prvom sastanku smo možda ustuknuli zbog načina na koji su članovi delili iskustva o tome kako je bolest zavisnosti uticala na njihov život. Mislili smo: "Bolest? Ja samo imam problem sa drogom! O čemu oni ovde govore?"
Nakon nekog vremena u programu uviđamo da naša zavisnost zadire dublje od našeg opsesivnog i kompulzivnog drogiranja. Shvatili smo da patimo od hronične bolesti koja je uticala na mnoge oblasti naših života. Nismo znali gde smo "zaradili" ovu bolest, ali smo, preispitujući se, zaljučili da je u nama prisutna godinama.
Baš kao što bolest zavisnosti utiče na sve oblasti naših života, tako utiče i NA program. Prisustvujemo svom prvom sastanku sa svim postojećim simptomima: duhovna praznina, emocionalna agonija, nemoć i neupravljivost.
Lečenje naše bolesti podrazumeva mnogo više od same apstinencije. Koristimo Dvanaest koraka i iako oni ne mogu da "izleče" našu bolest, oni nas počinju lečiti. I kako se oporavljamo, susrećemo se sa darom života.

v

Samo danas: Ja ću lečiti svoju bolest uz pomoć Dvanaest koraka.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

22. mart
Princip samoizdržavanja

"U svojoj zavisnosti bili smo zavisni od ljudi, mesta i stvari.
Tražili smo od njih da nas izdržavaju i obezbede stvari
koje su nama samima nedostajale."

v

U životinjskom svetu postoji biće koje raste na račun drugih. Zove se pijavica. Prilepi se za ljude i uzima šta joj treba. Kada žrtva ukloni pijavicu sa sebe, ona jednostavno pređe na drugu žrtvu.
U svojoj aktivnoj zavisnosti ponašali smo se slično. Iscrpeli smo svoju porodicu, svoje prijatelje i svoju zajednicu. Svesno ili nesvesno, hteli smo da dobijemo nešto za ništa bukvalno od svakog koga smo sreli.
Kada smo na svom prvom sastanku videli kasicu kako kruži, možda smo pomislili: "Samoizdržavanje! Kakva je to čudna ideja?" Dok smo posmatrali, primetili smo nešto. Ovi zavisnici koji se sami izdržavaju bili su slobodni. Plaćanjem svojih računa, oni su zaradili privilegiju donošenja sopstvenih odluka.
Primenom principa samoizdržavanja u svojim životima, stičemo za sebe istu vrstu slobode. Više niko nema pravo da nam kaže gde ćemo da živimo, jer sami plaćamo svoju stanarinu. Možemo da jedemo, obučemo i vozimo štagod izaberemo, jer to sami sebi obezbeđujemo.
Za razliku od pijavice, mi ne moramo da zavisimo od drugih da bismo se hranili. Što više odgovornosti preuzmemo, više slobode ćemo dobiti.

v

Samo danas: Nema granica slobodi koju mogu da zaradim samostalno se izdržavajući. Ja ću prihvatiti ličnu odgovornost i platiti svoj način života danas.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

23. mart Božiji dar

"Idemo korak po korak i prihvatamo ono što
nam se slobodno daje svakog dana."

v

Naš odnos sa Višom silom je dvosmerna ulica. U molitvi, mi govorimo i Bog sluša. Kada meditiramo, radimo najbolje što možemo da bismo čuli volju svoje Više sile. Znamo da smo odgovorni za svoju ulogu u ovom odnosu. Ako se ne molimo i ne slušamo, isključujemo Višu silu iz svojih života.
Kada razmišljamo o svom odnosu sa Višom silom, važno je da zapamtimo ko smo mi u ovom odnosu - oni nemoćni. Možemo da zatražimo vodstvo, možemo da zatražimo voljnost i snagu, možemo da zatražimo shvatanje volje naše Više sile – ali ništa ne možemo da zahtevamo. Bog kako smo ga shvatili - onaj koji ima moć - ispuniće svoj deo u ovom odnosu dajući nam tačno ono šta nam je potrebno, kada nam je to potrebno.
Svaki dan treba nešto da preduzmemo kako bismo održali svoj odnos sa Višom silom u životu. Jedan od načina da to uradimo je primena Jedanaestog koraka. Tada se setimo svoje sopstvene nemoći i prihvatamo volju Sile veće od nas samih.

v

Samo danas: U mom odnosu sa Višom silom, ja sam taj koji je nemoćan. Podsetivši se ko sam, danas ću skromno prihvatiti darove od Boga koga razumem.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

24. mart
Osloboditi se prošlosti

"Nije važno gde smo bili, nego kuda idemo."

v

Kada prvi put pronađemo oporavak, neki od nas osećaju sramotu i očaj nazivajući sebe "zavisnicima". U početku smo možda ispunjeni i strahom i nadom dok se borimo da pronađemo novi smisao u svom životu. Možda nam izgleda da od prošlosti ne možemo da pobegnemo i nadvladamo je. Možda nam bude teško da o sebi mislimo na bilo koji drugi način od onog kako smo uvek mislili.
Dok sećanja na prošlost mogu da nam posluže kao podsetnici na ono što nas čeka ako ponovo počnemo da se drogiramo, ona takođe mogu da nas drže zapletene u noćnoj mori sramote i straha. Iako je možda teško osloboditi se ovih sećanja, svaki dan u oporavku vodi nas dalje od aktivne zavisnosti. Svaki dan možemo da pronađemo više onoga čemu ćemo se radovati i manje onoga zbog čega bismo se kažnjavali.
U oporavku su nam sva vrata otvorena. Imamo puno izbora. Naš novi život je bogat i pun obećanja. Iako ne možemo da zaboravimo prošlost, mi ne moramo da živimo u njoj. Možemo da idemo dalje.

v

Samo danas: Ja ću spakovati kofere i iseliti se iz svoje prošlosti u sadašnjost punu nade.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

25. mart
Ja ne mogu, ali mi možemo

"Iz izolacije naše zavisnosti, pronašli smo udruženje ljudi povezanih zajedničkom vezom... Naša vera, snaga i nada dolaze
od ljudi koji dele svoj oporavak..."

v

Ne priznaj nikakvu slabost, sakrij sve nedostatke, poriči svaki neuspeh, idi sam – to je bilo uverenje koje su mnogi od nas pratili. Poricali smo da smo nemoćni pred svojom zavisnosti i da ne možemo da upravljamo svojim životima, usprkos svim dokazima u suprotno. Mnogi od nas ne bi se predali da se nisu uverili kako postoji nešto čemu se vredi predati. Mnogi su počeli da rade Prvi korak tek kada su imali dokaz da zavisnici mogu da se oporave u Anonimnim narkomanima.
U NA nalazimo druge koji su bili u istoj nevolji, imali iste potrebe i koji su pronašli alate koji funkcionišu za njih. Ovi zavisnici voljni su da podele sa nama te alate i daju nam emocionalnu podršku koja nam je potrebna dok učimo da se služimo njima. Zavisnici u oporavku znaju koliko pomoć drugih može da bude važna jer su i sami dobili istu pomoć. Kada postanemo deo Anonimnih narkomana ulazimo u društvo zavisnika poput nas, u grupu ljudi koji znaju da mi jedni drugima pomažemo da se oporavimo.

v

Samo danas: Ja ću pristupiti u savez oporavka. Naći ću iskustvo, snagu i nadu, koji mi trebaju, u Udruženju anonimnih narkomana.
Moon child
Post Reply