a propos rapid detox, jer nema baš Beograd, pored možda Tijuane, najveću ponudu tog oblika remonta; od klinike Lorijen pa do svih tih bizarnih ruskih terapija a la Vorobiev, Shubajev, Zobin?
I zna li neko šta to točno rade u fazi koju oni nazivaju averzivna terapija, stavljaju ti neke elektrode na glavu, sve izgleda veoma 60s, što se tehnologije tiče i nakon što su ti navodno izbrisali sve prijatne asociacije na opijate, oni ti još udare neki bad trip (liči na ketamin) u kojem ti dadnu opijat, a ti u totalnoj agoniji in strahu od smrti i sad kao asociiraš opiate sa strašnim stvarima, isti proces ko kod Pavlovih pasa, samo brže.
Osim toga, ako ta averzivna terapija radi, zašto je onda potreban još i implant?
Buprenorfin(Subutex)
Moderator: sanela
Re: Buprenorfin(Subutex)
1. Psiha se lječi se vjerom. Pa u što i kako god. Autosugestija je čudesna stvar. A potreba za liječenjem je varava misterija.zeleni wrote:kako se leči psiha?
šta je izlečena psiha?
šta je normalna psiha?
da li jednom izlečena psiha može opet da se spotakne o isti kamen?
...
milion dolar kveščns
što bi rekli američani
2. Izlječena psiha je spontano,nekontrolirno ,održavanje vjere u sebe i svoja postignuća BEZ prihvaćanja društvenih normi i pretjeranog autoriteta kao mjerila uspjeha. Dakle božeš bit doktor ili prisjak nebitno.
3. normalna psiha je samo jedna nota u ovoj divljoj harmoniji društva. Ili prilagođavanje, kasnije resocijalizacija

4. kamen spoticanja je neizbježan na putu samootkrivanja. Svi tvrde da se na graškama uči, život je škola.
Meni je osobno jako pomogao humor...
ignorance is bliss!
legitimno pitanje i interesantno, da niko ne piše o tome (ili sam ja propustio)zeleni wrote:kako se leči psiha?
šta je izlečena psiha?
šta je normalna psiha?
da li jednom izlečena psiha može opet da se spotakne o isti kamen?
...
milion dolar kveščns
što bi rekli američani
Mislim, da se kod lečenja ovisnosti (a i inače u psihoterapiji) najbolji rezultati postižu Rational Emotional Behaviour Therapy pristupom a.k.a. REBT ili njena sestra blizanka CBT (Cognitive Behavior Therapy). Koncept je rad dr Alberta Ellisa, kogjeg možete vidjeti na djelu na youtube-u, iako u crnobjeloj tehnici.
Smart Recovery i Rational Recovery imali su (ili možda još imaju) na svojim sajtovima prezentirane tehnike i "domače zadatke", jer REBT može čovek primenjivati i sam. U stvari 95% "normalne" populacije trebao bi
REBT.
Poslednjih par godina primjećujem, da u Americi hipnoterapija postaje popularna kao jedno od orožja, o tome bi Voyager zbao više reči, ali poznato je, da mozak ne razlikuje stvaran događaj od zamišljenog, poznato je koliko so jaki placebo i nocebo efekti.
Globalni hipno megastar Derren Brown na snimci demonstrira kako "re-kreirati" bilo koje stanje, pijanost, speedball high, što god već, samo umom.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zryGzTbU49I[/youtube]
Pojavio se Voyager br.2. ???
Ili je Voyager otvorio jos jedan profil, samo na hrvatskom..
Zbunjen sam, Leiito jesi ti siguran da nisi Voyager?
Mnogo ste isti.
Pritom ne mislim nista uvredljivo.
Ili je Voyager otvorio jos jedan profil, samo na hrvatskom..
Zbunjen sam, Leiito jesi ti siguran da nisi Voyager?
Mnogo ste isti.
Pritom ne mislim nista uvredljivo.
...
To samo tebi tako izgleda, isto kao što ti se svi Kinezi čine slični
leiito wrote:To samo tebi tako izgleda, isto kao što ti se svi Kinezi čine slični
Naravno, salim se ali dobro ti je to sa kinezima.
Stvarno su svi slicni.
...
x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 12:47 am, edited 2 times in total.
Eto,ispostavilo se da,ni Subutex(i njegov brat-bogalj Subuxone),nisu magični lijekovi,ali,ovdje u Hrvatskoj,su stvarno pomogli,da ljudi,koji su godinama bili na metadonu,a bili su jako motivirani,da uspostave potpunu apstinenciju,dobiju lijek koji će im to i omogućiti.
O komunama,i njihvoj metodi "na suho",stvarno nemam pozitivno mišljenje,jer isto tretiraju,maldog,relativno zdravog ovisnika,kao i nekog starijeg,koji je godinama na 100-150mg metadona.
Izuzetak je Zajednica "Susret",koja ima kuću za pripremnu fazu,gdje se stoji 2-3 mjeseca,i skida s terapije,doduše,spuštaju podosta brzo,ali je tako ipak humanije,nego sistem šetnja,tuširanje i čaj od kamilice.
Inače,osim tog dijela,nemam negativno mišljenje o komunama,ali(malo odoh off-topic),zašto se ne bi povezali npr. dr. Sakomanov odjel,te bi se ovisnika provelo kroz 1-2 mjeseca detoxa,pa onda direkt s odjela u komunu.
Nebi osobno,komune nisu "sjele",a 4 puta sam pokušao.
Zadnji put došao ja na 20mg Suba,i odrede oni meni "sjenku",nekog momčiča od 20tak godina,koji se ufixao,možda 3 puta,od toga 2 puta fulao venu.
I,3-4.dan počne mene da "pegla" kriza od Suba,a on meni:"Ajde,nije ti ništa,šta se foliraš.Sub i nema krizu."
Pa počne da mi filozofira,kako su momci izdržavali metadonsku krizu(eto,ja kao ne znam šta je metadon,koristio sam ga dok on još nije ni rođen bio)Itako,pametuje on meni,iz dana u dan,a meni loše,nisam oka sklopio,nemam snage za disat,a on me upire u nekakve šetnje po okolnim brdima.
Znao sam(nije mi 1. put bio u toj komuni,al' šta je previše,previše je!
Pa čim spomenem gudru,on meni;"Ne smiješ pričat o tome!",a ja njemu,pa pričaj ti nešto normalno,ja u krizi,pere me naizmejnice nervoza i apatija,a on mi komentira stihove iz Biblije.
E tu sam puko ,otipao do glavnom za tu kuću,objasnio situaciju,i ovaj mi odma odredio novu "sjenku".
Opet se ja zanio off topic,al' eto,neka sad,kad sam već ovoliko nakuckao
O komunama,i njihvoj metodi "na suho",stvarno nemam pozitivno mišljenje,jer isto tretiraju,maldog,relativno zdravog ovisnika,kao i nekog starijeg,koji je godinama na 100-150mg metadona.
Izuzetak je Zajednica "Susret",koja ima kuću za pripremnu fazu,gdje se stoji 2-3 mjeseca,i skida s terapije,doduše,spuštaju podosta brzo,ali je tako ipak humanije,nego sistem šetnja,tuširanje i čaj od kamilice.
Inače,osim tog dijela,nemam negativno mišljenje o komunama,ali(malo odoh off-topic),zašto se ne bi povezali npr. dr. Sakomanov odjel,te bi se ovisnika provelo kroz 1-2 mjeseca detoxa,pa onda direkt s odjela u komunu.
Nebi osobno,komune nisu "sjele",a 4 puta sam pokušao.
Zadnji put došao ja na 20mg Suba,i odrede oni meni "sjenku",nekog momčiča od 20tak godina,koji se ufixao,možda 3 puta,od toga 2 puta fulao venu.
I,3-4.dan počne mene da "pegla" kriza od Suba,a on meni:"Ajde,nije ti ništa,šta se foliraš.Sub i nema krizu."
Pa počne da mi filozofira,kako su momci izdržavali metadonsku krizu(eto,ja kao ne znam šta je metadon,koristio sam ga dok on još nije ni rođen bio)Itako,pametuje on meni,iz dana u dan,a meni loše,nisam oka sklopio,nemam snage za disat,a on me upire u nekakve šetnje po okolnim brdima.
Znao sam(nije mi 1. put bio u toj komuni,al' šta je previše,previše je!
Pa čim spomenem gudru,on meni;"Ne smiješ pričat o tome!",a ja njemu,pa pričaj ti nešto normalno,ja u krizi,pere me naizmejnice nervoza i apatija,a on mi komentira stihove iz Biblije.
E tu sam puko ,otipao do glavnom za tu kuću,objasnio situaciju,i ovaj mi odma odredio novu "sjenku".
Opet se ja zanio off topic,al' eto,neka sad,kad sam već ovoliko nakuckao
x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 12:47 am, edited 1 time in total.