resocijalizacija,vase misljenje

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

zvrky

Re: resocijalizacija,vase misljenje

Post by zvrky »

Jao zvrky, nasmeja me :) :lol: :-D
:-D :-D :-D
NEKO TO OD GORE VIDI SVE!
Juce je istorija
Sutra je misterija
Ali danas je dar!!!
zvrky

Post by zvrky »

Stavila sam nov avatar da me bolje razumete ahahahhahahahhahaha
Juce je istorija
Sutra je misterija
Ali danas je dar!!!
davor

Post by davor »

sanela wrote:Hej Arture, iako sam pravo umorna, natjerala sam se pažljivo da pročitam sve postove na ovoj temi. I moram ti reći da sam ja dio tog normalnog svijeta u kojem se eto i ti nalaziš. Nekoliko stvari mi nije najjasnije u tvojoj priči. Prvo hoćeš da promijeniš mišljenje o ovisnosti, ali se čvrsto držiš svojih stavova. Isto si mi kao, izvini zbog poređenja, konj koji vidi samo put ispred sebe kada ga upregnu u kočiju. To mi je malo kontradiktorno.

Onda ovisnost nazivaš izborom, pa bolešću i to zaraznom bolešću, pa onda govoriš kako ovisnike treba skloniti s ulice, pa onda kako ih ne treba resocijalizirati, nego tražiti više prava za njih dok se drogiraju... nekako ni ti sam ne znaš šta misliš o ovoj temi, ali mi iz redova koje pišeš izbija neka negativna energija, neki negativizam, neka arogancija. Ja se zbog prirode mog posla svakodnevno susrećem i sa narkomanima, odnosno ljudima koji se liječe od ovisnosti i sa ljudima koji to nisu, moram ti reći da sam puno veće neugodnosti, nerazumijevanja, oholosti i svega lošeg imala od ljudi koji imaju stav kao ti - da su normalni, socijalizirani i da je svijet krojen njima po mjeri, nego od ljudi koji se liječe od ovisnosti, odnosno koji su oporavljeni ovisnici.

I napisao si još jednu apsurdnost, a to je da nisi došao da učiš, nego da promijeniš mišljenje. Kako to misliš uraditi, kad misliš da je tvoje mišljenje jedino ispravno?

I ovisnost jeste bolest i to hronična, recidivirajuća... To nije izbor. Ljudi koji su ovisni više nemaju mogućnost izbora. Treba im pomoći da ponovo pronađu izlaz iz ovisnosti i da onda biraju, kad su čiste glave, šta im je činiti i kako mogu održavati svoju apstinenciju.

I kada dođe trenutak resocijalizacije, važno je da imaju oko sebe ljude koji će ih podržati, a ne ljude koji će ih, kao ti, ubijeti u pojam i tjerati da se uklope u neki tvoj šablon socijalnog svijeta. Svako treba pronaći šablon koji njemu odgovara. E u tome ljude treba podržati.

Ima još gomila stvari koje bih ti htjela reći, ali još za kraj da ti kažem, ako si fakat došao da promijeniš mišljenje, onda čitaj i ostale teme i uči o bolesti ovisnosti. Ako ti nije stalo do toga, pronađi neki forum gdje se diskutuje o nekim temama o kojima imaš mišljenje koje je u skladu sa mišljenjem većine ljudi koji tu pišu.

Pozdravljam te.
:) Slazem se u potpunosti..
Najbolje stvari u zivotu su besplatne!
artur dent

Post by artur dent »

zvrky wrote:I zasto ti njoj persiras sada? izvini sto sam se sada uhvatila toga ali zasto njoj persiras a nama nisi persirao? Nije bila narkoman? Joooj aj izlazim iz ove price ne vredi...

lako za ovu pricu,izadji ti iz svoje price.
Last edited by artur dent on Fri Nov 30, 2007 10:40 pm, edited 1 time in total.
jedno da jedno ne jedna prava linija jedan cilj
davor

Post by davor »

Arture dragi i ti se navukao na forum..
A sve nevaljamo,takvi smo ti mi kad nas upoznas,mora nas covjek voliti..
Najbolje stvari u zivotu su besplatne!
zvrky

Post by zvrky »

Gde da izadjem,to sto ja kazem izlazim iz price to je obicno laz ,jbg narkomani lazu staces surova istina :-D
Juce je istorija
Sutra je misterija
Ali danas je dar!!!
artur dent

Post by artur dent »

davor wrote:Arture dragi i ti se navukao na forum..
A sve nevaljamo,takvi smo ti mi kad nas upoznas,mora nas covjek voliti..
pogresno i povrsno je obostrano ovdje ,pokusavate mene optuziti sto nemam razumijevanje za nesto st0 i sami smatrate neprorodnim,ja nevidim sustinsku nit,u cemu je vas problem ,hocete li vi da prestanete biti ovisnici,ili necete,hocete li samo da ljudi prihvate vase pokusaje kao herojstva i to specijalno cijene?! nerazumijem zasto odjednom poricete problem i relativizujete ga,vi(obracam se onim koji su korisnici narkotika),ste ljudi koji su drustveno nepozeljni kao takvi,ljudi sa hendikepom,dakle izopcenici , ili koju vec formulaciju uzmemo,nazalost vase misljenje je ovdje nevazno,spoljni svijet odredjuje pravila i vi t o znate.Nema kompromisa u ovom,ili cete biti ili necete,stvar je izbora u krajnjoj instanci.Netko ce uspjeti ,netko nece.A samo onaj koji donese trajnu odluku moze ocekivati prihvacanje,za sto opet treba vremena.Mnogo veliku gresku ste ucinili ,prvenstveno prema sebi,nama je mnogo lakse,mozemo jednostavno ne obracati paznju na vas.
artur dent

Post by artur dent »

zvrky wrote:Gde da izadjem,to sto ja kazem izlazim iz price to je obicno laz ,jbg narkomani lazu staces surova istina :-D
narkomani uistinu lazu,cak cijela koncepcija jednog narkomanskog bivstvovanja pociva na neistini,od verbalnog do sustinskog.Biti iskren i reci ,ja sam narkoman ,nije nista,ili recija pokusavam nebiti narkoman je nista,jedino sto ovdje vrijedi je nebiti narkoman.ja ne raspoznajem da su bili narkomani ,ako to sad nisu.Mogu samo dobiti informaciju o tom,i ukoliko je covjek ok,nikad necu pomisliti da ga udaljim od sebe i svog okruzenja.
artur dent

Post by artur dent »

Modesty wrote:
aleksandra wrote:Ne znam zasto tako mislis, ja se nigde nisam osetila nepostovanom.

Modesty, meni uopste nema kontradiktornosti u njegovim postovima. Sasvim mi je jasan stav osobe koja nema veze sa drogom, sasvim jasan razlog tona koji je izabrao.

To sto vi radite je bas ono za sta njega optuzujete.
Ajde da se zapitamo(ako sanela nije točno osjetila bit negove priče i njegovog tona) zašto je on došao među nas sa tom pričom.....ma jooooj neeee...otičićemo daleko...šta me briga šta on misli i da li je u pravu ili nije....oprosti Aleksandra,ovo nema veze sa tobom...zbilja me ne zanimaju njegovi postovi...ovdje sam iz drugih razloga i zbog drugih osoba....pusa draga..iskrena i prijateljska
kao i svaki izor imamo i taj da jednostavno nekog ne citamo,kao recimo ti mene,posto te iritiram na ovaj ili onaj nacin.Ali evo ja cu se tebi obratiti,neznam tvoj status u svemu ovom,vjerujem da imas razlog st ovdje dolazis,ja sam svoj izrekao,i osjetim da me dozivljavate kao vanzemaljca,kao sta on radi u nasim narkomanskim pricama?!Samim tim st o sam ovdje dajem do znanja da sam medju ljudima prema kojim imam odredjen stav,koji se vama opet nesvidja,ali eto ni meni se nesvidja vas stav prema zivotu koji vas je doveo na ove strane iz drugog razloga nego mene.Bojim se da je mala vajda od vaseg ,sajber savjetovanja i lijepih rijeci ,dok se sustinski nedodje do samog izvorista problema i potpunog sagledavanja posljedice svega tog.Ovdje bi morali biti 24 sata i drzati paznju nekom da se ne ubode ako je ovo nacin da se pomogne,uvjeren sam da nije.Zat o sam grub i surov jer je i vasa istina takva.
Ladybird

Post by Ladybird »

" Ako vam zivot pruzi limun, napravite limunadu" , kaze poslovica. Naime, ako vas neko odbije, to trebate upotrijebiti za svoj prvi korak prema uspjehu.Svi znamo da strah od odbijanja plasi 99% ljudske populacije. Odbijanje je samo rijec, no ona ipak ima moc da nas ogranici poput brda, naravno, ako joj to dozvolimo.
Na zalost mnogi se ljudi koriste upravo rijecima:" Ni ja nisam savrsen!" da bi opravdali svoj neuspjeh. KOliko ste puta i sami odgovorili tako kada bi vas neko upozorio na vas propust?! Istina , ni nase misli , ni nasa djela nisu savrsena, uvijek ih mozemo bar malo usavrsiti. Neuspjeh nije osoba, to je samo dogadjaj.
Nadam se da mnogi razumiju sta sam htjela da porucim.
Dodacu jos samo citat od Normana Vincenta Pearle-a, koji kaze:
" Sposobni ste napraviti nevjerovatne stvari ako imate jaku vjeru, gorucu zelju i ako ustrajete."
8) 8) 8)
Post Reply