Skidanje s buprenorfina - pravilan način

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Locked
ziki

Re: Skidanje s buprenorfina - pravilan način

Post by ziki »

Da sada ne citiram ali je pomenuto gore kakav je odnos Bupa u odnosu na metadon u odrzavanju itd..
Ja mogu da kazem za Srbiju, bar za njen jedan deo tu u promeru na oko 100 km od Bg-a, da je Bup postao i rekreativna droga, i odrzavanje, i zamena za situacije kada je nestasica Heroina itd idt..pomenuo sam skoro da se na ulici sve cesce vidjaju bacene prazne kutije od Bupa narocito nakon petka i subote vece.
E sad zavisi od mesta do mesta, tamo gde sljakaju privatni lekari koji su krenuli da masovno i izdaju recepte pa cak i da preuzimaju na sebe onaj start lecenja, prvi izvestaj da bi sve bilo legalno itd.. pa onda moze da se vidi u receptima prepisana doza od recimo 3x1 tableta dnevno..sto je van pameti jer i vrapci na grani znaju da se Bup uzima jednom dnevno.
Kada neko od mladih tragaca za tim zadovoljstvima dodje u dodir sa bupom prilicno se zagreje za njega, i onda cak moze da poprimi i razmere epidemije na pojedinim mestima.
Ja sam stvarno prilicno liberalan za te stvari, ali se plasim da se jednom neko ne zapita sta se to radi toliko sa tim Buprenorfinom, pa da povuce rucnu na distribuciju i izdavanje tog leka.
Jer ako ima onih koji su usli u Buprenorfin samo tako, bez da su uopste bili zavisni i imali problema sa heroinim itd..onda tu sistem slabo radi.
To se desava svuda naravno, ali smo mi prilicno haotican sistem da bi to doveli u red.
Jer ako je kod nas toliko vremena trebalo da prodje da Bup uopste dodje do nas, onda mogu da ocekujem i glupost kao sto je na primer odjednom ukidanje i gotovo.
Msilim da jedino sto njega drzi trenutno u zivotu je profit, s obzirom ipak na njegovu cenu u odnosu na druge lekove, i masovno koriscenje...
...
Caty

Post by Caty »

Frajla wrote:Nemoj jos da prelazis napravices opet belaja vec si spremna na to
Sacekaj jos nedelju dana ili dve da vidis kako ces se osecati na 0.5. Dobro se stabilizuj na ovoj dozi
I sam prelazak ce ti biti kao spustanje jedne doze tako da si svakako u plusu.
Nece biti potrebe za povecavanjem doze
Pa.aj za sad cu ostati na istom jos jedne nedelje pa onda cu do sledece smisliti sta dalje, ne smem da zajebem!
Caty

Post by Caty »

I ju ziki i ja sam oko 100km od Beograda, ko zna mozda smo iz istog mesta :P mada ovde ne vidjam bas cesto bacene kutije od buprenorfina! Ali kod nas moze bukvalno SVAKO da ga dobije na recept i to u domu zdravlja od izabranog lekara! Pre toga jedino mora da se ode u bolnicu na psihijatriju da ti odobre terapiju a videla sam da sa tim niko nije imao problema pa cak ni oni koji nisu imali 'dokaz' da su narkomani. A metadon kao sto rekoh koriste samo oni matori koji ga uzimaju vec odavno od kad nije ni postojao bup ovde! Isto tako dosta ljudi ga zavrsava na crno! A ovde blizu je do skoro imao i provatam psihijatar koji je prepisivao za pare recepte svakome ko dodje ali su ga posle nahvatali pa je dobio zabranu sad vise ne radi to ali radi i dalje kao psihijatar.
yasujirozu

Post by yasujirozu »

mislim da psihijatru koji je stekao pravo, ne možes zabranit da diskreciono prepisuje tkome želi - šurnjaji, svastici, svom dedi il drugu iz škole... tu je problem država i licenciranje profesionalaca

do jučer je metadon bio bogotac, danas bup, sutra tko zna...
Caty

Post by Caty »

Pa ne znam tako su pricali mada ja mislim da se njemu smucilo da mu u cekaonici sede samo narkomani i da mu je to skoro sav posao pa ih je fino odjebao, jer bukvalno cekaonica je bila puna narkomana koji su to uzumali i prodavali a u medjuvremenu neki su stondirali a neki krizirali pa je to licilo na stanicu zoo :D možda je zbig toga izgubio drugu vrstu pacijenata :)
Tamara86

Post by Tamara86 »

Da se javim i ja, iako nemam vise sta pametno napisati, ja sto sam imala, napisala sam, kako sam, sta sam, i sad ne bih da se ponavljam, zato nisam na forumu toliko cesto. Radim, odem sa muzem na kafu, sad za koji dan radim taj zavrsni pcr, da vidimo za hepatitis, i to je to. Nadam se da ste svi ok, i pozdravljam vas sve.
yasujirozu

Post by yasujirozu »

Tamara86 wrote:Da se javim i ja, iako nemam vise sta pametno napisati, ja sto sam imala, napisala sam, kako sam, sta sam, i sad ne bih da se ponavljam, zato nisam na forumu toliko cesto. Radim, odem sa muzem na kafu, sad za koji dan radim taj zavrsni pcr, da vidimo za hepatitis, i to je to. Nadam se da ste svi ok, i pozdravljam vas sve.
kul t. ;)

otpozdrav
ziki

Post by ziki »

Caty wrote:I ju ziki i ja sam oko 100km od Beograda, ko zna mozda smo iz istog mesta :P mada ovde ne vidjam bas cesto bacene kutije od buprenorfina! Ali kod nas moze bukvalno SVAKO da ga dobije na recept i to u domu zdravlja od izabranog lekara! Pre toga jedino mora da se ode u bolnicu na psihijatriju da ti odobre terapiju a videla sam da sa tim niko nije imao problema pa cak ni oni koji nisu imali 'dokaz' da su narkomani. A metadon kao sto rekoh koriste samo oni matori koji ga uzimaju vec odavno od kad nije ni postojao bup ovde! Isto tako dosta ljudi ga zavrsava na crno! A ovde blizu je do skoro imao i provatam psihijatar koji je prepisivao za pare recepte svakome ko dodje ali su ga posle nahvatali pa je dobio zabranu sad vise ne radi to ali radi i dalje kao psihijatar.
Ja se sad vratio iz grada i bas ugledao na ulici dve bacene prazne kutije, i setio se da sam to juce spomenuo.
Ma neka bacaju nemam pojma..ja pretpostavljam da to rade oni koji se izdele odmah nakon apoteke ili kriju po dzepovima, a ovo pobacaju da im se ne vuce po kuci.
Pretpostavljam da neko ko to podize redovno kao terapiju da to ponese kuci pa stavi u fioku itd..a kutiju baci u smece kad je isprazni.
Meni to malo bode oci ali ko sam ja da uvodim pravila, neka radi ko sta hoce.
...
Ninocka

Post by Ninocka »

Ziki, potpuno se slazem sa tobom. Evo ja sam cist primer, a znas koliko je ovakvih kao ja, masa!! Meni je bup prvi put tako ponudjen, bukvslno kao i svaka druga droga. "Aj uzmi, probaj ovo znas kako je dobro! U cg je taj bup zaista napravio pometnju i vjeruj mi da ja vise ne znam nikog na heroinu!! Sto bi bila odlicna vijest, da se bup ne zloupotrebljava. Pa tako sad mi svi koji mi se hvale kako su super kako ih je bup spasio, meni skoro isto djeluju kao prije, i ja tu nikakav napredak ne vidim. Smrcu po dva bupa dnevno, i oni su kao super!!Tako da i ja sam misljenja da ce se nesto radikalno mijenjat kad je bup u pitanju. Mi imamo jedno mjesto na kojem se dijeli bup od jedan do tri cijeli grad ide po dnevnu terapiju, odavno su ukinuli podizanje vece kolicine. I na ton mjestu je haos prizor kao iz filmova, gomila obezbjedjenja ponekaf mi bude zao onih zena sto tamo rade.Ja vjerujem da je bup dobra zamisao, i svaka cast ali barem kod nas mislim da su usli u ovaj program veoma neorganizovano i neobavjesteno , i sad se hvataju za glavu!!Prije neki dan nacelnik je svima smanjio dozu, tj donio odluku da niko dnevno preko 8 mg ne moze dobit. Haos nastao, bukvalno demonatracije odb50 ak ljudi dva dana. Ali nista nisu uspjeli.
yasujirozu

Post by yasujirozu »

razumna odluka - sve prijeko 8 je besmisleno i bezefektno, te može služit isključivo za valjanje viška na crno

realno, i 8 je suviše...
Locked