Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.
...čitam sad sve ovo, sveže vesti, toliko postova...nisi pisala toliko nabijeno do sada, vidi se da se nešto jako događa. Želim vam svima sreću u ovome u šta ste hrabro krenuli, a sreća prati hrabre, ne zato što "neko to od gore vidi sve" pa nagrađuje, nego zato što hrabri jedini i pokušaju pa odatle jedini imaju i mogućnost da imaju sreće...
Joj "vuče" ...
hvala,
jako jeste, sve me strah da pišem o tome ... polako, povukla sam ručnu, a sve kulja iz mene ... POZITIVNO JE I JAKO JE ... vredelo je sve ono preživeti i doživeti ovo što se sad dogadja ...
Veliki zagrljaj
Majka,niko nista ne moze nikome .Al,kad drzis sidro ,i ladja koja se ljulja ne ide daleko.Shvati ovo kako zelis,pa se lijepo sredi,sa koferom svih svojih godina,i ne daj se.I ovo danas ce se zvati lane.Pozdrav i lijepe dane vam zelim.
jana wrote:Shvati ovo kako zelis,pa se lijepo sredi,sa koferom svih svojih godina,i ne daj se.
Draga "jana" meni se čini da sam vas nečim povredila - to mi nije bila namera. Najiskrenije su mi bile želje.
Ja sam samo neke dogadjaje izvukla iz konteksta, jer sam se iskreno pribojavala da će se sve to i meni desiti - svoje nemoći (kao roditelja), da tu nešto mogu da promenim (on nije maloletan, oženjen... a treba biti pametan - čitaj dovoljno lud - i upustiti se u sve to, sa jednom jedinom željom, da nešto promeniš ...
"jana" izvinite, ako sam vas uvredila
Pozdrav, i sve najlepše Vam želim
Nema ovdje vrijedjanja,sunce moje!Nego izgleda ne oscilujemo u istoj fazi!Vas je malo pritiskao stres i briga,pa se samo plasite da nekoga ne uvredite.Glavu gore i disi,sunce moje..
cibukarda wrote:vidim da ste negde pročitali jedn moj post pa pretpostavljam da znate da spadam u grupu suovisnika koja ne bira sredstva da pomogne
da li svome detetu ili nekome ko je kao i ja što sam bio u problemu kao suovisnik...
znači ovisnost je najteža bolest koju ja znam
ubija polako
ubija celu familiju...
pročitali ste verovatno da morate biti bezkompromisni
ako uspijete dobro je ako ne uspijete bar ćete biti svesni da ste sve učinili...
ali da znate ima nade
i zapamtite IMA NADE JER JA SAM PRIMER DA SE MOŽE POMOĆI SAMO NE TREBA POKLEKNUTI I TREBA ISKORISTITI SVA SREDSTVA DOZVOLJNA I ONA MALO DRUGAČIJA
Pisaću ja još a vama želim da se prvo vi oporavite da bi mogli da se borite
Dragi "cibukarda"
u mojim izrazima zahvalnosti ljudima sa foruma, sasvim nesmotreno preskočila sam Vas, nije namerno, požurila u ono malo slobodnog vremena, da odgovorim na postove, i eto omaška - vas preskočila
Značile su mi vaše reči, itekako, našli smo se u nekim stavovima i razmišljanjima, nisam gubila vreme dok nisam bila na forumu, preduzimani su tu razni koraci, o njima - ako koga bude zanimalo, i kad se pokažu rezultati svega ovog što sad radimo i što ćemo činiti nakon detoksikacije.
HVALA Vam!
28.12. pridružila nam se i snajka. Njih dvoje su razgovarali, otvoreno, posle pozvali i mene u sobu, dogovorili smo se nikad više laži i prikrivanja, s njihove strane, ma šta se dešavalo.
Njoj je rečeno šta se dešavalo u njenom odsustvu, bila je samo to veče, prenoćila kod nas i sutra ujutru morala da ode.
Vratila se 3O.12. uveče, i zajedno smo. Nova godina je dočekana u našem stanu, najskromnija do sada, u opuštenoj atmosferi i dogovoru da radi ko šta hoće i ponaša se kako mu odgovara. Svi smo dremnuli pre ponoći, umorni od svega što nam se dogadjalo, a opet ispunjeni onim kako je trenutno.
Ako sve bude, onako kako pretpostavljamo i kako bi trebalo, ovu Novu godinu možda ćemo pamtiti najduže, jer će je obeležiti neki novi - kvalitetniji početak...
Ovo je prvi put da nam ulazna vrata (venčić na vratima), i stan - nisu okićeni, ponudjeno njima, ako žele, medjutim svima nam je bilo bitnije da smo zajedno i da je to to - što sada jeste...
Njoj je ponudjeno, ako želi i kad može, da zajedno odlazimo gde treba. Ona kaže da zna šta je narkomanija, ali imam utisak - neću da je forsiram, da će trebati dosta toga da pročita i čuje ... Polako, ima i ona dosta problema, razni minusi ... Ponudjeno joj da o svemu pričamo i da se savetujemo kako najbolje iz svega izaći, čemu dati prioritete...
Obavljen je razgovor i s njihovim gazdom, zadržaće taj stan gde su, ona želi da ima gde da bude, a on će se pridružiti kad Dr. kaže da može (za sada poštujemo dogovor sa Stručnim timom), a imaju i kuče, i ispred stana lepa baštica za istrčavanje psa i igru...
Vuk wrote:
... iz ovih postova kao da mogu da napipam i strah i nesigurnost i blagu euforiju i pomirenje, ali i jednu veću stvar - nadu. Biće šta će biti. Život nas obično iznenadi, a kada radimo dobro iznenadi nas nečim većim nego što smo i sami želeli. Zagrli sebe, jer koliko sin "treba da se oporavi" toliko je i tebi potreban mir. Veliku stvar radiš, nadam se da bude dobro, a podrška koju dobija sada je nemerljiva i nezamenjiva. Samo polako.
Dug je put pred tobom, pred sinom još duži. ...
Veliku hrabrost da nastavite vam želim, a njemu posebno da istraje, ŠTA GOD JE POTREBNO SAMO DA NIŠTA NE UZME - i kakav god dan bio DOBAR JE!
HVALA Ti Vuče !!! - sve ovo što si napisao POTPISUJEM.
Veliki zagrljaj
PS: ovo smo sin i ja zajedno odabrali "avatar" (on mi je pomogao da ga postavim). Kad se njemu da, sednemo zajedno za komp. i pročitamo neke delove ispovesti i postova ...
majka NS wrote:PS: ovo smo sin i ja zajedno odabrali "avatar" (on mi je pomogao da ga postavim). Kad se njemu da, sednemo zajedno za komp. i pročitamo neke delove ispovesti i postova ...
Puno vas sve pozdravljam
Sretna vam Nova
Pozdrav za vas i sina.
Ne bi bilo loše da se i on registruje i napiše šta se s njim dešava
Sve najbolje
sanela wrote:
Sretna vam Nova
Pozdrav za vas i sina.
Ne bi bilo loše da se i on registruje i napiše šta se s njim dešava
Sve najbolje
Draga "sanela" Hvala Vam puno!
Sretna i Vama Nova!!! :smt045
Vama i ostalim forumašima - u ovoj Novoj što više postova i ispovesti sa nadom u bolje sutra i sretnim završetcima ... ovo jeste proces koji traje... ali bar da se nazire uspeh pojedinca, bilo suovisnika ili ovisnika...
Sin jeste hteo, već drugi dan nakon prave terapije, da vam se svima obrati i zahvali što ste mi se našli u mom beznadju i pružili mi podršku i savete - kada je meni to trebalo ... pokušao da se registruje, ali crvena slova ispisala da je mejl adresa već u upotrebi na ovom forumu, nije mu se dalo da otvara novu ...(ili šta već treba), pa tako ostalo.
Neću ništa da ga forsiram, danas je zadnji dan terapije - detoksikacije (juče i danas je bez ičega - na "0"), sutra ujutru idemo da uradi test, što se mene tiče, NE TREBA, stalno smo kao "flaster zajedno", ali to je njihov redovni postupak, i mi to poštujemo.