Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.
Da dragi moji zahvaljujuci njima ja sam se vec mnogo promenila.Vise JA nisam ja.Pocela sam da razmisljam na njihov nacim,sto nije dobro.Radim sa studentima i stalno sam sa njima u kontaktu.Oni u meni vide pricipjelnog i strogog coveka,a kada su moja deca u pitanju sve sto sam radila je ispalo greska.Strasno.Otuda i moj strah ,koji verujem da nije neopravdan.
Trudim se da radim na sebi,i to oni vide.Mislim da u njihovim ocima vidim i dozu ljubomore??? Ne znam zasto je to tako? Ja od kada znam za sebe radim i ucim ,takav mi je posao,a moja deca??? Malo sam se okrenula samoj sebi,prosto ono''licna samoterapija izlecenja",pa videcemo dali ce da da neli rezultat.Uostalom toliko sam se umorila tragajuci za istinom i razlogom,ulazeci u problematiku,mislim da bi aspsorvirala do sada .Procitalasam naucnih studija i koje kakvih knjiga o toj bolesti-tacno bi zavrsila jos jedan fakultet.Ali sata je tu je.Znam samo da ne smem da napravim vise nijedan milimetar greske.
BUDALE I PAMETNI LJUDI JEDNAKO SU BEZAZLENI.NAJOPASNIJI SU POLULUDI I POLUMUDRI
Mira,samo se ne dajte.Dobro je da radite sa mladima.Tako mozete vidjeti sta se mjenja u generaciji koja dolazi.I mozete uporediti svoju djecu sa njima.Kad vec govorite o ljubomori koju ste primjetili kod svoje djece,mogu Vam reci da sam i ja to isto primjetila.Kao da je ljubomorna na moju stabilnost i postojanost i nepromjenljivost.Ja ne znam sta je to,koji je to ljudski poriv?Ali je uistinu tako.Ovdje mi je to objasnjeno kao produzena kriza identiteta,ali ja zaista ne mogu da razumjem sve te psiholoske teorije koje sam morala slusati i iscitavati.Ja znam samo da meni nikada nije bilo tesko uciniti nesto za nju,a ona radi mene nece da se zamisli nad svojim porokom koji je unistava.Pa sta onda da radimo ,nego da cekamo i mislimo o sebi.
po mom misljenju to nije ljubomora nego njihova nesigurnost, jer vide da je ta "nova" licnost za koju nisu znali da postoji
bolja, vedrija , realnija....i da je sve manje mesta za manipulaciju .
tijesna koza..................................MA NEMA VISE MANIPULACIJE
Ja sam ipak za SAMO DANAS za prosjek, neki moj, koji je na faxu bio skoro 10...
l sve je prosjecno, prosijecheno ili Prosinechki? DA SI RODITELJ, A DA SAZNAS DA TI SE DIJETE DROGIRA?
kao bivša ovisnica da saznam da se moje dajete drogira:
pod jedan:;nebih galamila
pod dva,nebih padala u komu
pod tri;nebih paničila
pod četri:nebih ga mnogo ni prepadala
pod pet:rezgovarala bih sa njim tako da se osječa kao da nije uhvačen u nečemu strašnom
napravila bih atmosferu(a to se ne može u jednom danu i kroz jedan razgovor) tako da mi se otvori što više,
nebih mu tih prvih dana dok pripremam tere ni branila da izlazi,
jednostavno bih ja svu svoju manipulaciju jer sam se ipak duže drogirala i duže bila narkom od tog djeteta,iskoristila nad njim i navela ga na svoju vodenicu,što bi rekli.....e onda polako bez presije bi vidjeli kako stvari stoje i šta bi mu najvišer odgovaralo,neka ordinacija ili komuna ili šta već znam.
Modesty....znam da znas, al ipak...dijete u Tebi vidi uzor...model ponasnja...........Nadam se da si pod "galamila"-mislila da ne bi vikala na njega/nju, a sto se tice alarma...Meni dragi ljudi i ljudi za koje bih ja mislila da bi se moje dijete obratilo za pomoc bi bili informisani-kako mu pruzajuci pomoc ne bi odmogli..Jer to ne bi ni njihov cilj bio
Ja nisam galamila,nisam ih osudjivala,samo sam insistirala na lecenju,Beskonacni razgovori i opet budem izmanipulisana,odbacena kao krpa.Ja sada se trudim da ne obracam previse paznju,ali duboko u sebi i dalje brinem.To je jace od mene.
Sto se tice njihove ljubomore,prosto sam se plasila da o tome pisem.Evo na pr.Sin mi je bio na vijendu-5 dana kod kuce.pre 15 dana.Prva reakcija kada me je video(posle 6 meseci) bila je" Ti majka nikada bolje nisi izgledala,a zalis se da mnogo radis" Bila sam zapanjena.Sada kada je cist i sa normalnijim rezonima njemu kao da smeta sto mu majka izgleda dobro.ILi cerka:"Lako je tebi uvek nekako nadjes resenje,a meni solis pamet"Prosto sulude konstatacije.Ponekad osecam da oni misle da sam ih napustila.
Ali neka - neka misle.Mozda je i to za njihovo dobro. Da se ne ponavljam-pokusala sam sve pa jos i ovo.Mozda se uzivim u ovu ulogu?????
BUDALE I PAMETNI LJUDI JEDNAKO SU BEZAZLENI.NAJOPASNIJI SU POLULUDI I POLUMUDRI
Heroina,ako smem da pitam,sta je tvoja majka uradila kad je sasnala tu cinjenicu?Imas li sjecanja na taj njen dozivljaj^Ja vidim da je poenta tvojega stava neki edukovani stav,koji dolazi tek poslije,kada se stane na zemlju sa tom spoznajom.Uglavnom zaobilazis emocionalnu stranu te spoznaje,u kojoj svi reagujemo spontano.U kojoj se rusi nas svijet i u kojoj se osjecamo nesigurni.Vasi prosjeci ocjena u skoli nesto su sasvim drugo,u ovoj stvari.To je vasa intelektualna predispozicija ,koja vremenom postaje zatvorenik kosmara emocija u kojem plivate.Nista od zarobljenog intelekta koji se prakticno ne iskazuje.Toliko od mene.