Sta da radim?
potpuno nova u svemu
Evo i da se ja oglasim. Citam vas od jucer, tocnije sinoc. Naime, nista ne znam o svijetu ovisnika, tek sam i sinoc iscitavajuci vase postove shvatila da sam suovisnik. Ne tipicni suovisnik, iz razloga sto se radi o osobi s kojom ne zivim, ali koju sam zavoljela, i tek me jucer strefilo kad sam saznala, kada su mi se oci nekako sirim otvorile shvacajuci da je duboko zaglibila s heroinom. Naime, ne bode se, samo smrce heroin, i ne priznaje mi koliko cesto uzima, ali sada trenutno prozivljava tesku krizu. Ne znam koliko cesto uzimanje moze izazvati apstinencijsku krizu, ili pak koliko jedan dop moze da djeluje da do krize ne dode, datraje kako bih rekla... Kaze mi da je cista bila do prije par mjeseci, devetog mjeseca tocnije kad se zaredalo opet, pa mjesecno, pa tjedno i sada je pere debela kriza s kojom se nadam bori jer je ne mogu kontrolirati. Porukama komuniciramo i kaze da jedva dise i da je sve boli. Zez je sto stanuje s osobom koja je takoder ovisnik i koja se takoder bori, samo sto je ta osoba slabija u toj borbi, pa onda i nju povuce sa sobom. Sta da radim? Mislim glupo pitanje znam, emocije mi ne daju da se micem zelim joj pomoci. Inace je visoko obrazovana osoba, radi odgovoran posao i ne znam uopce kako uspijeva isfurati posao, ako je sada trese ovako, kako je onda prijasnih dana sve izdrzavala. Mislim, nista vam vise ne mogu reci, pisem da sebi olaksam jer ne djelim svoju bol s nikim osim eto sada s vama. Jedno konkretno pitanje, jesu li narkomanske zjenice uvijek male sitne i je li se uvijek oci sjaje kad uzmu heroin? Cak ne izbiliza sjaje, nego neki metalni sjaj s odredene distance udaljenosti se primjecuje. Ma da, kao sto vidite, nista ne znam o svijetu narkomanije. Ovo mi je prva bliza osoba s kojom sam upoznala taj problem i zelim nekako pokusati pomoci, kazem pokusati. Inace mi je ovo i prvo sudjelovanje na forumima. A Draganu, i oprostit ce mi ali drugu osobu koja se najvise post-a s Dragnom zaboravila sam ime, aaaaa Leona da Leona, nekako sam se zakacila za tu temu pa tu ostavljam i svoj komentar. Mada nije kometra nego vise prica nekakva koja bi trebala imati sretan kraj

da mi je vratiti korake unazad
ljeto2006 dobro dosla,zenice su sitne onda kad se heroin uzme,kada je u krizi obicno su zenice uzasno velike, i da uvek se oci sjaje kada se uzme heroin. Ako joj zelis pomoci prvo se dobro naoruzaj informacijama i zivcima,pripremi se na eventualne lazi, a onda kreni u borbu zajedno sa njom.Srecno
NEKO TO OD GORE VIDI SVE!
Juce je istorija
Sutra je misterija
Ali danas je dar!!!
Juce je istorija
Sutra je misterija
Ali danas je dar!!!
Ljeto2006, dobrodošla! Kao što vidiš, nisi sama sa tim problemom, nažalost, ima nas puno. Ali eto, tu smo i borimo se kako znamo i umijemo... Prvo bih ti htjela reći da će se osoba za koju si zabrinuta vrlo teško skinuti dok živi s drugim ovisnikom - po mom mišljenju to je nemoguće (nek me netko ispravi ako zna sa slučaj gdje je to uspjelo!). Prije ili kasnije doći će trenutak slabosti, i kad u tom trenutku ima drogu nadohvat ruke - neće se moći oduprijeti. Nadam se da razumiješ što želim reći. Dakle, ako zaista s tim želi prestati, mora se odvojiti od cimera/cimerice, i bilo bi najbolje da zatim potraži stručnu pomoć u nekom savjetovalištu ili centru koji se time bavi. Nije sramota potražiti pomoć. I naravno, podrška obitelji/prijatelja je vrlo važna, bez toga ne ide. Sretno!
hvala vam
Hvala vam na odgovorima i podrsci, zvrky i leona.Da skuzila sam da se lazi ceste,ali tako nevjerojatne da ih brzo uberem. Nekako prozirne. A oci, ne mogu nikako skuziti kada je, a kada nije na heroinu. Mislim, zjenice u tamnom prostoru se moraju sirit ako si cist, reakcija organizma, a ako su male znaci da je osoba konzumirala drogu. Je li mogu neke tablete za smirenje uzrokovati takoder samnjenje zjenica. Recimo normabel, zolofox ili kako li se vec zove. E i nisam znala da su u krizi zjenice velike. Jos imam pitanja? Znam da je sve relativno, od osobe do osobe pretpostavljam, ali koliko moze jedan dop drzati osobu "normalnom" i je li cesto konzumiranje, od recimo par dana zaredom 2-3 dana, uzorkuje veliku apsitnencijsku krizu ili pak je potreban period od ne znam mjesec dana konstantnog uzimanja da te kriza tako pere, da imas temperaturu, da jedva dises, bole te pluca i tako to. Ja sam zvrky, kao sto vidis doslovno shvatila tvoj savjet da se oboruzam informacijama, zivcima cu nastojati, pa eto samo pitam
Ne znam, moram nauciti. Nista ne znam o tome, tek sada uz nju kuzim koja je to borba. A znam da se zeli boriti, ali kad zivi s ovisnikom takoder kuzim da ce tesko uspijeti. Evo mi se od jucer popodne porukicom nije javila. Cekam, ne gnjavim je. Posaljem po koju, recimo pateticnu, koliko god patetiku ne volim, ali jebiga traze takvi momenti lagano razmazivanje rijecima da bi ne znam kome olaksao. Mozda prije sebi. Fak! Mozda da ne budem pateticna, mozda zvrky? a? sta ti kazes? Ma mislim nije to neka luda patetika, ali ono laganini da misli o ljepsim stvarima i ne znam. A znam da je sve relativno i da nista ne znam. Ali sam jos cvrsta. Da vidi me tek pocela, pa cvrsta...aj ljubim vas sve .....e i moram ubaciti k0ja sliku

evo Dragana tebi odgovora
Pišući sam vidjela da si me nešto pitala pa sam pogriješila na kraju da u svom profilu moram ubaciti koju sličicu. Da, mislim da je ta osoba prihvatila moju pomoć. Mislim, govori mi da je nenapuštam, da joj masu značim, da nema mene da bi sada ne znam gdje bila, još dublje potonula. Svega je svjesan. Šta, jesu li to samo narkomanske laži, ili? Ponavljam da je već par godina čista, uglavnom uz povremene izlete mjesečne, dvomjesečne, tako mi kaže barem jer je prije nisam poznavala, ali su je sada slomili nevjerojatni problemi od finacija, radi sama izdrzava sve uz nikakvu pomoc osobe s kojom stanuje., osim sto ta osoba nabavi dopa. Tako ona kaze. Moram ici sada. Jedva cekam da cujem nesto novo od vas... 

To sa zjenicama ni meni nije baš jasno u zadnje vrijeme. Kad se tek počeo skidati moj dečko je imao velike zjenice, od krize. Uvijek kad je imao smanjene, izašlo je na vidjelo da je taj put uzeo heroin. Tako sam ja to onda prihvatila da čim vidim da ima smanjene zjenice - odmah znam šta je. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, više nema svaki dan povećane zjenice, nego recimo normalne. Testovi su bili uredno negativni nekoliko tjedana, sve ok. I sad prošli tjedan primjetila sam da je par dana u polumraku, samo uz svjetlo televizije imao male zjenice - ne baš točkice, ali vidljivo manje nego što su moje, gledali smo se u ogledalo. Na testu se pokazalo da je govorio istinu - nije uzeo ništa. Testovi koji se rade u centru su pouzdani i pokazuju prisutnost i najmanje količine heroina u zadnjih 7 dana, rade se uz prisutnost odgovorne osobe, a njih tamo nije moguće prevariti. Primjetila sam i da njegova mama (a ona se sigurno ne drogira, niti pije lijekove za smirenje ili nešto slično) također ponekad u polumraku ima male zjenice, npr. manje od osobe koja stoji do nje. Znači, moguće je da osoba ima urođeno male zjenice? Voljela bih da mi to netko malo bolje objasni... Nisam se sjetila da za to pitam doktoricu u centru, i bili smo malo ograničeni vremenom, ali pitati ću je idući tjedan.
Re: evo Dragana tebi odgovora
...
Last edited by Dragana on Sun Nov 23, 2008 4:46 pm, edited 1 time in total.
Leona, hvala na objasnjenju za zjenice. Znaci sve je ipak relativno. Ali taj metalni sjaj ociju....Primjetim ga na daljinu, ali izbliza mi se okice cine okej. Mislim to sumnjam i provjeravam kad mi kaze da nije uzela, a meni se cini da ipak je, pa pokusavam preko ociju sta skuzit. Je li oni mogu biti dobro, barem donekle dobro, ako nisu nista uzeli, pa da se vesele nekim dogadanjima. Ona je katkad uz mene sretna, a katkad nikakva.
Dragana, na suvo se skidala. Tako mi kaze, ali borbu s tim vodi cijeli zivot. Tako ona kaze. I jednom ovisnik, uvijek ovisnik to i isto ona kaze. A citala sam i neki denvnik na netu narkomana (zaboravila sam kako se zove, sve mi je novo pa gutam na mrezi svih mreza informacije, pa zaboravljam imena...)
I da je cista bila neki duzi period, mislim da nije skroz. Mozda godinu. Znaci, skidala se na "suvo" mozda katkad malo hepa, ali je cesto na antidepresivima normabel, zolofx (kako se vec kaze), pa pije puno drugih tableta protiv bolova.
Osoba s kojom zivi je decko. Jebiga, kaze da ga voli, ali oni uopce ne funkcioniraju. Ona da, koliko moze, ali on ne. I onda ona gura, gura, pa pukne....
Ja ne znam na koji nacin mogu da joj pognome. Evo mi vec od jucer popodne ne odgovora na porukice, a poslala sam joj prije 1ipo sat da javi kako je, je li se bori i tako to,e li joj sta treba donijeti....
Mislim, rekla mi je da sam ja jedina osoba kojoj je do sada rekla cim uzme heroin, cak mi i posalje poruku. U zadnje vrijeme mi to ipak ne govori. Eto zadnji put mi je rekla u utorak prosli, ali od tada je bila u krizi cetvrtak, pa petak, subotu mi nije javila ali mislim da je uzela, nedjelju cijelu prespavala, jucer ponedjeljak mi se javila da je sve boli i da jedva dise i to je javila oko tri popodne i od tada, a dana je utorak nista.
Zasto mi ne govori uvijek pitam se katkad? A vjerojatno zato sto je postalo precesto mislim, pa joj je neugodno. Zato sto i od sebe skriva istinu. Ako je to moguce, ne znam. Tako mi se cini. Zao mi je kad vidim koliko su osjetiljivi. Mislim, ne znam. Friska sam u svemu i pojma nema sta bi mislila. Samo pitam pitam i pitam, pitam vas, pa ako sta naucim, skuzim...ne znam...
aj ljubim vas i hvala vam
e ovdje na poslu mi jedanas lud dan..jebiga trudim se zivit svoj zivot...namaskarali smo se pa se zezamo, samo sto to zezanje mi nije do kraja ono...kuzite...idem se sad pokusat saliti jos malo...eto
Dragana, na suvo se skidala. Tako mi kaze, ali borbu s tim vodi cijeli zivot. Tako ona kaze. I jednom ovisnik, uvijek ovisnik to i isto ona kaze. A citala sam i neki denvnik na netu narkomana (zaboravila sam kako se zove, sve mi je novo pa gutam na mrezi svih mreza informacije, pa zaboravljam imena...)
I da je cista bila neki duzi period, mislim da nije skroz. Mozda godinu. Znaci, skidala se na "suvo" mozda katkad malo hepa, ali je cesto na antidepresivima normabel, zolofx (kako se vec kaze), pa pije puno drugih tableta protiv bolova.
Osoba s kojom zivi je decko. Jebiga, kaze da ga voli, ali oni uopce ne funkcioniraju. Ona da, koliko moze, ali on ne. I onda ona gura, gura, pa pukne....
Ja ne znam na koji nacin mogu da joj pognome. Evo mi vec od jucer popodne ne odgovora na porukice, a poslala sam joj prije 1ipo sat da javi kako je, je li se bori i tako to,e li joj sta treba donijeti....
Mislim, rekla mi je da sam ja jedina osoba kojoj je do sada rekla cim uzme heroin, cak mi i posalje poruku. U zadnje vrijeme mi to ipak ne govori. Eto zadnji put mi je rekla u utorak prosli, ali od tada je bila u krizi cetvrtak, pa petak, subotu mi nije javila ali mislim da je uzela, nedjelju cijelu prespavala, jucer ponedjeljak mi se javila da je sve boli i da jedva dise i to je javila oko tri popodne i od tada, a dana je utorak nista.
Zasto mi ne govori uvijek pitam se katkad? A vjerojatno zato sto je postalo precesto mislim, pa joj je neugodno. Zato sto i od sebe skriva istinu. Ako je to moguce, ne znam. Tako mi se cini. Zao mi je kad vidim koliko su osjetiljivi. Mislim, ne znam. Friska sam u svemu i pojma nema sta bi mislila. Samo pitam pitam i pitam, pitam vas, pa ako sta naucim, skuzim...ne znam...
aj ljubim vas i hvala vam
e ovdje na poslu mi jedanas lud dan..jebiga trudim se zivit svoj zivot...namaskarali smo se pa se zezamo, samo sto to zezanje mi nije do kraja ono...kuzite...idem se sad pokusat saliti jos malo...eto