Narkomanija je IZLEČIVA bolest

Na ovom forumu možete ispričati svoju ispovijest, od početka do kraja. Alkoholičari, ovisnici, suovisnici, svi ste dobrodošli. Samo ispovijesti, molimo Vas da ne pišete komentare i odgovore.

Moderator: sanela

Vuk

Re: Narkomanija je IZLEČIVA bolest

Post by Vuk »

Aj ja ću da probam sa druge strane da priđem tome, podeliću svoj deo pa ako dobiješ nešto iz toga - lepo, uglavnom kada neko traži odgovor može ga naći i na etiketi eurokrema :D .
Meni je skoro uvek kada nešto, negde, kod nekoga zaserem, odbrambeni mehanizam postavljen da brani ceo moj pogled na svet govorio da bih treba da se ljutim na tu osobu. Kak obih zadržao svoj privid sebe kao nekoga ko je ipak sposoban, bezgrešan i ko daje sve od sebe često mi je bilo lakše da se ljutim nego da priznam da nisam bio u pravu, da sam pogrešio i da sam možda čak dužan i izvinenje ili iskupljenje. Umesto toga radije sam birao da mislim kako me druga osoba pogrešno razumela ili me uopšte ne razume, kako me ne prdžava iako sam ja (davno nekada možda) nju podržavao i tome slično. Uvek ima neki razlog koji moj samoživi, sebični, egocentrični mozak može da nađe da bi se branio od realne postavke stvari. Ne negiram ovde da sve ima dve strane ali moja uglavnom nikada nije bila ona realnija.
(u napred izvini za male razmake između pasusa :-D)
Negde tek kad sam se smirio sam sa sobom i oprostio sebi na svemu počeo sam i druge malo bolje da kapiram. Za početak samo kao ljudka bića koja i sama imaju emocije i svoj (a ne moj) tok razmišljanja i doživljavanja. Počeh da kapiram da možda, samo možda, nisam baš uvek bio u pravu, a to se mom egu nije dopadalo, tad sam već znao da je to samo odbrana iznutra od straha da prihvatim tuđ bol i svoje greške (ja nepogrešivi) kao i strah od odbacijvanja drugih ako pokušam da im se ponovo približim. Taj strah me je posebno gonio godinama. Ako sam već sam i usamljen bolje da mislim da sam ja tako izabrao jer su svi ostali kreteni nego da samo priznam da se plašim svega toga i da me užasava pomisao da ostanem bez nekoga kao i da nešto pokušam pa ne uspem.
Malo kasnije sam počeo da osećam ono što su i meni bliski ljudi možda osećali dok sam radio stvari koje sam radio. Ja sam OK sa svim time sada ali nije moje da mislim kako su i svi oni OK samo zato što sam ja danas dobro. Od nekih ljudi zaista i zaslužujem da budu ljuti na mene i da me odbacuju, kriv, priznajem, neka zla su bila ipak previše velika. Sa druge strane, znajući da ne mogu da menjam ono što je već bilo ali da mogu danas da uradim najbolje što mogu, samo je došlo da ima ljudi kojima imam šta da kažem iako možda ne dobijem odgovor koji bi mi najviše godio. Znam da je do mene i da ću se dobro osećati ako budem pošten pa sada kada već vidim svoj deo to i kažem glasno, prihvatajući sve što uz to ide. Nije u tome samo neka kazna koju bih primio. U tome ima i mnogo, mnogo slobode koju mi to daje. Slobode od stvari koje nepotrebno sa sobom nosim već godinama, slobode od svih tih strahova od odbacivanja, nerazumevanja i osuđivanja, jer jednom kada sam se pomirio sam sa svime što je bilo nikakvu razliku mi ne pravi kako će sada drugi na mene da gledaju, gore nego što je bilo siguno neće biti. Zašto bih se plašio da popričam sa nekim otvoreno kada znam da, kakav god da bude odgovor, taj strah i nesigurnost nestaju.
Još ima mnogo ljudi na spisku za takve razgovore kod mene i priznajem da se nekih od tih razgovora i danas plašim ali to me ne čini nesposobnim da ipak uradim ono jedino dobro sa čime znam da ću biti u miru.
Na kraju: Izvini Sale, malo ti se raspisah al eto, dogodi se jbg, znaš da te volim!
Lepo se provedite u Sarajevu, žao m ije što ne dolazim jer sam trenutno u gužvi na tri strane (što i nije tako loše) ali sam naručio po drugaru po pet ćevapa iz više ćevabdžinica...samo ga podseti molim te, ima tendenciju da zaboravlja...godine valjda, šta li!
Moon child
saša-ex

Post by saša-ex »

Nisam bas siguran da me volis, ali ok, ti si meni drag, pa cu podsetiti drugara za cevape :)

Tokom svih godina drogiranja napravio sam puno sranja, ispovredjivao sve i svakog. Ali sam dugo vremena imao opravdanje za sebe-Boze, pa bio sam narkoman, sta da se radi...
Tokom godina je dolazilo prastanje, prvo za mene licno, od strane Boga, sto mi je puno znacilo, nestao je osecaj krivice koji me je pritiskao, a potom i od ljudi, koje sam molio za oprost. Ostala je samo jadna tetka na kraju, u medjuvremenu se razbolela od Alchajmera, moje izlecenje je stiglo kasno za nju...Obnovio sam kontakte sa dosta ljudi od pre, ali sa jos vise i nisam, nisu bili vredno toga, bez obzira sto ih nikada nisam ni povredio, za njih sam za vreme mog drogiranja bio prljava narkomancina koju treba izbegavati. Sada ja izbegavam njih :)
SAMO CEO ŽIVOT...
Pawa

Post by Pawa »

anfakabl wrote:Smetaju mi ti "pozivi" da se javim, jer mislim tada jako loše o sebi.
Takođe, ne verujem u "second best thing".
Ajde da probam i ja iz ovog drugog ugla da ti odgovorim… Ono sto sledi se naravno odnosi na meni izuzetno drago stvorenje koje poznajem nekih 25 godina. Istina bar polovinu tog vremena se prakticno nismo ni druzili jer su nam krugovi prijatelja i sfere interesovanja bile razlicite. Sretali smo se tu i tamo… Nekad je bio u losijem, nekad u boljem stanju...
Nikada nisam odobravala to sto radi, ali ga nisam ni osudjivala. Nikada se nisam stidela da se, u njegovim najlosijim fazama, pozdravim i izljubim sa njim na sred ulice i pred bilo kim, da sednem i popijem pice sa njim, prosetam, sta god i gde god… Istina, za sve to vreme njegovog drogiranja nije me povredio… Nikad direktno. Indirektno, bolelo me je i bilo mi je i tesko i zao sto znam sta radi od svog zivota i sto ne vidim nacin na koji bih mogla da mu pomognem.
Onda saznajem da je vec neko vreme na blokatorima… Da li zaista mislis da su mi tog trenutka bile bitne sve gadosti koje znam da je radio do tada? Nisam ni pomislila na njih. Svi oko mene jesu … Cak su se trudili da ih istaknu i vise nego sto treba kako bih valjda ja postala svesna kakav je on sljam od coveka zapravo.
Jedino sto je meni tada bilo bitno je da on shvati da, bez obizra na sve sto se u njegovom zivotu desavalo do tada, ima nekoga kome je stalo do njega, na koga moze da racuna, koga moze ako mu je tesko da cimne u bilo koje doba dana i noci i da ne razmislja kakva ce reakcija sa druge strane uslediti, nekoga kod koga moze da bane nenajavljen…
Zelela sam da se, u trenucima usamljenosti i dosade, seti da ima nekog “novog” prijatelja i da ne mora da okrece do tada jedino poznate brojeve. Znala sam kada ga uhvati ludilo, jer je npr. cale dosao pijan kuci i napravio sranje, satima da brbljam sa njim, dok ne budem sigurna da se smirio, ili da se u pola noci dignem iz kreveta i odem do njega jer je njemu u tom trenutku to znacilo i bilo potrebno. Vikendom mu je cerkica obicno kod njega. Cesto se desavalo samo da mu javim “pakujte se, dolazim po vas, idemo tu i tu” i da se ne vracamo kuci dok ne padnemo od umora.
Poenta je sto za njega nisam uradila nista vise od onoga sto bih uradila za svakoga koga smatram prijateljem. U svemu tome sam i ja uzivala jer je on nekada davno, pre nego sto je poceo da se drogira bio deo, kako ti kazes, mog tima. Iako su prosle godine, drago mi je da se opet vratio i veruj mi da molim Boga da tu i ostane… Ne znam zasto ti je toliko tesko da shvatis da je, nekome do koga ti je stalo, lako oprostiti sve ruzne stvari koje je radio, posebno kada su promene na njemu vidljive. Gadno je jedino sto ako mi se ucini da nesto nije kako treba, prvo sto pomislim je da njegovo ponasanje ima veze sa drogom, da li sto je uzima ili ne uzima, ali... Trudim se jedino da njemu ne kazem i ne pokazem bas uvek sta mi prodje kroz glavu.

Ups.. jos malo pa sam gora od Vuka :)
Sasa izvinjavam se i ja :)
Last edited by Pawa on Mon Jan 03, 2011 12:29 pm, edited 2 times in total.
7474

Post by 7474 »

@ anfak,

koja Monika iz NSDa? na koju misliš? si se "družila" s njom ili ste baš bile friendice??

i za ZG jedna digresijica, može? ja sam nekako stekao utisak da si ti u Banjoj Luci.. otkud mi to? WAIT! DONT ANSWER THAT!

a što se mojih business odlazaka u ZG tiče... nedavno su postali i business i pleasure.. fejsbučenju hvala, iskopali smo neke prijatelje (sister i ja), sa kojima se nismo ni videli ni čuli skoro dvajz godina!! i otkako smo se ponovo skontali, ja redovno, kad obavim poslovni deo, na Žitnjaku, svratim do ulice F.Wolfa.. kako su mi rekli, sa druge strane te ulice je Jarun ( na istome nisam bio, pa isto onoliko koliko ni te prijatelje nisam čuo/video) pa se slabo plana grada Zagrabije, sećam.

ne znam zašto ti sve ovo pišem.. ne planiram da se uvalim na kavu ili slično.. valjda mi je, sa sve Monikom, super sva ta podudarnost i malenost sveta u kojem živimo!

veeeeeliki zdravpo!
"this is my final fit, my final bellyache with no alarms and no surprises, no alarams and no surprises, no alarams and no surprises, please!"
tamarra

Post by tamarra »

Pawa wrote: Ne znam zasto ti je toliko tesko da shvatis da je, nekome do koga ti je stalo, lako oprostiti sve ruzne stvari koje je radio, posebno kada su promene na njemu vidljive.
Pawa, hvala ti za ovaj post! Posebno ovaj citirani dio. :)
Htjela sam jučer napisati nešto slično ali nisam imala vremena.

Ja sam uvijek sebi govorila: "to nije on/ona, to je droga/alkohol", jer zapravo tako i jeste u suštini. Grižnja savjesti i neki subjektivni loš osjećaj je često obostran. Bilo mi je krivo što ne mogu biti od neke veće koristi. Što sam se pravila da ne vidim, mada iskreno ne znam da li bi to šta promijenilo i da sam krenula cimati. Sumnjam. Mada opet, ko zna. Mene zna biti sramota, kad me neko nazove (ko je sada već dugo dobro) jer osjećam da sam na neki način, u nekom periodu iznevjerila. Popravljam kako mogu. Šta drugo, kad mi je stalo. I moji "popravci" nailaze na dobre reakcije. Gradimo skupa. :)

Ako nekoga stvarno voliš, onda tu mora biti mjesta i za praštanje, novi početak. Treba popravljati. Ne možemo odnose sa ljudima ostaviti zaleđene u nekoj fazi koja je davno gotova, zbog nekih riječi, dijela, osjećaja. Nema smisla. Ja ne želim sebi takvu karmu, u krajnjem. ;)
Pawa

Post by Pawa »

tamarra wrote:Treba popravljati. Ne možemo odnose sa ljudima ostaviti zaleđene u nekoj fazi koja je davno gotova, zbog nekih riječi, dijela, osjećaja. Nema smisla.
Nisam napisala, ali postoji tu jos nesto sto je recimo meni vrlo interesantno... Ako mogu da poredim sa jedne - odnos sa streight prijateljima i sa druge strane moj odnos sa njim (u ovoj fazi kada se leci), otvorenost i iskrenost u neuporedivo vecoj meri dobijam upravo od njega, tj. od osobe koja je trecinu svog zivota bila (a za mnoge je jos uvek) okarakterisana kao, najblaze receno, negativac. Iskreno sumnjam da bi bilo ko koga poznajem i sa kim sam prilicno bliska bio spreman da, bez trunke zadrske i bez umotavanja stvari u ukrasni papir, prica o najmracnijem delu svoje licnosti i svog zivota. To je nesto sto neizmerno cenim i postujem kod njega i sto pruža osecaj prave bliskosti. Njegova otvorenost daje mogucnost i meni da se na isti nacin ponasam. Cini mi se da to popravljanje u najvecoj meri dolazi do izrazaja upravo u odnosu sa njim... Sa ostalima odavno traje, rekla bih, faza stagnacije.
tamarra

Post by tamarra »

Pawa wrote:
Nisam napisala, ali postoji tu jos nesto sto je recimo meni vrlo interesantno... Ako mogu da poredim sa jedne - odnos sa streight prijateljima i sa druge strane moj odnos sa njim (u ovoj fazi kada se leci), otvorenost i iskrenost u neuporedivo vecoj meri dobijam upravo od njega, tj. od osobe koja je trecinu svog zivota bila (a za mnoge je jos uvek) okarakterisana kao, najblaze receno, negativac. Iskreno sumnjam da bi bilo ko koga poznajem i sa kim sam prilicno bliska bio spreman da, bez trunke zadrske i bez umotavanja stvari u ukrasni papir, prica o najmracnijem delu svoje licnosti i svog zivota. To je nesto sto neizmerno cenim i postujem kod njega i sto pruža osecaj prave bliskosti. Njegova otvorenost daje mogucnost i meni da se na isti nacin ponasam. Cini mi se da to popravljanje u najvecoj meri dolazi do izrazaja upravo u odnosu sa njim... Sa ostalima odavno traje, rekla bih, faza stagnacije.
Da. Slažem se. Mislim da ljudi koji su u bilo kakvoj vrsti "programa" upravo rade na toj iskrenosti i popravljanju, što god to bilo. I lijepo je tada graditi odnos. Dobije čovjek priliku i da sebe malo preispita, da se otvori, da bude pošteniji prema sebi na kraju krajeva.
Stagnacija odnosa je posebna tema. Koliko čovjek radi na sebi, toliko radi i na odnosima sa drugim ljudima. Neki se opet zakucaju u svoj film, prođu godine, oni vrte svoje, a tebi se više ne da po peti put reprizu gledati. Sve je to normalno. Svi smo mi u raznim procesima. Bržim ili sporijim. Lijepo je kad s nekim uhvatiš tempo ili kad prođu godine, opet se sretneš s nekim pa vidiš da ste u istim razmišljanjima, stremljenjima, nastavite tamo gdje ste stali prije pauze.:)

Sale, izvini zbog zauzimanja prostora.
Pawa

Post by Pawa »

Pa nasa draga anfakabl bi bas mogla i da otvori svoju temu!
Ako ni zbog čega drugog, onda da ne bi na kraju svakog posta pisali "Izvini Sasa" :-D
Pozz.
PROČITAJ ME

Post by PROČITAJ ME »

Saša, reci nam nešto, kako je bilo na konvenciji :?: što opširnije.. hehhhee pozdrav
Između izvjesnog i neizvjesnog - postoji tanak led.
selma

Post by selma »

PROČITAJ ME wrote:Saša, reci nam nešto, kako je bilo na konvenciji :?: što opširnije.. hehhhee pozdrav
http://www.prilika.hr/clanak.php?id=Pob ... ali+u+veri

Evo do tad ovde mozes malo vidjeti.. ;-)
Pozzz od mene :D
Grad razoren bez zidina, takav je čovjek koji nema vlasti nad sobom.
Post Reply