Pozdravljam...Nisam bio ni u Retu a ni na odrzavanju... Kao skino sam se ambulantno, sto govori o tome da i dalje povremeno duvam i pijem alkohol... E sta bih ja promenio u svom zivotu? Ove poroke koje imam... A da ne govorim o cigaretama i kafi...
Linija manjeg otpora??? Da li je to resenje???
Narkomanija je IZLEČIVA bolest
Moderator: sanela
Re: Narkomanija je IZLEČIVA bolest
Covek koji ne nosi sat, dobro zna da postuje vreme...
Rešenje je za svakoga različito, kao što smo i svi mi različiti. "čovek je jedinstvena i neponovljiva celina" i ima još jedna, dobra definicija:"Čovek je hitac prirode ispaljen u nepoznato" (ova druga mislim da je definicija sociologa Herberta Spensera)
Eh da i ja napišem svoje mišljenje...
Prvo bih pohvalila što napokon ima jedna tema o metadonu gdje ljudi razmjenjuju mišljenje bez vrijeđanja. Hvala Bogu!
@Draganče72, slažem se s tobom da treba postojati što više različitih načina pružanja pomoći ovisnicima i da svako treba pronaći onaj koji mu najbolje odgovara u tom trenutku, jer smo svi različiti. Međutim, održavanje na metadonu smatram nužnim zlom za ljude koji su zaista sve pokušali i došli u period kad više stavarno nemaju kuda i prihvatili su metadon kao bukvalno, ali bukvalno zadnju opciju. Ili kada nemaju snage da se skidaju, pa "kupuju vrijeme" da ne bi krali i bili na ulici, nego da se malo presaberu i skontaju šta će dalje. Sve ostale opcije, kad je metadon u pitanju, za mene su predaja i linija manjeg otpora.
Ti kažeš da znaš ljude koji su samo na metadonu. Ja ti moram reći da ih ni ja, kao ni Saša ni Boban ne znam. Svaki od njih koristi još nešto, što znači da je način razmišljanja, ponašanja, stavovi i sve ostalo isto kao i kad se drogirao. On je još uvijek ovisnik... samo se supstanca promijenila. Njegov život je ostao isti, samo mu se sada život ne svodi na heroin, nego na metadon ujutro da bi došao sebi.
Eto, samo to htjedoh prokomentarisati...
Prvo bih pohvalila što napokon ima jedna tema o metadonu gdje ljudi razmjenjuju mišljenje bez vrijeđanja. Hvala Bogu!
@Draganče72, slažem se s tobom da treba postojati što više različitih načina pružanja pomoći ovisnicima i da svako treba pronaći onaj koji mu najbolje odgovara u tom trenutku, jer smo svi različiti. Međutim, održavanje na metadonu smatram nužnim zlom za ljude koji su zaista sve pokušali i došli u period kad više stavarno nemaju kuda i prihvatili su metadon kao bukvalno, ali bukvalno zadnju opciju. Ili kada nemaju snage da se skidaju, pa "kupuju vrijeme" da ne bi krali i bili na ulici, nego da se malo presaberu i skontaju šta će dalje. Sve ostale opcije, kad je metadon u pitanju, za mene su predaja i linija manjeg otpora.
Ti kažeš da znaš ljude koji su samo na metadonu. Ja ti moram reći da ih ni ja, kao ni Saša ni Boban ne znam. Svaki od njih koristi još nešto, što znači da je način razmišljanja, ponašanja, stavovi i sve ostalo isto kao i kad se drogirao. On je još uvijek ovisnik... samo se supstanca promijenila. Njegov život je ostao isti, samo mu se sada život ne svodi na heroin, nego na metadon ujutro da bi došao sebi.
Eto, samo to htjedoh prokomentarisati...

Pa ne znam šta se računa da uzimaju još. Možda neki nekada popuše džoint, ili uzmu povremeno speed. Bitno je da su se skinuli sa aktivnog, svakodnevnog uzimanja heroina pre svega pa onda i drugih stvari. Naravno da nisu ništa uradili ako uzimaju svakodnevno ili često speed recimo ili koku. Za travu ne znam šta da kažem, ja je ne volim i nikada je nisam nešto često pušio. Ja znam gotovo sigurno, mada ništa nije sigurno da neću uzimati. Ja sam ovo shvatio kao lečenje i šansu da konačno krenem napred. I za sada ide ok, videćemo za dalje. Ja sam prvenstveno "opijatski tip" tako da me druge stvari nikada nisu nešto mnogo okupirale. Jesam pio alkohol neumereno ali ga više ne pijem, par meseci ni kap. Ni ostale stvari ne diram.Ja nikako nisam mogao da uspostavim dužu apstinenciju pa da se ne bih "klackao" što je još gore nego kontinuirano uzimati i zbog hcv pozitivnog nalaza rešio sam da probam sa metadonom. Za sada sam izuzetno zadovoljan. Naravno da ostaješ zavisnik jer moraš uzimati metadon svaki dan. ali u današnjem, modernom društvu, zavisnost je skoro sinonim čovekove egzistencije. Duvan, hrana, alkohol, kocka, internet...ma ima zavisnosti koliko hoćeš
.

...kada kazes zavisnost, na sta tacno mislis reci mi...
Shala ljudi...

Covek koji ne nosi sat, dobro zna da postuje vreme...
Evo i zvanične pozivnice...Dobro došli ste
Evanđeoska Crkva Sarajevo i Udruženje Proslavi Oporavak
u saradnji sa Christian Missionary Alliance i EC BiH
organizuje :
4. KRŠĆANSKA DRUŽENJA
BIVŠIH OVISNIKA
od 26.03. do 28.03.2010.
u prostorijama EC Sarajevo.
Pozivate se
da učestvujete na ovom događaju
PROGRAM
26.03. – petak:
20:00h - večera
21:00h - otvaranje, slavljenje, registracija učesnika
27.03. – subota:
08:15h - doručak
09:00h - slavljenje, propovjed, radionica
10:45h - pauza
11:30h - propovjed, radionica
13:00h - ručak, slobodno vrijeme
17:00h - slavljenje, svjedočanstvo, propovjed
19:00h - pauza
19:30h - propovjed, molitva, slavljenje
21:30h - večera, slobodno vrijeme, druženje
28.03. – nedjelja:
09:15h - doručak
10:00h - slavljenje, svjedočanstvo, propovjed
12:30h - obilazak Sarajeva, ručak, slobodno vrijeme, odlazak
Kotizacija po učesniku iznosi 10EUR (ukoliko niste u mogućnosti pribaviti tu sumu, opet se javite da zajednički pronađemo rješenje). Smještaj i hrana su obezbjeđeni. Molimo vas da potvrdite sudjelovanje na konferenciji najkasnije do 18.03.2010 uz obavezan navod tačnih podataka o sudionicima, na telefone...
BORISLAV GOIĆ +387 61 482 882 +387 61 482 882, ili DAVOR KRVAVAC +387 61 605 123 +387 61 605 123
ili na E-mail : krscanska_druzenja@yahoo.de
Evanđeoska Crkva Sarajevo i Udruženje Proslavi Oporavak
u saradnji sa Christian Missionary Alliance i EC BiH
organizuje :
4. KRŠĆANSKA DRUŽENJA
BIVŠIH OVISNIKA
od 26.03. do 28.03.2010.
u prostorijama EC Sarajevo.
Pozivate se
da učestvujete na ovom događaju
PROGRAM
26.03. – petak:
20:00h - večera
21:00h - otvaranje, slavljenje, registracija učesnika
27.03. – subota:
08:15h - doručak
09:00h - slavljenje, propovjed, radionica
10:45h - pauza
11:30h - propovjed, radionica
13:00h - ručak, slobodno vrijeme
17:00h - slavljenje, svjedočanstvo, propovjed
19:00h - pauza
19:30h - propovjed, molitva, slavljenje
21:30h - večera, slobodno vrijeme, druženje
28.03. – nedjelja:
09:15h - doručak
10:00h - slavljenje, svjedočanstvo, propovjed
12:30h - obilazak Sarajeva, ručak, slobodno vrijeme, odlazak
Kotizacija po učesniku iznosi 10EUR (ukoliko niste u mogućnosti pribaviti tu sumu, opet se javite da zajednički pronađemo rješenje). Smještaj i hrana su obezbjeđeni. Molimo vas da potvrdite sudjelovanje na konferenciji najkasnije do 18.03.2010 uz obavezan navod tačnih podataka o sudionicima, na telefone...
BORISLAV GOIĆ +387 61 482 882 +387 61 482 882, ili DAVOR KRVAVAC +387 61 605 123 +387 61 605 123
ili na E-mail : krscanska_druzenja@yahoo.de
SAMO CEO ŽIVOT...
Dobrodosli su svi, bez obzira sto je hriscanska konferencija. Zainteresovani iz Srbije, koji bi isli, mogu mi se javiti na 060 0300 181 ili na mail sasa.jevremovic@hotmail.com ili preko fb-a na ima Aleksandar Jevremovic. Nije bitno da li ste cisti ili ne, da li ste na metadonu ili bilo kakvoj terapiji.
Pa bujrum
Pa bujrum

SAMO CEO ŽIVOT...
- PROČITAJ ME
Ej pa super. Da se najavim da ću doći! kada bi ljudi, barem većina slušala ono šta im ti zapravo želiš prenijeti..a to je ustvari nešto dobro.
ali dobro šta je tu je, idemo dalje.
pozdrav od mene.
ali dobro šta je tu je, idemo dalje.
pozdrav od mene.
Između izvjesnog i neizvjesnog - postoji tanak led.
E Sale ,
a shta se to toliko slavi tamo,svako malo pa slavljenje.
Ma ja samo kazem;ako ce te to iscupati iz sranja ili ti pomoci na neki nacin,sve 5,ali kako ce oni shto su navuceni da "slave ili da ucestvuju u ostalim aktivnostima,ili oni koji su frishki...nekako mi to kao specijalno odjeljenje u shkoli".
Samo moje mishljenje.
Kako propustiti slavljenje da bi se trknulo po metadon a da to ostali ne ocrne i osude kao dozivotnu.
Fino se provedite i druzite a ja se iskreno izvinjavam za cinizam i aroganciju.
Cjenim tvoj trud.
outlaw
a shta se to toliko slavi tamo,svako malo pa slavljenje.
Ma ja samo kazem;ako ce te to iscupati iz sranja ili ti pomoci na neki nacin,sve 5,ali kako ce oni shto su navuceni da "slave ili da ucestvuju u ostalim aktivnostima,ili oni koji su frishki...nekako mi to kao specijalno odjeljenje u shkoli".
Samo moje mishljenje.
Kako propustiti slavljenje da bi se trknulo po metadon a da to ostali ne ocrne i osude kao dozivotnu.
Fino se provedite i druzite a ja se iskreno izvinjavam za cinizam i aroganciju.
Cjenim tvoj trud.
outlaw
Od zavisnika se i ne očekuje da budu čisti, nego da se drogiraju, pa da su svi čisti ovaj problem nebi ni postojao. Mnogi od nas nikada nisu imali vere niti nade da je čist život uopšte i moguć. Nekima je samo potrebno da vide ljude kako žive normalnim, lepim životima čisti pa da poveruju da je to moguće. Onima, s druge strane, koji ne žele da se skinu ništa ni ne može pomoći. Najbitnije je da se dopre do onih koji pomoć žele, pa makar u pauzama i trknuli po metadon, jednom, negde, nekada, poželeće ljudi da prežive ipak tu smrt pa će znati kome i gde da se obrate. Dokle god neki program radi za ljude znači da ga treba i predstavljati ljudima, ako se dignu rukle od svakoga ko se radi niko se nikada ni nebi skinuo. Da je tako znam da ja prvi danas nebih bio čist, a možda ni živ. Lično se nisam skinuo kroz centar već kroz NA ali da me u NA nisu ljudi dočekali onako raširenih ruku kako jesu, koliko god da sam bio lud u trenutku, i samo razumeli i voleli kakav jesam, nikada tamo nebih ostao. Da me kasnije prijatelji koji su se skinuli u reto centrima (izmedju ostalih i Saša) nisu prihvatili kao svoga, podržavali i navijali da uspem uvek bih mislio da sam sam i da su moji problemi najveći na svetu, da niko nema muku kao ja. Ti ljudi imaju mnogo razloga za slavlje, svaki dan treba da im bude slava i da svojim slavama pokazuju:
Laž da "jednom narkoman uvek narkoman" je mrtva - MI SE OPORAVLJAMO!
Laž da "jednom narkoman uvek narkoman" je mrtva - MI SE OPORAVLJAMO!
Moon child