Metadonski centar u Domu zdravlja "Savski venac"

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Locked
anfakabl

Re:

Post by anfakabl »

Gle, prezirem generalizaciju bilo kog tipa.
Moj kum se bode jednom mesečno već 12 god. Takođe, čula sam za ljude koji nakon prvog susreta sa dopom odlepe. Ili pak nađu na taj način missing piece of puzzle. Grozim se izraza "džanki u duši". Ali, kažu neki, da to postoji.
To što sam glupa ili što izvlačim rečenice iz konteksta je deo moje ličnosti. Valjda ne bih trebala nositi "žutu zvezdu" zbog toga? A i radije bih plavu, slaže mi se s očima.
all that I want is to play
AnAna_mo

Re: Metadonski centar u Domu zdravlja "Savski venac"

Post by AnAna_mo »

Smanjite strasti.
Potpis.
Beobandit

Post by Beobandit »

Sale mozes da pricas sta hoces ali ja uopste i nikako nisam kao kada sam pocinjao sa metadonom. To dokazuju lekarske analize, moj izgled , moje ponasanje prema clanovima porodice i njihovo prema meni. Ko kaze da je to isto kao kada sam pocinjao sa metadono taj je lud ili najblaze receno ne moze da shvati neke stvari medju kojima je i to da me jedino metadon deli od grozota koje sam radio sebi i drugim ljudima.
Beobandit

Post by Beobandit »

Pa drago mi je sto mogu reci da sam jean od zasluznih za otvaranje programa jer ja kada sam dobio terapiju a bio sam medju prvima koji je dobio u Beogradu ne racunajuci Drajzerovu i danas na prste moze da se na brojui koliko ljudi pozove dom zdravlja i posle 2 sata ode po recepte. Kada sam dobiuo lekove i kada je proslo izvesno vreme i rekli mi da sam drugacij, normalniji primer lazi koje su izreceno o metadonu,, naravno da ne pricam da sam i ja to video zamolili su me da pisem sta sam osecao pre i posle terapije. J a sam u stvari svu laz koja je postojala video kada sam otiao na spustanje od 12 dana 3 puta za 6-7 meseci. Tada sam video kolika je bolest zahyvatila srpski mozak kada nam onemogucavaju taj lek i vreme dok od tada nisam dobio metadon na svaki nacin sam pokusao da nastetim drzavi u bilo kom pogledu. Da su mi bie dostupne neke teroristcke organizacije bez razmisljanja bi postavljao bombe po gradu i zemlji. Dotle je otislomoje ludilo kada sam cuo da stranci oce da mi plate donacijama metadon a da bolesni srpski mozak( ne svih ljudi, bilo je onih koji su shvatali i lekari ali jednostavno ni sami nisu znali sta se desava i govoili su izdrzi) mi zbog necega to brani. Ali nijue proslo mnogo mozda oko 5 meseci dok nisam konacno dobio terapiju. I to sam otisao kod doktora pricao sam i covek je rekao bukvalno E sad je dosta, gde su recpti, gde je knjiga lekova da vidimo sifru, sestro donesite knjigu narkotika da zavedemo coveka i tako sam se spasao. Inace bi isada verovatno gluvario po cekaonicama moleci recepte za trodon da skrakam saku ujutru dok cekam dilera da malo popuste kosti i misici. Tako bi bilo ako se ne bi predozirao jer ja sam se zakleo da me nijedna ustanova za lecenje vise nece videti a da na njoj ne pise metadonsko odrzavanje ili drogiranje ili kako god hocete vi to nazovite mozete slobodno sto se mene tice.
Sta kazete na to sto sve vise lekara jedan po jedan pocinju da pricaju kao je ipak najbolje izdavati diamorfin. Ja ga 100% necu uzeti i da otvore u sred Bgd kliniku ali ako strucnjaci kazu da je za nekoga dobro nemam nista protiv ko kaze da mu je tako najbolje pa nek mu daju. Svako zna najbolje svoje telo i sta moze i sta ne moze da postigne sa njim.
Beobandit

Post by Beobandit »

I jos nesto metadonn je lek za heroin on sa marihuanom nema nikakve veze niti sa alkoholom niti sa kokainom. Licno nitipusim travu niti pijem alkohol ali kokain se zadesi nekad. Ne spavam po 2 noci i 2 dana ga tucem pa onda ko zna koliko ne. Ne pusim ga inace svi oko mene ga puse. Nemogu da govore samo rukama se sporazumevaju, ukoceni. Ja male linije ali to je nebitna prica prema problemu koji sam imao. Kokain ne mora nikad vise u zivotu a bez heroina nisam mogao ni da zapocnem ni da zavrsim dan. Mislim metadon je ovde neka tema gde ljudi treba da kazu iskustva sa terapije i to. Ovo se pretvorilo u raspravu da li ili ne. Mislim da oko toga nema price vise pogotovo jer je Srbija svoju buducnost zacrtala a metadon je deo zdravstvenog sistema svake evropske zemlje tako da jesa te strane prica gotova. Zato treba da se vratimo na temu jer je ovo podosta skrenulo.
I ti sto kazes da te je taj isprozivao sto si na metadonskom odrzavanju i sta. Isprozivaj i ti njega ko je on da tebi prica bilo sta. Evropski lekar, Americki, ruski pop ko ili drzavljanin Evropskog Anusa tj Srbije kao i mnogi jos ovde. Ja mislim kada bi se na svetu skupili svi protivnici metadona da bi jedno 60% bili Rusi 20 % Srbi i po ko jos iz sveta. Reci i ti njemu sta mislis i gotovo pa da predjemo na raspravu o temi. Tema je Metadon a ne ubediti one na odrzavanju da su pogresili. TO VAM JE NEMOGUCA MISIJA LJUDI.
tess

Post by tess »

[/quote/] AUUUU rodjeni,tejk it izi,sto bi rekla gospodjica nenadjebiva.Jbt zadnje dve godine uzimam kapi(100 dnevno) i na njima pise Metadon 10mg/ml oralne kapi,rastvor 1ml (30kapi) sadrzi:metadon-hidrohlorid 10mg.,ali provaljujem po tvojoj prici da to ustvari nije metadon koji ti, i ovaj neki dorcolac,i jos neki koristite.Od ovog mog totalno suprotni efekti. npr. cinimi se da si rekao(mozda i onaj neki dorcolac) da si se ugojio jbt 20 jebenih kila.Pa rodjeni,dal je moguce,daj da ga patentiramo(ono kao, koristite met za povecanje misicne mase i donjeg somaka kao i butina),jer ja od ovih mojih kapi uopste nemam apeti(znaci,retko osecam glad,a i kad osetim,nije frka) i stvarno drasticno u zadnje vreme gubim kilazu. Zanimljiva stvar u vezi jednog narkomana tj,mene je,da dok sam se radio "samo" dopom, (verovao ili ne),rekreativno sam igrao basket(kosarku obozavam,kao klinac sam bio napaljeni,talentovani kosarkas,ali ocigledno ne dovoljno uporan i napaljen),dok sam se radio "samo dopom",cesce sam se terao na apstinencije(dobro satro i sad apstiniram :wink: ) i u tim danima basket mi je bio spas,stvarno sam dosta puta pomislio da mi je ljubav prema basketu spasla zivot na neki nacin. Dali mi verujes da sam basket zadnji put igrao pre dve jebene godine(a do tada sam sigurno igrao pa da ne preterujem jednom mesecno).Ja sanjam da igram odbranu,da pravim blokove bez lopte,da izlazim na posta,igram ledjima ispod kosa,drzim obruc).Jebem ti dan kad sam sredio sebi ili izboksovao kod doktora da dobijam met i totalno izgubim volju za sportom. uf jee kolko sam uvek opsiran,a jos bi svasta rekao.Ovo moram, ti zivis u anusu jer ti je tako lepo i tako volis i to nema veze sa Srbijom,nego sa tvojom opcinjenoscu anusom i nalazis i u tome pozitivne strane i ubedjen si da je u anusu do jaja.E to je optimizam. :vom:
Last edited by tess on Tue Nov 10, 2009 6:58 pm, edited 1 time in total.
dal' mi steti droga leti?
Al Kaloid

Post by Al Kaloid »

Brate mili sta si ti sve ispisao i opisao u poslednjem postu?! Znas i sam da met ne utice isto na sve ljude, znam neke koji mrsave kao i ti, ali znam dosta njih koji su se bas popravili medju kojima sam i ja ( oko 20 kg ).Pre 4 god. sam imao 69 kg i onda sam prvih 6-7 meseci na metu nabacio kilograme koje sam odrzao do danas. Sada sam na 240 kapi ( 80mg ), terapija mi max odgovara i nemam tu letargiju koju opisujes. Ja sam se na dopu ranije tako osecao dok mi je sada potpuno suprotno, imam volju za bilo cim, apetit, osecam se skroz ok. Sto se tice metadona, ne pijem ovaj nas HF vec nekih 7 meseci, uzmem ponekad da se prisetim ukusa, sada pijem Makedonski i mogu ti reci da je dosta kvalitetniji i dejstvo mu je duze. Probaj, mozda ti vise odgovara!
tess

Post by tess »

Beobandit wrote:
BOBAN wrote:Mislim da je lose sto se otvaraju metadonski centri,sto drzava nije na vreme otvorila oci u vezi tog problema nego sada pokusava smiriti razjarenu masu.Takodje mislim da je supstitucija sranje za ljude sa slabom petljom koji bi da vode ljubav a da ne osete bol.Pozdrav i svako dobro.
Bobane jel znas koliko ima evo kazacu razbojnistava, jel znas da 30 ljudi sam uvukao u drogu dok to nisam poceo da radim. Nikada nisam osudjivan a kratko sam i prodavao drogu. Jer znas koliko ljudi bi ja jos uvukao tako u drogu da nema metadona, misli o njima, ja bi to radio dok me ne uhvate i to niko ne bi npromenio. Svima sam i rekao kada presatane metadon, criminal ponovo. Meni toliko neznace vase recenice jer je nemoguce da ste pametniji od celog sveta a vase izjave mi lice na ono virus Side je pusten iz laboratorije ili ceo svet hoce da nas unisti nas narkomane.
Zato vrse istrazivanja i trose pare na ispitivanje oliko se i koji virus sadrzi u kojoj vrsti sprica pa narkomanima dele samo one bez kapicve gde su spojeni sa spricem, a od mrznje su im otvorili sobe za konzumiranje i ne daju im vise da vade vodu iz bare nego dobijaju cistu. To je sve od mrznje. Ali nije mi jasno da Iran poznati kriticvar zapada shvati prednost metadona a Srbi ne. Kada su dosli da im objasne prednost oni suy rekli skratite razglabanje nismo toliko glupi da nevidimo cemu ovo vodi nego recite kako sto pre da otviorimo metadonske centre. Kina gde streljaju dilere ima metadonske centre, bivsi heroinomani po metadon pa u fabriku. Da glupi su oni dozvolili da ih zapad prevari jedino Srbija odoleva.
Meni je samo dovoljno sto kada odem kod keve ona mi se izvinjava i kaze da sam znala ranije ne bi izasla iz drajzerove dok ti ne bi dali metadon. Jednostavno je zena slusala pogane reci lazljive i nije mogla da veruje pre manipulatoru i zavisniki nego lekaru.
Skidajte se kako znate stvarno mene u dobru ili losu terapiju oze da ubedi samo moje telo, a nema sile da se pomirim i da razumem stav ljudi koji su ziveli u jedinoj zemlji koja je protiv metadona jos i rusija. Ali shvatite da ste sada i u Srbiji sve vise manjina, na sve muke u Srbiji kojew donosi zivot ovde, zatvor, svakodnevno trpljenje svakojakih idiota. Meni se jebe da li neko nosi opanke, kaljace ili nike, meni je bitno sto se svet usaglasio da smo otpadak a ja necu to da budem. Mislim necu da budem otpadak za svet, a za manjinu Srba me boli sta kazu.
Kada shvatite da ako zelite lecenje drugih bolesti kao u Evropi da i mi hocemo nasu kao u Evropi mogu da pricam, do tada je to zakidanja prava na lecenje narkomanima. Jao pa ja sam zaboravio da je to prestalo, vise nemate ni podrsku u Srbiji, sve vas je manje.
covece kao da slusam Cedomira Jovanovica pred izbore ! cedo ti si satro beobandit bez dana zatvora(a takve tamo obozavaju,jedva cekaju).
dal' mi steti droga leti?
rhinocervs

Post by rhinocervs »

koliko je meni poznato, u ovom trenutku, od ovog centra - nista (otisli ste stvarno predaleko.. naslov teme je "Metadonski centar u Domu zdravlja Savski venac", seca li se toga nego?)
AKA
psihijatri iz Savskog venca, bar oni koji se javljaju na telefon - zacudjeno tvrde da tako uopste nesto ne postoji (niti je postojalo!)

voleo bih da me neko demantuje, jer nemam nameru da proveravam licno i na licu mesta - ne zato sto meni, u sustini - *nije* potreban ni metadon ni pomoc DZSV, vec prosto zato sto sam, znajuci kakvo je stanje u beogradu - pozeleo sve najbolje necemu sto, izgleda - nikada nije ni krenulo sa radom (..na zalost!)

do tada, stoji sledece: NI JEDAN dom zdravlja na nivou grada Beograda NE SPROVODI terapiju Metadonom (dakle - sprovodi je samo Drajzerova, na nacin koji je svima poznat)
drugim recima: ni jedan psihijatar iz bilo kog beogradskog doma zdravlja ne leci heroinske zavisnike (na knjizicu), ali to je samo sira slika u odnosu na "metadonsku terapiju na Savskom vencu"..
saša-ex

Post by saša-ex »

Ono sto znam provereno je to da je u Krusevcu otvoren centar za metadonsko odrzavanje, dovoljno je samo da se pojavis i kazes da si narkoman koji zeli da predje na metadon. I odmah ti zavrse....
SAMO CEO ŽIVOT...
Locked