jes jes.....
e imam negdje kasetu majki....nisam ih nesto nikad extra volila ali sam i cijenila. Mislim da ipak niko ne mozr ni primirisati Mladenu. To je bio muzicar....i ni jedan supak nije srao za njega...a mozda i jesu. Bitno je da su od njegovog zivota napravili reklamu i lovu....al dobro da nisu ja sada ne bih imala sve to...
sta ces...rnr je nekad bio dobar.
Ramona, ako cujes da je mr J.J.Cale jos aktivan sto se svirki tice, da mozda planira neke po Jevropi...javi obavezno!
Ako cujem da dolazi u ove krajeve...pa iscimacu sve zive, da ga dovedemo u Bgd, da svira.
Taj cert je, kazem ti, verovartno jedan od 3-4 koja bih najvise na svetu volela da gledam (a da je moguce, da su izvodjaci jos zivi)!
Majo, dosta su "ezotericne" te varijante, interpretacija umetnickih dela, bilo kog tipa.
Muzika je meni licno najblizi i, u zivotu, najvazniji oblik umetnosti.
A kapiram da interpretacija pesama u mnogome zavisi - ne od autora i toga sta je on hteo da kaze, vec od - slusaoca i sta je u njegovoj glavi i u srcu.
Odredjeni tekstovi se zaista mogu primeniti na razlicite stvari, i sigurna sam da tekstove koje ti, na primer, povezujes s gudrom, neko drugi bi povezao s necim svojim.
Nemoj pogresno da me razumes, nadam se da ovo nije zazvucalo ne daj Boze kao neka kritika ili nesto tako. Bas naprotiv.
U jednom periodu, ma i danas, i meni masa stvari zazvuci tako i prosto ne mogu da se ne otrgnem tom utisku, da je autor bas o gudri pisao, da je na neki nacin neka stvar inspirisana tim lifestyle-om itd.
Sto se MAJKI tice, koliko god da je Baretov zivot bolan i tezak (a sigurno da jeste, sto se i vidi i po samoj njegovoj pojavi, ali i iz onih par informacija koje sam imala - da je TEZAK narkoman, da je tako izgubio i zenu koju je voleo, koja je overila...i sl.) i ekstremno samodestruktivan, cinjenica jeste da je on - taj i takav - tj. celo njegovo iskustvo, iznedrilo barem taj jedan album, koji je meni licno zaista jedan od najsnaznijih ikada objavljenih u SFRJ.
"RAZDOR" je ocito inspirisan takvim zivotom, pun je bola, tuge, besa... i nabijen neverovatnom kolicinom energije, potekle izgleda iz tih najcrnjih ljudskih stanja, sto se i po tekstovima da videti.
Ono sto su radili posle toga, vise-manje me se nije bas tako dojmilo.
Ali, ovaj album me je, i na prvo slusanje, potpuno "oduvao", te ga svima vise nego toplo preporucujem.
To je, po mom misljenju, jedan od onih antologijskih albuma, koje neko ko se lozi na muziku zbilja MORA da cuje.
A pismo...pa da, interesantno je. A u vise navrata i vise nego degute. Mislim na iznosenje nekih licnih i intimnih detalja na taj nacin.
S nekim delovima se slazem, sa dosta toga ne.
Ne znam ni koje g. Jurkas, ali znam da je Goran Bare, u kom god da je sada stanju, i kakva god teska sranja da je kasnije snimao, ostavio ZA UVEK, jako vazna, velika i snazna dela iza sebe.
A to je ono sto se racuna.
Uz rizik da cu zazvucati mozda preostro - kapiram da ce i moji klinci jednog dana prziti po kuci "Iz sve snage" i "Razdor".
A ne verujem da ce citati tekstove i ova pisma g. Jurkasa.
Ramona wrote:Eh da, ali ne ide to tako - za napisati jednu takvu pjesmu kao Bare treba mladost provesti svirajući po garažama i po shemama i sve ostalo što nosi pravi rockerski život - dok je ovo piskaralo doma gledalo Oprah s mamom i tatom (odatle mu vjerojatno i ideja da postane novinar, ko Oprah: buahahaha!!!)
Ne'š ti kurčevog pisma
da nije žalosno, bilo bi smiješno...
"za napisati dobru pjesmu treba maladost provesti po garažama i po shemama".. šta misliš da izađeš pred Ministarstvo kulture s tom inicijativom? Ako je već u tome kvaka, onda da se ulaže u narkomaniju i tako dobijaju kvalitetna djela koja možemo izvoziti...sjajno zaista.
Jel ovo ona opet nešto trabunja il ja narkoman pa u krizi haluciniram Iglu? Naravno da se treba visit po garažama da bi se o takav život mogao i pristojno opjevati, i po shemama, ako misliš pjevat o drogi. To samo ti misliš da se 'o narkomaniji može naučiti...' kako ono bješe 'analitičkim razmišljanjem i podacima'... buahaha: zapravo, da, možda se nešto može i naučiti, ali da ćeš izvući srž i pretvorit je u pjesmu, to nećete draga ni ti ni taj Jurkas, il kako li se već zove taj @
grrrrrrr....ne nije to rekla. Bice da si opet...po ko zna koji put...izvadila stvar iz kontexta i fulila temu
ne nije to nacin ili kvaka...whatever....poenta je da se do ttog vrha ne dolazi jednim skokom..@@
nemora biti droga..no jebi ga tako izgleda. Oni vliki su i bili narkomani. Ne nisu zbog droge pravili dobru muziku..nego su bjezali od sranja i problema kao i mi. Bili su preduboki...a tadasnji zivot...nije popunjavao takve rupe...! Nije ni ovaj nash nesto extra no bolji je ...valjda.
Poenta je...heheh necu ni reci
Milan...da...on je zaista nesto posebno. Obozavam ga....volila bih da sam imala sansu da ga upoznam dok je bio ziv....zaista!
E, Zvrky, da si ga upoznala - zavolela bi ga odmah.
I Milan je bio jedan od tih posebnih ljudi sto zrace.
Jedno milo stvorenje, pametno, toplo i dusevno. I zracio je tom toplinom i nekim mirom... Nekome treba da se zamonasi i provede 15 godina u manastiru da bi dostigao taj "nivo", tu dimenziju...a, neko se takav rodi.
Milan je bio bas takav. Kao darovan od Boga.
Retko bice.
Evo veceras je vece elektrpnike ili nesshto kao house,underground-sample..itd..
nemam kod stare neke muzike pa sam se snashao preko neta
Global underground-10-20,James Lavelle,Dip dish,Shadow,Oakenfold
Marshall Grant for Leftfield,In-tense,dj-cam,Dave Angel,David Morales,Carl cox,Underworld,Chemical B.
Out-Hud
a gay called Gerald
Swayzak
Kid-Loco,Kemistry-Storm,Hi-fi rockers
BOY GEORGE as a DJ,anne Clark,Kraftwerk
AFRIKA BAMBATTA no 1,Electric delicate,3.raum ltj-buckem,Orbital
Jebiga ne mogu da ubacim link,ali za ljubitelje ove vrste zike preporucujem
"Pet godina na igli, starci ne znaju ništa.Špric i dop skrivam na krovu lifta.Propa' san u faci, propa' san u školi,izgleda da sve sad u propast vodi.Kako je sve počelo, to je duga priča.Navuka' san se preko trave i pića.Znali smo se ulit', udimit', pa ić u Stopa,Jedne subote je prika donia pis dopa.Zašto ne se ušmrkat' i onda bit čunka,od trave san se ionako nadimia ka' šunka.Moj je moto u životu treba sve isprobat,proba' san i puklo me da nisan moga' hodat.Uskoro san se lagano počea i bosti.Sve što sada želin je da mi Bog oprosti.Sjećanja su mutna ka zamagljena stakla.pet miseci ekstaze i godine pakla.Svjestan sam, al' kasno da od proklete igle,razum mi se ruši ka' naslagane cigle.Tri doze dnevno, pa se ti sada misli.Posta sam ružni junkie ka' Elvis Presley.Šta sam ima' sam proda', sad kraden šta se može.Iz ove kože se ne može, o Bože.Tia bi stat, ali recite mi kako.Nije lako. Zlo i naopako.
Ref: Trilogija jada narko grada,'ko visoko letiiiii nisko pada.
Diler, dragi moji, zanimanje i ime,moram priznat, ne ide mi loše u zadnje vrime.Za odabranu ekipu, a i one koje vata kriza,uvik iman spremna dva-tri spasonosna piza.Za mene je Split ka' i rudnik zlata,velika vrata mog izlaska iz blata.Znam-prodajem smrt, al' to ekipa želi.Vjest o novoj žrtvi droge me nimalo ne veseli."Imamo dilera!", viču policajci,al' zadovoljni odlaze sa koverton u šaci.To je baren jasno, dilan, zaradjujem masno,to je moj posao i obavljan ga časno.Kad-tad ću imat dosta da napustim sva ta sranja,natezanja sa furežima, svađanje sa lupežima.Zarađujem za život po zakonima ulice, i zato oprosti, sestro Bernardice.Kad se jednom krene, teško je stati,al' kad se smirin o tome moja dica neće znati.Al' sve do tada, ja jedina sam nada,za mnoge brodolomce ovog potonulog grada.To je moj život i nisan ubojica,mada nosim etiketu gada u labirintima jada.
Ref: Trilogija jada narko grada,'ko visoko letiiiii nisko pada.
Zanimanje policajac, ove države sam dika,ustavnoga poretka prilika i slika.Nisan tu da razmišljan, već da slušan što mi kažu.Odvodim sa maricom, i odgajam sa palicom.Ne podnosin dilere, način njihova života,oni su korov društva, civilizacijska sramota.Znalo je bit i to da mi nude mito,ali tuđe nećemo reka' je još oni tip (drug Tito).I uopće ne marim kad je rječ o pari,nepotkupljiv sam i okrutan ka' prljavi Harry.Ka' Sledge Hammer slušam naređenja bez zbora.S pištoljem u ruci bit ću najveća im mora.Svrha mog života je borba protiv kriminala.Ja sam ratnik na frontu društvenog morala."Oprosti dragi, al' od života bi' više tila",rekla mi je žena, kad me napustila.
Nisam ni za što kriv, al' opet svi me mrze.Instrument sam kojeg u ruci neki drugi drže.Toga sam svjestan, al' to moja stvar nije.Ostalo je još mnogo borbi do penzije.Pored čitavog truda znam da svejedno,glavne face izvuć će se uvjetno,glavne face izvuć će se uvjetno,glavne face izvuć će se uvjetno..
Ref: Trilogija jada narko grada,'ko visoko letiiiii nisko pada."