brat se drogira, sta uciniti?

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Boban

Re: brat se drogira, sta uciniti?

Post by Boban »

snjezana wrote: I jesi se skinuo iz prve?
Jel se moze skinuti iz prve? Znam da moze, ali koliko je to cest slucaj? Cini mi se da svi kad tad odu u komunu pa pobjegnu od tamo pa se opet vracaju.... Kad bi se mogao stvarno skinuti skroz..........

Jesam skino sam se iz prve bio sam prisiljen jer znao sam sta sam ostavio kuci,znao sam da nemam gde da se vratim,znao sam da zelim da zivim i ako samo izbacim korak ispred kapije komune da sam mrtav...nisam nikom verovao na pocetku tamo ali vremenom sam uvideo da se nesto desava i pozeleo da imam neke osobine ljudi oko mene tamo u komuni...evo me sada godinu i dva meseca sam cist bez cigareta,alkohola,droge a bio sam katastrofa cak sam i c vitamin uzimao intravenski :oops: tako da je na njemu da li je svestan sta je ostavio iza sebe i od toga mu zavisi kolicina volje za skidanjem...pozdrav i drzi se...
jana

Post by jana »

Svijest sta ostavljas iza sebe je jedna pokretacka snaga.Hvala dragom Bogu da ti ostavio to zrno pameti da se spasis i povuces iz dna.Drzi mi se Bobane.
snjezana

Post by snjezana »

Pa ljudi, vi koji ste se uspjeli trajno skinuti sa droge, jeste li vi svjesni snage koju imate u sebi kad ste se uspjeli oduprijeti tome i ostati cisti???
To znaci otici nekuda van svog doma, van svoje sredine, medju potpuno nepoznate ljude, proci tu groznu apstinencijsku krizu, odreci se onog loseg u sebi i dopustiti da vam neki totalni stranci kroje svakodnevicu, uvode svoja pravila koja morate postovati svidjala se ona vama ili ne.. To je zaista tesko! I tko to sve uspije proci i ne odustati, mora bas biti jak u glavi... kako bi inace...
Od mene sve pohvale za vas momke i cure koji ste uspili u tome!

A sad me zanima jos nesto.. koliko ovisnik treba ostati u komuni da bi se vratio zdrav i da bi mogao ostati trajno cist?
Brat je vec unaprijed govorio kako je njemu glupo otici tamo na godinu, dvije, tri, kao sto rade neki, vec se misli vratiti za par mjeseci... da li se to moze tako?
Boban

Post by Boban »

hehehehe tu nepostoji nista od "PRAVILA" koliko vremena trebas biti,jer narkomanija nije bolest samo tela pa kao izdje otrov za dva tri meseca pa idem kuci i kao pocinjem svoj zivot ispocetka,narkomanija je i bolest duha.Ta snaga u meni nije od mene samog jer ja sam se pokusvao skidati 10 godina svojom snagom i nisam uspeo.U komunu kada sam isao bio sam srecan jer napustam sredinu u kojoj zivim ona ogovaranja koja su me izjedala kao i moju porodicu secam se kada sam odlazio zeleo sam da se nikada vise nevratim ovde u komuni jedino sto vazi je kucni red i to mora da se postuje jer nemozes vrsiti nuzdu i jesti na istom mestu niko tamo tebi ne diriguje i stavlja te pod rec "moras" sve je na tebi i tvojoj volji za skidanjem jer ako ustanes na vreme vrsis radne navike slusas na sastancima to je samo tebi na izgradnju neradis to zbog nekog drugog tamo.Ja sam licno imao "plan" da ostanem 2 godine a ostao sam 5 meseci znam ljude koji su imali "plan" da ostanu par meseci a ostali su 3,4 godine i sada su tamo tako da je do coveka i zelje za oporavkom i nije samo sve do coveka u Hriscanskim komunama i Bog dosta radi u ljudskim zivotima tako da bih bio egoistican i bezobrazan kada bih rekao da sam zasluzan za ovaj predivni slobodan zivot koji sada vodim. :D pozz
Sonja

Post by Sonja »

snjezana wrote: A sad me zanima jos nesto.. koliko ovisnik treba ostati u komuni da bi se vratio zdrav i da bi mogao ostati trajno cist?
Brat je vec unaprijed govorio kako je njemu glupo otici tamo na godinu, dvije, tri, kao sto rade neki, vec se misli vratiti za par mjeseci... da li se to moze tako?

Ni jedan zavisnik ne zeli da se zaista izleci u pocetku. Svi su necim uslovljeni, razlozima koje je naveo Boban npr. da nema gde da se vrati, da znam da sam mrtva ako odem, itd...Znaci svi odlaze sa nekom idejom da to cine zbog svoje okoline,a pomalo za sebe. U glavi u pocetku imas tu glupu ideju da se samo malo oporavis i pridignes, a posle ces moci "pametnije" da se drogiras i neces se toliko navuci..HE,HE koja zabluda...Medjutim potrebno je vreme i stvaran uvid u svoju bolest da bi zaista shvatio da za tebe nema samo jednom...da je stvarno NIKADA VISE. Kada to kazes zavisniku u prvih mesec dana zvuci mu strasno, ali zato nije sam i oko sebe ima ljude koji ce mu biti primer da moze bez droge i da je i tek kako bolje i lepse. Evo na primer, jedan moj poznanik, da ga tako nazovem, kada je sve rasprodao i shvatio na kraju da ce ga ubiti zbog dugova otisao je za Split u komunu. To je bilo pre mozda pet godina. Danas je cist, bavi se ronjenjem, zivi zdravo i ostao je u komuni da radi i da pomaze novim ljudima koji stignu da se zalece... Tako da sve to zavisi i od tipa licnosti, od posledica, od mnogo, mnogo faktora i zaista je za svakoga individualno koliko kome treba da se oporavi. Mada recimo zvanicno, u medicini lekari smatraju da je tek nakon dve pune godine neko ko nije imao recidiv stabilan apstinent i da se moze reci da je zalecen. Cak sam i davno cula za neku grupu lecenih zavisnika...e sada ne znam cime su se oni bavili, da li prevencijom ili tako necim, ali uglavnom nikoga nisu primali ko nije vise od dve godine u apstinenciji. Tako da se ne sekiras, ti za sebe imas svo vreme ovoga sveta, a sigurna sam da ce ti se tvoj brat vratiti...a dve godine su stvarno nista u odnosu na zivot koji te ceka kada se otarasis tog zla....

Veliki pozdrav,

S.
Needlework the way, never you betray
Life of death becoming clearer
Pain monopoly, ritual misery
Chop your breakfast on a mirror
Taste me you will see
More is all you need
You're dedicated to
How I'm killing you...
snjezana

Post by snjezana »

BOBAN wrote:i Bog dosta radi u ljudskim zivotima tako da bih bio egoistican i bezobrazan kada bih rekao da sam zasluzan za ovaj predivni slobodan zivot koji sada vodim. :D pozz
Da, ali da nisi ti bio ustrajan u zelji da se oporavis i da se nisi cvrsto opirao iskusenjima koja ti zivot namece ne bi ni bilo nista od njegove pomoci. On mislim da uskace onda kad je tesko, ali tek kad dokazes da se za tebe isplati truditi. Inace si sam.
snjezana

Post by snjezana »

Sonja wrote:U glavi u pocetku imas tu glupu ideju da se samo malo oporavis i pridignes, a posle ces moci "pametnije" da se drogiras i neces se toliko navuci..HE,HE koja zabluda...
Uzas! Nadam se da ne razmislja tako :(
Sonja wrote: Medjutim potrebno je vreme i stvaran uvid u svoju bolest da bi zaista shvatio da za tebe nema samo jednom...da je stvarno NIKADA VISE. Kada to kazes zavisniku u prvih mesec dana zvuci mu strasno, ali zato nije sam i oko sebe ima ljude koji ce mu biti primer da moze bez droge i da je i tek kako bolje i lepse.
Kad bi bar on to tako postavio u glavi...
Boban

Post by Boban »

snjezana wrote: Da, ali da nisi ti bio ustrajan u zelji da se oporavis i da se nisi cvrsto opirao iskusenjima koja ti zivot namece ne bi ni bilo nista od njegove pomoci. On mislim da uskace onda kad je tesko, ali tek kad dokazes da se za tebe isplati truditi. Inace si sam.

hehehe pa snezo ta iskusenja sam prosao uz pomoc njega da sam sam trpio te kusnje nebi daleko dogurao...Bog zeli raditi u svacijem zivotu zeli oblikovati coveka kao dijamant ako mu to covek dopusti i nije istina da je on u covekovom zivotu samo kada je tesko to covek njega zove samo kada mu je tesko on je sve prisutan samo ga se nesetimo puno puta kada nam je dobro Bog nije hitna pomoc sa neba...treba mu samo otvoriti srce i pustiti da radi u njemu da vadi zle klice iz njega to je sve sto covek treba da ga pusti da radi i da mu veruje jer naprotiv ako mu ne dozvolimo da radi u nasem srcu on se nece nametati onda ostajemo sami.pozz
elviratz

Post by elviratz »

draga snježo pročitala sam tvoj post i stvarno mi je drago da je brat otišao..ja sam bivši ovisnik i dobro sam već 4 godine...moja sestra je prije dva mjeseca otišla u centar...scenarij je sličan tvom bratu, nije htjela da ide, ne drogiram se i nisam narkoman to su bile njene riječi...narkoman je bila 10 godina...na kraju smo morali da je dovedemo u šah-mat poziciju da bi odlučila sta dalje...imala je dvije solucije komuna ili van iz kuće...ali danas je već dobro i kaže da ne zeli još uvijek kući i da u stvari nezna dali će ikada vratiti se..želim da te ohrabrim i da ti kazem da cu moliti za tvoju porodicu da konačno dobijete mir doma i naravno za tvog brata...
snjezana

Post by snjezana »

Interesantno kako uvijek dospijem na pricu o Bogu. I bas sad, ovih dana, imam osjecaj kao da sam mu jako bliska. Inace to nije bas slucaj, ali sada kao da ga osjecam u svemu.
elviratz wrote:..ja sam bivši ovisnik i dobro sam već 4 godine...
Jako mi je drago to sto vidim da puno ljudi ima pozitivna iskustva sa komunama i uopce sa izljecenjem. Meni je nekako izgledalo kao da je droga put bez povratka.. a sad ovde vidim da to nije
elviratz wrote: nije htjela da ide, ...
...ali danas je već dobro i kaže da ne zeli još uvijek kući i da u stvari nezna dali će ikada vratiti se..
Zanimljivo kako se sad ne zeli vratiti, a prije nije htjela nikako ici u komunu.
Pa sta se dogodilo da joj se svidjelo tamo?
elviratz wrote: želim da te ohrabrim i da ti kazem da cu moliti za tvoju porodicu da konačno dobijete mir doma i naravno za tvog brata...
Puno ti hvala, Elviratz. Potrebna nam je pozitivna energija PDT_Love_09
Post Reply