snjezana wrote: A sad me zanima jos nesto.. koliko ovisnik treba ostati u komuni da bi se vratio zdrav i da bi mogao ostati trajno cist?
Brat je vec unaprijed govorio kako je njemu glupo otici tamo na godinu, dvije, tri, kao sto rade neki, vec se misli vratiti za par mjeseci... da li se to moze tako?
Ni jedan zavisnik ne zeli da se zaista izleci u pocetku. Svi su necim uslovljeni, razlozima koje je naveo Boban npr. da nema gde da se vrati, da znam da sam mrtva ako odem, itd...Znaci svi odlaze sa nekom idejom da to cine zbog svoje okoline,a pomalo za sebe. U glavi u pocetku imas tu glupu ideju da se samo malo oporavis i pridignes, a posle ces moci "pametnije" da se drogiras i neces se toliko navuci..HE,HE koja zabluda...Medjutim potrebno je vreme i stvaran uvid u svoju bolest da bi zaista shvatio da za tebe nema samo jednom...da je stvarno NIKADA VISE. Kada to kazes zavisniku u prvih mesec dana zvuci mu strasno, ali zato nije sam i oko sebe ima ljude koji ce mu biti primer da moze bez droge i da je i tek kako bolje i lepse. Evo na primer, jedan moj poznanik, da ga tako nazovem, kada je sve rasprodao i shvatio na kraju da ce ga ubiti zbog dugova otisao je za Split u komunu. To je bilo pre mozda pet godina. Danas je cist, bavi se ronjenjem, zivi zdravo i ostao je u komuni da radi i da pomaze novim ljudima koji stignu da se zalece... Tako da sve to zavisi i od tipa licnosti, od posledica, od mnogo, mnogo faktora i zaista je za svakoga individualno koliko kome treba da se oporavi. Mada recimo zvanicno, u medicini lekari smatraju da je tek nakon dve pune godine neko ko nije imao recidiv stabilan apstinent i da se moze reci da je zalecen. Cak sam i davno cula za neku grupu lecenih zavisnika...e sada ne znam cime su se oni bavili, da li prevencijom ili tako necim, ali uglavnom nikoga nisu primali ko nije vise od dve godine u apstinenciji. Tako da se ne sekiras, ti za sebe imas svo vreme ovoga sveta, a sigurna sam da ce ti se tvoj brat vratiti...a dve godine su stvarno nista u odnosu na zivot koji te ceka kada se otarasis tog zla....
Veliki pozdrav,
S.