Nesto sasvim licno

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

jana

Re: Nesto sasvim licno

Post by jana »

:D
Last edited by jana on Tue Sep 15, 2009 1:23 am, edited 2 times in total.
jana

Post by jana »

Last edited by jana on Tue Sep 15, 2009 1:25 am, edited 1 time in total.
justme

Post by justme »

evo me jana,da pokusam da odgovorim sad kratko ( umorna sam,pospana :oops: ),sutra cu ,obecavam,opsirnije.
postavili ste pravo pitanje.ono na koje ja sebi nakon mnogo godina ne smijem da postavim.
zasto se vezem za ovisnika,zasto uopste moj izbor zanimanja.
prije sam mislila "ja imam svu energiju ovog svijeta",sad si postavljam pitanje...da li kroz svoj zivot i posao,se borim sa vlastitim kompleksima,nesigurnoscu,da li se jos uvijek dokazujem svojim roditeljima ( imam ozbiljan kompleks autoritativne majke..u najboljim namjerama,iz straha,bojazni...ko zna cega,vjecito je nezadovoljna sa mnom,nabacuje mi osjecaj krivice za ono sto sam ja njoj uradila (jos nisam otkrila sta),emotivne ucjene,prijetnje policijom.................................................nikada nisam znala zasto i sta sam uradila.sad znam da je sve to radila i radi jos uvijek iz straha za mene,duga,preduga prica ,ali podsvjesno uvijek imam motiv ,da ispravljam krive drine ,da se borim sa vjetrenjacama),podsvjesno.ja se uvijek nadjem (poslovno i privatno ) tamo gdje je izrazen sistem odbacivanja ili nerazumijevanja okoline.rad sa maloljetnim delikventima,nekoliko godina rada sa djecom ometenom u razvoju,socijalno ugrozena djeca,zene zrtve nasilja.ovisnik!?!odbacen,neprihvacen.
sve je to iskustvo koje se meni nagomilava godinama.
ovdje su mi preporucili knjigu:formule ljubavi..sa parafraziram:uloga spasitelja.uvijek bira kao objekat svoje ljubavi,narkomana,alkoholicara...itd
jao..obecavam vam da cu vam sutra odgovoriti suvislije:)
justme

Post by justme »

eh jos samo jedan pospani post...
hvala vam sto ste podstakli ono podsvjesno.
ovaj forum je cudesna stvar,a nista nije slucajno...dosla sam ovdje jer sam se osjecala nemocno i zbunjeno,svemocna ja,ne znam kako da pomognem samoj sebi,a zelim pomoci nekom drugom.
u tri dana,desava se da osobe kojima sam se ja obratila,jasno i glasno...idu direktno na "moje podsvjesno",ono od cega bjezim ili "vidim",ali ne vidim.
bice,da ne postoji slucajnost,zasto sam se ja obratila bas vama:)
vama ,jana konkretno znam..fascinira me nacin na koji pisete,nacin na koji iznosite ono sto mislite ,osjecate.dirnula me vasa prica,nastupila sam:zelim vam pomoci ( da ,zelim bez daljnjeg),ali tacnije je ono...od ove Zene,zelim nesto da naucim..
oprostite,sto sam "banula" u vasu ispovjest...
i jos jednom vam najiskrenije hvala:)
justme

Post by justme »

opasni ste jana :D :D :D
egoista...vjerovatno jesam.
vjecito nesto nastojim da racionalizujem ,da izgledam i nastupam trezveno i razumno...kad otklonim sve to ( a radim to u "svoja cetiri zida"...obicna sam kmeza:) koja place na crtice i filmove,nesigurna,cesto uplasena,meteoropata,srecna kad sam sa ljudima koje volim,kada fotkam,kad nesto pisem ili citam...taj dio o sebi cesto preskacem i najteze pokazujem,kukavica,kompleksas:)..vjerovatn ojesam egoista, sasvim sigurno djelujem kao egoista.ljudi koji me poznaju recice potpuno suprotno od toga...ali kad se ja stalno plasim pokazati onakva kakva zapravo jesam,uvijek u strahu od odbacivanja i povrijedjenosti.( ja bih za sebe rekla da sam obican kompleksas:).
evo i sad u situaciji u kojoj jesam kao suovisnik....ja se trudim da razmisljam racionalno,da znam koliko ce takav zivot da uzme svoj danak .....pisem ovdje,"pametujem",citam sudbine drugih...pa onda placem jer necu da mislim da je sve uzaludno,placem jer me nesto "unutra jako boli",jer nekad zelim da ga zagrlim, a moram biti gruba ili sta ja znam kakva.jer moram misliti o svom zivotu, a bio je zajednicki,jer moram sebi biti vaznija od njega, a nisam,jer ne zelim gore sutra.
svih ovih dana od vaseg posljednjeg posta meni pokusavam da mislim o tome da li sam ja ista kao mama....a nisam..moja majka zivi u svijetu..svi su protiv mene, sve sam dala da mi se ovako vraca...ja sasvim obrnuto.(sto je vjerovatno projekcija ) ..ne mislim da je zivot ruzan,ne mislim da su drugi krivi za moje neuspjehe...sama pala,sama...
jana

Post by jana »

Last edited by jana on Tue Sep 15, 2009 1:10 am, edited 1 time in total.
justme

Post by justme »

drzim vam fige da da odrzite taj nivo snage i energije za danasnji susret ,i za ubuduce.
i vi ste zasluzili da vam dane uljepsava to djetence,kao sto i unuce sada najvise treba vas.
rekla bih da se ne obazirete na kritike i nerazumijevanje vasih bliznjih...jer to sto vi radite upravo i jeste borba za vasu porodicu.
zelim vam mnogo srece danas.
Andrijana

Post by Andrijana »

Nema mesta za suze tu Jana....
Kao sto zavisnici u nekim situacijama moraju da nauce da kontrolisu svoje emocije da bi odrzali apstinenciju, tako i mi koji zivimo pored njih, da bi izbegli manipulaciju .

a porodica neka bude ljuta i to su pokusaji manipulacije....znas i sama da svako trpljenje mora da da jedan plod....tvoja "hladna" glava je tvoja prednost u borbi koju vodis, ne daj da ti je ista pomuti....

drzi se,

pozdrav

Andrijana
jana

Post by jana »

Last edited by jana on Tue Sep 15, 2009 1:12 am, edited 1 time in total.
jana

Post by jana »

Last edited by jana on Tue Sep 15, 2009 1:13 am, edited 1 time in total.
Post Reply