AL-ANON - MEDITACIJE "DAN PO DAN"

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Post Reply
dita

Re: AL-ANON - MEDITACIJE "DAN PO DAN"

Post by dita »

25. prosinca

«Promisli»- učimo mi u Al-Anonu i to prije nego što reagiramo na bezrazložne i ljutite optužbe pijanca. Mi se učimo šutnji prije nego što dođemo u kušnju da se umiješamo u stvari koje nas se zaista ne tiču. Učimo cijeniti vrijednost šutnje.

Šutnja, međutim, može biti oštrija nego strašne riječi ako ju se koristi za kažnjavanje nekoga. Ako mi namjerno previdimo kad netko pokušava stupiti s nama u vezu, to nije ništa bolje nego da se s njim upustimo u žučnu raspravu. Ljutnja, koja je bez riječi izražena ledenim pogledom i zalupljenim vratima, i dalje ostaje ljutnja. Ako pokušam nekoga povrijediti šutnjom ili nekim drugim raspoloživim sredstvima, time ustvari vrijeđam sebe samog.

Ako bih neizostavno morao o nečemu pričati, ali se ne osjećam sposobnim da to sažeto izrazim, mogao bih u tom slučaju nazvati svog mentora ili otići na sastanak te tako isprazniti u sebi nakupljene osjećaje. Želim imati u vidu da je moj cilj liječiti sebe i svoje odnose prema drugima. Želim pokušati donositi takve odluke koje će podupirati moju namjeru.

Razmišljanje za danas

Koju poruku prenosi moja šutnja? Danas želim pokušati šutnju svog jezika dovesti u suzvučje s tišinom u mojoj duši.

«Ako šutnja sadrži u sebi makar i tračak ljutnje ili neprijateljstva, ona izgubi svu svoju
snagu…Stvarni mir je istovjetan sa spokojem, prihvaćanjem, mirom.»

Samo dan po dan u Al-Anonu
dita

Post by dita »

26. prosinca

Jedna od najkorisnijih lekcija koju sam naučila u Al-Anonu je ova: «Ako ne želim biti «otirač za noge» ne smijem ostati ležati na podu.» Drugim riječima: Ako i ne mogu kontrolirati ono što drugi kažu, čine ili misle, ipak sam ja sama odgovorna za svoje odluke.

Kad se osvrnem unatrag mogu priznati da su se drugi prema meni često ponašali neprihvatljivo, ali sam ja bila ta koja je dopustila takvo ponašanje. Ponekad sam ga čak i namjerno izazivala. Ja sam bila onaj podatni partner u plesnom paru u kome je potrebno dvoje. Osjećala sam se žrtvom, ali sam na razne načine dragovoljno pristajala na sve.

Zahvaljujući svom oporavku u Al-Anonu danas znam da nisam bespomoćna. Ja se sad mogu odlučiti. Ako se opet pojavi stari osjećaj da sam žrtva, ja to mogu promatrati kao «znak opasnosti». To me opominje da se vjerojatno upuštam u nešto (u mislima ili na djelu) što nije naročito u mom interesu. Ja se mogu oduprijeti kušnji da okrivljujem druge. Umjesto toga ispitujem što ja sama doprinosim toj situaciji. Upravo tu mogu nešto promijeniti.

Razmišljanje za danas

Ako preuzmem odluke u svoje ruke, to me može veoma ojačati. Danas želim sve činiti u svom vlastitom interesu.

«Činim dobro ako prihvatim izazov da se pobrinem za svoj vlastiti oporavak umjesto
da svoj dragocjeni život uzaludno trošim želeći da se alkoholičar promijeni…»

Živjeti s trijeznošću
dita

Post by dita »

27. prosinca

Vjerojatno moramo naučiti različita stajališta da bismo mogli razumjeti život u njegovoj punoj raznolikosti. Uostalom, nitko u tome nema potpuni pregled. Ako zbog toga moj partner, moj prijatelj, moj poslodavac, prijateljica ili prijatelj iz Al-Anona, zastupaju stajalište koje se razlikuje od mog, ja se mogu slobodno odlučiti. Mogu smatrati da jedno od nas nije u pravu i ja ću braniti svoje stajalište. Ali, ja se mogu i radovati zbog prilike što imam bezbroj mogućnosti da stvari u životu promatram drugačije. Postoji nebrojeno mnogo mogućnosti ako sam spremna prihvatiti ih.

Pokušavam se držati toga kad o nečemu raspravljam sa svojim mužem, čak i o televiziji. Mi neku predstavu ponekad doživljavamo tako različito da skoro ne možemo vjerovati da smo gledali isti program! Ja te razlike u mišljenju obično doživljavam sasvim osobno. Jedno od nas dvoje zasigurno nije u pravu, a moje stajalište moralo je obavezno biti prihvaćeno! Danas više ne vjerujem da takvo razmimoilaženje mišljenja predstavlja nasrtaj na osobu. Ako misliš da je more plavo, a ja smatram da je zeleno, ne moram gubiti cijeli dan da bih te uvjerila. Al-Anon mi pomaže da vjerujem u sebe i da poštujem pravo drugih da to i oni mogu..

Razmišljanje za danas

Ja nemam potrebe podcjenjivati stavove drugih ljudi kako bi moji bili vrijedniji. U redu je imati drugačije mišljenje. Danas želim poštivati da netko ima pravo drugačije misliti.

«Imaj svoje vlastito mišljenje i pusti druge da uživaju to isto pravo.»

Voltaire
dita

Post by dita »

28. prosinca

Jedna od posljedica djelovanja alkoholizma je naša odbojnost u približavanju drugim osobama. Mi smo iskusili da je opasno imati previše povjerenja, previše otkrivati o sebi ili se previše «lijepiti» uz nekog. Usprkos tomu, u nama živi želja za bliskijom vezom punom ljubavi. Al-Anon nam pokazuje put kako na oprezan način doći do tog cilja: mentorstvo.

Kad nekog zamolim da bude moj mentor, ja pokazujem svoju spremnost za isprobavanje bliskije veze. Kad je netko uz mene, kad me ponekad nazove, ponudi mi svoju potporu i brine se za mene, time postavljam kamen temeljac za novo povjerenje. Ponekad ću doživjeti da moja mentorica ili mentor žive svoje živote i ne stoje mi uvijek na raspolaganju. Pošto mi naša veza pokazuje da se mogu oslanjati na ljude, sad se lakše mogu obratiti i drugim ljudima iz zajednice.

Moj mentor mi pomaže prihvatiti ljubav, ali ja učim i da ju pružam. Netko tko je sposoban za bezuvjetnu ljubav i pritom pazi na svoje vlastite potrebe, netko tko mi pruža potporu bez da mi kaže što mi je činiti, ta osoba je divan uzor. Sve ono što naučim najbolje ću primijeniti u praksi tako što ću naučeno prenositi na druge.

Razmišljanje za danas

Ljudska bliskost može biti jedan od najvećih darova u životu. Želim izvući korist iz toga tako što ću se danas obratiti nekome iz Al-Anonove zajednice.

«Razmjena misli između mentora i štićenika oblik je međusobnog odnosa koji ojačava obje strane.»

Sve o mentorstvu
dita

Post by dita »

29. prosinca

Ima trenutaka kad me sve ljuti što alkoholičar čini. Ponekad mi se čini da on nije sposoban niti svoje sjemenke za doručak ispravno istresti u tanjur! Iako je za mene važno da mogu prepoznati neumjesno ponašanje i zaštititi se od toga, ne uspjevam uvijek u tome. Kad uhvatim samog sebe u tome da kontroliram i kritiziram svaku pa i najmanju sitnicu u alkoholičarevu ponašanju, to je za mene znak da se u meni događa nešto što sam previdio ili na to nisam obraćao pažnju. Bojim li se ja možda kontrole na svom radnom mjestu koja upravo predstoji? Nije li nešto što sam čuo na sastanku opet u meni probudilo neki zaostali bijes iz prošlosti. Djelujem li ja tako zbog starog gnjeva o kome tada nisam želio govoriti? Nazvati nekoga iz grupe možda bi mi pomoglo da neke stvari stavim na njihovo mjesto.

Razmišljanje za danas

Možda je meni jednako tako teško osloboditi se kritiziranja kao što je alkoholičaru prestati s pijenjem. Ponekad se to čini toliko potrebnim! Iako kritika i negativne misli mogu poslužiti kao sigurnosni ventil za moje brige, to nikako ne rješava moje probleme, nego me samo odvraćaju od razmišljanja o tome. Time ustvari sprječavam upoznavanje samog sebe.

« Čovjek može vidjeti jednu perut u kosi drugog čovjeka, ali nekad previdi mušicu na
vlastitom nosu.»

Mendele Mocher Seforim
dita

Post by dita »

30. prosinca

Neugodne stvari koje drugi ljudi čine ili izgovaraju nemaju tu snagu da poremete moj duševni mir ili mi pokvare dan, osim ako ja to sam ne dopustim. Dopuštam li sebi odgovarati na riječi koje je izgovorio jedan bolesnik kao da su one potpuna istina? Izvlačim li ja možda korist iz toga što ću dopustiti da me se ponižava?

Ponekad razmišljam o tome. Dugo vremena sam igrao ulogu mučenika. Moj život mi je donio mnogo pažnje i suosjećanja. Navikao sam na to da druge okrivljujem za svoje probleme i priječio sam sebi preuzimanje odgovornosti za vlastiti život. Drugim riječima, ipak mi se čini da sam itekako mnogo koristi izvukao iz svoje patnje. Ali takva korist nije više vrijedna uloženog u nju.

Danas uz pomoć svoje Više sile i Al-Anonovog programa otkrivam tko sam ja ustvari. Ja sam čovjek koji nema potrebe patnju činiti središtem svoje istovjetnosti. Učim kako omogućiti tom čovjeku da se razvija umjesto da ga skrivam pod okriljem patnje. Ne želim više ispustiti veličanstvene mogućnosti koje mi pružaju priliku da živim, rastem i radujem se.

Razmišljanje za danas

U ovom životu postoji toliko toga lijepog. Više ne želim gubiti nijedan trenutak na to da sam sebi činim nažao.

«…Veći dio naše sreće ili nesreće ovisi od naše darovitosti, a ne od naših životnih okolnosti.»

Martha Washington
dita

Post by dita »

31. prosinca

Eto, godina je na izmaku i ja želim odvojiti malo vremena da vidim kakve sam to pomake učinio i zahvalim svojoj Višoj sili za moj rast. Što sam ja osobno doprinio svojim uspjesima u ovoj godini? Možda je sve bilo tako jednostavno i jednoznačno kao moja odluka da odem na prvi sastanak ili odluka da nastavim ići tamo, čak i onda kad mi se činilo da to nije lako.

Na koji način sam se tokom ove godine posvećivao drugima u zajednici? Jesam li dijelio literaturu, vodio neki sastanak, sređivao prostorije? Jesam li možda dočekao novodošle i dao im svoj telefonski broj? Jesam li možda nekog zamolio da bude moj mentor ili sam možda postao još otvoreniji pred svojim već odabranim mentorom? Jesam li tom čovjeku zahvalio za sve ono što mi je on pružio? Jesam li prepoznao svoje narastajuće sposobnosti da volim druge i da im vjerujem?

Možda sam konačno razumio Prvi korak ili sam ozbiljno odlučio raditi na ostalim Koracima. Možda sam postao dovoljno odlučan i hrabar za donijeti neke važne odluke.

Otkrio sam da ja stvarno velikim dijelom doprinosim svojoj vlastitoj dobrobiti. Želim se radovati svemu što sam dobro učinio za sebe i zahvaliti za sve ono što sam dobio. Ja nisam savršen, ali sam izvrstan!

Razmišljanje za danas

Zahvalan sam za Al-Anonov program i za sve ono što mi je dala moja Viša sila. Radujem se jednoj još ljepšoj Novoj godini.

«Učim odnositi se prema sebi tako kao da sam puno vrijedan. Mislim da ako to dugo vježbam, mogu početi i vjerovati da sam takav.»

In All Our Affairs
dita

Post by dita »

1. Siječnja

Živimo u jednom društvu u kojem se potrebe brzo zadovoljavaju: kava iz automata, brza hrana, novac direktno iz bankovnog automata- i sve to je moguće na dohvat ruke! Nije čudo da mnogi od nas, koji kao novi dolaze u Al-Anon, očekuju brzo rješenje svojih problema koji narastaju iz ljubavi prema alkoholičaru i zajedničkim življenjem s njim.

Oporavak je postupak koji traje. Dok smo pokušavali u fazi aktivnog pijenja alkoholičara izaći na kraj s alkoholizmom u našem okruženju, mnogo je toga izgubljeno. Potrebno je da prođe neko vrijeme dok se sve to ne vrati, ne dovede u red i ne popravi. Za izgraditi povjerenje treba vremena, promjene trebaju vremena, rane trebaju vremena da bi zarasle. Ne postoji neko brzo, unaprijed pripremljeno rješenje. Ali sredstva, temeljne postavke našeg programa kao: Koraci, Tradicije, slogani, sastanci, mentorstvo, uslužne djelatnosti- sve nas to može voditi prema za nas pravim odgovorima.

Svi mi imamo mračnih trenutaka u našem životu, ali upravo taj put boljim vremenima čini nas često sretnijim i jačim ljudima. Kad prestanemo očekivati brza rješenja možemo doći do uvjerenja da je upravo tu gdje se danas nalazimo, točka gdje nas naša Viša sila želi imati.

Razmišljanje za danas

Al-Anon je program za «samo dan po dan». Bez obzira što se oko mene događa, danas znam da napredujem. Želim vjerovati u postupak oporavka. Dopuštam vremenu da si «uzme vremena».

«Ako sam pod pritiskom i samom sebi postavljam vremenska ograničenja, želim barem za
nekoliko minuta misliti samo na ovaj dan i što ja od njega mogu učiniti.»

dita

Post by dita »

2. siječnja

Ako se obraćamo alkoholičaru u želji za naklonošću i potporom to je isto kao da u trgovini željeznom robom zatražimo kruha. Možda mi očekujemo od «dobrih» roditelja da se nježno odnose prema našim osjećajima, ili od «voljenog» bračnog druga da nas zagrli kad osjetimo strah, ili pak od «dragog» djeteta da nas zamijeni u igri kad smo bolesni ili preopterećeni. Kad ti ljudi koji su nam tako bliski, iznevjere naša očekivanja, onda nisu oni ti koji su nas razočarali, nego su to naša vlastita očekivanja.

Ljubav ima mnogo lica. Tko pati od alkoholizma taj ih možda ne zna izraziti na način kako bismo mi to rado željeli. Ali, mi bismo mogli pokušati prepoznati ljubav ma gdje i u kojem god obliku se ona s nama susrela. Ako se to ne dogodi, ne trebamo se osjećati napuštenim. Mnogi od nas susretnu u Al-Anonu nikad presušeni izvor ljubavi. Uz ohrabrenje i potporu drugih učimo kako da ozbiljno važnim i odmjerenim uzimamo naše potrebe da nam njihovo ispunjenje pripada i da se mi shodno tome i ponašamo.

Razmišljanje za danas

Danas alkoholičar možda može ispuniti naše želje, a možda i ne. Ne postoji čovjek koji će ikad moći ponuditi sve ono što mi zahtijevamo. Kad jednom više ne budemo nastojali da se svi naši prohtjevi ispune točno onako kako smo to mi sebi zamislili, onda ćemo zasigurno ustanoviti da nam sva ona ljubav i potpora koje su nam potrebne, leže na dohvat ruke.

«U Al-Anonu otkrivam snagu u sebi da očito beznadnu situaciju vidim u novom svjetlu.
Ja učim da tu snagu moram koristiti, ne da bih mijenjao alkoholičara prema kome sam
nemoćan, nego da mogu svladati svoje vlastite iskrivljene predstave i držanja.

dita

Post by dita »

3. siječnja

Sa svakim pojedinačnim «danas» ja pišem svoju životnu priču. Ide li mi bolje? Ukoliko ne, onda moram nešto mijenjati. Ja ne mogu ništa učiniti što bi moglo promijeniti prošlost osim da ne ponavljam pogreške u budućnosti. Neke od mogućnosti kako da pobjegnem od nezdravog i nezadovoljavajućeg načina ponašanja su: odlasci na sastanke Al-Anona i primjena temeljnih postavki programa.

Ja vjerujem da se moj život temelji na malim svakodnevnim uspjesima. Ako tako razmišljam, onda ciljevi koje sebi postavljam i mali rizici u koje se upuštam nisu ništa drugo nego svakodnevni trud da popravim svoj vlastiti život. Svaki dan uraditi neku sitnicu može biti daleko uspješnije, nego tjednima i mjesecima ne činiti ništa, a onda sve to izbrisati žurnim pokušajima da se nešto promijeni preko noći. U svakom slučaju, takav način mene čini opuštenijim. Kad se suočim s nekim novim izazovom, pokušavam jednostavno negdje potražiti početak.

Razmišljanje za danas

Mene nitko ne može promijeniti. Nitko me ne može ni spriječiti da se mijenjam. Nitko stvarno ne zna kako bih se ja trebao mijenjati, pa čak ni ja sam to ne znam sve dok ne započnem s time. Želim se podsjetiti da je potrebna samo mala promjena smjera da bih započeo mijenjati svoj život.

«Putovanje dugo tisuću milja započinje uvijek sa jednim jedinim korakom.»

Lao-tse
Post Reply