Nesto sasvim licno

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Post Reply
misty

Re: Nesto sasvim licno

Post by misty »

Pišem pišem i ode mi ceo tekst!!!! :(

Ej Andrijana šta se dešava?
Jel on svojom voljom napušta komunu ili mu je došlo vreme da je napusti?

Drži se molim te, nadam se da će sve biti u redu!
Veliki poljubac tebi i tvojim ćerkicama! :D
Andrijana

Post by Andrijana »

Sve se Draga u zivotu radi svojom voljom.....
svojom je otisao, svojom se i vraca.....naravno pre isteka nekog vremena koje se preporucuje za boravak tamo. Njegove razloge vec znam iako jos nije usao na vrata, a ocekujem ga .......nedostaje mu porodica, deca, bla, bla .....vec vidjeno...

Koliko je uspeo na sebi da uradi neznam, imam veru u Gospoda i to mi je baza koje se drzim , za ostalo ...javicu Vam...

Drzite se.....danas , sutra, prekosutra...sto rece Sale CEO ZIVOT

A.
misty

Post by misty »

Nadam se da će sve biti u redu!

Čuvaj se i javi mi šta se dešava!
Pozdrav!
misty

Post by misty »

Joj jana izvini molim te, tek sad vidim da sam upala na tvoju temu :oops:
sorry
jana

Post by jana »

:D
Last edited by jana on Tue Sep 15, 2009 1:19 am, edited 1 time in total.
saša-ex

Post by saša-ex »

Andrijana, javite mi se.
SAMO CEO ŽIVOT...
netko

Post by netko »

Jano ja evo zelim da se javim.. u tome da znate tko sam.. nitko pa netko.. ono cudna stvar, moja iluzija, moram ti reci da stvari idu ok.. i to da mjenjanje mojih misljenja, stavova i nacina ide uspravno... i da je zivot sastavljen od uspomena onih dobrih i losih i vjezbe za bolje sutra... :D
....Ipak bit će bolje, naucila sam nesto iz proslosti one....
jana

Post by jana »

:D
Last edited by jana on Tue Sep 15, 2009 1:20 am, edited 1 time in total.
justme

Post by justme »

jana.
ja sam nekoliko dana ucesnik ovog foruma,nekoliko mjeseci sam i sama suovisnik,a nekoliko godina radim sa djecom.
kroz vas post od 17.marta vidim kako se tad osjecate,ne znam kako ste sad, kako je vasa kcerka,unuce..
ja sam bila svjedok kad ni ukljucivanje institucija,nije pravo rjesenje,cesto rade, samo da zavrse svoj predmet, cesto ne uzimaju u obzir prava i potrebe djeteta,psihicko stanje djeteta.a nama ( svima nama ) je dijete je najvaznije.
ono nije krivo i ima pravo na sva svoja prava.
napisali ste primjer gdje je djevojcica voljela oca,tek poslije uvidjela da nesto nije u redu.sasvim normalna reakcija.tacnije tu je uloga majke presudna.dijete ne treba stediti istine,samo treba da ima informacija onoliko koliko je u kojem uzrastom dobu u stanju da shvati ili razumije.
ovdje sam procitala (mnogo tog sam procitala, ni sama ne znam odakle da pocnem ) .
a ovo navodim samo kao primjer,kada zena ovisnika,odlucuje da djecu skloni od oca,a otac poslije lijecenja mora da se bori da vidja dijete.u tim slucajevima je vazno da majka zna da su potrebe djeteta na prvom mjestu.dijete ima pravo da ima oca.djetetu je otac potreban,tu nema ni malo prostora za sujetu majke,osvetu muzu,ili slicno.ako otac zeli da pruzi ljubav djetetu,da pokusa da ispravi gresku,itd.ponavljam djecu ne smijemo stititi lazima,ima pravo da zna istinu,ali ima pravo na ljubav oca.
sta vam sve hocu reci, a tesko mi je da ulovim nit,da budem kratka i jasna.
vase unuce ima dvije godine.u tom uzrastu dijete pocinje da "siri vidike",onako kako mu rastu potrebe,govor nove rijeci ,prepoznaje sebe u ogledalu,sklapa recenice, pocinje da siri krug odraslih, u igri se jos uvijek ne trazi vrsnjake..svaki stres,traumu,nezadovoljstvo "pokazace " tako sto se desavaju regresije,korak unazad u razvoju.( to je proces koji se desava od samog pocetka) .od tad negdje pocinje carobni svijet bake:)
znate vec,potrebni ste i djetetu i unucetu.
sad me zanima koliko sad imate kontakt sa unucetom ( ukoliko zelite da kazete, a nije neumjesno da pitam ) ,i u tom smijeru bih zeljela,ako ne pomoci (pomoci koliko je u mojoj moci ) ,sigurno vas podrzati.
kao majku i kao baku:)
svetlana

Post by svetlana »

Da,dete ima pravo na ljubav majke i oca. Isto tako dete ima pravo da ne trpi nista lose-setimo se decjih ljudskih prava. Jano, Vi ste divna zena. Samo napred! Jos nesto- u svemu ovome ne zaboravite na sebe. Ko ce da vodi brigu o maloj Jani u Vama, maloj Jani koja je tuzna, ucveljena, uplasena, zeljna lepoga...ko, ako ne Vi? Jeste majka i jeste baka, ali nisu Vam to jedine "titule". Vi ste i samo Jana, Jana-Jana, bez dodataka. Zamislite da idete u instituciju sa zeljom da trazite pomoc i zastitu za malu Janu. Sta biste im rekli? Kako bi izlozili problem te male devojcice? Da li biste imali neku ideju-kako pomoci njoj?
Lep pozdrav mami i baki Jani, a pre svega Jani.
Post Reply