resocijalizacija,vase misljenje

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

Post Reply
aleksandra

Re: resocijalizacija,vase misljenje

Post by aleksandra »

Ma ok je, razumemo se :)

To sto si napisala je bas onaj zacarani krug koji sam spomenula...Nama su potrebni, njima smo odvratni, i vrtimo se u krug. Sreca sto neki od nas imaju ponekog prijatelja, clana porodice ili rodbine, ma nekoga ko je tu da im pruzi podrsku kad im treba :)
zvrky

Post by zvrky »

a aleksandra sta sad ja treba da sednem i da pisem kilometar ipo da bi njega razuverila,nek sedne i nek cita ono sto pisemo svakim danom,bice dovoljno da bi ga razuverili ili ne.
NEKO TO OD GORE VIDI SVE!
Juce je istorija
Sutra je misterija
Ali danas je dar!!!
Modesty

Post by Modesty »

aleksandra wrote:Ma ok je, razumemo se :)

To sto si napisala je bas onaj zacarani krug koji sam spomenula...Nama su potrebni, njima smo odvratni, i vrtimo se u krug. Sreca sto neki od nas imaju ponekog prijatelja, clana porodice ili rodbine, ma nekoga ko je tu da im pruzi podrsku kad im treba :)
Vjeruj da svako pametan,mislim na neograničene osobe cijene apstinente jer znaju težinu tog problema...meni se dešavalo da visoko školovani ljudi u gradi i ljudi koji nešto vrijede da mi prilaze da se rukuju samnom i da me pozdrave.......oni koji vrijede su u stanju shvatiti što smo uspjeli napraviti a za ostale i ne treba da nas bude briga...znam da je to lakše reći nego to živjeti...ali treba tako mislit jer tako je
aleksandra

Post by aleksandra »

Modesty, oni nece prici da ti cestitaju ako se i dalje drogiras, zar ne? To je poenta.

Zvrky, mi mozemo da pisemo narednih par godina i necemo daleko stici. Drustvo ce nas prihvatiti kad smo cisti, sa sto duzim stazom cistoce. Kako to ne kapiras? Ne mozemo da ga razuverimo da to nije tako.
zvrky

Post by zvrky »

ma ne treba niko ruku da mi pruzi ,treba mi samo trunka postovanja ne iz razloga sto sam uspela da postignem nesto nego iz razloga sto sam covek od krvi i mesa jbt,oni mene ne poznaju a vec mi sude,ne poznaju me a vec me odbacuju zasto???? zato sto sam bila narkoman ili sam to jos uvek....necu tako...
Juce je istorija
Sutra je misterija
Ali danas je dar!!!
Modesty

Post by Modesty »

zvrky wrote:ma ne treba niko ruku da mi pruzi ,treba mi samo trunka postovanja ne iz razloga sto sam uspela da postignem nesto nego iz razloga sto sam covek od krvi i mesa jbt,oni mene ne poznaju a vec mi sude,ne poznaju me a vec me odbacuju zasto???? zato sto sam bila narkoman ili sam to jos uvek....necu tako...
naravno Aleksandra,ja pričam samo o apstinentima a ne o aktivnim korisnicima.....mada i svakom od njih treba pružiti šansu,pomoć,trun poštovanja ALI,samo ako žele da promjene stvari.
sanela

Post by sanela »

Hej Arture, iako sam pravo umorna, natjerala sam se pažljivo da pročitam sve postove na ovoj temi. I moram ti reći da sam ja dio tog normalnog svijeta u kojem se eto i ti nalaziš. Nekoliko stvari mi nije najjasnije u tvojoj priči. Prvo hoćeš da promijeniš mišljenje o ovisnosti, ali se čvrsto držiš svojih stavova. Isto si mi kao, izvini zbog poređenja, konj koji vidi samo put ispred sebe kada ga upregnu u kočiju. To mi je malo kontradiktorno.

Onda ovisnost nazivaš izborom, pa bolešću i to zaraznom bolešću, pa onda govoriš kako ovisnike treba skloniti s ulice, pa onda kako ih ne treba resocijalizirati, nego tražiti više prava za njih dok se drogiraju... nekako ni ti sam ne znaš šta misliš o ovoj temi, ali mi iz redova koje pišeš izbija neka negativna energija, neki negativizam, neka arogancija. Ja se zbog prirode mog posla svakodnevno susrećem i sa narkomanima, odnosno ljudima koji se liječe od ovisnosti i sa ljudima koji to nisu, moram ti reći da sam puno veće neugodnosti, nerazumijevanja, oholosti i svega lošeg imala od ljudi koji imaju stav kao ti - da su normalni, socijalizirani i da je svijet krojen njima po mjeri, nego od ljudi koji se liječe od ovisnosti, odnosno koji su oporavljeni ovisnici.

I napisao si još jednu apsurdnost, a to je da nisi došao da učiš, nego da promijeniš mišljenje. Kako to misliš uraditi, kad misliš da je tvoje mišljenje jedino ispravno?

I ovisnost jeste bolest i to hronična, recidivirajuća... To nije izbor. Ljudi koji su ovisni više nemaju mogućnost izbora. Treba im pomoći da ponovo pronađu izlaz iz ovisnosti i da onda biraju, kad su čiste glave, šta im je činiti i kako mogu održavati svoju apstinenciju.

I kada dođe trenutak resocijalizacije, važno je da imaju oko sebe ljude koji će ih podržati, a ne ljude koji će ih, kao ti, ubijeti u pojam i tjerati da se uklope u neki tvoj šablon socijalnog svijeta. Svako treba pronaći šablon koji njemu odgovara. E u tome ljude treba podržati.

Ima još gomila stvari koje bih ti htjela reći, ali još za kraj da ti kažem, ako si fakat došao da promijeniš mišljenje, onda čitaj i ostale teme i uči o bolesti ovisnosti. Ako ti nije stalo do toga, pronađi neki forum gdje se diskutuje o nekim temama o kojima imaš mišljenje koje je u skladu sa mišljenjem većine ljudi koji tu pišu.

Pozdravljam te.
zvrky

Post by zvrky »

E neka si mu rekla Sanela :-D tebe sam cekala znala sam da ces javiti i reci sve ono sto bi i ja mozda rekla no ne znam ja to tako da sklopim ,ja sam uvek bila tvrda na recima , ne umem ja to tako ko ti da objasnim i pojasnim i ne umem da kazem ono sto mislim al zato imam tebe da me dopunis ahahhahahahah Cmokaaaa najveca :D
Juce je istorija
Sutra je misterija
Ali danas je dar!!!
aleksandra

Post by aleksandra »

Modesty, pa o tome pricam! To je u sustini i Artur rekao samo sto vam je on zvucao "grublje" ali je on objasnio zasto je izabrao taj ton.

Da nama treba dati sansu, treba, ali ce veliki broj ljudi pre da da sansu nekome ko je cist 5 godina nego nekome ko je cist 5 meseca...O tome se radi.

Zvrky, ja nisam primetila da je ovde bilo ko pisao sa nepostovanjem.
Zaboravljamo da su u svakom drustvu potrebni produktivni ljudi, produktivni prijatelji, produktivni partneri, a kad se drogiramo nismo ni sami sebi dobri. Ne znam zasto je doslo do mesanja baba i zaba, i povredjenih osecanja. Procitala sam neke ispovesti, ne sve, i videla sam da nas cesto ni roditelji ne kapiraju ...Ili se drogiras ili si "zdrav"...

Bezveze mi je da vrtim istu pricu ali me bas zanima koliko nas moze objektivno da sagleda stvari i da li bi mi da nikada nismo imali problema sa drogom uzeli za partnera u biznisu, za radnika u svojoj firmi, za prijatelja svom detetu nekoga ko se drogirao a prestao pre kratkog vremena?
Modesty

Post by Modesty »

sanela wrote:Hej Arture, iako sam pravo umorna, natjerala sam se pažljivo da pročitam sve postove na ovoj temi. I moram ti reći da sam ja dio tog normalnog svijeta u kojem se eto i ti nalaziš. Nekoliko stvari mi nije najjasnije u tvojoj priči. Prvo hoćeš da promijeniš mišljenje o ovisnosti, ali se čvrsto držiš svojih stavova. Isto si mi kao, izvini zbog poređenja, konj koji vidi samo put ispred sebe kada ga upregnu u kočiju. To mi je malo kontradiktorno.

Onda ovisnost nazivaš izborom, pa bolešću i to zaraznom bolešću, pa onda govoriš kako ovisnike treba skloniti s ulice, pa onda kako ih ne treba resocijalizirati, nego tražiti više prava za njih dok se drogiraju... nekako ni ti sam ne znaš šta misliš o ovoj temi, ali mi iz redova koje pišeš izbija neka negativna energija, neki negativizam, neka arogancija. Ja se zbog prirode mog posla svakodnevno susrećem i sa narkomanima, odnosno ljudima koji se liječe od ovisnosti i sa ljudima koji to nisu, moram ti reći da sam puno veće neugodnosti, nerazumijevanja, oholosti i svega lošeg imala od ljudi koji imaju stav kao ti - da su normalni, socijalizirani i da je svijet krojen njima po mjeri, nego od ljudi koji se liječe od ovisnosti, odnosno koji su oporavljeni ovisnici.

I napisao si još jednu apsurdnost, a to je da nisi došao da učiš, nego da promijeniš mišljenje. Kako to misliš uraditi, kad misliš da je tvoje mišljenje jedino ispravno?

I ovisnost jeste bolest i to hronična, recidivirajuća... To nije izbor. Ljudi koji su ovisni više nemaju mogućnost izbora. Treba im pomoći da ponovo pronađu izlaz iz ovisnosti i da onda biraju, kad su čiste glave, šta im je činiti i kako mogu održavati svoju apstinenciju.

I kada dođe trenutak resocijalizacije, važno je da imaju oko sebe ljude koji će ih podržati, a ne ljude koji će ih, kao ti, ubijeti u pojam i tjerati da se uklope u neki tvoj šablon socijalnog svijeta. Svako treba pronaći šablon koji njemu odgovara. E u tome ljude treba podržati.

Ima još gomila stvari koje bih ti htjela reći, ali još za kraj da ti kažem, ako si fakat došao da promijeniš mišljenje, onda čitaj i ostale teme i uči o bolesti ovisnosti. Ako ti nije stalo do toga, pronađi neki forum gdje se diskutuje o nekim temama o kojima imaš mišljenje koje je u skladu sa mišljenjem većine ljudi koji tu pišu.

Pozdravljam te.
LJULJULJU ubim te kraljice
Post Reply