Stelamaris priča

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

STELAMARIS

Post by STELAMARIS »

sunrise wrote:sjecam se tih malih pomaka....to je kad ti je test mjesecima pozitivan i onda se nekako saberes pa pocnes i negativne testove imati. I ti mali pomaci su znak neozbiljnosti, imas lufta pa se mozes zezati, uglavnom, jako opasna igra jer ti jako brzo ni taj rezultat nije tako bitan a na terapiji si i plus uzimas dop pa se lijepo na sve to nategnes ko sipa
Sunrise,

odlicno si mi ovo objasnila, sad mi je jasno koju to igru ona igra. Samo ne znam sta ja da uradim da to zaustavim. Ni jedan dan nije izostala sa terapije, bilo sunce ili kisa, penje se ona na vrh brda (ja kad tamo idem, dusa mi na jeziku), isla je i na sastanke dok nije pocela raditi.

Ne mogu da shvatim zar joj tih 9 komada metadona (tako ona kaze) nije dosta da je pokrije. A pravo i kazes, fucka joj se i za rezultat testa, cak mi kaze da doktori ne gledaju tako strogo na to, pa sta se onda ja trebam sekirati? To je njena prica, joj poludicu skroz!

Hoce li ta razmazena, sebicna, samoziva i bezobrazna djevojka koja je moja kcerka ikad doci do pameti??????
Sto me ne ubi, ucini me jacim!
Ziv pas vrijedi vise nego mrtav lav!
all I need!

Post by all I need! »

provjerite kod toktora, da li joj daje za terapiju preko vikenda, jer vikendom, nema doktora, tako da oni imaju obicaj da im petkom daju terapiju za subotu i nedelju, a posto je u sarajevu na neki nacin teze doci do metadona nego u hrvatskoj i srbiji, automatski dobiva na cijeni, pa ovisnici koji se "lijece" iskoristavaju to, prodaju metadon, i uzimaju dop...
ovo sam vam napisao posto ste rekli da ne znate na koji nacin dolazi do droge... posavjetujte se sa doktorom...
sunrise

Post by sunrise »

pa, normalno da ce ici po svim vremenima po terapiju, sta joj fali, prvo se sredi metadonom pa joj onda crvic proradi da bi mogla jos malo se srediti i uzme si dop na to. No, to je jako opasna igra, dop i metadon, jako brzo je tih 9 komada nece pokrivati a oni ce je htjeti spustati dolje a ona ne moze. Ona tu terpiju radi samo radi mira u kuci ili s vama ali nikakav problem time ne rjesava nego se samo jos gomilaju. Opet dolazimo na ono da ako ona nece nema nista od svega toga.

malo cu razmisliti o svemu pa vam se javim za par minuta
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
STELAMARIS

Post by STELAMARIS »

all I need! wrote:provjerite kod toktora, da li joj daje za terapiju preko vikenda, jer vikendom, nema doktora, tako da oni imaju obicaj da im petkom daju terapiju za subotu i nedelju, a posto je u sarajevu na neki nacin teze doci do metadona nego u hrvatskoj i srbiji, automatski dobiva na cijeni, pa ovisnici koji se "lijece" iskoristavaju to, prodaju metadon, i uzimaju dop...
ovo sam vam napisao posto ste rekli da ne znate na koji nacin dolazi do droge... posavjetujte se sa doktorom...
Ide svaki dan, i subotom i nedeljom. Ne daju joj nista da ponese, tamo mora popiti.

Znam da neki (ne znam po kojem kriterijumu) dobivaju metadon za nekoliko dana da ponesu kuci i neki od njih preprodaju 2 flasice (ne znam koja je kolicina u njima) za 50 KM. Za te pare kupe sebi DOP. U Sarajevu se vrlo lako moze naci metadon na crnom trzistu bas na ovakav nacin.
malena_maca111

Post by malena_maca111 »

gospodjo,
citala sam vase obavjesti i iskreno mi je zao da cujem kroz sta sve prolazite. Mogu da zamislim da vam nije lako. Ipak imam osjecaj da niste dosta konstantni sto se tice vase kcerke. Par puta pisete da necete kontakt sa njom dok je na dopu, onda joj dajete novac, derete se na nju, pa opet pricate sa njom i imam utisak da je branite. Eto sad je bolje, ide na terapije itd, i mama nemoze da ostane hladna i popusta. Ako joj zelite dobro, pustite je, nemojte zvati ni momka ni nju,dajte joj utisak da vas neinteresuje dok jedan dan nedodje i kaze da nije ni na heroinu ni na metadonu.Pricajte sa doktorima kako, ali nemojte da dajete njoj do znanja cim ona ide po metadon, da ste vi opet sretni i dali bi sve za nju, jer to nazalost nije ni pocetak kraja mizerije. Mada je i moje misljemje jednostavno da je jedini nacin komuna i da je sve drugo gubljene vremena. avi se pojedoste. Ona samo dobiva vrijeme i legalnu drogu sa metadonom. Da zeli da se skine, skinula bi se na suho i onda isla na psihijatriske terapije..ona nece da se skine i samo laze i sebe i vas. Nazalost. Sretno
jana

Re: Stelamaris priča

Post by jana »

Stelamaris,kako ste danas?Niste se dugo javili.Ja u ovo jutro mislim na Vas.Pripremajuci se za dan koji je ispred mene,mislim kako sada,odmaknuta od problema,mogu lakse funkcionirati u obicnim zivotnim stvarima.Koncentracija mi je bolja,nemam ceste kosmare u snovima i taj stalni pritisak neizvjesnosti i napetosti koju donosi kontakt sa ovisnikom.Imam osjecaj da se polako pridizem i da cu i ovaj put ostati u vertikali,ma sta da se ogodi u buducnosti.Sjetim se Vase izreke,koju sam zapazila ovdje:Sto nas ne ubije to nas ojaca.To je zaista tako.Pozdrav i javite se!
STELAMARIS

Post by STELAMARIS »

jana wrote:Stelamaris,kako ste danas?Niste se dugo javili.Ja u ovo jutro mislim na Vas.Pripremajuci se za dan koji je ispred mene,mislim kako sada,odmaknuta od problema,mogu lakse funkcionirati u obicnim zivotnim stvarima.Koncentracija mi je bolja,nemam ceste kosmare u snovima i taj stalni pritisak neizvjesnosti i napetosti koju donosi kontakt sa ovisnikom.Imam osjecaj da se polako pridizem i da cu i ovaj put ostati u vertikali,ma sta da se ogodi u buducnosti.Sjetim se Vase izreke,koju sam zapazila ovdje:Sto nas ne ubije to nas ojaca.To je zaista tako.Pozdrav i javite se!
Jano moja, kako si,

nisam se odavno javljala ali sam svaki dan citala sve novosti. Tvoji postovi su izvanredni, puni razumjevanja i uvazavanja. Ne znam sta da kazem, za sada je sve isto, tj polako se krece na bolje. Moja kcerka redovno ide na metadonsko odrzavanje, a jos nisam stigla da odem na razgovor sa doktorima. Zadnjih mjesec i po je 4 puta bila za redom negativna, tako ona kaze. Ja sam je pohvalila i odala priznanje. Rekla sam da nastavi tako. Vidno je promijenila ponasanje prema meni, mnogo je pazljivija, ne vice i ne svadja se samnom. Nadam se da je ovo istina sto kaze za testove, uostalom provjericu uskoro. Mislim da ne smijem biti previse euforicna i pokazati joj da je sada sve u redu. To je samo pocetak i ja joj to i govorim. Dug je jos put pred njom a i predamnom.

Ne trazi vise novac od mene jer radi ali ne za stalno i nije prijavljena. Ja sam joj obecala da cu joj pomoci da nadje stalno zaposlenje u svojoj struci ukoliko bude dovoljno vremena cista od droge. E, sada ne znam koliko vremena bi trebalo da prodje da se donekle stabilizuje i da se mogu ponadati da ce prestati sa heroinom. Znam da su narkomani skloni recidivu i da stalno treba biti oprezan, ali ipak joj zelim pomoci.

Eto, toliko za sada od mene, pozdravljam te puno i zelim svako dobro!

Ostali dragi forumasi, i vama svima saljem pozdrave!
cokapeace

Post by cokapeace »

Draga gdjo Stelamaris,odavno se niste javljali.Drago mi je da stvari idu na bolje,mada mislim da bi trebali da sve informacije proverite kod lekara.
Nadam se da znate da imate moju iskrenu podršku !

Puno pozdrava sa istoka !!!
...I havent moved from the spot where you left me
This must be a bad trip
All of the other pills, they were different
Maybe I should get some help...PINK ~Just like a pilll~
jana

Post by jana »

Stelamaris,hvala na javljanju.Drago mi je da ide na bolje.Ja nemam nikakvih novih vijesti od sebe.Imala sam jednog rodjaka koji je dugo drzao kontakt sa mojojm kcerkom.To je jedan profesor,pedagog ,znaci,koji mi u prvoj etapi mojega kosmara nista nije vjerovao.Drzao je da sam suvise nervozna,konzervativna,da trebam opustiti kocnice,popustiti,kriza identiteta,i sta ja jos znam,bila su njegova obrazlozenja.
Govorih mu,sa mojim djetetom se nesto strasno dogadja,a on opet svoje ,pasvoje.Na stranu tvoja profesija,ali niko ne zna bolje svoje dijete od majke.I ,tako se razidosmo.Nisam vise mogla izdrzati to pedagogisanje.Postujem ja svaku profesiju,ali ja znam sta zivim i gledam.Sada,sedam godina poslije,dobijem glas da ni moj rodjak vise ne odlazi u familiju moje kcerke.
Zelim reci,svaki manir manipulacije se potrosi,vremenom,Sada su stvari jasnije,jer je bolest uznapredovala i nije pod nikakvom kontrolom.Niko od mojih,koji su me negirali u pocetku,nije mi se javio,a kamo li izvinuo.O podrsci,nije bilo ni govora.Samo osuda.
Zato zivim svoje dane kako najbolje znam i umijem i cekam.Nejavljam se nikome,jer se ni meni niko ne javlja.Da trazim pomoc institucija sistema,bojim se izazvat cu suprotan efekat.Tako bih voljela da mi neko donese moju malu unuku.Ali,niko nece.To je valjda za kaznu,jer sam ,od prvoga dana definisala problem i nisam ga tajila.To je moje djete dozivjelo kao da je ocrnjujem.Nazalost,to je tako.Nastavilo da zivi iluziju.Znam,cijenu ce platiti samo ona,i ja se pitam da li cu dozivjeti ,da li cu imati vremena dozivjeti,da jednom o ovim godinama pricamo kao ljudi.Pozdrav,Stelamaris,drzite mi se.
STELAMARIS

Post by STELAMARIS »

cokapeace wrote:Draga gdjo Stelamaris,odavno se niste javljali.Drago mi je da stvari idu na bolje,mada mislim da bi trebali da sve informacije proverite kod lekara.
Nadam se da znate da imate moju iskrenu podršku !

Puno pozdrava sa istoka !!!
Cokapeace, Jano, hvala na odgovorima,

Naravno da cu provjeriti kod ljekara sve sta se desava, ali ipak ne mogu odmah da joj kazem da laze kad je rekla da su zadnja 4 testa negativna. Ne bih da je ubijem u pojam, ali sam joj rekla da sam sretna zbog toga i istovremeno i rezervisana sve dok mi ljekar ne potvrdi napredak. Njeno ponasanje se mnogo promijenilo na bolje, to je sto vidim, ne znam da li glumi i folira, i to ce ljekar da kaze. Svaki dan je na terapiji i bolje znaju oni sta se desava nego ja, pa cu vidjeti.

Jano, strasno mi je zao za tvoju kcerku i sto ti ne dozvoljava da vidis unuku. Joj, nije ti lako, sama protiv svih, ali nemoj da posustanes. Ti si sve ucinila sto si mogla, savjest ti je mirna. Mislim da tvoja kcerka se nije jos dovoljno ispucala, da nije stigla do dna, a mozda se inati prema tebi. Ti u svakom slucaju ostani po strani, ne daj da te izbaci iz cipela, ne trazi je (kako god ti to bilo tesko), neka ona tebe potrazi kad hoce i ako hoce. I ja sam tako postupila, bilo mi je mnogo tesko, cak sam i glumila nezainteresovanost (a u sebi sam crkla od brige), ali joj nisam pokazala da se brinem za nju kad se ona za mene ne brine. I u pocetku sam pravila mnoge pogresne korake i nisam znala sta da radim. Ovdje na forumu su mi mnogi dobronamjerni i iskreni ljudi savjetovali da se odmaknem od nje i tako sam i uradila. Izgleda da je to pocelo da donosi prve dobre rezultate, nadam se da je tako.

Jano, budi dobro i ne daj se, gledaj sebe i svoje zdravlje.
Cokapeace i ti budi dobro i pozdravljam vas sve puno......
Post Reply