Samo za Danas (Just for today)

Ovdje možete saznati više informacija o programu AN i pronaći podršku ukoliko ste još uvijek ovisni i tražite pravi način uspostavljanja i održavanja apstinencije.

Moderator: sanela

vazduh

Re: Samo za Danas (Just for today)

Post by vazduh »

KAKO PROGRAM RADI? ;)
STRPLJENJEM NAJBRŽE DO CILJA
Vuk

Post by Vuk »

It works if you work it
...but
it won`t if you don`t!
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

7. januar
"Oporavak"

"Anonimni narkomani zavisnicima nude program oporavka
koji je više od života bez droge. Ne samo da je taj način
života bolji od pakla u kojem smo živeli, on je bolji
od bilo kojeg života koji smo ikada poznavali."

v

Malo je nas zainteresovano da se oporavljanjem vratimo tamo gde smo bili pre nego što smo počeli da se drogiramo. Mnogi od nas su ozbiljno patili zbog fizičkog, seksualnog ili emocionalnog zlostavljanja. Uzeti drogu i biti stalno drogiran činilo nam se kao jedini mogući način da se s tim nosimo. Drugi su patili od manje očiglednih, ali isto toliko bolnih načina života. Nedostajali su nam put i smisao. Bili smo emocionalno ispražnjeni. Osećali smo se odvojeni od sveta, nesposobni da se saosećamo sa drugima. Nismo imali ništa od onoga što životu daje smisao i vrednost. Drogirali smo se u uzaludnom nastojanju da ispunimo tu prazninu u sebi. Većina nas ne želi da vrati ono što smo imali.
Posle svega, oporavak koji nalazimo u NA je nešto drugo – prilika za novi život. Dobili smo alat kojim čistimo krhotine svojih života. Imamo podršku da hrabro krenemo napred novim putem. I dobijamo dar svesnog kontakta sa Silom većom od nas samih, a ona nam daje snagu i pravac koji su nam toliko nedostajali u prošlosti.
Oporavak? Da, u svakom smislu. Gradimo potpuno novi život, bolji od bilo čega što smo mogli da sanjamo. Zato smo zahvalni.

v

Samo danas: Ja se oporavljam tako što vraćam nešto što nikad nisam imao, nešto što nikada nisam mislio ni da je moguće; život zavisnika u oporavku. Hvala ti, Viša Silo, više nego što se rečima može opisati.

Moon child
serhiopg

Post by serhiopg »

zahvalnost nije samo najveca vrlina ,nego je i majka svih ostalih.-ciceron-samo za danas bicu zahvalan za dar oporavka
serhiopg

Post by serhiopg »

serhiopg wrote:zahvalnost nije samo najveca vrlina ,nego je i majka svih ostalih.-ciceron-samo za danas bicu zahvalan za dar oporavka
from jft
Vuk

Post by Vuk »

8. januar
Odrastanje

"Naša duhovnost je osnova uspešnog oporavka
koja nam nudi neograničen rast."

v

Kada naši članovi slave godišnjice oporavka, često kažu da su "odrasli" u NA. Pa onda, mislimo, šta to znači? Počinjemo da se pitamo da li smo i sami odrasli. Osvrnemo se na svoje živote i vidimo da su sve zamke odrasle dobi ovde: čekovna knjižica, deca, posao i obaveze. Iznutra se ipak često osećamo kao deca. Život nas često još uvek zbunjuje. Ne znamo uvek kako da se postavimo u nekoj situaciji. Ponekad se pitamo jesmo li uopšte odrasli, ili smo deca stavljena u kožu odraslog čoveka sa njegovim obavezama.
Sazrevanje se ne meri najbolje godinama ili stepenom odgovornosti. Najbolja mera odrastanja je naš duhovni razvoj, osnova našeg oporavka. Ako još uvek zavisimo od ljudi, mesta i stvari kako bismo bili ispunjeni i zadovoljni, kao što dete u svemu zavisi od svojih roditelja, mi zaista moramo da radimo na svom odrastanju. Ali ako se uzdajemo u svoju duhovnost, i znamo da je rad na duhovnosti naš najvažniji zadatak, na putu smo sazrevanja. Na ovim osnovama, naše mogućnosti za rast su neograničene.

v

Samo danas: Količina odgovornosti koju ulažem da bih održao svoj duhovni razvoj je mera moje zrelosti. Danas će mi to biti glavni zadatak.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

9. januar
Vratiti dobrim svom sponzoru

"Naša prva povezivanja sa drugima često počinju
sa našim sponzorom."

v

Naši sponzori mogu biti izdašan izvori informacija o oporavku, mudrosti i reči ljubavi. Oni su za nas učinili puno toga. Od kasnih telefonskih poziva do sati provedenih u slušanju onoga što smo u oporavku napisali, oni su verovali u nas i uložili svoje vreme da bi to dokazali. Oni su nam u ljubavi i postojano pokazali kako da budemo iskreni. Njihovo bezgranično saosećanje dalo nam je snagu da nastavimo i u nemirnim vremenima. Njihov način pomaganja podstakao nas je da potražimo odgovore unutar sebe i tako smo postali zrele, odgovorne i pouzdane osobe.
Iako je naš sponzor tako velikodušno davao i nikada nam ništa nije naplatio, ima stvari koje sami možemo da učinimo da pokažemo svoju zahvalnost. Odnosimo se prema svom sponzoru s poštovanjem. Oni nisu kante namenjene nama da u njih bacamo svoje đubre. Oni se suočavaju s vremenima iskušenja, baš kao i mi, i ponekad im je potrebna naša podrška. Oni su ljudi sa svojim osećanjima i cene našu brigu. Možda bi voleli da prime razglednicu ili poziv u kojima ćemo izraziti svoju ljubav.
Štagod uradili da uzvratimo za dobrotu svog sponzora pospešiće naš lični oporavak, a da ne spominjemo radost koju ćemo mu doneti.

v

Samo danas: Moj sponzor se brinuo za mene kad ja to nisam bio u stanju. Danas ću učiniti nešto lepo za svog sponzora.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

10. januar
Zahvalnost

"Vrlo sam zahvalan što sam počeo da verujem."

v

Verovanje u Višu silu može biti od presudnog značaja kad nam krene loše! Kada se stvari u oporavku ne dešavaju onako kako bismo to želeli, naš sponzor može da nas uputi da sastavimo "listu zahvalnosti". Kada to radimo, trebali bismo, dok pišemo ovu listu, da uključimo i svoju veru u Silu veću od nas samih. Jedan od najvećih poklona koje smo dobili od Dvanaest koraka je naše verovanje u Boga kako smo ga shvatili.
Dvanaest koraka nas nežno vodi prema duhovnom buđenju. Kao što je napredovala naša zavisnost, tako se razvija i naš duhovni život tokom prorade programa Anonimnih narkomana. Koraci su naš put u odnos sa Bogom kako ga shvatamo. Ova Viša sila daje nam snagu kada naš put postane trnovit.
Jesmo li zahvalni za svoj sve dublji odnos s Višom silom? Da li se setimo da zahvalimo Bogu što smo svaki dan čisti, bez obzira šta se taj dan dogodilo? Da li smo svesni da je, koliko god bio dubok naš očaj ili veliko naše veselje, Bog kako smo ga shvatili s nama?
Naš oporavak je dar, dar koji ponekad uzimamo zdravo za gotovo. Svaki dan koji ostajemo čisti možemo da se radujemo jer se naša Viša sila brine za nas.

v

Samo danas: Ja sam zahvalan za svoj odnos sa Višom silom koja brine za mene.

Moon child
Vuk

Post by Vuk »

11. januar
Vera

"Kako razvijamo svoju veru u svakodnevnom životu,
otkrivamo da nam naša Viša sila daje snagu
i vodstvo koji nam trebaju."

v

Neki od nas dolaze u oporavak vrlo uplašeni i nesigurni. Osećamo se slabi i usamljeni. Nismo sigurni kuda idemo i ne znamo gde da potražimo odgovore. Rečeno nam je da ćemo, ako nađemo neku veru u Silu veću od nas, pronaći sigurnost i vodjstvo. Želimo taj osećaj sigurnosti i snage. Ali vera ne dolazi preko noći. Treba vremena i truda da ona poraste.
Seme je posađeno kada pitamo svoju Višu silu za pomoć i zatim priznamo odakle je ta pomoć došla. Svaki dan negujemo sićušno seme vere suncem svojih molitvi. Naša vera raste kao nagrada za življenje života kakav život jeste. Jednog dana uviđamo da nam je vera izrasla u ogromno razgranato drvo; ona ne zaustavlja životne oluje, ali mi znamo da smo sigurni pod njenim okriljem.

v

Samo danas: Ja znam da vera u moju Višu silu neće umiriti oluje života, ali će umiriti moje srce. Dopustiću svojoj veri da me štiti u teškim vremenima.

Moon child
Vuk

Post by Vuk »

12. januar
Duhovna buđenja

"Pošto smo doživeli duhovno buđenje kao rezultat ovik koraka..."

v

"Kako ću znati kada sam imao duhovno buđenje?" Za mnoge od nas, duhovno buđenje dolazi postepeno. Možda je naša prva duhovna svesnost prosto nova zahvalnost za život. Možda jednog dana neočekivano otkrijemo pesmu ptica rano ujutro. Jednostavna lepota cveta možda nas podseti da je Sila veća od nas tu na delu.
Često je naše duhovno buđenje nešto što jača tokom vremena. Možemo težiti sve višoj duhovnoj svesti jednostavno živeći svoj život. Možemo istrajati u nastojanju da poboljšamo svoj svesni kontakt putem svakodnevne molitve i meditacije. Možemo osluškivati za vodstvo koje nam treba. Možemo pitati druge zavisnike kakvo je njihovo duhovno iskustvo. Možemo odvojiti vreme da izrazimo zahvalnost svetu oko sebe.

v

Samo danas: Ja ću razmišljati o duhovnim buđenjima koja sam doživeo. Nastojaću da budem svestan Boga. Izdvojiću neko vreme u danu kako bih cenio ono što je moja Viša sila učinila svojom rukom.
Moon child
Post Reply