Mene je zanimalo, da li si svejedno u kurcu nakon metadona ako se pridrzavas terapije, ne zezas, ne uzimas i dop uz to, nego ga koristis kao lijek i kako ti doktori kazu?
A cuj, to i jeste najveci problem, pronaci pravu dozu. Meni je 50mg bilo previse a njh je bilo strah da ce mi biti premalo jer sam na velikoj kolicini dopa bila.No, ja sam bas od toga strahovala, da mi ne bude too mch, jer ja sam znala da dopa je puno bilo, i jesam puno uzimala ali je kvaliteta dosta losa u odnosu na dop koji sam navikla uzimati.
Eto, sad sam na 40mg.
Vidis, imam jednu prijateljicu koja je prije mene zapocela sa metadonom i koja me nagovarala da i ja puno ranije pocnem sa njime.Ona i ja smo brijale otprilike iste kolicine dopa. Nu su ti prvi dan staili na 70mg pa je ona malo pukla da bi oni mislili da joj je to opet premalo i stavili je na 80mg.Onda je zavrsila u ludari i spavala dva dana.Tek nakon toga su je stavili na, mislim 60mg i svaka dva tjedna spustali po 2 i po mg. dolje. Nisam sigurna ali mislim da je ba tako nekako islo to skidanje.
Drago mi je sto je tebi ok i sto ti ide na bolje. Kako tvoja sis? Nadam se da ste oba dvije ok. Pusa
Sunrise
Moderator: sanela
- katarinadimedici
Dobar je taj metadon kad tako deluje! U svakom slučaju je jači nego što je ovaj kod nas! Ako se osećaš normalno, znači da je to doza koja ti je potrebna. Ne bi trebao da te "radi", već samo da možeš normalno da funkcionišeš!Nelagodnost ćeš verovatno osetiti kad pretsaneš da ga uzimaš, ali to je uglavnom na psihičkoj bazi jer gubiš "oslonac", ali se to da nadomestiti nečim drugim! Izbegavaj samo sedative i antidepresive, jer ti mogu samo štetiti! Ja nameravam nakon metadona eventualno popiti katapresan, jer ga Lunica mnogo hvali, a vidim i drugi! Najgore je uzimati i matedon i heroin istovremeno, to je najgora od svih opcija a u svakom slučaju i bespotrebna! Biće sve u redu, samo se pridržavaj onoga što ti kažu lekari i ne razmišljaj mnogo unapred šta će i kako će biti! Samo polako i sve će biti u redu!
Pozdrav svima!
Evo, 20.04.sam pocela sam metadonom. Cini mi se da je istina ono sto kate kaze da je ovaj metadon jaci nego dolje, jer se nikad nisam ovako dobro osjecala na hepu, kao na njemu. Danas je 6 dan.Niti ih ne brojim jer su mi svi podjdnak dobri, nema ni trenutka da budem u krizi ili bedu ili depresiji. Inace se svaki dan ide tamo po terapiju, osim srijedom.No, za mene je to malo bed zbog posla bas svaki dan ici tamo pa poslije na posao pa sam ih jucer pitala da mi daju i za cetvratk. U petak ce valjda i testiranje biti.
Zadnji put sam bila i na tjednom razgovoru sa psihologicom pa sam ju pitala koliki je postotak izljecenja na metadonu i zena kaze svega 10-15%. Po njoj, veliki je uspjeh ako osoba ostane samo na metadonu bez dopa ili bleteta. 10%, ne zvuci bas utjesno, no za mene puno znaci ova promjena, biti na metadonu, bez dopa, bez zelje ili potrebe za njime.
Uglavnom, guram i dobro sam.
Evo, 20.04.sam pocela sam metadonom. Cini mi se da je istina ono sto kate kaze da je ovaj metadon jaci nego dolje, jer se nikad nisam ovako dobro osjecala na hepu, kao na njemu. Danas je 6 dan.Niti ih ne brojim jer su mi svi podjdnak dobri, nema ni trenutka da budem u krizi ili bedu ili depresiji. Inace se svaki dan ide tamo po terapiju, osim srijedom.No, za mene je to malo bed zbog posla bas svaki dan ici tamo pa poslije na posao pa sam ih jucer pitala da mi daju i za cetvratk. U petak ce valjda i testiranje biti.
Zadnji put sam bila i na tjednom razgovoru sa psihologicom pa sam ju pitala koliki je postotak izljecenja na metadonu i zena kaze svega 10-15%. Po njoj, veliki je uspjeh ako osoba ostane samo na metadonu bez dopa ili bleteta. 10%, ne zvuci bas utjesno, no za mene puno znaci ova promjena, biti na metadonu, bez dopa, bez zelje ili potrebe za njime.
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
- katarinadimedici
Pusti statistike! Jesam li ti rekla? Najvažnije je da metadon prihvatiš kao lek, a ne kao sredstvo zamene za heroin! Ti procenti i statistike se ne mogu uzimati za gotovo, jer od mnogo činioca zavise! Ukoliko se zaista želiš skinuti ( ovoga puta moram da napomenem da mislim na sve uopšteno, samo se obraćam u drugom licu), svestan si da je metadonska terapija samo deo one strategije koju moraš osmisliti za sebe! Biće teško jer moraš naći prave načine i mere za to, ali ja verujem da će tebi to uspeti! Sada se usresredi na ovaj deo, znači eliminisanje fizičke krize, a onda polako, sledeći korak! Sretno
Nije Sunrise metadon jaci,nego ti govoris istinu.Metadon je metadon i sve ostalo je suplja ,kojom se ljudi pravdaju da su cisti i da ne uzimaju nista... "osim metadona".Svugdje su isti sastojci u istom omjeru,inace se ne bi zvao metadon, nego neko drugacije,narkomani sve ostalo zamagljuju.Skidaj se ti sto prije.Procenat "izlijecenih" je jos manji,ma mnogo manji,nego moraju doktori platu zaraditi....sunrise wrote:Pozdrav svima!
Maca pliva,leti mrav...
a pas laje av,av,av...
paprika sam jeo roga,
sranje vam je sva ta droga!
a pas laje av,av,av...
paprika sam jeo roga,
Mansone, molim te, ajde mi jos jednom pojasni sto si htio reci jer ne razumijem sta si htio reci. Vjerovatno, tj. sigurno si u pravu kad kazes da je metadon isti i a nem razlike u omjeru pa time i u jacini. U biti ja sam samo htjela reci da se super osjecam i da se tako dobro nikad nisam osjecala na heptanonu. U utorak sam bila kod psihologice na razgovoru i ona mi je rekla da je doza pogodjena onda kada ti se tokom dana ne javlja zelja za brijanjem i uzimanjem dopa i kada ga nocu ne sanjas. Znaci kada ti je ubijena zelja za dopom, kad demon spava u tebi, kad nema onog crva da te kopka po glavi. A, sve dok ga ti sanjas i preko dana kontas kako bi bilo ok da se sredis znaci da ti treba malo jaca doza.
Kad sam bila na heptanonu, nikad nisam bila ovako dobro pokrivena i nikad nisam imala ovako dobro psihicki pokrivena da uopce nemam zelju za dopom. Cak sam u stanju i odbiiti ga, ne uzeti kao sto mi se jucer dogodilo kad me nazvao lik i htio mi donijeti nesto.Bila sam u stanju bez beda reci mu da ne treba dolaziti.
Tu je i razlika u pristupu pacijentima i terapiji u odnosu na Hrvatsku. Tamo ti doktori daju upravo onoliko da nisi u kurcu iako ces se i dalje znojiti i jeziti, znaci ono taman na nekoj granici.I normalno da ti je u tom slucaju i dalje ona zelja za dopom u tebi. Ako se pozalis kazu ti da mora boliti i da sta si ti mislio da ce biti bezbolno?
Ovdje im je cilj da se maknes od dopa i budes na metadonu samo.Cak i ako to uspijes je veliki uspjeh i kada naucis normalno funkcionirati na metadonu postepeno se spustas dolje. Testiranja su tjedna, kao i spustanje ako si ok. Imas mogucnost da ides na razgovore sa psihologom, ako zelis. I imas tjedne razgovore sa doktorom.
Meni se danas dogodilo nesto sto mi se dugo vremena nije dogodilo, ugodno iznenadjenje. Ustala sam, spremila se za posao i izasla vani prema U-Bahnu. Vec sam stigla do stanice kad mi j nesto proslo kroz glavu i ja se sjetim, jebote ja sam zaboravila popiti terapiju. Ovo vam pisem zato sto inace nema sanse da to zaboravim. Kad sam brijala odmah poslije umivanja i pranja zubiju bi povukla crtu a sada bi popila metadon. A sada se tako dobro osjecam i tijelo mi ne daje nikakve signale beda ili krize da sam jednostavno zaboravila na nju.
Kad sam bila na heptanonu, nikad nisam bila ovako dobro pokrivena i nikad nisam imala ovako dobro psihicki pokrivena da uopce nemam zelju za dopom. Cak sam u stanju i odbiiti ga, ne uzeti kao sto mi se jucer dogodilo kad me nazvao lik i htio mi donijeti nesto.Bila sam u stanju bez beda reci mu da ne treba dolaziti.
Tu je i razlika u pristupu pacijentima i terapiji u odnosu na Hrvatsku. Tamo ti doktori daju upravo onoliko da nisi u kurcu iako ces se i dalje znojiti i jeziti, znaci ono taman na nekoj granici.I normalno da ti je u tom slucaju i dalje ona zelja za dopom u tebi. Ako se pozalis kazu ti da mora boliti i da sta si ti mislio da ce biti bezbolno?
Ovdje im je cilj da se maknes od dopa i budes na metadonu samo.Cak i ako to uspijes je veliki uspjeh i kada naucis normalno funkcionirati na metadonu postepeno se spustas dolje. Testiranja su tjedna, kao i spustanje ako si ok. Imas mogucnost da ides na razgovore sa psihologom, ako zelis. I imas tjedne razgovore sa doktorom.
Meni se danas dogodilo nesto sto mi se dugo vremena nije dogodilo, ugodno iznenadjenje. Ustala sam, spremila se za posao i izasla vani prema U-Bahnu. Vec sam stigla do stanice kad mi j nesto proslo kroz glavu i ja se sjetim, jebote ja sam zaboravila popiti terapiju. Ovo vam pisem zato sto inace nema sanse da to zaboravim. Kad sam brijala odmah poslije umivanja i pranja zubiju bi povukla crtu a sada bi popila metadon. A sada se tako dobro osjecam i tijelo mi ne daje nikakve signale beda ili krize da sam jednostavno zaboravila na nju.
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
Pa dobro dali su ti ga dovoljno da si super.Heroin da ti daju tako isto svaki dan ,isto bi ti bilo super.Ovdje ljudi govore da metadon nije droga,a kada ga ne bi uzeli,bili bi u krizi.Kada bi ga cisti popili,ili kada bi im doza bila povecana,bili bi drogirani.Kao sto si ti bila ,dok ti nisu dali tacnu dozu.Sada si dobro,i drago mi je,ali nije metadon rjesenje.Nije iz milion razloga,koji ce poceti vremenom da ti se ukazuju.Iz kojeg si dijela Hrvatske?
Maca pliva,leti mrav...
a pas laje av,av,av...
paprika sam jeo roga,
a pas laje av,av,av...
paprika sam jeo roga,