RAZLOZI SA SKIDANJE SA DROGE

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

zvrky

Post by zvrky »

Vidi svi imamo po 25 i ja imam 25 godinica samo ja nisam majka samo sam cerka bicu valjda jednog dana i majka nadam se! Okej sto se tice katarine jeste malo glupo to sto je sve pojasnila ali mislim da to vecina narkomana zna i ako ne zna saznace na ulici ako nigde drugde.Shvatite da jedan narkoman ili neko ko je cist neko vreme saznace sve sto ga zanima na sve moguce nacine nije forum jedino mesto gde nesto mozes da saznas,i da nije Katarina to rekla saznala bi ona to na drugom mestu zar ne?Ne branim to sto je rekla ali cinjenica je da se sve moze saznati na ulici od drugova poznanika ne bitno koga ali sve se sazna sto te zanima!
NEKO TO OD GORE VIDI SVE!
Juce je istorija
Sutra je misterija
Ali danas je dar!!!
Vodolija

Post by Vodolija »

ima nas dosta 25-o godisnjaka na ovom forumu...i to cistih...zar to nije nesto predivno?
katarinadimedici

Post by katarinadimedici »

Star, pitaš me odakle posle svega živaca i volje? Reći ću ti! Dolaskom na ovaj forum dobila sam mnogo! Dobila sam prvenstveno prijatelje, dobila sam ideje i snagu da promenim nešto u svom životu, na kraju dobila sam i potvrdu onoga što sam znala i do sada,a to je da nas droga ne opravdava za sve što radimo u životu! Da smo bili pamtni i jaki, da nismo imali nikakvih problema, ne bi ni bili sada tu gde jesmo! Ja se ne mogu izvinjavati nikome zbog onoga što jesam, zbog onoga što sam bila! Ukoliko neko hoće da me prihvati, lepo, možemo diskutovati, ukoliko ne, doviđenja, nemamo potrebe sada voditi ratove ovde! Stoti put ću ponoviti: možeš me osuditi zbog nekog mog stava koji sam iznela, zbog pogrešnog shvatanja ili nečega drugog, ali glupo je osuđivati me zbog nečega što jesam! Dinela ima problem sa mnom jer sam "diler"? U redu! Napiše lepo:"Izvini Katarina, zaobiđi me na dalje sa tvojim komentarima i savetima, od tebe ih ne prihvatam. Isto tako ne mogu ti pomoći, pa je najbolje da ne diskutujemo!" Sve ostalo je suvišno. Pokušala sam da objasnim da je nemoguće doći do droge na častan način, svaki je jednako nepošten i osuđen od većine. Ovo je bio moj izbor, to sam naučena da radim,a da li sam svesna da nije dobro? Naravno da jesam! Da nisam, život bi mi bio sasvim drugačiji! Možemo sada svi da se okrenemo naglavačke, ali ono što se dogodilo ne možemo izmeniti, budućnost možemo i ja na tome radim! I uvek podvlačim da moj život treba da bude opomena nekome, ali ne u celini sagledan nego sekvencu po sekvencu! Moje iskustvo može biti od koristi ali ako me odbacuješ zato što sam za sebe rekla ovo ili ono...ma suvišno je objašnjavati uopšte više!
baki

Post by baki »

Procitala sam sve ovo i mislim da nebi trebalo da prebacujete jedni drugima!:smt014 Jedino bih zamolila bilo koga od vas da mi kaze gde da nadjem to o "Varanju testa", jer moj sin mi posle svake svadje oko uzimanja droge, nudi da idemo da uradi test! Ocigledno da odlicno zna za taj mehanizam varanja. Zamolila bih vas jos da mi posaljete i adresu tog drugo sajta o kome govorite, jer bih volela i ja da to procitam!
Sto se tice Katarine, pa nadam se da ces ipak uspeti da se izboris i za sebe, a i za svoju decu! Pozdrav svima! PDT_Love_02
dinela

Post by dinela »

Katarina, ovo sto pitam je nevezano sa sve nase rasprave. I nemoj ni sekunde pomisliti da pitam sarkasticno ili nesto. Interesuje me, sta mislis, da bi tebi kao tebi, bio dovoljan razlog (na toj smo temi, pa da pisemo nesto pametno :) ) da pokusas sa skidanjem. Kontas, sta mislis da bi te u sekundi moglo motivisati? Da li neko ili nesto,... nebitno, bilo djelo ili osoba, neki dogadjaj,.. Pretpostavljam da ne znas, ali razmisli, sta bi recimo zaista voljela da se desi, pa mislis da bi to moglo napraviti neki preokret ili nesto.
Znam ja da smo svi razliciti, ali kako god okrenem, najbitniji je taj prvi korak. Ostali koraci su tezi, ali mislim da je ipak najvazniji onaj koji te natjera da sam skontas da trebas poceti.
Evo sto me interesuje ova tema,.. Moj brat se skinuo jer smo mi saznali i sve to,... kao da je ucinio nama navolju ili mozda iz straha,.. Ne znam. i tada kad je pocelo skidanje on je rekao, ma rekao je odmah; "Ja sam se mislio kako da to vama kazem, htio sam ja to svakako reci da mi pomognete,..." . Kako da mu covjek vjeruje? Nemam pojma.
I ako je bio iskren,a to je bilo drugi put da ga skidamo, onda ispade da se on prosto zeza sa nama. Ono u stilu, ja cu se malo navuci, iscejfiti, pa kad bude gusto zovi mamu i tatu. I onda mi to zvuci nezrelo sa njegove strane, a ne mora biti. Mozda se i sam vec prepao. A mozda je naravno to rekao samo onako, a ustvari skinuo se zbog nas.
Da budem iskrena, zbog cega god da se skinuo, nek se on samo toga drzi kako god, ali me u biti strah,..
Ja se toliko trudim da pricamo iskreno, volim ga najvise na svijetu i on to zna. Inace pruzamo jedni drugima i podrsku i ljubav i razumijevanje, trudimo se koliko god mozemo.

Problem je sto se previse bojimo, kada ima vise para, kada ostane duze vani,.. A ne mozemo mu uskracivati te stvari naravno ako je dobar. Sto se mene tice, kada je ok, ja bih mu sve na svijetu dala. Ali me zeza taj strah i to sve. I stvarno se zna desiti ako mu dajemo cesce i vise da zaglibi na neki nacin. Imao je taj recidiv sa spidom, ali to je bilo jos u oktobru ili novembru mislim.
Sta ja ustvari trazim,.. Nemam pojma, najradije bih da mi neko kaze tacno sta i kako sa njim. Ja to zovem carobnom recenicom, iako znam da to ne postoji. Ali eto, sta bi ga odrzalo cistim.
Vodolija

Post by Vodolija »

Dinela...ja cu ti opet ponoviti "SVE DOK MU NEDOPUSTITE DA UDARI GLAVOM U PATOS...DOTAKNE DNO ZIVOTA" bice tesko da on ostane cist i bice vama jos teze da mu vjerujete i ostalo. Sve u svemu kolko je godina tvome bratu o kojem pricas???
dinela

Post by dinela »

22 su mu godine. Ti mene sad jos vise isprepada :( . A ja se eto sve nadam da bi moglo i bez tog patosa :D . Sta ima kod tebe vodolijo, jel stigao muzek ?
Vodolija

Post by Vodolija »

Uuuuuuu mlad....dusa me zaboli. Bice onako kako treba da bude...hocu reci neznam da li vjerujes u sudbinu al ja da. Vjerujem da sve sto se dogadja ili zbiva je s Bozijim odredjenjem, bilo to dobro ili zlo. Nije mi bila namjera da te prepadnem. Sto se tice mene...nista evo gledam neke glupe serije na televiziji. Sin mi kod roditelja, brat suta play station-a...nevrijeme boze sacuva. Muz nije jos stigo. Jos cekamo vizu...Ucrvacu se dok ne dodje (dusa moja). Ja sam ti se moja Dinela zaljubila ko kakva klinka u pubertetu. UZAS...mislim fino je biti zaljubljen u jednu ruku ali obsjednut ko sto sam ja sa njim...nevalja.

Topli pozdravi iz Cemerike
Luna

Post by Luna »

nazalost ...pad je neminovan...Jer sve dok i nije tako strasno...vracas se...tjesis se...lazes se. ali ti onda sve dojadi. gadis se sam sebi neces vishe jednostavno. Pogledas oko sebe...rusevine....razocarenja...sjeb!
u onda se trznes...nesto te pogura...i krenes...u vjecnu borbu protiv zla zvanog heroin.
i da....ne mora da znaci da ako si odrastao uz drogu i to da ces je i sam koristiti. cak stavise....procenat djece koja koriste istu drogu kao i roditelji nije veliki. Kroz sve te godine...zgadi im se...ne zele da budu kao i oni..zele bolje. znam dosta ljudi iz takvih porodica, ne kazem da se ne desi i suprotno....ali desi se i kod najcistijih ljudi na svijetu. sto? karakter....nas...djece. Situacije...problemi....bez velike bliskosti sa roditeljima.....drustvo.....i naravno GENI....
bitno je uspjeti....a za to je potrebna podrska i razumjevanje....! ostalo ce doci kasnije...
" You must be the change you wish to see in the world." M. Gandhi
katarinadimedici

Post by katarinadimedici »

Dinela, ja tebe uopšte ne razumem? Ovamo me proganjaš glupostima, teraš mak na konac ispitujući ovo ili ono što sam negde napisala, obrazlažeš kako sam negativan lik i da ne možeš da me prihvatiš kao takvu, dok ja za sve to vreme pokušavam najljudskije što mogu da ti objasnim! Šta da to objasnim?! Da ti objasnim da ti kao "normalac" (novi izraz za čiste) ne bi trebalo da se ponašaš kao mi koji po svom stanju svesti i psihe treba svakodnevno da menjamo raspoloženje i stavove! Ne znam gde si zbog silne žudnje da me minimiziraš kao osobu, izgubila da se ja skidam? Zar nisi pročitala da Ime ne odobrava moj način i moj tempo skidanja, jer mi meri vreme i terapiju ( ne bih bila pacijent u bolnici u kojoj bi in bio doktor, ali na svu sreću je to naučna fantastika). A započela sam sa skidanjem jer sam napokon sagledala još nešto od onoga što se NE TREBA raditi kad imaš narkomana u kući! Razlog mog pojavljivanja na ovoj temi "Suovisnici" je isti taj,a to je da sam prema tuđoj narkomaniji tj. prema narkomaniji svog deteta, neznalica kao i ti u odnosu na svog brata! Pomaže meni iskustvo koje imama, ali tu nije kraj, svako je ličnost za sebe, nikada ne možeš znati gde grešiš! Ja sam pogrešila što sam mislila da će se odlaskom u drugu sredinu, odvajanjem od mene, od društva, stvaranjem radnih navika i uopšte novog života, stvari rešiti same po sebi! Da li treba da kažem da je to ujedno i odgovor na ove Samantine nesuvusle ideje kojima uopšte ne zna šta želi reći sem dokazati koliko nisam u redu!Ništa nije vredelo što se u mojoj kući od njenog rođenja govorilo:"Pogledaj šta možeš doživeti ako uzmeš drogu!" onog momenta kada je društvo krenulo u to, krenula je i ona! Ništa nije vredelo ni što je tri godine bila u porodici gde nema droge, jer je na kraju ipak našla tavo društvo kada joj je zatrebalo!Tako ni za tvog brata nema pravila! Da li će se ovoga puta skinuti potpuno ili će ponovo? To ne možemo da znamo, tj. to ni ti ni on ne možete znati, jer on zasigurno želi, ali da li će i izdržati?! U svakom slučaju ne treba posustajati, treba mu dati podršku prvi kao i sto prvi put ili potpuno dići ruke i prepustiti ga sudbini ako možeš tako?!
Post Reply