AL-ANON - MEDITACIJE "DAN PO DAN"

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Post Reply
dita

Re: AL-ANON - MEDITACIJE "DAN PO DAN"

Post by dita »

15. prosinca

Jedno dulje vrijeme nisam bio načisto s Trećim korakom. Kako sam to mogao svoju volju, svoj život i svoje brige povjeriti nekoj Višoj sili? Ozbiljno sam to pokušavao, ali bih na kraju uvijek sve uzimao u svoje ruke. Osjećaj da nešto nemam pod svojom kontrolom jako me uplašio. Teško sam mogao povjerovati da bi moja Viša sila stajala iza mene ako bih sve potpuno otpustio. Uvijek iznova sam se pitao kako bi izgledala ta potpuna predaja i po čemu bih prepoznao da sam stvarno otpustio.

Nedavno je jedan govornik na sastanku Al-Anona sve to izrazio riječima koje sam ja mogao razumjeti. On je rekao da je prepustiti svoju volju isto kao plesati s partnerom. Ako oba partnera žele voditi, nastaje velika zbrka, a malo kretanja prema naprijed. Pošto sam mnoge parove poučavao u plesanju, poznata mi je bespomoćnost i nedostatak harmonije ako oba partnera pokušavaju preuzeti vođenje. Ali, ako se partner koji je vođen može opustiti i prepustiti vođenju onom drugom, onda taj par lepršavo klizi po plesnom parketu.

Razmišljanje za danas

Ako nesigurnost, očaj ili strah postanu primjetni, to je za mene znak da sam izbačen iz ravnoteže. Tada mogu zamoliti Boga, onako kako ga ja razumijem, da mi pomogne postati partnerom koji dopušta da ga se lakše vodi.

«Ne postoji garancija da će život biti onakav kakvim ga mi želimo, ali mi je program pokazao da je Božja volja jedini put. Moja je odluka hoću li s Njim surađivati i svoj život povjeriti Njegovoj brizi i vođenju.»

In All Our Affairs
dita

Post by dita »

16. prosinca

Bio sam uvjeren da mi ne preostaje ništa drugo nego da se brinem o svemu i svakome. Uz pomoć Al-Anona sam, doduše, naučio da stvarno postoje stvari za koje moram preuzeti odgovornost, ali također ima mnogo toga za što ja nisam nadležan:
- Ja ne moram sve razumjeti. Ponešto se mene ne tiče, a ponešto jednostavno za mene nema smisla.
- Ja se ne moram ustručavati da pokažem svoje osjećaje. Ako sam sretan, trebam se tome prepustiti! Ako nisam sretan, mogu se obratiti svojim prijateljima u Al-Anonu koji će mi pomoći da rastem i u teškim vremenima.
- Mene ne smije plašiti budućnost. Svoj život mogu živjeti samo dan po dan.
- Ja se ne moram osjećati krivim zbog prošlosti. Uz pomoć Koraka i to posebno Osmog i Devetog mogu koješta popraviti i učiti iz učinjenih pogrešaka.
- Ne moram se osjećati usamljen. Mogu otići na sastanak ili telefonski razgovarati. Uvijek će netko iz Al-Anona naći malo vremena za mene.
- Ja ne moram za odluke drugih preuzimati nikakvu odgovornost. Oni imaju
svoju vlastitu Višu silu koja im pomaže pri donošenju njihovih odluka.
- Ja ne smijem okrenuti leđa svojim snovima i nadama. Moja Viša sila nije ograničena zbog nedostatka moje moći maštanja.
dita

Post by dita »

17. prosinca

Godinama sam u Al-Anonu slušao preporuku da se molim za sve one koje mrzim. Moji prvi pokušaji da slijedim taj prijedlog nisu me činili naročito sretnim. U međuvremenu je upravo to postalo najdjelotvornije sredstvo za moj oporavak. Zbog čega se to promijenilo? Ja se više nisam molio za to da se drugi ljudi pro- mijene. Prije je to ovako zvučalo: «Dragi Bože, učini nešto da oni prestanu vrijeđati me», ili «Reci im da sam ja u pravu», ili «Učini nešto da oni postanu trijezni i to što prije!» Danas svoje misli usmjeravan na ono što ja mogu promijeniti. Ja molim za to da situaciju mogu drugačije vidjeti.

Ako izgovorim molitvu spokoja, mislim na ono što mene upravo u tom trenutku muči. Što moram prihvatiti, a što promijeniti? Molim za mudrost da mogu razlikovati jedno od drugog i za hrabrost da ono što naučim mogu sprovesti u djelo. Na kraju, molim za to da se osobi o kojoj je riječ poklone onaj spokoj, ljubav i radost kakve bih ja želio za sebe. Mi svi to zaslužujemo.

Razmišljanje za danas

Mržnja mi pokazuje da ja sebe vidim kao žrtvu. Upravo to bih želio otpustiti jer me to stoji previše samopoštovanja. Želim sebe osobno dovoljno voljeti da bih se oslobodio iz okova u koje me bacila moja mržnja.

«Ako želimo razbiti začarani krug koji nas čini nesretnim, moramo naučiti živjeti na jedan novi način i drugačije se ophoditi jedni s drugima.»

Kako mogu pomoći svojoj djeci?
dita

Post by dita »

18. prosinca

Tamo gdje su ljudi ovisni o devama za transport, postoji jedna izreka: «Vjeruj u Boga i veži svoju kamilu za drvo». Čini mi se da je to slikovit opis onoga što mi u Al-Anonu nazivamo «raditi sitne poslove».

Najprije, mi imamo povjerenja u Višu silu. S tim povjerenjem mi potvrđujemo da ćemo prihvatiti sve ono što Viša sila namjerava činiti s nama. Mi se ne predajemo našoj sudbini. Idemo danu ususret s iščekivanjem punim povjerenja. Očekujemo čudo- kako se to u narodu kaže.

Mi, međutim, ne možemo očekivati od naše Više sile da čini za nas ono što mi očigledno možemo učiniti sami za sebe. Mi moramo učiniti svoj dio posla. Dvanaest koraka nam pomažu da razlikujemo između naše vlastite odgovornosti i odgovornosti koju možemo povjeriti Bogu.

Razmišljanja za danas

Danas sam zahvalan Višoj sili za vođenje i zdrav ljudski razum koji mi je potreban da bih mogao prihvatiti to vođenje u svim svakodnevnim prilikama.

«Samo mi možemo odrediti koju ulogu želimo igrati u tom jedinstvenom partnerstvu s
našom Višom silom.»

In All Our Affairs
dita

Post by dita »

19. prosinca

Alkoholizam je trostruka bolest-tjelesna, duševna i duhovna. Pošto sam ja pogođen alkoholizmom drugog čovjeka, preispitujem svoje vlastito tjelesno, duševno i duhovno zdravstveno stanje i postavljam si sljedeća pitanja:
Je li moje tjelesno zdravlje najvažnije? Jedem li ja dobro i spavam li dovoljno? Kada sam posljednji put bio na temeljitom pregledu kod liječnika ili zubara? Kako stoje stvari s njegovanjem vlastitog tijela? Pravim li stanke za odmor? Bavim li se sportom?
Molim li ponekad da me se zagrli ili da ja nekog zagrlim kad za to osjetim potrebu? Postajem li svjesniji svojih osjećaja? Imam li mentora i prijatelje u Al-Anonu koji mi pomažu u teškim trenucima? Mogu li se radovati kad sve ide kako treba? Uzmem li si vremena za užitke? Je li pažnja koju sam prije poklanjao samo negativnim razmišljanjima sada usmjerena na zahvalnost?
Jesam li u vezi sa Silom koja je jača od mene? Ako ne, jesam li spreman da to pokušam? Nađem li vremena za molitvu i meditaciju? Jesam li sad brže spreman zamoliti za pomoć? Idem li redovno na sastanke Al-Anona, čitam li Al-Anon literaturu i primjenjujem li Korake i druga pomoćna sredstva u mojoj svakidašnjici? Prepoznajem li svoj vlastiti napredak i radujem li mu se?

Razmišljanje za danas

Već time što istražujem koliko brinem o svom zdravlju, započinjem s popravljanjem svojih navika.

«Održavaj sebe radije čistim i jasnim; ti si prozor kroz koji moraš promatrati svijet.»

George Bernard Shaw
dita

Post by dita »

20. prosinca

«Svaka Al-Anon obiteljska grupa ima samo jednu zadaću: pomoći obiteljima alkoholičara». To je dio naše Pete tradicije, ali kako da to pretočimo u djelo? «Tako da mi osobno primjenjujemo Dvanaest koraka». Mi tek moramo učiti voljeti sami sebe prije nego što budemo sposobni stvarno voljeti druge. Ako želimo učiniti nešto za svoje vlastite duhovne potrebe, omogućujemo drugima da u nama vide to «izvjesno nešto» što oni možda žele samo za sebe. Dobar primjer je nadomjestak za najbolje izvješće.

U toj Tradiciji se dalje govori o tome da «mi naše članove obitelji bolesne od alkoholizma trebamo hrabriti i razumjeti». Svi trebamo biti ljubazniji. Spoznaja o tome da je alkoholizam bolest, može nam pomoći da reagiramo prije sa suosjećanjem nego neprijateljstvom.

Konačno, time «da su nam članovi obitelji alkoholičara dobrodošli i da ih mi tješimo» dolazimo do spoznaje da nas ljubav, koja ostaje usmjerena samo na nas same i na najuži obiteljski krug, ustvari izolira. Mi imamo dovoljno prilika voljeti jer smo dio velike obitelji Al-Anon.

Razmišljanje za danas

Danas želim uvježbavati suosjećanje. Najprije želim biti ljubazan i susretljiv prema sebi samom, ali ne želim da ostane samo na tome. Želim to suosjećanje prenijeti i na druge osobe. Ja sam samo jedan među mnogim istomišljenicima. Kad ponudim bezuvjetnu ljubav, ona će mi možda biti višestruko uzvraćena.

«Ljubav je strpljiva i ljubazna. Ljubav nije ljubomorna ili razmetljiva. Ona nije bahata niti
bezobrazna. Ljubav ne nastoji ići svojim vlastitim putem.»

Biblija
dita

Post by dita »

21. prosinca

Na jednom sastanku netko je rekao za Osmi i Deveti korak: «Sačinio sam listu osoba kojima sam nanio nepravdu, a sebe sam stavio na vrh te liste.» Ja ne bih uopće došao na tu ideju. Nekad u prošlosti meni je prenesena poruka da je pogrešno misliti najprije na sebe i da je moja dužnosti brinuti se o drugima. Posljedica toga bila je da ja nikad nisam bio spreman obratiti pažnju na sebe osobno i tako sam postao teret cijelom svom okruženju.

Jesam li naškodio samom sebi? Naravno da jesam. Upravo od toga sam se pokušavao oporaviti. Dopustiti da meni samom bude bolje jedina je stvar koju mogu učiniti. Sad znam: Prvo što moram učiniti kako bi svijet postao bolji je to da preuzmem odgovornost za sebe.

Razmišljanje za danas

Biti iskren prema sebi jedan je od najvećih darova koji mogu ponuditi svima u svojoj okolini. Možda ih mogu pokrenuti da i oni učine to isto, a možda i ne mogu. Zbog čega bi se ostali trebali truditi slijediti moj primjer ako se ja sam nisam u stanju brinuti o svojim vlastitim nadležnostima? Drugima dijeliti savjete znači miješati se. Savjetovati samog sebe znači-rasti.

«Najviše sjena u ovom životu nastaje tako što ja sam sebi zaklanjam svjetlo.»

Ralph Waldo Emerson
dita

Post by dita »

22.prosinca

Često se usredotočujemo na to da naučimo načela Al-Anona primijeniti na neku sasvim određenu obiteljsku situaciju. Međutim, postoje mnoge jednostavne mogućnosti sa sobom uvijek nositi program gdje god mi išli.

Neki od nas nose Al-Anonovu literaturu u vrećici za hranu, u džepovima odjeće ili u nekoj torbici kako bismo uvijek pri ruci imali mudrost programa ako izgubimo pregled. Prije nego što jedna situacija izađe izvan kontrole mi se možemo ostalima ispričati i odvojiti se za trenutak. Nalazili se mi u nekom trgovačkom centru, uredu ili u bolnici uvijek se može naći neki prostor u koji se možemo odvojiti. Telefonski brojevi prijatelja Al-Anona i nešto sitnog novca za javnu govornicu mogu biti «spasitelji života». Mnogi od nas imaju uza se uvijek i listu Al-Anonovih sastanaka.

Jedna molitva moguća je u svako doba i na svakom mjestu. Ostajemo skriveni od očiju i ušiju drugih ljudi, ali ona nosi u sebi promjenu koja omogućuje jednu situaciju, ma koliko ona bila beznadna, vidjeti u novom svjetlu.

Razmišljanja za danas

Dobro je poznavati sredstva Al-Anona, ali je još bolje primjenjivati ih. Danas ću se potruditi da mi program Al-Anona u svako doba dana i noći stoji na raspolaganju.

« Kakvoća našeg življenja će se poboljšati u toj mjeri u kojoj mi program Al-Anona
primjenjujemo ne samo u kriznim momentima, nego i u našoj svakodnevnici.»

In All Our Affairs
dita

Post by dita »

23. prosinca

Otišao sam na svoj prvi Al-Anon sastanak jer sam želio pokazati da podupirem jednog bliskog prijatelja koji je odlazio u Al-Anon. Na moje iznenađenje moje mišljenje nije se razlikovalo od mišljenja svih tamo prisutnih. To nisam mogao razumjeti. Bio sam siguran da nisam poznavao nikakvog alkoholičara! Tjednima sam uvijek mislio na ono što sam na tom sastanku čuo i na kraju sam ponovno skrušeno otišao tamo i- ostao.

Ali, svaki put kad sam čuo Treću tradiciju koja objašnjava: «jedini uvjet za pripadnost je da član njegove obitelji ili prijatelj ima problem s alkoholom», ja sam se osjećao kao prevarant. Taj osjećaj krivnje skoro da je činio nemogućim da na sastanku bilo što kažem. Ipak, dolazio sam uvijek iznova i svaki put se sve bolje osjećao.

Trebalo mi je preko godinu dana da prepoznam da sam ja ustvari odraslo dijete roditelja bolesnih od alkoholizma. Ja sam tako zahvalan što mi se dalo vremena da dobijem potrebnu potporu i sve to ustanovim čim sam za to postao zreo.

Razmišljanje za danas

Jedan od znakova da sam pogođen alkoholizmom bio je taj što sam uvijek vjerovao kako znam što drugi trebaju činiti. U knjizi Dvanaest koraka i Dvanaest tradicija Al-Anona Treća se tradicija obraća izravno onima od nas koji na pogrešan način misle kako novodošle ne bi trebalo prihvatiti ako ne ispunjavaju uvjete za pristup grupi Al-Anon. Ja sam taj koji odlučuje ispunjavam li uvjete za Al- Anon. Ja ću također dopustiti drugima tu istu uljudnost.
dita

Post by dita »

24. prosinca

Pritisnuti neprekidnim nemirom i vječnim dramama koje čini najveći broj alkoholičara, mnogi članovi obitelji i prijatelji više niti ne primjećuju što se s njima osobno događa jer se čini da se oko njih stalno događa nešto važno, neka prijetnja po život i slično. U Al-Anonu učimo našu pažnju usmjeravati na naše vlastito ponašanje, naše misli i naše osjećaje. Mi zaslužujemo tu pažnju i trebamo ju.

Usredotočiti se na samog sebe ne znači dopustiti drugima da skaču po nama, a onda tvrditi kako to nismo ni primijetili. To također ne znači da moramo prihvatiti baš sve što drugi čine. Ništa manje to ne znači da moramo prestati brinuti se za nama drage osobe. Usredotočiti se na sebe znači jednostavno, u realnom sagledavanju situacije odlučivati prema vlastitim a ne prema tuđim mogućnostima. Razmišljamo što možemo promijeniti umjesto da očekujemo da drugi nešto mijenjaju. Tako se problemi mogu lakše rješavati, a mi ćemo naš život bolje držati pod kontrolom.

Razmišljanje za danas

Ako danas imam briga, procijenit ću situaciju i razmisliti što trebam odlučiti. Neću čekati na to da se netko drugi mijenja, nego ću se usredotočiti na sebe i na to kako mogu doprinijeti poboljšanju situacije.

«Nitko i ništa ti ne može donijeti mir-samo ti to možeš sebi učiniti.»

Ralph Waldo Emerson
Post Reply