Page 6 of 7
Re: RECEPTI (ZA HRANU)
Posted: Sat May 17, 2008 6:16 pm
by Zona Sumraka
razmazeni, heheh dobra ti frizura e...
a sta se ti javljas...bolje rostilj nego prebacivanje iz prve u trecu...bjaaazhi ba...
Re: RECEPTI (ZA HRANU)
Posted: Tue May 20, 2008 10:49 am
by sunrise
ova je legla
Re: RECEPTI (ZA HRANU)
Posted: Wed May 21, 2008 12:27 pm
by STELAMARIS
Zona Sumraka wrote:e surise...posto pretpostavljam da znas dosta morskih specijaliteta, znas li mozda kako se pravi brudet na dalmatinski nacin? Ovdje ih prave sa palentom u sredini tanjira, ali koji god recept sam nasla online, djeluje kao nesto na fazon riblje corbe...
e da...ja uz ribu vise volim salatu od blitve i kuvanog krompira, nego klasicnu krompir salatu...
Evo ovo ti je dobro:
Uzmes pola kile krompira izrezanog na kocke, pola kile blitve (ili manju kolicinu u jednakom omjeru), stavis u serpu sa malo vode, tek da prekrije, i kuhas oko 20-30 minuta na laganoj vatri.
Kad se skuha, viljuskom i nozem izgnjecis i isjeckas u serpi, ali ne previse da ostane i pokoji komadic, 1 ili 2 cena bijelog luka nasjeckas i ubacis unutra, jos par kapi maslinovog ulja i pomijesas! Ako volis sirce, dodaj i par kapi jabukovog sirceta.
Ovo ti moze biti i kao prilog i kao salata, lagano i ukusno!
Re: RECEPTI (ZA HRANU)
Posted: Wed May 21, 2008 12:37 pm
by STELAMARIS
ZACINJENI PILECI FILETI na brzinski nacin
pilece filete isjeci na sto tanje snicle. U maloj posudici pomijesati ulje, zacin za rostilj, ostale zacine koje ko voli. Uvaljati svaku ovu sniclu u smjesu, stavljati ih u plasticnu zdjelu koja ima polopac. Tako sve izredati, preliti preostalim uljem sa zacinima, poklopiti i staviti bar na 2 sata u frizider. Moze da prestoji i jednu noc.
Kad hoces da peces ove snicle, u tavu kapnuti samo par kapi ulja, moze i bez ulja ako se ne lijepi na tavu, snicle peci par minuta sa jedne i druge strane, i toplo posluziti. Ostatak opet vratiti u frizider. Moze i u zamrzivac, ako ih uskoro neces opet peci.
Re: RECEPTI (ZA HRANU)
Posted: Thu May 22, 2008 9:57 am
by sunrise
stela to sto si pisala se isto moze primijeniti i za druga mesa.....staviti ih u pac da prenoce,ok pilece moze sat dva u frizider ali ako je svinjetina onda se malo istuce i zacini svime i svacim i drugi dan se topi u ustima
Re: RECEPTI (ZA HRANU)
Posted: Sat May 24, 2008 9:20 am
by sunrise
jucer sam radila zacinjenu piletinu s mladim krumpirom u rerni....mislila sam da ce biti too much no nas troje smo sve smazali
a danas? vjerovatno riba
voljela bi sutra raditi grah-pasulj ali sam malo u strahu zbog zaprske ako cu je uspjeti dobro izvesti...ima netko savjet kako je sto bolje izvesti i koliko tocno brasna i paprike staviti? ovdje na trznici kupujem meso od nekog srbina koji ima zicer meso a pogotovo suho meso i rebarca za grah
za sta se jos moze dobro iskoristiti to suho meso? za koju hranu? ili je to samo za grah?
sta volite doruckovati?
Re: RECEPTI (ZA HRANU)
Posted: Sat May 24, 2008 4:50 pm
by Zona Sumraka
mozes za kiseli dinstani kupus ili sarmu...mada je kiseli kupus meni licno najbolji sa suvim jagnjecim mesom...
e...ja u pasulj nestavljam zaprsku...mozes recimo da izdinstas dosta luka i paradajza, ili sta vec jos od povrca stavljas u pasulj i onda u blenderu sve izmiksas tako da dobijes gustu kasu...prebacis u suljpa i nastavis da kuvas...
procitala sam negdje na internetu da neki ljudi stavljaju prezlu umjesto zaprske u jelo...uglavnom imas i drugih zdravijih opcija...
Re: RECEPTI (ZA HRANU)
Posted: Sun May 25, 2008 11:30 am
by sunrise
da,imas pravo za kupus, to i moji rade i super smeka
Re: RECEPTI (ZA HRANU)
Posted: Fri May 30, 2008 11:01 pm
by Habe
he,he, pa meni se neda pobjeci od kuhinje nigdje. Kuhar sam po struci i iz iskustva ti mogu reci da je naj ukusniji pasulj kada se zaprzi na tradicionalni nacin ulje, aleva paprika, brasno, crni i bjeli luk, to sigurno nije zdravo ako vec pricamo o zdravoj hrani al je sigurno naj ukusnije posebno kada pustis da aleva paprika malkice zagori tek toliko da promjeni boju malo na smedje tada je ukus zaista super imas jos jedan nacin ovaj je naj jednostavniji sa hladnom Francuskom zaprskom umjesas brasno i ulje znaci dobro umjesas da nema grudvica i prespes vec kuhani pasulj tako da ce biti fino povezan ili ti ga zgusnut al obavezno mjesas jer kada sipas zaprsku tada veoma lako zagori posto brasno pada na dno i kada je umjesano pustis da jos kuha 10 do 15 min da bi brasno postalo termicki obradjeno jer u suprotnom stomacic ce da ti bude kao zepelin naduven to vazi inace za sva jela koja se na kraju povezuju brasnom, a ako hoces zdravi nacin onda kada je pasulj skuhan uzmes pasirku za pire i pasulj malo izpasiras da pusti skrob a u drugoj posudi skuhas dva krompira ( i kropir je takodje pun skroba) i njih dobro izmiksas uz dodatak vode da od njih napravis frape i ispes u pasulj pustis da kuha nekih 15 do 20 min i pasulj ce biti fino povezan ova varijanta sa pasiranim krompirom i drugim povrcem je u svjetu trenutno in i smatra se kao najzdraviji nacin povezivanje ragu i krem supa odnosno corbi et nadam se da ce vam jedan od nacina biti prihvatljiv i da ce vam sluziti... ako nekoga jos sta zanima tu sam iako me ovdje nije bilo tacno 1 god i 22 dana nadam se da cu sada biti malo redovnije
Re: RECEPTI (ZA HRANU)
Posted: Fri May 30, 2008 11:09 pm
by Zona Sumraka
e da, to sa pasiranim pasuljem sam probala i fercera, ali iskreno receno varijanta sa krompirom nije bas prakticna, posto u tom slucaju ne moze da prenoci...znaci ok ako pravis manje kolicine i to...