Iskustvo iz Reto centra kraj Splita

Diskusije o terapijskim zajednicama kao jednom od načina tretmana ovisnika. Ovdje možete saznati koji se programi rada primjenjuju u terapijskim zajednicama, kakav je proces prijema, način rada ...

Moderator: sanela

Post Reply
pepeljuga84

Post by pepeljuga84 »

Šta se desilo sa G.O.D-om,njegovim prvobitnim članovima-i zašto je napuštena prva ideja KUĆE NA AVALI-dok je još bila u osnivanju...
Zar ne misliš da je prvobitni program bio mnogo uspešniji i realniji :?:
Možda spava sa očima iznad svakog zla,
Iznad stvari iluzija,izvan života,
I s njom spava,neviđena,njena lepota;
Možda živi i doći će posle ovog sna.
Možda spava sa očima iznad svakog zla.
saša-ex

Post by saša-ex »

Posle odvajanja ekipe momaka koji su bili u kući na Avali, GOD kao organizacija prestaje da funkcioniše, Ivan zbog bolesti prastaje da se bavi time(mialim da poslednjih godinu-dve opet nešto radi, nisam baš siguran), ostali odlaze kud koji...
Prvobitna ideja nije napuštena, nastavljasesaradom, čine je isti ljudi, samo je ime promenjeno u Avala centar, a krajem 2003. u Reto centar. Prvobitni program je bio adaptiran program Reto centra, sa predviđenim trajanjem od 3 meseca, što se vremenom pokazalo kao jako kratko.
pepeljuga84

Post by pepeljuga84 »

Koliko sam ja obaveštena,od strane jednog dečka, koji je u vreme pokretanja cele ideje o G.O.D.-u bio jedan od,nazovimo ga,članova upravnog odbora (e razgovore sam ja sa njim vodla negde,otprilike od 99-2000 i ostala u kontaktu sa njim,iskreno,najduže do proleća 2003). Pazi,decko se zoveNikola Ivan,eventualno Miloš(iskeno,strašno slabo pamtim imena-nemoj mi zameriti,visok oko 170cm,ni debeo-niti mršav,živi(ili je živeo u blizini "Tošinog bunara"-Novi Beograd-u soliterima preko puta devete gimnazije(međutm još je tada radio kao aktivista za kuću-ubrzo je prestao zbog kako je on naveo IVANOVOG PONOVNOG NAVLAČENJA,I RAZDORIMA UNUTAR SAMOG VRHA ORGANIZACIJE .

SANELA MOLIM TE NEMOJ BRISATI OVE BEZAZLENE PODATKE O GORE SPOMENUTOM,NEMOJ ZAMOLIA BIH TE,BAREM DOK saša-ex ne pročita moj post.

Još od tada ja intenzivno razmišljalm o komunama,njihovim nekadašnjim običajima,kao i današnjoj raznolikosti.
Saša,zanima me sta ti misliiš?I naravno da mi navedeš razloge zašto to ne bi uspelo?
Pa da počnem.

U komuni je neophodno provesti dve godne.Svako ko se odluči na taj korak sklapa ugovor sa pravnom službom komune-koja je takođe sačinjena od bivših ovisnka,koji su uz pomoć komune završli tu profesiju,dok ih komuna plaća za date tj.pružene usluge.
Ko prekrši ugovor obavezan je da plati nadoknadu.
Potpuna izolacija traje prvih pet meseci,gde članovi komune deset dana nakon ulaska biraju u kom pogledu će se edukovati,il nastaviti edukaciju koju su započeli van-naravno uz bezuslovnu pomoć starijih članova koji se edukuju na isti način.Studenti imaju pravo da izađu na ispit ukoliko stariji članovi oluče da su spremni, i naravno uz pratnju nekoga iz komune.
Takođe komuna sarađuje sa oređenim radionicama kako bi obezbedila praksu zanatlijama,i na kraju ako su uspešni i diplome.
Kućni poslovi se obavljaju po ustaljenom redosledu,međutim kao u svakom radnom kolektivu postoji mogućnost zamene smene sa kolegom-koleginicom,kao i dežurstva,koja se nagrađuju npr.jednim telefonskim razgovorom ili pismom više.Nije moguće da jedna osoba ima dva dežurstva mesečno,međutim menjanje smene je moguće ako je zbog neodložnih obaveza,i naravno uz saglasnost kolega.
Inače što se tiče kućnih poslova-svako obavlja ono za šta je stručan-kako bi se i na taj način usavršavao,dok odeđene kućne polove rade svi,po lsti koja se sastavlja na početku meseca.

Muška i ženska kuća su jedna do druge,odvojene samo ogradom.Nije dozvoljeno ulaženje osoba jednog pola u kuću osoba suprotnog pola,kao ni sex među ukućanima obližnjih(muške i ženske) kuće,međutim jednom nedeljno(naravno ako se u obe kuće poštuju pravila istih),ukućani idu na zajedničk izlet-bezazleni flert je dozvoljen,kako se ne bi izgubio dodir sa stvarnošću,i kako bi takvi izleti učnili da ukućani imaju mogućnosti da bez ikakvh supsanci steknu neko fizičko a i psihičko samopouzdanje.
Dozvoljena je jedino ambijentalna muzika,pet cigareta dnevno u unapred određenim terminima,jedna kafa nakon doručka-i sve vrste čajeva(sen od maka Smile ,kao i limunada,ceđena pomoranđža).Jede se kuvana hrana sup,povrće,meso(kada ga ima).Menađžeri komune su obavezni da obezbede sponzore komune,u saradnji sa pravnim timom komune na minimum godišnjem nivou.
Nakn pet meseci su dozvoljene poste najbližih na mestu koje e odedi zajeničkim većanjemmm svih članova kuće(naravno tim zadužen za finansije daje predloge , i mesto moa bitu u blizini komune jer poseta do 13. meseca trje 48 sat.i.
Što se vere tiče,ko god ima potrebu da pročita svoju molitvu(iz svje vere),komuna je dužna da ga sasluša-međutim ono što je obavezno je izreka nekog velikog mislioca-isto se jednom neeljno vodi debata o mislima određenog filozofa-kako bi s razvila moć komunikacije bez supstanci.
Zabranjjjjena je rasna,naconalna kao i govor mržnje,međutim dozvoljena je rasprava između dve osobe,opkrepljena činjenicama,pred celom komunom.
Hijerarhija se ogleda u tome da ssse mloađi komunaši prijacvluju starijima u vezi posla koji žele da rade,i amim tim su im tutori,dok je određeni tim određen za sociualno,pihološko-psihijatrijske poslove,i nihov poao se ogleda u tome da primete svakog ko je u pshičkoj kizi,i bez veće pompe ,pomognu tim osobama.
Naravno na čelu komune su osnvačii,koih bi trebalo da bude sedam,svak zadužen za par jedinica-jdnom nedeljmo ide u "vizitu" svojim grupama kako bi se konsultovao sa ljudima,eventualno pomogao
Resocijalizacija počinje nakon 15-og mesca,gde prvobitno osoba odlazi kuci sa starijim komunalcem,ili nekim ko je završio,ali i dalje ima obavzu da kada je u mogućnosti dođe i pomogne onome ko još nije završio-Međutim i i kada navršiš 24 meseca,očekivanja su da se javljaš ili vraćaš kod osnivača kada nađeš slobodnog vremena.
PRVI RECIDIV SE SANKCIONIŠE PO DOGOVORU CELE GRUPRE-DRUGI RAČUNA KAO DA SI ODUSTAO.
POSEBNE NEVLADINE ORGANIZACIJE(PORED POSTOJEĆIH SPONZORA)SVOJIM FONDOVIMA POMAŽU OVAKVE KOMUNE.......

Sta kažete-ima tu još hiljadu sitnica koje bih ja drgačije uredila-ako nekoga zanima kako neka me pita.:smt023

IZVINJAVAM SE ZBOG GREŠAKA U KUCANJU-ODREĐENA SLOVA NA TASTATURI MI KOČE :evil:
Last edited by pepeljuga84 on Wed Apr 11, 2007 3:24 pm, edited 2 times in total.
saša-ex

Post by saša-ex »

Odgovoriću ti samo na prvi deo, ostalo u vezi komune ostavljam za kasnije. Tog dečka, po tom opisu se ne sećam, bio je jedan koji se zvao Goran, ima crnu kosu i živi preko puta Yu biznis centra, i vrzmaose još jedan lik, ne sećam se kako se zove, znam da je imao neku bradicu, nije ni bitno. Vidi, Ivana nisam video jako dugo i iz zahvalnosti prema njemu ne želim da ulazim u tu priču, mada su se i naši odnosi u to vreme pokvarili(2001). Mislim da on još uvek vodi emisiju na 202., utorkom noću, pa ga možeš pitati o svemu što te interesuje, ispričaće ti bez problema.
pepeljuga84

Post by pepeljuga84 »

Slušala sam Ivana kada god sam stigla-određeni vremenski period , i veoma ga poštujem.
perica

Post by perica »

Pepeljugo samo kratko:
sve sto si navela je identicno onome kako se odvija rezim zivota i zatvoru,ili je bar tako propisano,nagrade etc.
Ovo ,pominem samo kao objasnjenje za one koji imaju pogresan ili nikakav uvid u zivot,rezim irad u nasim zatvorima.
NIKAKVA OVO KRITIKA NIJE,NITI ZELIM DA SE UPUSTAM U RASPRAVE.
samo toliko ,i bez pogresnog shvatanja ovoga sto sam napisao. :)
pepeljuga84

Post by pepeljuga84 »

Ja na nesreću veopma dobro znam kako se odvja režim života u zatvoru...
Nisam navela određene sitnice, kao slobodno vreme,nedozvoljene svađe(to sam navela ali u vidu argumentovane rasprave pred celom komunom)-takođe smatram da nema zatvora u kome možeš da završiš školovanje,ili stekneš nova saznanja koja mogu da ti donesu diplomu-gde se sluša samo jedna vrsta muzike-gde nema tv sale,gde se sve odvija u prirodi....i da ti ne navodim dalje-vikende sam naglasila sbog resocjalizacije,a duže vreme provedeno van imaginarne komune podrazumeva pratioca,kao i dalje-redovan odlazak u komunu-mislim da svako ima pravo na svoju veru,takođe da je svi čuju-takođe debate nisu nešto što se praktikuje u zatvorima...
MISLIŠ DA SE U POSTOJEĆM KOMUNAMA NE POKLAPA DOSTA STVARI SA ZATVOROM,ILI ČAK SEKTOM :?:
ALI JA IH TAKO NE NAZIVAM JER OSNOVNE STVARI SU KRAJNJE DRUGAČJE.
UOSTALOM NIKO U ZATVOR NE IDE DOBROVOLJNO.
perica

Post by perica »

Napisao sam ti da nemam zelju da se raspravljam,a i ono gore uopste nije upuceno tebi,iako je naslovljeno.MEA CULPA.
mOLIM TE POSTUJ OVO SA RASPRAVAMA I ODGOVORIMA. NEMA POTREBE ZA TIM,POGOTOVO NE SAMNOM,NE ZNAM KUDA BI TO ODVELO,ALI BI OTISLO DALEKO. nEPOZNAJEMO SE,TAKO DA TE JOS JEDNOM MOLIM DA OVO POSTUJES.
:(
pepeljuga84

Post by pepeljuga84 »

OK.
Nema potrebe za raspravom.Ali moram sebe objasniti.
Nemoj da se ljutiš :?:
perica

Post by perica »

:(
Post Reply